Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Ilustrační foto

Provozní náklady kempů opět rostou, ceny se přesto nezvyšují

Posekat trávu, opravit chatky, natřít zábradlí, zmodernizovat sociální zařízení a další nutné věci musejí do doby, než  odstartuje nová turistická sezona, zvládnout provozovatelé rekreačních zařízení na Klatovsku. Některé kempy se ale kvůli zvyšujícím se nákladům stávají prodělečnou záležitostí.

Soutěž o nejchutnější bábovku a MDŽ

Není to žádná legrace

Ač to vypadá lákavě, není to žádná legrace, ohodnotit za sebou pětadvacet bábovek. Však se porotci Jiří Švarc ml., Jaroslava Čechová, Pavel Beneš st., Alena Náglová a moje maličkost snaží.

Při fotodynamické terapii se do zhoubného nádoru vpraví nitrožilní infuzí lék a ozáří světlem určité vlnové délky. Tím se spustí chemická reakce, která nežádoucí buňky usmrtí, říká vedoucí lékař Centra fotonické medicíny Roman Šmucler.

Rakovinu hlavy jde léčit světlem

   Praha - Rakovinu hlavy a krku léčí ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) světlem. Při takzvané fotodynamické terapii se do zhoubného nádoru vpraví nitrožilní infuzí lék a ozáří světlem určité vlnové délky. Tím se spustí chemická reakce, která nežádoucí buňky usmrtí, říká vedoucí lékař Centra fotonické medicíny docent Roman Šmucler.

Ve Skašticích se konal v sobotu 17. března 2012 3. ročník Josefovského koštu slivovice

Ve Skašticích koštovali nejlepší pálenky

Skaštice – /FOTOGALERIE/ Chuť, harmonie, vůně, čistota. Obstát v těchto kritériích a především zalichotit chuťovým buňkám pěti porotců musela pálenka, která měla být nejlepší, i ve Skašticích. Už potřetí se tam v sobotu konal Josefovský košt.

Cvičení parkinsoniků se koná ve Středisku volného času Fokus v Novém Jičíně každou středu.

'Parkinson' jim nevzal chuť scházet se a sportovat

Hradec Králové - Hod šipkou, stolní tenis, střelba vzduchovkou nebo kopy na bránu. Nic z toho není problém pro nemocné trpící Parkinsonovou chorobou. Už čtvrtým rokem se scházejí na turnaji v předměřické tělocvičně.

    Zhoubné nitrolební nádory jsou prakticky vždy smrtelné. V tuzemsku lékaři ročně diagnostikují glioblastom asi u 350 pacientů.

Vědci zjistili, jak přeprat nádor na mozku

    Olomouc - Vědci z Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) při Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci odhalili mechanismus, kterým se buňky jednoho z nejagresivnějších nádorů mozku, glioblastomu, brání terapii. Objev otevírá cestu, jež by mohla vést k účinnější léčbě tohoto typu rakoviny. Studii vědci publikovali v americkém časopise Journal od Experimental Medicine, řekl Vladimír Mišauer, mluvčí projektu Biomedreg, v jehož rámci ÚMTM vznikl. 

Obtíž zvaná suché oko, která se projevuje slzením, pálením a pocitem písku pod víčky a kterou dřív měli téměř výhradně senioři, trápí stále častěji také mladé lidi.

Syndrom kancelářského oka trápí stále více lidí

  Praha - Obtíž zvaná suché oko, která se projevuje slzením, pálením a pocitem písku pod víčky a kterou dřív měli téměř výhradně senioři, trápí stále častěji také mladé lidi, řekl Pavel Němec z oční kliniky Ústředí vojenské nemocnice. Hlavním důvodem podle něj je práce na počítači v klimatizovaných prostorách osvětlených zářivkami.

