Kreativ

ŠTÍTEK: David Böhm

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Nymburk - Olomoucko 95:71

Nymburk byl v zápasovém rytmu a chce USK oplatit zářijovou porážku

Na konci září na Folimance se Nymburk trápil v útoku a nakonec USK těsně podlehl 73:75. Šlo už o třetí porážku z posledních šesti vzájemných zápasů. Pět z nich skončilo rozdíl ve skóre do deseti bodů. Basketbalisté Nymburka čeká v sobotu šlágr 14. kola Kooperativa NBL s USK Praha. V souboji prvního týmu tabulky se třetím se pokusí Pražanům oplatit porážku z úvodu sezony. Zápas se v nymburském sportovním centru hraje od 15 hodin.

Brněnský basketbalista Viktor Půlpán v dresu národního týmu.

Čeští basketbalisté v Brně těsně nestačili na Belgii

Čeští basketbalisté prohráli na závěr přípravného turnaje v Brně s Belgií 73:75 a skončili na posledním třetím místě. Duel byl generálkou na předkvalifikaci o olympijské hry v Paříži, do níž vstoupí Češi v sobotu v Tallinnu proti domácímu Estonsku. Pak narazí na Izrael a Severní Makedonii, v případě postupu budou hrát play off v Gliwicích.

Z basketbalového utkání play off Kooperativa NBL Nymburk - USK Praha (83:86)

Opět ztracený náskok, ale další výhra a Nymburk má blízko semifinále

Basketbalisté Nymburka mají na dosah postup do semifinále Kooperativa NBL. Ve čtvrtém zápase čtvrtfinále zvítězili na palubovce USK Praha 83:77 a zvýšili vedení v sérii na 3:1 na zápasy. V pondělí tak mohou doma už získat postup. Nymburk sice málem ztratil vedení až o 24 bodů, ale minutu před koncem ho zachránil trojkou Evan Gilyard. Nejlepším střelcem byl opět Eric Lockett s 22 body.

Z basketbalového utkání play off Kooperativa NBL Nymburk - USK Praha (99:57)

Famózní vstup do play off, USK nemělo v Nymurce žádnou šanci

/FOTO/ Basketbalisté Nymburka vstoupili do play off Kooperativa NBL výkonem hodným obhájce titulu a přehráli doma USK Praha 99:57. Nymburku útočícímu na devatenáctý titul v řadě se povedlo utnout sérii soupeře v podobě 17 výher v řadě, když především zastavil silný útok Pražanů. Klíčová trojice Shawn Pipes, Michael Okauru a David Böhm dala dohromady jen 14 bodů. V dresu Nymburka se v útoku prosadili všichni hráči, nejvíce pak Evan Gilyard, který dal 11 ze svých 18 bodů v klíčové první čtvrtině. Za USK dal nejvíce 21 bodů Ondřej Švec.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Kolín - USK Praha (86:87)

Startuje předkolo play off NBL. Kolín vyzve USK Praha

Byli velmi blízko k tomu, aby postoupili přímo do play off, jenomže šanci si nechali proklouznout mezi prsty, a tak basketbalisté Kolína musí do předkola, kde je čeká USK Praha. První duel se hraje v sobotu v Kolíně. Ale pozor: netradičně již v 16.45 hodin.

ilustrační foto

Poslední šance. Čeští basketbalisté zkusí rozfoukat plamen naděje

Propadliště dějin. Přesně to hrozí českému mužskému basketbalu. Zatímco před třemi roky prožíval po zisku šestého místa na mistrovství světa v Číně nejslastnější chvíle novodobé historie, tak letopočet 2022 pro něj znamená kruté vystřízlivění. Lépe řečeno, návrat do reality. Rozčarování na domácím Eurobasketu a také fakt, že pokud národní tým neporazí v pátek (hraje se od 18.15 v Pardubicích) Černou Horu, tak se na další světový šampionát jistojistě nepodívá.

Opava hostí USK

Do Opavy míří USK. Budou nás chtít uštvat, řekl Zach

Na opavské palubovce se bude v sobotu večer pořádně jiskřit. Do Slezska míří pražský USK, aktuálně třetí tým tabulky. Sovy patří k týmům, který vyznává agresivní basketbal. Czudkův tým rozhodně nečeká žádná procházka růžovým sadem.

Literární festival Literatura žije v roce 2019.

Knihy můžete vybírat i stále přinášet

Devátý ročník festivalu živé literatury Literatura žije! začíná ve středu 8. září. Ředitel festivalu Miroslav Boček slibuje: „Opět nabízíme pestrou směsici hudebních koncertů, spisovatelů a divadla. Každý den bude nějaká zajímavá osobnost.“

 Výstavu Piloty výtvarníka Jiřího Staňka (na snímku) lze nyní vidět až do 11. července v Galerii Luxfer v České Skalici.

