Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

V zóně Triangle bude ubytování pro zaměstnance továren.

V zóně Triangle vyroste městečko pro zaměstnance. S ubytovnou i jídelnou

Most, Žatec – Nové zázemí pro dělníky a řidiče kamionů vyroste v průmyslové zóně Triangle na Žatecku. Zastupitelstvo Ústeckého kraje ve středu schválilo nákup sestavy mobilních buněk od společnosti ČEZ. Ten je kraji nabídl za jedno procento pořizovací ceny, což je necelých 738 tisíc korun.

V zóně Triangle bude ubytování pro zaměstnance továren.

V zóně Triangle vyroste městečko pro zaměstnance. S ubytovnou i jídelnou

Most, Žatec – Nové zázemí pro dělníky a řidiče kamionů vyroste v průmyslové zóně Triangle na Žatecku. Zastupitelstvo Ústeckého kraje ve středu schválilo nákup sestavy mobilních buněk od společnosti ČEZ. Ten je kraji nabídl za jedno procento pořizovací ceny, což je necelých 738 tisíc korun.

Na podporu svého nemocného kolegy se polili ledovou vodou zaměstnanci Obchodní akademie a Střední zdravotnické školy v Blansku.

Učitelé podporují svého nemocného kolegu

Blansko – Ice Bucket Challenge. Pojem, se kterým se v posledních dnech doslova roztrhl pytel. Polít se ledovou vodou a upozornit tím na lidi trpící amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Z původně amerického nápadu, se kterým začaly celebrity, se rychle stala celosvětová záležitost.

Zbytečná smrt. Než někdo dusícímu seniorovi alespoň zavolal záchranku, bylo už nejspíš pozdě. Umírajícho muže si přibližně pět minut nikdo nevšímal, lidé jej ignorovali, okukovali, nebo vedle něj svačili.

Nebojte se pomoci! Neušpiníte se při tom...

Pardubice - Případ smrti seniora na pardubickém hlavním nádraží rozpoutal veřejnou debatu. Muž umíral, lidé v hale se dívali. Přitom podle lékaře by muže zachránil i laik.

Transfuzní stanice Hořovice

Policisté z Berounska opět darovali krev

Berounsko – Transfuzní stanici Nemocnice Hořovice pravidelně navštěvují jednotlivci i skupiny. Včera se do dárcovských křesel posadilo pětadevadesát dárců. Mezi ně patřili i policisté z Berounska.

Ilustrační foto - Domeček Hořovice

Sdružení Zbýšovský domeček dostal vlastní klubovnu

Zbýšov – Dosud sloužil pro účely Občanského sdružení Zbýšovský domeček víceúčelový sál ve Zbýšově. Už brzy se však spolek přestěhuje do nových prostor, které budou sloužit pouze jemu. Vedení obce se totiž rozhodlo investovat do samostatné klubovny.

Zbytečná smrt. Než někdo dusícímu seniorovi alespoň zavolal záchranku, bylo už nejspíš pozdě. Umírajícho muže si přibližně pět minut nikdo nevšímal, lidé jej ignorovali, okukovali, nebo vedle něj svačili.

Nebojte se pomoci! Neušpiníte se při tom...

Pardubice - Případ smrti seniora na pardubickém hlavním nádraží rozpoutal veřejnou debatu. Muž umíral, lidé v hale se dívali. Přitom podle lékaře by muže zachránil i laik.

Sběrný dvůr. Ilustrační foto.

Obce na Ostrožsku společně pořídily sběrné dvory

Ostrožsko – Do společného boje s odpady se pustily tři obce na Ostrožsku. Ostrožská Nová Ves, Uherský Ostroh a Ostrožská Lhota v těchto dnech otvírají nové sběrné dvory. Obyvatelé těchto obcí mají tak nyní daleko širší možnosti, jak se zbavit odpadu.

Pohoda na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze.

Na pražských náplavkách budou kamenné lavice a toalety ve zdi

Praha - Pražské náplavky na Rašínově a Dvořákově nábřeží doplní kamenné lavice na sezení podél zdi. Veřejné toalety se přestěhují do menších prostor ve zdech náplavky, současné provizorní ve stavebních buňkách zmizí. Nové odpadkové kontejnery budou pod zemí. 

