Kreativ

ŠTÍTEK: Česko

Bílý pavilon v semilské nemocnici.

Nové centrum v Semilech nabídne špičkovou péči pacientům

V Semilech bylo otevřeno nové rehabilitační centrum, které vzniklo přestavbou Bílého pavilonu za 127 milionů korun. Centrum, vybavené nejmodernějšími technologiemi, nabídne lůžkovou i ambulantní péči. Tento projekt je klíčovou součástí rozvoje semilské nemocnice, která se zaměří na rehabilitaci a následnou péči.

Ilustrační foto.

Počasí na konci května zůstane chladné a deštivé. Oteplí se až o víkendu

Do konce pracovního týdne se nejvyšší odpolední teploty v Česku dostanou přes 20 stupňů Celsia jen výjimečně, a to převážně na jihovýchodě Moravy. V noci už nehrozí přízemní mrazy. Obloha zůstane většinou zatažená, bude často pršet, ojediněle se objeví i bouřky. Až o víkendu, na přelomu května a června, se oteplí postupně na 25 stupňů, srážky ustanou a na obloze se ukáže slunce. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nadcházející čtyři týdny budou mít podle dlouhodobé předpovědi spíš chladnější ráz.

Ilustrační foto

V noci na neděli klesla teplota v Chebu na -4,7 stupně Celsia

V Česku byla noc na neděli velmi chladná, zhruba třetina stanic měřících alespoň 30 let zaznamenala rekordní minimum pro 24. květen. Nejchladněji bylo v Březníku na Šumavě, kde meteorologové naměřili minus 7,2 stupně Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) o tom informoval na síti X.

Oblovky jsou v Česku už poměrně běžnými domácími mazlíčky.

Obří šneci jsou nenáročnými domácími mazlíčky, množí se ale rychle

Mazlíček s ulitou a tykadly? Proč ne? Chov afrických šneků se stává v Česku poměrně běžnou záležitostí. Oblovky na první pohled oproti našim běžným plžům rozhodně zaujmou svými rozměry, nezřídka totiž jejich ulity přesahují i velikost dlaně dospělého člověka. Přinášíme přehled, jak jim zajistit co nejvhodnější podmínky.

Nejlepší šéfkuchař Česka Jan Knedla.

Náš nejlepší šéfkuchař Jan Knedla: Česká gastronomie může být světová

Šéfkuchař Jan Knedla byl vloni vyhlášen francouzským gastronomickým průvodcem Gault&Millau, často srovnávaným s michelinským průvodcem, jako nejlepší v Česku. Před třemi lety nastoupil do Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdu, kde zúročil své zkušenosti nasbírané v prestižních restauracích po celém světě a začal formovat její současný gastronomický rukopis.

Ve svých stáncích nabízí Michal Rezek bramborové placky s různými náplněmi.

Jen tři suroviny a pec. Ze strojního inženýra je král bramborových placek

Brambory, mouka, sůl. Recept se zdá obyčejný, přesto na placky ze tří surovin stávají lidé u stánku Michala Rezka z Divce na Královéhradecku i více než hodinové fronty, neodradí je přitom ani déšť. V současné době má v provozu stánky tři a se svými pomocníky s nimi objíždí nejrůznější akce v Čechách i na Moravě. A to je přitom původní profesí strojní inženýr.

Ve svých stáncích nabízí Michal Rezek bramborové placky s různými náplněmi.

Jen tři suroviny a pec. Ze strojního inženýra je král bramborových placek

Brambory, mouka, sůl. Recept se zdá obyčejný, přesto na placky ze tří surovin stávají lidé u stánku Michala Rezka z Divce na Královéhradecku i více než hodinové fronty, neodradí je přitom ani déšť. V současné době má v provozu stánky tři a se svými pomocníky s nimi objíždí nejrůznější akce v Čechách i na Moravě. A to je přitom původní profesí strojní inženýr.

Ve svých stáncích nabízí Michal Rezek bramborové placky s různými náplněmi.

