Dýňová sezóna v Zoo Ostrava je v plném proudu
Ostravská zoologická zahrada se i v letošním roce obrátila na zahrádkáře a pěstitele, zda by zoo nevěnovali své přebytky dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin.
Ostravská zoologická zahrada se i v letošním roce obrátila na zahrádkáře a pěstitele, zda by zoo nevěnovali své přebytky dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin.
Bramborák nebo také cmunda patří k velmi oblíbeným pokrmům. Potřebujete na něj jen pár surovin a připravit ho zvládne každý. Receptů na něj existuje bezpočet a liší se překvapivě i v tom nejzákladnějším, tedy jakou mouku použít a nebo čím ji nahradit.
Střeva jsou velmi důležitá. Jejich stav zásadně ovlivňuje naše zdraví, imunitu i délku života. Střevo je vedle mozku vlastně takové další řídící centrum. Je dokonce vybaveno tak vysokým počtem nervových buněk, že se mu říká druhý mozek. K tomu, aby střeva správně fungovala, může pomoct zelenina, které je teď všude plno. Cuketa je totiž ideální čistička střev a patří k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec.
Cuketám se na zahradách daří, rostou rychle a využít se dají na mnoho způsobů. Pokud jich máte na zahradě spoustu, myslete na zimu. Pak oceníte, že jste si cuketové zelí zavařili a stačí vyndat sklenici ze spíže. Pochutnáte si a navíc uděláte něco i pro své zdraví. Cukety hrají důležitou roli při trávení i v prevenci rakoviny a šedého zákalu.
Cukety jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce udělat chutný a přitom rychlý a jednoduchý oběd. Mezi cuketové rychlovky patří i vynikající cuketové nudle. Příprava zabere opravdu jen pár minut.
Cukety jsou na pěstování tak nenáročné, že to zvládne každý. Navíc rostou velmi rychle. Pokud tedy chcete, aby vám cuketa dobře a dlouho plodila, musíte ji včas sklízet. Čím častejší je totiž sklizeň, tím víc nových plodů rostlina nasazuje. Pak se dočkáte tak bohaté sklizně, že budete úrodu rozdávat i sousedům.
Cukety slaví na zahradách, balkonech a posléze v kuchyních velký boom. Ať už podlouhlé, kulaté či baňaté, skvěle chutnají všechny. Ani jejich pěstování není žádná velká věda a zvládnou ho i méně zkušení zahrádkáři. Jedno úskalí přesto cukety mají; občas záplavou květů naslibují bohatou úrodu, ze které nakonec nic není. Odpověď na otázku, kde se stala chyba, není nijak složitá. Na vaše cukety nejspíš zapomněly včely.
Lékařka Babeta Čápková z Interního oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně získala první cenu na celosvětovém kurzu Interní medicíny. Porota ji ocenila za přednášku o mimořádně vzácném průběhu otravy hořkou cuketou. Případ řešili lékaři Baťovky loni na podzim.
Stačí vám zasadit tři sazenice a budete mít v létě co dělat s konzumací jejich plodů. Cukety rostou velmi rychle a pokud se o ně budete správně starat, můžete je využít do salátů, na vaření, pečení i grilování od června až do října. V květnu, kdy už nehrozí noční mrazy, je ten správný čas na výsadbu předpěstovaných nebo koupených sazenic. Můžete ale zvolit i výsev semen přímo na záhon. U cukety není nikdy pozdě. Přečtěte si, jak daleko od sebe cukety sázet, jak je zalévat a hnojit a před kým cukety chránit.
O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?
Na zahradě pěstuje Denisa Vardan z jihomoravských Želešic všechno možné. Baví ji to. Kromě vinohradu, avokádové plantáže a fíkovníků se věnuje taky kalabase. Česky se jí říká indická okurka. Chutná prý jako cuketa a po dozrání z ní můžete vytvořit nádobí nebo třeba hudební nástroj. Kalabasa je velmi houževnatá rostlina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku.
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
I když je cuketa normální zelenina, způsobila v minulých dnech 54leté Stanislavě ze Zlína vážnou otravu. Zapekla si ji, snědla a skončila těžce dehydratovaná a s ukrutnými bolestmi břicha na oddělení JIP krajské nemocnice ve Zlíně. Že je cuketa nějak hořká, si paní Stanislava všimla, až když toho na talíři moc nezbývalo. Lékaři byli příčinou otravy překvapeni. Cuketa byla hořká, protože obsahovala poměrně hodně cucurbitacinu. Tuto látku v sobě mají také tykve, dýně nebo okurky.
Žena ze Zlína, která snědla hořkou cuketu, skončila na jednotce intenzivní péče. Incident rozproudil diskuse, zda jsou cukety bezpečné. Podle toxikoložky Kateřiny Kotíkové z Univerzity Karlovy v Praze se cuketa považuje za netoxickou rostlinu. „Pokud však obsahuje větší množství cucurbitacinu, k otravě dojít může,“ uvedla pro Deník, který přináší její odpovědi na nejdůležitější otázky.
Začalo to zapečenou cuketou k večeři, skončilo otravou a pobytem na jednotce intenzivní péče. 54letá Stanislava ze Zlína byla hospitalizována v krajské nemocnici T. Bati s velmi výjimečnou otravou, kterou způsobila cuketa, respektive toxin cucurbitacin.