Město otevřelo nový pavilon mateřské školy

V novém pavilonu mateřské školy si hrají děti

Králův Dvůr – V novém pavilonu Mateřské školy Pod Hájem v Králově Dvoře, který byl slavnostně otevřen v pondělí za přítomnosti ministra školství Marcela Chládka, si už spokojeně hrají děti

Dnes už bývalý šéf Občanské demokratické strany ve Znojmě Pavel Kovařík.

Kovařík složil vedení znojemské ODS. Odmítl prázdnou slupku strany

Znojmo - Bez plnohodnotného vedení půjdou do komunálních voleb občanští demokraté ve Znojmě. Místní a oblastní předseda Pavel Kovařík totiž v pondělí svoje funkce složil. Nesouhlasí s poměry v místní buňce strany. Komunální lídr Petr Nezveda zase nesouhlasí s Kovaříkovými důvody.

Ilustrační foto.

Čeští vědci vyvíjejí látku na léčbu zánětů

České Budějovice, Praha – Velmi perspektivní látku na léčbu zánětů objevili čeští vědci. Původem přírodní látka získaná z půdních bakterií dokáže blokovat záněty, a to jak akutní, tak chronické. Objev se zvolna posouvá z fáze základního výzkumu k přípravám prvotních klinických studií.

Mamograf. Ilustrační foto.

Nádor lékaři nyní odhalí přesněji

Lékařská fakulta v Plzni v úzké spolupráci s Chirurgickou klinikou Fakultní nemocnice v Plzni začne jako první v Česku používat nový přístroj, který má výrazně pomoci při odhalování druhotných nádorových buněk v uzlinách u žen s rakovinou prsu.

Mamograf. Ilustrační foto.

Nádor lékaři nyní odhalí přesněji

Plzeň – Lékařská fakulta v Plzni v úzké spolupráci s Chirurgickou klinikou Fakultní nemocnice v Plzni začne jako první v Česku používat nový přístroj, který má výrazně pomoci při odhalování druhotných nádorových buněk v uzlinách u žen s rakovinou prsu.

Ilustrační foto

Nový laser umožní brněnské nemocnici lépe rozpoznat nemoci embrya

Fakultní nemocnice Brno bude díky novému dynamickému laseru za milion korun provádět pečlivější diagnostiku genetických onemocnění u embrya při umělém oplodnění. Cílem nového zařízení je eliminovat počet dětí například s Downovým syndromem a jiným genetickým onemocněním a také snížit počet potratů ze zdravotních důvodů, řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová s tím, že nemocnice je prvním státním zařízením v zemi, které laserem disponuje. V soukromé sféře jej má podle Mrázové jen několik málo subjektů. V České republice se každoročně uskuteční na 20.000 umělých oplodnění.

Ilustrační fotografie.

Vědci zkoumají, zda a jak nahradit nefunkční buňky v srdci

Děti s vrozenou poruchou srdečního rytmu by v budoucnu nemusely už mít kardiostimulátor, aby jejich srdce fungovalo správně. Vědci z anatomického ústavu první lékařské fakulty Univerzity Karlovy zkoumají, zda a jak by se daly v srdci nahradit nefunkční buňky, které jeho chod řídí, sdělil šéf výzkumného týmu profesor David Sedmera. Poruchu srdečního rytmu má jedno dítě z 10.000. Zatímco dospělému vydrží kardiostimulátor i deset let, dětem se kvůli růstu musí měnit častěji, což je spojeno s řadou rizik.

Vraždy s monogramem.

Malé šedé buňky Hercula Poirota opět pracují naplno

Praha – Legendární belgický detektiv se vrací po čtyřiceti letech. Euromedia – Knižní klub vydá 9. září zcela nový příběh s Herculem Poirotem, nejslavnější postavou románů Agathy Christie. Má název Vraždy s monogramem a napsala jej uznávaná autorka psychothrillerů Sophie Hannah. Výsledkem je spletitý případ zasazený do Londýna 20. let minulého století. Ďábelsky chytrý hlavolam plný falešných a snadno přehlédnutelných stop mohou vyřešit jen brilantní „malé šedé buňky".

Jana Nečasová, dříve Nagyová.

Jana Nečasová, dříve Nagyová, definitivně opustila ODS

Praha - Jana Nečasová (dříve Nagyová) dnes definitivně opustila Občanskou demokratickou stranu. V otevřeném dopise předsedovi ODS Petru Fialovi stáhla svou žádost celostátnímu smírčímu výboru, který mohl rozhodnout o tom, že ve straně zůstane. Již dříve ji vyloučila její stranická buňka. Fiala rozhodnutí Nečasové respektuje. Na dopis upozornil server Týden.cz. Manžel Nečasové, expremiér a bývalý předseda ODS Petr Nečas ve straně zůstává.