Jen tři suroviny a pec. Ze strojního inženýra je král bramborových placek

Brambory, mouka, sůl. Recept se zdá obyčejný, přesto na placky ze tří surovin stávají lidé u stánku Michala Rezka z Divce na Královéhradecku i více než hodinové fronty, neodradí je přitom ani déšť. V současné době má v provozu stánky tři a se svými pomocníky s nimi objíždí nejrůznější akce v Čechách i na Moravě. A to je přitom původní profesí strojní inženýr.

Ve svých stáncích nabízí Michal Rezek bramborové placky s různými náplněmi.

Jen tři suroviny a pec. Ze strojního inženýra je král bramborových placek

Brambory, mouka, sůl. Recept se zdá obyčejný, přesto na placky ze tří surovin stávají lidé u stánku Michala Rezka z Divce na Královéhradecku i více než hodinové fronty, neodradí je přitom ani déšť. V současné době má v provozu stánky tři a se svými pomocníky s nimi objíždí nejrůznější akce v Čechách i na Moravě. A to je přitom původní profesí strojní inženýr.

Ve svých stáncích nabízí Michal Rezek bramborové placky s různými náplněmi.

Jen tři suroviny a pec. Ze strojního inženýra je král bramborových placek

Brambory, mouka, sůl. Recept se zdá obyčejný, přesto na placky ze tří surovin stávají lidé u stánku Michala Rezka z Divce na Královéhradecku i více než hodinové fronty, neodradí je přitom ani déšť. V současné době má v provozu stánky tři a se svými pomocníky s nimi objíždí nejrůznější akce v Čechách i na Moravě. A to je přitom původní profesí strojní inženýr.

Ve svých stáncích nabízí Michal Rezek bramborové placky s různými náplněmi.

Jen tři suroviny a pec. Ze strojního inženýra je král bramborových placek

Brambory, mouka, sůl. Recept se zdá obyčejný, přesto na placky ze tří surovin stávají lidé u stánku Michala Rezka z Divce na Královéhradecku i více než hodinové fronty, neodradí je přitom ani déšť. V současné době má v provozu stánky tři a se svými pomocníky s nimi objíždí nejrůznější akce v Čechách i na Moravě. A to je přitom původní profesí strojní inženýr.

Ve svých stáncích nabízí Michal Rezek bramborové placky s různými náplněmi.

Jen tři suroviny a pec. Ze strojního inženýra je král bramborových placek

Brambory, mouka, sůl. Recept se zdá obyčejný, přesto na placky ze tří surovin stávají lidé u stánku Michala Rezka z Divce na Královéhradecku i více než hodinové fronty, neodradí je přitom ani déšť. V současné době má v provozu stánky tři a se svými pomocníky s nimi objíždí nejrůznější akce v Čechách i na Moravě. A to je přitom původní profesí strojní inženýr.

Ve svých stáncích nabízí Michal Rezek bramborové placky s různými náplněmi.

Jen tři suroviny a pec. Ze strojního inženýra je král bramborových placek

Brambory, mouka, sůl. Recept se zdá obyčejný, přesto na placky ze tří surovin stávají lidé u stánku Michala Rezka z Divce na Královéhradecku i více než hodinové fronty, neodradí je přitom ani déšť. V současné době má v provozu stánky tři a se svými pomocníky s nimi objíždí nejrůznější akce v Čechách i na Moravě. A to je přitom původní profesí strojní inženýr.

Ve svých stáncích nabízí Michal Rezek bramborové placky s různými náplněmi.

Jen tři suroviny a pec. Ze strojního inženýra je král bramborových placek

Brambory, mouka, sůl. Recept se zdá obyčejný, přesto na placky ze tří surovin stávají lidé u stánku Michala Rezka z Divce na Královéhradecku i více než hodinové fronty, neodradí je přitom ani déšť. V současné době má v provozu stánky tři a se svými pomocníky s nimi objíždí nejrůznější akce v Čechách i na Moravě. A to je přitom původní profesí strojní inženýr.

