O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?
Na zahradě pěstuje Denisa Vardan z jihomoravských Želešic všechno možné. Baví ji to. Kromě vinohradu, avokádové plantáže a fíkovníků se věnuje taky kalabase. Česky se jí říká indická okurka. Chutná prý jako cuketa a po dozrání z ní můžete vytvořit nádobí nebo třeba hudební nástroj. Kalabasa je velmi houževnatá rostlina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku.
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
I když je cuketa normální zelenina, způsobila v minulých dnech 54leté Stanislavě ze Zlína vážnou otravu. Zapekla si ji, snědla a skončila těžce dehydratovaná a s ukrutnými bolestmi břicha na oddělení JIP krajské nemocnice ve Zlíně. Že je cuketa nějak hořká, si paní Stanislava všimla, až když toho na talíři moc nezbývalo. Lékaři byli příčinou otravy překvapeni. Cuketa byla hořká, protože obsahovala poměrně hodně cucurbitacinu. Tuto látku v sobě mají také tykve, dýně nebo okurky.
Žena ze Zlína, která snědla hořkou cuketu, skončila na jednotce intenzivní péče. Incident rozproudil diskuse, zda jsou cukety bezpečné. Podle toxikoložky Kateřiny Kotíkové z Univerzity Karlovy v Praze se cuketa považuje za netoxickou rostlinu. „Pokud však obsahuje větší množství cucurbitacinu, k otravě dojít může,“ uvedla pro Deník, který přináší její odpovědi na nejdůležitější otázky.
Začalo to zapečenou cuketou k večeři, skončilo otravou a pobytem na jednotce intenzivní péče. 54letá Stanislava ze Zlína byla hospitalizována v krajské nemocnici T. Bati s velmi výjimečnou otravou, kterou způsobila cuketa, respektive toxin cucurbitacin.
Začalo to zapečenou cuketou k večeři, skončilo otravou a pobytem na jednotce intenzivní péče. 54letá Stanislava ze Zlína byla hospitalizována v krajské nemocnici T. Bati s velmi výjimečnou otravou, kterou způsobila cuketa, respektive toxin cucurbitacin.
Ostravská zoologická zahrada se opět obrací na zahrádkáře a pěstitele, kterým se urodilo nebývalé množství zejména dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Pokud nevíte co s nimi, zoo ráda vaše pěstitelské přebytky přijme. Dýně i cukety poslouží k výzdobě areálu podzimní zoo, ale hlavně jako krmivo pro zvířata.
Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.
Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.
Jak se starat o cukety? Aby cuketová sklizeň byla bohatá, stačí dodržet pár zásad. Cukety pak využijete u vaření, grilování i při pečení buchet. Jsou nenáročné, rostou velmi rychle a při dodržení několika pravidel plodí až do října. Cukety předpěstujete pohodlně ze semínek, snesou záhony i květináč a při správném zašťipování získáte skutečně bohatou úrodu a dlouhotrvající sklizeň.
Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.
Urodily se vám letos krásné cukety a hledáte nějaký nový recept, jak tuto zeleninu využít na dobrý oběd? Zkuste cuketové halušky. V kombinaci s Lučinou vznikne pokrm, který není nutné ničím doplňovat a pochutnají si i milovníci tradiční verze této stálice slovenské gastronomie.
Hektický životní styl většině z nás nedovoluje soustředit se celý den na kompletní změnu životního stylu. Jak jinak úspěšně zhubnout? Podle nutriční specialistky Gabriely Peacock, rozené Báňové, to jde jednoduše a rychle. Stačí jen dva týdny.
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
Milujete pizzu, ale kvůli kaloriím si ji odpíráte? Už nemusíte! Vyzkoušejte zdravější verzi oblíbeného jídla. Stejně jako klasickou, i tu z cukety můžete nazdobit vším, co máte rádi.
Máte v lednici přebytečné kvasnice, které už nehodláte použít? Nevyhazujte je. Dá se z nich připravit naprosto fantastické přírodní hnojivo, po kterém budou vaše muškáty i zelenina růst jako divé.
