Kreativ

ŠTÍTEK: cuketa

Láďa Hruška s pěstitelkou lufy Marcelou Gurovou

Vychytávky Ládi Hrušky: Vypěstujte si lufu, poslouží k jídlu i jako žínka

Zapálení zahrádkáři a nadšení pěstitelé zeleniny, kteří rádi hledají stále něco nového, jistě ocení nejnovější objev oblíbeného pořadu Vychytávky Ládi Hrušky. Teplomilná válcovitá rostlina jménem lufa vypadá trochu jako okurka nebo cuketa a z jejích zralých plodů se získává prvotřídní a čistě přírodní mycí žínka, kterou pro její zdravotní a zkrášlující účinky zbožňovala už i Kleopatra. 

Jakub Skočdopole vytvořil rekordně dlouhou špagetu z cukety v Pelhřimově.

OBRAZEM: Z cukety vytvořil téměř šestimetrovou špagetu

Pelhřimov - O nový zápis do České knihy rekordů se pokusil Jakub Skočdopole z Polné. Ten s sebou do expozice Zlaté české ručičky v Pelhřimově dovezl kromě speciálního spiralizéru na tvorbu zeleninových a ovocných špaget i četné zásoby cuket.

Jakub Skočdopole se pokusí o rekord.

Nejdelší špagetu Jakub Skočdopole vyřeže z cukety

Pelhřimov – Nejdelší špagetu vytvořenou z cukety se během čtvrtečního dopoledne pokusí vyhotovit Jakub Skočdopole v expozici Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově, a to vše za pomoci speciálního nástroje. 

Pětikilová cuketa

Senior zalarmoval policii kvůli nálezu bomby. Šlo o obří cuketu

Kuriózní případ zažili policisté jihozápadního německého městečka Bretten. Ty na svou zahradu zavolal jednaosmdesátiletý důchodce, a to kvůli strachu z nevybuchlé bomby z druhé světové války. Policisté se však se po příjezdu nestačili divit. Jednalo se totiž jen o přerostlou cuketu. Zprávu přinesl server BBC s odkazem na tiskovou zprávu místní policie.

Ilustrační foto.

Seniora v Německu otrávila jedovatá látka v cuketě

Berlín - V Německu zemřel 79letý muž poté, co se otrávil doma vypěstovanou cuketou. Ta totiž obsahovala jedovatou látku zvanou kukurbitacin. Informovala o tom agentura DPA s tím, že případ překvapil i vědce.

Ilustrační foto

Šetřete, ale neošiďte se

I levná jídla bez masa mohou být chutná. Přesvědčte se sami a připravte si některý z následujících pokrmů.

Ilustrační foto.

Krkonošské speciality: Nastal čas tolik oblíbených 'cukeťáků'

Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: Všude, kde najdu na zahradě kousek vhodného místa, sázím každoročně na jaře cukety. Nedočkavě si je předpěstovávám doma za oknem, a když už přes ně téměř nevidím a sluníčko je láká ven, šup s nimi do země.

Ilustrační foto.

Krkonošské speciality: Nastal čas tolik oblíbených 'cukeťáků'

Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: Všude, kde najdu na zahradě kousek vhodného místa, sázím každoročně na jaře cukety. Nedočkavě si je předpěstovávám doma za oknem, a když už přes ně téměř nevidím a sluníčko je láká ven, šup s nimi do země.

Jan Pinc z Hrůtova letos na své zahradě sklidil na čtyři stovky tykví. Většina z nich ale pomrzla.

Mnohé ze čtyř stovek dýní spálil mráz

Hrůtov – Při pohledu na obrovskou hromadu tykví u domu Jana Pince z Hrůtova se milovníkům dýňového kompotu nebo cuketové polévky začnou sbíhat sliny. Rád by si smlsnul i samotný pěstitel, jenže většinu rekordní úrody musí dát prasatům, husám a slepicím. Ranní mrazy, které udeřily nečekaně brzy, totiž mnoho dýní nebo cuket spálily.

ŽLUTÉ PLODY. Pro tuto odrůdu jsou typické.

Cuketa Goldena

Jestli máte rádi cukety, určitě si na zahrádku pořiďte odrůdu Goldena. Má žluté válcovité plody, využít ale můžete i její květy, které jsou skutečnou delikatesou. Nejlepší jsou čerstvé plně rozkvetlé květy. Protože rychle odkvétají, vyplatí se ranní sklizeň. Ke konzumaci se hodí všechny cukety, znalci ale uvádějí, že lepší jsou odrůdy žlutoplodé.

ŠEDOBÍLÝ POVLAK. Objevuje se nejčastěji v průběhu srpna.

Padlí na cuketách

Na rozdíl od okurek jsou cukety rezistentní vůči plísni okurkové, hlavním problémem bývá pouze padlí. To se však objevuje až ve druhé polovině vegetace, nejčastěji v průběhu srpna. Bílé povlaky této houby dokážou porosty výrazně zdecimovat.

Cuketa

Vyzkoušejte letní recept: cuketovou nádivku

K přípravě potřebujete: 5 cuket, 4 mrkve, 1 cibule, 400 g šunky, 4 stroužky česneku, 400 g tvrdého sýra, 5 vajec, 100 ml olivového oleje, polohrubá mouka, 1 kypřicí prášek, oregano, sůl, pepř.

Zahrada Pošumaví 2011

Jablko roku vypěstovali na Domažlicku

Klatovy - „Je to moc krásná výstava, udělali jsme si radost. Ono stačilo jen vejít do sálu a cítíte tu úžasnou vůni ovoce,” pochvalovala si návštěvnice pátého ročníku zahrádkářské výstavy Zahrada Pošumaví Helena Kočová.

Zahrada Pošumaví 2011

FOTO: Jablko roku vypěstovali na Domažlicku

Klatovy - „Je to moc krásná výstava, udělali jsme si radost. Ono stačilo jen vejít do sálu a cítíte tu úžasnou vůni ovoce,” pochvalovala si návštěvnice pátého ročníku zahrádkářské výstavy Zahrada Pošumaví Helena Kočová.

Ilustrační foto.

Zelené perpetuum mobile

Taky už nevíte, co s ní? Podarovali jste všechny sousedy, známé i kolegy v práci a přesto vás ta nenáročná a neúnavná rostlina překvapuje dalšími a dalšími plody? Ano, řeč je o cuketě, kterou jsme do svého jídelníčku přijali vě větší míře až v posledních dvou desetiletích. Historicky vzato je to však již stará plodina.

Ilustrační foto.

Cuketa se hodí ke všemu, lze ji i grilovat

STŘEDNÍ ČECHY - Cuketa je u kuchařů právem považována za geniální zeleninu. Její velkou výhodou je to, že ji lze použít téměř do všech druhů pokrmů. Z cukety upečete vynikající moučník, ale také výbornou sekanou nebo usmažíte bramborák.