Ve svých stáncích nabízí Michal Rezek bramborové placky s různými náplněmi.

Jen tři suroviny a pec. Ze strojního inženýra je král bramborových placek

Brambory, mouka, sůl. Recept se zdá obyčejný, přesto na placky ze tří surovin stávají lidé u stánku Michala Rezka z Divce na Královéhradecku i více než hodinové fronty, neodradí je přitom ani déšť. V současné době má v provozu stánky tři a se svými pomocníky s nimi objíždí nejrůznější akce v Čechách i na Moravě. A to je přitom původní profesí strojní inženýr.

Městský úřad v Tachově

Tachov by uvítal méně pracovních agentur. Místní lidé se necítí bezpečně

Na Tachovsku, kde je nejvyšší podíl cizinců ze všech okresů ČR, nestoupá kriminalita, ale snižuje se pocit bezpečí místních. Nejvíce by situaci pomohlo podle představitelů Tachova omezení pracovních agentur, jichž je v ČR 1054 a z toho v Plzeňském kraji 650. „Stát to musí vymýtit,“ řekla ČTK Vendula Machová (Volím Tachov), místostarostka Tachova, kde je k 10 500 trvalých obyvatel 4000 evidovaných cizinců s pobytem nad 90 dnů, 1800 Ukrajinců s dočasnou ochranou a další stovky nelegálních cizinců. Počty se teď mírně snižují.

Ilustrační foto.

Chtějí svaly, zničí si zdraví. Děti užívají steroidy, ty jsou přitom zakázané

Nejen záliba v nikotinových sáčcích a energetických nápojích dětmi a mladistvými dělají odborníkům starosti. Stále častěji prosakují na veřejnost zmínky o tom, že moderní kult fitness a obliba hřmotných bijců v bojových show a také trendy na sociálních sítích u nezletilých vyvolává touhu po svalech a dopingu, který je zařídí. A umí si ho opatřit. Užívání steroidů neboli anabolik ale v mladistvém organismu, který prochází hormonální bouří, dokáže napáchat velkou paseku. Jejich prodej je přitom nelegální, v posledních letech za to policie obvinila a stíhala desítky lidí.

Letos vinaři odepsali kvůli mrazům asi deset procent úrody. Loňský rok byl horší, část z nich přišla o úrodu celou. Jiří Maděřič musel loni odepsat třicet procent hroznů.

Květnové mrazy škodily ve vinicích na Břeclavsku, vinaři přišli o část úrody

Když ovocnáři na Břeclavsku v době kvetoucích meruněk s obavou pročítali předpovědi počasí, avizující již vlastně tradiční mrazy, byli vinaři v regionu ještě klidní. Réva se teprve probouzela. Nakonec ale přišlo i na ně. Mráz dorazil v květnu, nedlouho předtím, než se v kalendáři objevila jména tří zmrzlých mužů – Pankrác, Servác a Bonifác.

Snídaně v Ostravě. Na snímku snídaně a interiér v Bernies Grill & Wine Restaurant.

Nejlepší gastrozážitek v Ostravě? Prestižní světový průvodce vybral TOP podniky

Prestižní francouzský gastroprůvodce Gault&Millau zveřejnil nové české vydání s nejlepšími restauračními zařízeními napříč celou republikou. V Moravskoslezském kraji ocenil 32 podniků. V Ostravě za zbytkem regionu zaostali, z pěti možných „čepic“, obdoby michelinských hvězd, získaly dva podniky po jedné čepici. V kraji pak dosáhly dva podniky hned na dvě čepice.

Z pracovního trhu odchází čím dál více lidí, než na něj přichází. Zaměstnavatelé se musí zaměřit na nevyužitý potenciál skupin, které jsou na trhu práce znevýhodněny. Jsou to hlavně lidé nad 55 let.