Ilustrační foto

Obtíž zvaná suché oko trápí stále častěji i mladé lidi

Praha - Obtíž zvaná suché oko, která se projevuje slzením, pálením a pocitem písku pod víčky a kterou dřív měli téměř výhradně senioři, trápí stále častěji také mladé lidi. Řekl to Pavel Němec z oční kliniky Ústředí vojenské nemocnice. Hlavním důvodem podle něj je práce na počítači v klimatizovaných prostorách osvětlených zářivkami.

    Zelený čaj obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci zažehnat poškození buněk, jež může vést k onemocnění.

Pijete zelený čaj? I ve stáří zůstanete čilí

  New York - Lidé v pokročilejším věku, kteří pravidelně pijí zelený čaj, zůstanou agilnější a nezávislejší než jejich vrstevníci. S tímto zjištěním přišli japonští vědci, kteří do výzkumu zapojili tisíce lidí, napsala agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Fukušima: Evakuované Japonky si uklidňují nervy v pletacím kroužku

Tokio – Každé úterý se v rybářském městečku Šičigahama, poničeném loni přívalovou vlnou tsunami, schází klub pletařek „Obživlé vlákno“. Poskytuje nejen zábavu, ale i podporu pro hrstku z tisíců starších Japonek, které jsou stále bez vlastního domova poté, co se jejich životem před rokem přehnala dvojí katastrofa, píše list The Wall Street Journal.

Stavební buňku v Pavlově zachvátil požár

Stavební buňku v Pavlově zničil požár

Pavlov /FOTOGALERIE/ – K požáru stavební buňky v Lechovicích, místní části obce Pavlov u Mohelnice, vyjížděly v úterý 6. března po půl jedenácté večer čtyři hasičské jednotky. Oheň budku skoro zcela zlikvidoval, při požáru nebyl nikdo zraněn.

Stavební buňku v Pavlově zachvátil požár

FOTO: Stavební buňku v Pavlově zničil požár

Pavlov /FOTOGALERIE/ – K požáru stavební buňky v Lechovicích, místní části obce Pavlov u Mohelnice, vyjížděly v úterý 6. března po půl jedenácté večer čtyři hasičské jednotky. Oheň budku skoro zcela zlikvidoval, při požáru nebyl nikdo zraněn.

Blanka Malušová, redaktorka Slováckého deníku

Na Slovácku sa koštuje všecko

Na Slovácku sa koštuje všecko. Ludé ochutnávajú slivovicu, oharky, vína, jabka, klobásky, ale třeba aj zelé. Právě košt zelá sa v nedělu konál na hluckéj tvrzi. Podle pořadatelů sa tam prý sešlo na tři stovky návštěvníků.

Ilustrační foto

Poperte se na jaře s celulitidou. A konečně i úspěšně

Dobruška - Celulita, mnohdy nesprávně nazývaná celulitidou, se projevuje jako nepravidelné hrbolky podkožního tuku nejčastěji na stehnech a hýždích. Všichni ji známe jako pomerančovou kůži. Tedy my ženy určitě. Ale co s ní? Bojovat proti nevzhledným stehnům a zadečku jsme zkoušely snad už všechny.

Lenka Zelinková z Břeclavi čokoládě rozumí. Vždyť o ní taky napsala bakalářskou práci.

U čokolády záleží i na tom, jak se dá zlomit

Břeclav – Zajímavou přednášku uspořádala v úterý večer v břeclavském pohybovém a relaxačním centru Narin Lenka Zelinková z Břeclavi. Byla o čokoládě. O sladké dobrotě napsala bakalářskou práci a je milovníkem čokolády.

Astronom Jan Benáček

Novinka z hvězdárny v Marchanicích? Astronomický kroužek

Vyškov – Nejprve si zblízka prohlédnou typicky plavou barvu koně fjordského, pak se projedou dinovláčkem a vzápětí si prohloubí své astronomické znalosti. Vyškovská hvězdárna už totiž brzy využije svého sousedství s dinoparkem a pro návštěvníky chystá změny spojené s denním provozem. Za několik týdnů ji tak kvůli tomu čeká stavební ruch.