Nový školní rok akademie Život 90 začíná. Na snímku v popředí v internetové kavárně lektorka italštiny Anna Vojtíšková (82 let).

Seniorům začíná v centru Prahy nový školní rok

Praha - Dvaaosmdesátiletá Anna Vojtíšková je jednou ze 27 dobrovolnic a dobrovolníků, kteří v centru Prahy v sídle neziskové organizace Život 90 vedou kurzy pro svoje vrstevníky. Senioři zde mohou docházet na lekce angličtiny, španělštiny, jógy, břišních tanců, keramiky, výtvarné nebo počítačové kurzy.

TK k zahájení světového kongresu o alternativách k pokusům na zvířatech a o používání zvířat v biologickém výzkumu proběhla 25. srpna v Praze. Na snímku Dagmar Jírová.

Přes tisíc odborníků v Praze jedná o omezení pokusů na zvířatech

Praha - Nahradit pokusy na zvířatech jinými alternativními přístupy a využívat zejména buněčné či tkáňové rekonstruované orgány z buněk lidského původu je součástí nové strategie, o níž v těchto dnech v Praze jedná přes tisíc odborníků z celého světa. Jejím cílem je také omezit počty pokusů na zvířatech a tím i jejich strádání. Světový kongres o alternativách k pokusům na zvířatech a používání zvířat v biologickém výzkumu se pořádá v české metropoli poprvé v jeho historii. Potrvá do čtvrtka.

Po ukončení činnosti FK Jirkov - Kyjice převezmou hřiště místní dobrovolní hasiči. Nejprve musejí areál znovu oplotit (na snímku jeden z hasičů připravuje díry na sloupky).

Hřiště v Jirkově: Fotbalisty vystřídají hasiči

Jirkov - Fotbalové hřiště v Jirkově, které si pronajímal FK Jirkov - Kyjice, budou nadále využívat místní dobrovolní hasiči. Na ploše o rozloze necelého hektaru hasiči vybudují zázemí pro tréninky a soutěže v požárním sportu. Hřiště poslouží také k výuce tělesné výchovy žáků a žákyň nedaleké základní školy v ulici Budovatelů.

Na atletické soustředění atletů Vlašimi dorazila početná výprava v počtu 43.

Atletům Vlašimi se soustředění vydařilo

Veselí nad Lužnicí – Již pošesté si pro letní soustředění vybrali všesportovní areál ve Veselí nad Lužnicí. Vyrazili v zatím nejpočetnější partě, co kdy byli – ve Veselí pilovalo svou atletickou formu 43 atletů a atletek. Část ukončila své soustředění v úterý, pro zbytek trvalo soustředění týden – od soboty do soboty.

Dispečinku záchranné služby. Ilustrační foto.

I volat záchranku je třeba umět

„Hned sem přijeďte, je to tady ve Vagónce. Nevím adresu, ale všichni vědí, kde to je… On asi nedýchá, já nevím, já se k němu nechci přiblížit, asi umírá."

Dispečinku záchranné služby. Ilustrační foto.

I volat záchranku je třeba umět

Karvinsko - „Hned sem přijeďte, je to tady ve Vagónce. Nevím adresu, ale všichni vědí, kde to je… On asi nedýchá, já nevím, já se k němu nechci přiblížit, asi umírá."

Klečící novinář James Foley krátce před svou smrtí.

Vrah novináře zřejmě vede britskou buňku v syrském městě Rakka

Londýn – Britský přízvuk muže, který na videu zveřejněném islamisty zavraždil amerického novináře Jamese Foleyho, vyvolal v Británii rozsáhlé pátrání po jeho identitě. Podle zdrojů britských médií jde patrně o šéfa teroristické buňky extremistů britského původu operujících v Sýrii, který má na starosti zahraniční rukojmí.

Transplantace kostní dřeně

Za dvacet let zachránili život již tisícovce pacientů

Hradec Králové - Tisící úspěšnou transplantaci kostní dřeně mají za sebou královéhradečtí lékaři ze IV. interní hematologické kliniky fakultní nemocnice. V červenci zde podstoupila zákrok 60letá žena s nádorem lymfatických uzlin.

