Zdravotní problémy sportovce Martina nikdy netrápily. O to větší šok pro něj bylo, když jej přímo z tenisového kurtu odvezla záchranná služba a dozvěděl se, že má život ohrožující onemocnění.
Experti lidem doporučují, aby omezili spotřebu hovězího masa. Nahradit ho mohou třeba cuketou. Proč? Důvod je prostý: zlepší si tím zdraví a současně pomohou životnímu prostředí.
Veselí nad Moravou /REPORTÁŽ/ - Všem září oči. Tolik loutek a taky lepení a malování a her! Dětem se zjevně moc domů nechce. Svátek bláznů, jehož třináctý ročník se koná ve Veselí nad Moravou je sice festival multižánrový, ale jeho sobotní odpoledne patří hlavně těm nejmenším.
Cuketa je chutná a zdravá zelenina, kterou můžete ze záhonu sklízet po celé léto až do podzimu. V druhé polovině května je ideální doba pro výsadbu, pozdě ještě není ani na výsev semen.
/ROZHOVOR/ Jako Kašpar Kuba svými kejklemi dokáže ohromit velké i malé diváky. Loni v létě zaujal vtipným rekordem, kdy se mu podařilo vytvořit superdlouhou špagetu z cukety. Nedávno se také podílel na výrobě speciálních hracích karet s čerty a polenskými strašidly. Na Jihlavsku patří mezi známé propagátory veganství a raw vaření. Jakub Skočdopole z Polné na Vysočině se v současné době zabývá například tím, že chystá speciální veganskou kuchařku i novou zábavu pro děti, které navštíví jeho vystoupení.
Polná – Můžete ho potkat na nejrůznějších akcích, kde jako Kašpar Kuba svými kejklemi dokáže ohromit velké i malé diváky. Loni v létě zaujal vtipným rekordem, kdy se mu podařilo vytvořit superdlouhou špagetu z cukety. Nedávno se podílel mimo jiné také na výrobě speciálních hracích karet s čerty a polenskými strašidly.
Brno – Devět lidí museli hasiči vyvést v dýchacích maskách z ubytovny v brněnské Rooseveltově ulici. V prvním patře výškové budovy začalo hořet ve středu před šestou hodinou večer.
Po výprasku v Českých Budějovicích se hokejisté Prostějova dostali do parádní předvánoční nálady. Odnesla Kadaň, která na ledě Jestřábů inkasovala málo vídaných 11 branek.
Zapálení zahrádkáři a nadšení pěstitelé zeleniny, kteří rádi hledají stále něco nového, jistě ocení nejnovější objev oblíbeného pořadu Vychytávky Ládi Hrušky. Teplomilná válcovitá rostlina jménem lufa vypadá trochu jako okurka nebo cuketa a z jejích zralých plodů se získává prvotřídní a čistě přírodní mycí žínka, kterou pro její zdravotní a zkrášlující účinky zbožňovala už i Kleopatra.
Prakticky každý Čech se někdy setkal s nakládaným hermelínem, houbami či paprikami. Už jste ale vyzkoušeli použít na přípravu láku cider nebo bílé víno? Připravte si nakládané dobroty z netradičních receptů Daniely Turecké.
Pelhřimov - O nový zápis do České knihy rekordů se pokusil Jakub Skočdopole z Polné. Ten s sebou do expozice Zlaté české ručičky v Pelhřimově dovezl kromě speciálního spiralizéru na tvorbu zeleninových a ovocných špaget i četné zásoby cuket.
Pelhřimov – Nejdelší špagetu vytvořenou z cukety se během čtvrtečního dopoledne pokusí vyhotovit Jakub Skočdopole v expozici Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově, a to vše za pomoci speciálního nástroje.
Na cuketu jsme se kdysi dívali jako na podivnou okurku, dneska už si bez ní letní sezónu snad ani neumíme představit. Kdo ji vysadil na zahrádce, chutné plody může průběžně sklízet celé léto.