Ilustrační foto

Genetický odpad může být pro lidské tělo užitečný

Praha - Endogenní retroviry, které před miliony let napadly tehdejšího člověka a staly se součástí jeho DNA, již zásluhou evoluce nevyvolávají v lidském organismu infekci. Některé jejich geny jsou naopak prospěšné.

Ilustrační foto

Nizozemci vyrobili umělou masovou vlákninu

Maastricht - Nizozemským vědcům se podařilo vytvořit v laboratoři masovou vlákninu. Ještě letos údajně hodlají dospět až k syntetickému karbanátku. Očekávají od této technologie šedesátiprocentní úsporu v ekologické zátěži vznikající při tradiční výrobě masa. Informovala o tom stanice BBC.

Ilustrační foto

Statek opanují masky a provoní piletický chléb

Hradec Králové – Rodinný výlet ve staročeském stylu, obchůzky masopustních maškar, rej tanečníků a pestrá nabídka lákavých zabijačkových pochoutek. To vše slibuje Šrámkův statek v Pileticích u Hradce Králové již tuto neděli 19. února.

Sportovní areál Břízky v zimě.

Břízky: Po rekonstrukci areál třetího tisíciletí

Jablonec nad Nisou – Jabloneckému Ski Klubu se podařilo dotáhnout mnohaletý sen o modernizaci sportovního areálu v Břízkách. Sportovce i amatérské lyžaře čeká na stadionu nejen vylepšené „kolečko“, ale také zcela nové zázemí.

Sportovní areál Břízky v zimě.

Břízky: Po rekonstrukci areál třetího tisíciletí

Jablonec n. N. – Jabloneckému Ski Klubu se podařilo dotáhnout mnohaletý sen o modernizaci sportovního areálu v Břízkách. Sportovce i amatérské lyžaře čeká na stadionu nejen vylepšené „kolečko“, ale také zcela nové zázemí.

Ilustrační foto

Pařízek opustil ODS. I kvůli "velrybaření"

Brněnsko – Z Občanské demokratické strany vymizela svobodná a otevřená diskuze. Vše je v ní již založeno pouze na udržení moci skupin, jimž nejde o politiku a obecné blaho, ale jen o udržení svých obchodních a osobních zájmů. Těmito slovy vysvětlil v pondělí své vystoupení ze strany předseda jejího sdružení v Nedvědici Stanislav Pařízek.

Ilustrační foto

Jedna z pistolí vraždících neonacistů je asi z ČR

Berlín - Jedna z pistolí, která patřila skupině německých neonacistů, jež v letech 2000 až 2007 zavraždili nejméně deset lidí, pocházela nejspíš z České republiky, kde je od roku 2007 hlášena jako ukradená.

Ilustrační foto

Toronto Star: Paneláky jsou v Praze všudypřítomné

Toronto - Paneláková sídliště tvořící prstenec kolem Prahy zaujala kanadský list Toronto Star, který je popisuje jako „nekonečné pole“ budov se špatně zvukově izolovanými byty. Někteří Kanaďané by své byty v suterénu ve špinavých domech okamžitě vyměnili za pár místností v paneláku.

Nejíte maso? Hlídejte si dostatek zinku, železa i vitaminu D.

Nejíte maso? Dejte si špenát a vitamíny

Vegetariánství je specifický způsob stravování, který vylučuje z jídelníčku konzumaci masa a produktů z něj. Jelikož je však živočišná strava bohatá na mnoho důležitých vitaminů, minerálů a dalších látek, je třeba doplnit je prostřednictvím jiných zdrojů. Poradíme vám, na co dávat pozor, aby vaše tělo nestrádalo.

Pan Stránský a strážníci Richard Strnad a Martin Novák

Seňor je nejen důchodce, ale i bezdomovec

Rakovník -„Seňor“ je přezdívka pana Stránského, kterou kdysi dávno dostal. To bylo v době jeho mladosti, v době, kdy byl dle pamětníků ještě vyhlášeným elegánem a jak se říká krásným chlapem, na kterém se zalíbením spočinulo nejedno ženské oko. Dnes je bezdomovcem.