Ilustrační foto

Nevhodná kombinace léků? Může i zabít

Dávkovač, v němž jsou tabletky snad všech barev duhy – tak vypadá užívání léků 
u nejednoho českého seniora. Jen málokterý ale ví, že brát některé z nich současně není nejlepší nápad, protože se účinky buď znásobí, nebo vynulují. 

Ilustrační foto

Nevhodná kombinace léků? Může i zabít

Praha /INFOGRAFIKA/ – Dávkovač, v němž jsou tabletky snad všech barev duhy – tak vypadá užívání léků 
u nejednoho českého seniora. Jen málokterý ale ví, že brát některé z nich současně není nejlepší nápad, protože se účinky buď znásobí, nebo vynulují. 

Food Festival Luhačovice 2014

VIDEO: V Luhačovicích vařili také historická jídla. Podívejte se

Luhačovice – Byť do druhého ročníku Food Festivalu Luhačovice zbývalo ještě několik dní, šéfkuchař pozlovického hotelu Vyhlídka Vlastimil Jaša měl plné ruce práce a hlavně hlavu plnou starostí. S předstihem totiž pracoval na menu, které o víkendu představil návštěvníkům gastronomické události.

Ilustrační foto

Pět triků pro zdravou a krásnou pleť

Je vaše pleť unavená, povadlá, jakoby šedivá nebo jí naopak dalo sluníčko pořádně zabrat? Podle výživového kouče Martina Škáby ji lze jednoduše a rychle, aby byla znovu krásná a především zdravá.

Ilustrační foto

Žihadlo sršně obsahuje o hodně méně jedu než včely

S aktivitami v přírodě nás v létě občas zaskočí nějaká ta nepříjemnost, kterou může být i poštípání či pobodání hmyzem. Často míváme zažité některé „zaručené" informace, které jsou však ve skutečnosti mylné.

Ilustrační foto.

Péče o psího seniora

I zvířata mají ve stáří specifické potřeby a trpí různými neduhy. Chovatel by měl věk psa vždy zohlednit – ve výživě, délce a tempu procházek i celkovém zacházení.

Ilustrační foto

Žihadlo sršně obsahuje o hodně méně jedu než včely

S aktivitami v přírodě nás v létě občas zaskočí nějaká ta nepříjemnost, kterou může být i poštípání či pobodání hmyzem. Často míváme zažité některé „zaručené" informace, které jsou však ve skutečnosti mylné.

Ilustrační foto.

Nejdecká politická křeč: ČSSD versus ČSSD

Nejdek - V souboj argumentů i osočování se zvrhly sociálnědemokratické neshody v Nejdku. Začaly půlmiliardovým tendrem na úklid a svoz odpadu ve městě, který úspěšně prosadil starosta Vladimír Benda, a pokračují i po jeho rozhodnutí pro neshody z ČSSD vystoupit.

Ilustrační foto

Komunální volby: První omyly i obec, kde se nehlasuje

Praha, České Budějovice – Týden poté, co strany a hnutí odevzdaly kandidátky pro komunální i senátní lhůty, vypršela včera lhůta pro ověřování listin. Radnice zkontrolovaly, zda jsou správně uvedeny osobní údaje. Nyní budou mít kandidáti týden na opravu.

Moderní řešení automatizace výroby

V naprosté většině průmyslových provozů jsou kladeny vysoké nároky na přesnost a rychlost práce. Zejména u sériově řešených provozů se pak vyplatí investovat do moderních systémů, které výrobu automatizují. Investice se totiž poměrně rychle vrátí v podobě snížených nákladů na výrobu, zvýšené produktivity práce, ale také v jejím zrychlení, zkvalitnění a v neposlední řadě ve zjednodušení práce.

Litvínovská ODS má za sebou zemětřesení.

Fakt, že jsem pro některé byla vzduch, mě zarazil, říká šéfka litvínovské ODS

Litvínov – Petra Plechingerová se v lednu stala novou předsedkyní Místního sdružení ODS Litvínov, tedy zkraje roku, ve kterém se uskuteční komunální volby. Téměř okamžitě po jejím nástupu zaplavila litvínovskou buňku vlna nevole. Stranu začali opouštět její dlouholetí členové, ti nejznámější tak činí v těchto dnech. Plechingerová půjde do voleb nejen jako šéfka místní organizace, ale také jako lídr kandidátky.