Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

U piva mohou zájemci namáhat i mozkové buňky.

Lidé namáhají mozkové buňky u piva. Při hospodských kvízech

Brno – Ve kterém časovém pásmu se nachází Švédsko? Kdy zemřel Beethoven? Jak zní Archimédův zákon? I na tyto otázky lze narazit večer v brněnských restauracích. Stále víc návštěvníků nestačí jen ochutnávat zlatavý mok, chtějí i soutěžit a porovnávat své vědomosti. Zpestření večerů chválí nejen soutěžící, ale především majitelé podniků, kterým tematické akce značně zvyšují obsazenost stolů. Zájem neustále stoupá.

Ilustrační foto.

Soud vrátil Bednaříkovi členství v ČSSD, vyloučení bylo neoprávněné

Praha – Městský soud v Praze vrátil bývalému předsedovi sociálnědemokra­tické buňky v Ostravě – Vítkovicích Richardu Bednaříkovi členství ve straně. Podle informací serveru Aktuálně.cz potvrdil únorové rozhodnutí podřízeného soudu, podle kterého sociální demokraté vyloučili Bednaříka neoprávněně. Strana chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ilustrační foto.

Laskavec zdobí i léčí

Amarantus neboli laskavec pochází ze Střední Ameriky, kde jej už před třemi tisíci lety pěstovali Aztékové. Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný, takže si jej hýčkali a věřili, že jim kýženou nesmrtelnost přinese.

Rakovnická radnice

Cílem by mělo být i zatraktivnit politiku

Rakovník /NÁZOR/ Jednání o možné koalici v Rakovníku jsou v plném proudu a je veřejným tajemstvím, že čtyři roky bude v Rakovníku vládnout vítězná ČSSD spolu s hnutím ANO 2011 a rakovnickou buňkou KSČM. Jednotlivé partaje tak budou v nejbližších dnech určitě řešit volební program. Na co by ale neměli lídři stran zapomenout?

Ilustrační foto

Přispějeme vám na zmrazení vajíček, nabízí svým zaměstnankyním Apple a Facebook

New York - Americké společnosti Apple a Facebook se rozhodly nabízet příspěvek až 20.000 dolarů (skoro 440.000 Kč) svým zaměstnankyním v USA, které se rozhodnou nechat si zmrazit vajíčka, a zvýšit tak šanci na otěhotnění i v pozdějším věku. Firmám by to mohlo pomoci přilákat a udržet si talentované pracovnice, které se často musí rozhodovat mezi mateřstvím a profesním růstem, napsala agentura AP.

Káva.

V Šumperku zavoní Dny kávy

Šumperk – Koncerty, čtení poezie, výstavy, přednášky, jazzová diskotéka, piano v ulicích. mobilní knihovna a samozřejmě vůně kávy. S tím vším se setkají lidé, kteří příští týden od pondělí do pátku vyrazí na historicky první Dny kávy v Šumperku.

Nový autobusový terminál v Náchodě.

Toalety? Až dráhy převedou majetek

Náchod - Cestujícím v Náchodě sice od června slouží nové a po desítkách let konečně komfortní autobusové nádraží, mnozí si však stěžují, že zde nejsou řádné toalety. Kdo si musí při čekání odskočit, nevyhne se tomu, aby prošel po celém nástupišti až za budovu vlakového nádraží, kde jsou umístěny plastové WC buňky.

Nový autobusový terminál v Náchodě.

Toalety? Až dráhy převedou majetek

Náchod - Cestujícím v Náchodě sice od června slouží nové a po desítkách let konečně komfortní autobusové nádraží, mnozí si však stěžují, že zde nejsou řádné toalety. Kdo si musí při čekání odskočit, nevyhne se tomu, aby prošel po celém nástupišti až za budovu vlakového nádraží, kde jsou umístěny plastové WC buňky.

Nobelova cena. Ilustrační foto

Nobelovou cenu za chemii získali dva Američané a Němec za mikroskopii

Stockholm – LLetošní Nobelovu cenu za chemii získali Američané Eric Betzig a William Moerner a Němec Stefan Hell za rozvoj mikroskopie s velmi vysokým rozlišením. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd. Objevy zmíněné trojice vědců umožňují vidět prostřednictvím mikroskopů jemnější detaily, než tomu bylo dříve.