Trh práce se tenčí. Řešením jsou padesátníci, maminky či Romové, radí experti

Z pracovního trhu odchází čím dál více lidí, než na něj přichází. Zaměstnavatelé se musí zaměřit na nevyužitý potenciál skupin, které jsou na trhu práce znevýhodněny. Jsou to především lidé 55+, pak také maminky malých dětí, samoživitelky, zdravotně postižení, rodinní pečující, studenti nebo také etnické menšiny. Klíčem je uzpůsobení pracovních podmínek, především nastavení částečných úvazků či flexibilita pracovní doby.

Teplice - Pardubice 3:0

Pardubice se v posledním utkání ligy připravovaly na baráž s Chrudimí

Fotbalisté Pardubic odehráli závěrečný duel aktuálního ročníku Chance ligy na hřišti Teplic. Na sever Čech přijeli s omlazeným týmem, protože opory z běžné základní sestavy nechal trenér David Střihavka odpočívat. To se také projevilo ve výsledku. Teplicím Východočeši podlehli tříbrankovým rozdílem.

Náchodská nemocnice tak udělala další výrazný krok na cestě ke své modernizaci. Pacienty už nebude záchranka vozit do jednotlivých ambulancí, ale přímo do moderního pavilonu nového centrálního urgentního příjmu.

Nemůžeme si dovolit říct, že máme plno, říká primář náchodského urgentu

/ROZHOVOR/ V Oblastní nemocnici Náchod vznikl nový urgentní příjem. Královéhradecký kraj za více jak 97 milionů korun bez DPH zrekonstruoval 20 tisíc metrů čtverečních plochy, na které vznikly tři menší zákrokové sály, 12 vyšetřoven a ambulancí s celkovou kapacitou 11 expektačních lůžek. Na přípravě projektu urgentu se podílel jeho stávající primář David Tuček.

David Pastrňák na mistrovství světa v ledním hokeji.

Pastrňák byl nejlepším útočníkem MS v hokeji, vyhrál i kanadské bodování

David Pastrňák byl vyhlášen nejlepším útočníkem letošního mistrovství světa v ledním hokeji. Vítěz kanadského bodování turnaje s patnácti body za šest branek a devět asistencí byl zařazen i do All Star týmu mistrovství světa. Do něj se vešel i zástupce české extraligy, českobudějovický Dán Nick Olesen. Nejvíce individuálních trofejí posbíral švýcarský brankář Leonardo Genoni včetně té pro nejužitečnějšího hráče.

Kůň Sacamiro z Jezdeckého oddílu Beňov s trenérkou Evou Petříkovou.

Kvalifikaci vyhrál Sexy Lord, šampion Sacamiro je po zranění zpátky

První kvalifikaci na 135. ročník Velké pardubické steeplechase se Slavia pojišťovnou ovládl devítiletý Sexy Lord s Jaroslavem Myškou v sedle. Po zranění a dlouhé pauze se úspěšně vrátil šampion Sacamiro z Jezdeckého oddílu Beňov. S Jakubem Kocmanem doběhli šestí. „Paráda,“ zářila trenérka Eva Petříková pro Českou televizi. „Vrátil se, je zpátky tam, kde byl.“

Žokej Jaroslav Myška dovedl Sexy Lorda (vlevo) k vítězství v první kvalifikaci na 135. ročník Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Druhá skončila Ztracenka s Janem Odložilem (vpravo) od trenéra Stanislava Popelky.

Kvalifikaci vyhrál Sexy Lord, skvělá Ztracenka od Popelky ukázala srdce

První kvalifikaci na 135. ročník Velké pardubické steeplechase se Slavia pojišťovnou ovládl devítiletý Sexy Lord s Jaroslavem Myškou v sedle. Skvěle si vedla jediná klisna v patnáctihlavém poli – devítiletá Ztracenka od trenéra Stanislava Popelky z Hvozdu u Prostějova. S Janem Odložilem skončila těsně druhá.