Začalo to zapečenou cuketou k večeři, skončilo otravou a pobytem na jednotce intenzivní péče. 54letá Stanislava ze Zlína byla hospitalizována v krajské nemocnici T. Bati s velmi výjimečnou otravou, kterou způsobila cuketa, respektive toxin cucurbitacin.
Ostravská zoologická zahrada se opět obrací na zahrádkáře a pěstitele, kterým se urodilo nebývalé množství zejména dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Pokud nevíte co s nimi, zoo ráda vaše pěstitelské přebytky přijme. Dýně i cukety poslouží k výzdobě areálu podzimní zoo, ale hlavně jako krmivo pro zvířata.
Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.
Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.
Jak se starat o cukety? Aby cuketová sklizeň byla bohatá, stačí dodržet pár zásad. Cukety pak využijete u vaření, grilování i při pečení buchet. Jsou nenáročné, rostou velmi rychle a při dodržení několika pravidel plodí až do října. Cukety předpěstujete pohodlně ze semínek, snesou záhony i květináč a při správném zašťipování získáte skutečně bohatou úrodu a dlouhotrvající sklizeň.
Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.
Urodily se vám letos krásné cukety a hledáte nějaký nový recept, jak tuto zeleninu využít na dobrý oběd? Zkuste cuketové halušky. V kombinaci s Lučinou vznikne pokrm, který není nutné ničím doplňovat a pochutnají si i milovníci tradiční verze této stálice slovenské gastronomie.
Hektický životní styl většině z nás nedovoluje soustředit se celý den na kompletní změnu životního stylu. Jak jinak úspěšně zhubnout? Podle nutriční specialistky Gabriely Peacock, rozené Báňové, to jde jednoduše a rychle. Stačí jen dva týdny.
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
Milujete pizzu, ale kvůli kaloriím si ji odpíráte? Už nemusíte! Vyzkoušejte zdravější verzi oblíbeného jídla. Stejně jako klasickou, i tu z cukety můžete nazdobit vším, co máte rádi.
Máte v lednici přebytečné kvasnice, které už nehodláte použít? Nevyhazujte je. Dá se z nich připravit naprosto fantastické přírodní hnojivo, po kterém budou vaše muškáty i zelenina růst jako divé.
Masu v kombinaci se zeleninou na jedné špejli neodoláte. Grilované nebo pečené, určitě si pochutnáte.
„Děláme je doma často a jdou skvěle obměňovat podle toho, jakou zeleninu máte rádi nebo podle toho, co vám zbývá v ledničce," říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová známá jako Markéta v troubě.
„Děláme je doma často a jdou skvěle obměňovat podle toho, jakou zeleninu máte rádi nebo podle toho, co vám zbývá v ledničce," říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová známá jako Markéta v troubě.
„Děláme je doma často a jdou skvěle obměňovat podle toho, jakou zeleninu máte rádi nebo podle toho, co vám zbývá v ledničce," říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová známá jako Markéta v troubě.
„Děláme je doma často a jdou skvěle obměňovat podle toho, jakou zeleninu máte rádi nebo podle toho, co vám zbývá v ledničce," říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová známá jako Markéta v troubě.
„Děláme je doma často a jdou skvěle obměňovat podle toho, jakou zeleninu máte rádi nebo podle toho, co vám zbývá v ledničce," říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová známá jako Markéta v troubě.
V tuto dobu je nejlepší péct právě perník, protože je všude cuket, že nikdo neví co s nimi. Tady se jedna ztratí a navíc udělá perník krásně vláčný. Budou vám stačit jen jedna mísa a lžíce.
Taková nadílka cuket se na zahrádce urodila Vladimíře Šajtarové ze Studénky. Za snímky moc děkujeme.
Taková nadílka cuket se na zahrádce urodila Vladimíře Šajtarové ze Studénky. Za snímky moc děkujeme.
Taková nadílka cuket se na zahrádce urodila Vladimíře Šajtarové ze Studénky. Za snímky moc děkujeme.
Taková nadílka cuket se na zahrádce urodila Vladimíře Šajtarové ze Studénky. Za snímky moc děkujeme.
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Poslední cukety ze zahrádky sklidila Vladimíra Šajtarová ze Studénky.
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Zahrádky nás v těchto dnech odměňují plody, které jsme se týdny či dokonce měsíce snažili vypěstovat. Sklízíme, co jsme zaseli. Jaká úroda potěšila vás?
Na zeleninové pokrmy kouká mnoho lidí skz prsty. Neprávem. I recepty bez masa nebo v kombinaci masa a zeleniny mohou být chutné a vydatné. Vyzkoušejte kapustové karbanátky, zelnou polévku, batáty s brokolicí nebo pomázanku z pečené cukety.
Každý někdy ocení recept na dobré jídlo, které si připravíte za několik minut. Pokud jste navíc milovníkem italské kuchyně, volba je jasná - těstoviny nikdy nezklamou. Vyzkoušejte jednoduché penne s cuketou, nebo těstovinový salát se žampiony a kuřecím masem.