V Národním registru dárců dřeně je aktuálně zapsáno padesát tisíc potenciálních dárců. Minulý týden se přišel zaregistrovat jubilejní zájemce ze Středočeského kraje.

Registr slaví 50 tisíc zájemců, kteří
 se rozhodli darovat kostní dřeň

Praha – Pokud potřebuje 
někdo z rodiny krvetvorné buňky od dárce, existuje 25procentní šance, že tím vhodným bude někdo příbuzný. Jinak musí lékaři vyhledat jiného vhodného člověka 
v registrech. „Své rodině by člověk pomohl, ale co když nemůže, proto je důležité se do registru přihlásit a pomoci," vysvětluje herec Ondřej Vetchý, jeden z patronů Národního registru dárců dřeně.

Odborníci radí: Mlsejte zdravěji.

Nalézt vhodnou a chutnou alternativu k večerní misce smažených brambůrků či přesolených buráků je vcelku oříšek. Naši redakci oslovila nejen výživová doporučení, ale i produktová nabídka rybích a lahůdkářských specialit a vyzkoušeli jsme týden alternativního mlsání.

Výstava zahrádkářských výpěstků, včetně melounku Pepino Gold,  je na parkovišti u sokolovny  otevřená od úterý do čtvrtka od 7.30 do 16.30 hodin.

Pepino Gold se po nakvašeném slepičinci může zbláznit

Benešov /FOTOGALERIE/ - Sladké balkónové melounky Pepino Gold jsou ideální na balkóny, na parapet, zídky nebo zavěsit v lodžii. Výpěstek lilkovité rostliny je jedním ze stovek exponátů na výstavě Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Benešov.

Výstava zahrádkářských výpěstků, včetně melounku Pepino Gold,  je na parkovišti u sokolovny  otevřená od úterý do čtvrtka od 7.30 do 16.30 hodin.

Pepino Gold se po nakvašeném slepičinci může zbláznit

Benešov - Sladké balkónové melounky Pepino Gold jsou ideální na balkóny, na parapet, zídky nebo zavěsit v lodžii. Výpěstek lilkovité rostliny je jedním ze stovek exponátů na výstavě Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Benešov.

Ilustrační foto

Den srdce: bez řezání jdou už i složité zákroky

Praha /INFOGRAFIKA/ – Tloušťka, kouření nebo málo pohybu. To všechno jsou mezi Čechy hojně rozšířené prohřešky, které rozhodně nepřispívají zdravému srdci. Výsledek? Navzdory pokrokům v medicíně umírá polovina lidí na nemoci srdce a cév. Zlepšit povědomí o prevenci má dnešní Světový den srdce, který letos podpořilo i ministerstvo zdravotnictví. V šesti městech tak dnes mají lidé možnost nechat si změřit krevní tlak, puls, výšku, váhu nebo obvod pasu. Zároveň mohou podstoupit i laboratorní vyšetření na glykémii či cholesterol.

Ilustrační foto

Na desítkách míst se pořádá Noc vědců, čeká se 35 tisíc návštěvníků

Praha – Na desítkách míst v celé zemi se dnes pořádá Noc vědců, akce propagující vědu jako fenomén mezi dětmi a mladými lidmi. Letošní téma zní Buňky pro vědu a představí zejména vědy přírodní a technické. Některé instituce ale lákají i zájemce na vědy humanitní – historii či historii umění. Jubilejním desátým ročníkem se tak česká vědecká centra i univerzity připojí k celoevropskému festivalu vědy a techniky.

NIC. Stavba ani nezačala a už stojí. Firma na místo začala navážet stavební zázemí. Opět se čeká.

FOTO: Opravu silnice opět posouvají „papíry"

Terezín - Terezínští občané a motoristé čekají, kdy se začne pracovat na opravě zhruba stometrového úseku komunikace silnice II/608 v Terezíně, který je přes dva roky v havarijním stavu. Marně.

Dnes už bývalý šéf Občanské demokratické strany ve Znojmě Pavel Kovařík.

Bývalý šéf ODS Kovařík opouští nyní i stranu

Znojmo – Na začátku září odešel z funkce předsedy znojemské i oblastní ODS, nyní opouští stranu úplně. Pavel Kovařík, který již dříve vzkázal, že nesouhlasí s nejnovějšími poměry v místní buňce strany, ale že členem zůstane i nadále a bude aktivně podporovat programové cíle a směr strany, přehodnotil nyní své názory.