Kuriózní případ zažili policisté jihozápadního německého městečka Bretten. Ty na svou zahradu zavolal jednaosmdesátiletý důchodce, a to kvůli strachu z nevybuchlé bomby z druhé světové války. Policisté se však se po příjezdu nestačili divit. Jednalo se totiž jen o přerostlou cuketu. Zprávu přinesl server BBC s odkazem na tiskovou zprávu místní policie.
Berlín - V Německu zemřel 79letý muž poté, co se otrávil doma vypěstovanou cuketou. Ta totiž obsahovala jedovatou látku zvanou kukurbitacin. Informovala o tom agentura DPA s tím, že případ překvapil i vědce.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: Všude, kde najdu na zahradě kousek vhodného místa, sázím každoročně na jaře cukety. Nedočkavě si je předpěstovávám doma za oknem, a když už přes ně téměř nevidím a sluníčko je láká ven, šup s nimi do země.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: Všude, kde najdu na zahradě kousek vhodného místa, sázím každoročně na jaře cukety. Nedočkavě si je předpěstovávám doma za oknem, a když už přes ně téměř nevidím a sluníčko je láká ven, šup s nimi do země.
Hrůtov – Při pohledu na obrovskou hromadu tykví u domu Jana Pince z Hrůtova se milovníkům dýňového kompotu nebo cuketové polévky začnou sbíhat sliny. Rád by si smlsnul i samotný pěstitel, jenže většinu rekordní úrody musí dát prasatům, husám a slepicím. Ranní mrazy, které udeřily nečekaně brzy, totiž mnoho dýní nebo cuket spálily.
Cuketa patří k oblíbeným surovinám v naší kuchyni. Její velkou výhodou je, že se hodí do slaných i sladkých pokrmů. Pojďme se podívat, co s její pomocí můžete vytvořit.
Jestli máte rádi cukety, určitě si na zahrádku pořiďte odrůdu Goldena. Má žluté válcovité plody, využít ale můžete i její květy, které jsou skutečnou delikatesou. Nejlepší jsou čerstvé plně rozkvetlé květy. Protože rychle odkvétají, vyplatí se ranní sklizeň. Ke konzumaci se hodí všechny cukety, znalci ale uvádějí, že lepší jsou odrůdy žlutoplodé.
Na rozdíl od okurek jsou cukety rezistentní vůči plísni okurkové, hlavním problémem bývá pouze padlí. To se však objevuje až ve druhé polovině vegetace, nejčastěji v průběhu srpna. Bílé povlaky této houby dokážou porosty výrazně zdecimovat.
Klatovy - „Je to moc krásná výstava, udělali jsme si radost. Ono stačilo jen vejít do sálu a cítíte tu úžasnou vůni ovoce,” pochvalovala si návštěvnice pátého ročníku zahrádkářské výstavy Zahrada Pošumaví Helena Kočová.
Klatovy - „Je to moc krásná výstava, udělali jsme si radost. Ono stačilo jen vejít do sálu a cítíte tu úžasnou vůni ovoce,” pochvalovala si návštěvnice pátého ročníku zahrádkářské výstavy Zahrada Pošumaví Helena Kočová.
Velenka - Nejen magická zahrada v Třebestovicích skýtá zajímavé výpěstky. Se svou trofejí dorazil do redakce Nymburského deníku také pěstitel Luboš Řídký z Mečíře.
Taky už nevíte, co s ní? Podarovali jste všechny sousedy, známé i kolegy v práci a přesto vás ta nenáročná a neúnavná rostlina překvapuje dalšími a dalšími plody? Ano, řeč je o cuketě, kterou jsme do svého jídelníčku přijali vě větší míře až v posledních dvou desetiletích. Historicky vzato je to však již stará plodina.
STŘEDNÍ ČECHY - Cuketa je u kuchařů právem považována za geniální zeleninu. Její velkou výhodou je to, že ji lze použít téměř do všech druhů pokrmů. Z cukety upečete vynikající moučník, ale také výbornou sekanou nebo usmažíte bramborák.