„Děláme je doma často a jdou skvěle obměňovat podle toho, jakou zeleninu máte rádi nebo podle toho, co vám zbývá v ledničce," říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová známá jako Markéta v troubě.
„Děláme je doma často a jdou skvěle obměňovat podle toho, jakou zeleninu máte rádi nebo podle toho, co vám zbývá v ledničce," říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová známá jako Markéta v troubě.
„Děláme je doma často a jdou skvěle obměňovat podle toho, jakou zeleninu máte rádi nebo podle toho, co vám zbývá v ledničce," říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová známá jako Markéta v troubě.
„Děláme je doma často a jdou skvěle obměňovat podle toho, jakou zeleninu máte rádi nebo podle toho, co vám zbývá v ledničce," říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová známá jako Markéta v troubě.
„Děláme je doma často a jdou skvěle obměňovat podle toho, jakou zeleninu máte rádi nebo podle toho, co vám zbývá v ledničce," říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová známá jako Markéta v troubě.
V tuto dobu je nejlepší péct právě perník, protože je všude cuket, že nikdo neví co s nimi. Tady se jedna ztratí a navíc udělá perník krásně vláčný. Budou vám stačit jen jedna mísa a lžíce.
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Zahrádky nás v těchto dnech odměňují plody, které jsme se týdny či dokonce měsíce snažili vypěstovat. Sklízíme, co jsme zaseli. Jaká úroda potěšila vás?
Na zeleninové pokrmy kouká mnoho lidí skz prsty. Neprávem. I recepty bez masa nebo v kombinaci masa a zeleniny mohou být chutné a vydatné. Vyzkoušejte kapustové karbanátky, zelnou polévku, batáty s brokolicí nebo pomázanku z pečené cukety.
Každý někdy ocení recept na dobré jídlo, které si připravíte za několik minut. Pokud jste navíc milovníkem italské kuchyně, volba je jasná - těstoviny nikdy nezklamou. Vyzkoušejte jednoduché penne s cuketou, nebo těstovinový salát se žampiony a kuřecím masem.
Zdravotní problémy sportovce Martina nikdy netrápily. O to větší šok pro něj bylo, když jej přímo z tenisového kurtu odvezla záchranná služba a dozvěděl se, že má život ohrožující onemocnění.
Experti lidem doporučují, aby omezili spotřebu hovězího masa. Nahradit ho mohou třeba cuketou. Proč? Důvod je prostý: zlepší si tím zdraví a současně pomohou životnímu prostředí.
Veselí nad Moravou /REPORTÁŽ/ - Všem září oči. Tolik loutek a taky lepení a malování a her! Dětem se zjevně moc domů nechce. Svátek bláznů, jehož třináctý ročník se koná ve Veselí nad Moravou je sice festival multižánrový, ale jeho sobotní odpoledne patří hlavně těm nejmenším.
Cuketa je chutná a zdravá zelenina, kterou můžete ze záhonu sklízet po celé léto až do podzimu. V druhé polovině května je ideální doba pro výsadbu, pozdě ještě není ani na výsev semen.
/ROZHOVOR/ Jako Kašpar Kuba svými kejklemi dokáže ohromit velké i malé diváky. Loni v létě zaujal vtipným rekordem, kdy se mu podařilo vytvořit superdlouhou špagetu z cukety. Nedávno se také podílel na výrobě speciálních hracích karet s čerty a polenskými strašidly. Na Jihlavsku patří mezi známé propagátory veganství a raw vaření. Jakub Skočdopole z Polné na Vysočině se v současné době zabývá například tím, že chystá speciální veganskou kuchařku i novou zábavu pro děti, které navštíví jeho vystoupení.
Polná – Můžete ho potkat na nejrůznějších akcích, kde jako Kašpar Kuba svými kejklemi dokáže ohromit velké i malé diváky. Loni v létě zaujal vtipným rekordem, kdy se mu podařilo vytvořit superdlouhou špagetu z cukety. Nedávno se podílel mimo jiné také na výrobě speciálních hracích karet s čerty a polenskými strašidly.