Ilustrační foto

Nadbytečné kilogramy souvisejí s rakovinou

Řím – Světová zdravotnická organizace (WHO) již léta varuje, že obezita je jedním z hlavních zdravotních problémů ve světě. Nadbytečné kilogramy souvisejí s předčasnými úmrtími a jsou rizikovým faktorem pro kardiovaskulární choroby, cukrovku i nádorová onemocnění.

Buňky, které kraj koupí od společnosti ČEZ pro potřeby zóny.

V Trianglu vyroste malé městečko. Nabídne ubytování či jídelnu

Žatec, Chomutov  - Nové zázemí pro dělníky a řidiče kamionů vyroste v průmyslové zóně Triangle na Žatecku. Zastupitelstvo Ústeckého kraje ve středu schválilo nákup sestavy mobilních buněk od společnosti ČEZ. Ten je kraji nabídl za jedno procento pořizovací ceny, což je necelých 738 tisíc korun.

Nemocnice České Budějovice.

Podceňují bolest, riskují neplodnost

České Budějovice – Dlouhodobé přetrvávající bolesti 
v podbřišku, bolesti v kříži, nevolnost, bolestivá a silná menstruace, často také bolesti při pohlavním styku. To vše jsou příznaky endometriózy, nezhoubného, ale velice nepříjemného onemocnění, kterým v současnosti trpí až čtyři ženy z deseti

Deštníky jako štít před největší nepohodou a symbol alespoň jakési ochrany před nepřízní osudu.

Blanenský deník Rovnost přijal ledovou výzvu

Blansko – Polít se ledovou vodou a upozornit tím na lidi trpící amyotrofickou laterální sklerózou. Ledová výzva před časem obletěla svět. Lidé, kteří se do ní zapojili, se zároveň snaží finančně alespoň trochu nemocným pomoct.

Kyblíková výzva na městeckém koupališti měla i charitativní rozměr

FOTO: V rámci ledové výzvy přispěli městečtí na výzkum nemocí

Městec Králové - Většina čtenářů asi ví o akci, která v posledních týdnech zaplavila sociální sítě na internetu. Jedná se o takzvanou ledovou výzvu, kdy se lidé polévají kbelíky ledové vody a štafetově tuto akci předávají svým známým a přátelům na sociálních sítích.

Kyblíková výzva na městeckém koupališti měla i charitativní rozměr

V rámci ledové výzvy přispěli Městečtí na výzkum nemocí

Městec Králové /FOTOGALERIE/ - Většina čtenářů asi ví o akci, která v posledních týdnech zaplavila sociální sítě na internetu. Jedná se o takzvanou ledovou výzvu, kdy se lidé polévají kbelíky ledové vody a štafetově tuto akci předávají svým známým a přátelům na sociálních sítích.

Ilustrační foto

Brněnští vědci dostanou cenu za výzkum léčby leukémie

Vědci z Masarykovy univerzity v Brně hledají lék na chronickou lymfocytární leukémii a podobná onemocnění. Za úspěchy ve výzkumu dostanou 22. září Cena předsedy Grantové agentury ČR, která poskytla 6,8 milionu korun na pětiletý grant. Vědcům se podařilo se popsat mechanismy, které umožňují lepší a rychlejší diagnózu tohoto dosud nevyléčitelného a zároveň nejčastějšího typu leukémie. Pomohlo jim k tomu zjištění, jak spolu lidské buňky komunikují.

Ilustrační foto

Brněnští vědci dostanou cenu za výzkum léčby leukémie

Praha/Brno - Vědci z Masarykovy univerzity v Brně hledají lék na chronickou lymfocytární leukémii a podobná onemocnění. Za úspěchy ve výzkumu dostanou 22. září Cena předsedy Grantové agentury ČR, která poskytla 6,8 milionu korun na pětiletý grant. Vědcům se podařilo se popsat mechanismy, které umožňují lepší a rychlejší diagnózu tohoto dosud nevyléčitelného a zároveň nejčastějšího typu leukémie. Pomohlo jim k tomu zjištění, jak spolu lidské buňky komunikují.