Kreativ

ŠTÍTEK: cuketa

K tomu, aby střeva správně fungovala, může pomoci cuketa.

Osvědčená finta pro hubnutí: Vyčistěte si cuketou druhý mozek

Střeva jsou velmi důležitá. Jejich stav zásadně ovlivňuje naše zdraví, imunitu i délku života. Střevo je vedle mozku vlastně takové další řídící centrum. Je dokonce vybaveno tak vysokým počtem nervových buněk, že se mu říká druhý mozek. K tomu, aby střeva správně fungovala, může pomoct zelenina, které je teď všude plno. Cuketa je totiž ideální čistička střev a patří k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec.

Sterilované i fermentované cukety se v zimě budou hodit.

Jak na chutné a zdravé cuketové zelí: zavařené si ho budete užívat celou zimu

Cuketám se na zahradách daří, rostou rychle a využít se dají na mnoho způsobů. Pokud jich máte na zahradě spoustu, myslete na zimu. Pak oceníte, že jste si cuketové zelí zavařili a stačí vyndat sklenici ze spíže. Pochutnáte si a navíc uděláte něco i pro své zdraví. Cukety hrají důležitou roli při trávení i v prevenci rakoviny a šedého zákalu.

Nejlepší v kuchyni jsou malé cuketky do patnácti centimetrů délky, a delikatesou jsou i plněné květy.

Spousta květů a plody žádné? Úrodu cuket může překazit jedna věc

Cukety slaví na zahradách, balkonech a posléze v kuchyních velký boom. Ať už podlouhlé, kulaté či baňaté, skvěle chutnají všechny. Ani jejich pěstování není žádná velká věda a zvládnou ho i méně zkušení zahrádkáři. Jedno úskalí přesto cukety mají; občas záplavou květů naslibují bohatou úrodu, ze které nakonec nic není. Odpověď na otázku, kde se stala chyba, není nijak složitá. Na vaše cukety nejspíš zapomněly včely.

Když v květnu zasadíte sazenice cuket, můžete sklízet jejich plody od června až do října.

Na cukety není nikdy pozdě: Jak je v květnu sadit, abyste se dočkali velké úrody

Stačí vám zasadit tři sazenice a budete mít v létě co dělat s konzumací jejich plodů. Cukety rostou velmi rychle a pokud se o ně budete správně starat, můžete je využít do salátů, na vaření, pečení i grilování od června až do října. V květnu, kdy už nehrozí noční mrazy, je ten správný čas na výsadbu předpěstovaných nebo koupených sazenic. Můžete ale zvolit i výsev semen přímo na záhon. U cukety není nikdy pozdě. Přečtěte si, jak daleko od sebe cukety sázet, jak je zalévat a hnojit a před kým cukety chránit.

Mladé cukety jsou skvělé syrové, pečené na olivovém oleji i grilované. Starší hořká cuketa vás ale může otrávit.

I zelenina může být jedovatá: zdravá strava, která vás může dostat do nemocnice

O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?

Plody indické okurky ve srovnání se zapalovačem.

Zahrádkářka z Želešic pěstuje indické okurky. Chutnají a dá se z nich i pít

Na zahradě pěstuje Denisa Vardan z jihomoravských Želešic všechno možné. Baví ji to. Kromě vinohradu, avokádové plantáže a fíkovníků se věnuje taky kalabase. Česky se jí říká indická okurka. Chutná prý jako cuketa a po dozrání z ní můžete vytvořit nádobí nebo třeba hudební nástroj. Kalabasa je velmi houževnatá rostlina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku.

Pomazánky jsou geniální: vejde se do nich spousta zbylých uzenin, sýrů i zeleniny, krásně vypadají a poslouží jako snídaně, svačina i studená večeře.

Co se zbytky v kuchyni? Do pomazánek s nimi. Zkuste tyto skvělé tipy a recepty

Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.

VIDEO: Otrava cuketou? Rarita. Ale pozor na přerostlou ze zahrádky

I když je cuketa normální zelenina, způsobila v minulých dnech 54leté Stanislavě ze Zlína vážnou otravu. Zapekla si ji, snědla a skončila těžce dehydratovaná a s ukrutnými bolestmi břicha na oddělení JIP krajské nemocnice ve Zlíně. Že je cuketa nějak hořká, si paní Stanislava všimla, až když toho na talíři moc nezbývalo. Lékaři byli příčinou otravy překvapeni. Cuketa byla hořká, protože obsahovala poměrně hodně cucurbitacinu. Tuto látku v sobě mají také tykve, dýně nebo okurky.

Cuketa má v kuchyni široké využití. Pozor ale na hořké kusy.

Žena se otrávila cuketou, skončila na JIP. Odbornice: Pokud jsou hořké, pozor

Žena ze Zlína, která snědla hořkou cuketu, skončila na jednotce intenzivní péče. Incident rozproudil diskuse, zda jsou cukety bezpečné. Podle toxikoložky Kateřiny Kotíkové z Univerzity Karlovy v Praze se cuketa považuje za netoxickou rostlinu. „Pokud však obsahuje větší množství cucurbitacinu, k otravě dojít může,“ uvedla pro Deník, který přináší její odpovědi na nejdůležitější otázky.

Dikobraz jihoafrický.

Máte přebytek? Dýně, tykve a další plody podzimu pro Zoo Ostrava

Ostravská zoologická zahrada se opět obrací na zahrádkáře a pěstitele, kterým se urodilo nebývalé množství zejména dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Pokud nevíte co s nimi, zoo ráda vaše pěstitelské přebytky přijme. Dýně i cukety poslouží k výzdobě areálu podzimní zoo, ale hlavně jako krmivo pro zvířata.

Cuketa se sice tváří skromně, ale je plná vlákniny, která hraje důležitou roli při trávení, ale i důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Přerostly vám cukety? Zkuste cuketové zelí. Vařte, sterilujte, fermentujte

Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.

Cuketové lasagne jsou plné chuti, sýra a řadí se mezi dietní recepty

Dietní hit? Jak na cuketové lasagne, které překypují masovou chutí a sýrem

Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.

Hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou tyto cuketové karbanátky tím správným tipem

Milujete cuketové placičky? Tyhle jsou křupavé a neztloustnete po nich

Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.

Pěstování cuket má svá úskalí. Dobré je znát triky, jak se s nimi vypořádat.

Cukety a bohatá sklizeň? Jde to snadno, zkuste pět osvědčených triků

Jak se starat o cukety? Aby cuketová sklizeň byla bohatá, stačí dodržet pár zásad. Cukety pak využijete u vaření, grilování i při pečení buchet. Jsou nenáročné, rostou velmi rychle a při dodržení několika pravidel plodí až do října. Cukety předpěstujete pohodlně ze semínek, snesou záhony i květináč a při správném zašťipování získáte skutečně bohatou úrodu a dlouhotrvající sklizeň. 

Cuketový perník

Zdravý dezert. Cuketový perník ocení nejen děti, ale i mlsní dospělí

Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.  

Cuketový koláč

Cuketový koláč

„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?

Slaný cuketový koláč dvou barev

RECEPT: Slaný cuketový koláč dvou barev

Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!

Čtenáři sklízí: Dvoubarevná cuketa

Zahrádky nás v těchto dnech odměňují plody, které jsme se týdny či dokonce měsíce snažili vypěstovat. Sklízíme, co jsme zaseli. Jaká úroda potěšila vás?