FOTO: Piloty aneb Staňkovy pilíře ze skládaného papíru obsadily Galerii Luxfer

Po uvolnění rozmanitých epidemických opatřeních druhá výstava „face to face“ v letošním roce! Ta první – Sféra vlivu, autorů Jiřího Franty a Davida Böhma, nedávno začala v Luxfer Open Space - prostor pro současné umění v České Skalici. Druhou nazvanou Piloty, výtvarníka Jiřího Staňka, lze nyní vidět až do 11. července v Galerii Luxfer v témže městě.

Výstava nazvaná Sféra vlivu.

„Jednovaječná dvojčata“ J. Franta a D. Böhm vytvořila provoněnou Sféru vlivu

Luxfer Open Space - prostor pro současné umění, který mají v bývalé Steidlerově kovárně ve své režii provozovatelé Galerie Luxfer v České Skalici, pokračuje ve svých uměleckých aktivitách. Do rezidenčního bytu v Riegrově ulici dorazila známá dvojice výtvarníků Jiří Franta a David Böhm, aby tam během necelého týdne vytvořila díla pro výstavu nazvanou Sféra vlivu.

Z Cuzca do Cách a hlavně až do bitvy u Lepanta – to je trasa vyprávění o převráceném chodu dějin, o ovládnutí světa, k němuž vlastně mohlo dojít. Navíc jméno autora Laurenta Bineta dává tušit, že půjde o skutečně velkolepé čtení. 

Knižní tipy Deníku: Co vám může přinést město a alternativní dějiny

Přestože jsou knihkupectví stále zavřená kvůli vládním nařízením, nabídka knižních novinek se již pozvolna rozjíždí. A tentokrát vám tak již můžeme doporučit hned několik knih s datem vydání 2021. Pozveme vás do dějin české fotografie, do alternativních dějin a také do jihočeské vesnice, kde se odehrála vražda…  

Obránce David Böhm už nebude hájit barvy FBC Liberec.

Florbalista David Böhm: Opouštím druhou rodinu

/ROZHOVOR/ Další superligová sezona by měla podle plánu odstartovat v září a florbalisté Liberce budou chtít konečně proklouznout do play-off. K dosažení tohoto cíle už jim ale nepomůže obránce David Böhm, který v týmu končí. 

Florbalisté Liberce se v těchto dnech připravují na novou sezonu.

Liberečtí florbalisté se chystají na novou sezonu

Florbalisté Liberce skončili v základní části sezony 2019/2020 na devátém místě a jen těsně jim unikl postup do play-off. Zbytek superligového ročníku ale nakonec předčasně ukončila pandemie nového typu koronaviru. Liberečtí nicméně začali s přípravou na novou sezonu, ale moc změn v týmu se nechystá.

Ilustrační foto

Basketbalisté jsou jedno vítězství od postupu

Nymburk - Basketbalisté Nymburka vyhráli i třetí čtvrtfinále play off Kooperativa NBL, když na hřišti USK Praha zvítězili 88:50. V sérii na čtyři vítězství tak vedou už 3:0 a už jen jediná výhra je dělí od postupu do semifinále. První možnost zajistit si postup budou mít už v pátek opět od 18:00 na Folimance.

Ilustrační foto

Do Prahy pro postup? Nymburk má parádně nakročeno

Nymburk – Ve čtvrtek a v pátek pokračuje pro nymburské basketbalisty čtvrtfinále play off Kooperativa NBL. Do pražské haly Folimanka vyráží s náskokem 2:0 na zápasy a s cílem postoupit přes USK v nejkratším možném termínu. Oba zápasy startují v 18 hodin.

8smička v Humpolci.

8smička zve ranní ptáčata na snídani

Humpolec – Snídani pro staré i mladé připravila na čtvrtek 29. listopadu humpolecká zóna 8smička. Program je určen pro ranní ptáčata, snídaně (nejen) seniorů s Davidem Böhmem a Jiřím Frantou se servíruje už od sedmi hodin.

Nová výstava v humpolecké 8smičce.

Dvě hlavy, čtyři ruce. 8smička přichází s novou výstavou

Humpolec – V pořadí druhou výstavu zahájila kulturní zóna 8smička v Humpolci. Očekávanou vernisáží ve středu 12. září odstartovala expozice s názvem Dvě hlavy, čtyři ruce, která se zaměřuje na tvorbu autorských dvojic. Výstava potrvá až do 13. ledna.

Osm umělců z České republiky i ze Slovenska tvoří v letošním roce na výtvarném sympoziu „dílna“ 2017 na mikulovském zámku. Konečné výsledky své práce brzy předvedou zájemcům. Už finišují.

Mikulovský zámek se stal domovem umělců. Výsledky v sobotu představí lidem

Mikulov /FOTOGALERIE/ – V jedné z místností na mikulovském zámku zní hudba a Kateřina Vincourová ve čtvrtek odpoledne pracuje na svém díle na výtvarném sympoziu „dílna“ 2017. „Hudba je pro mě důležitá. Líbí se mi například Chilly Gonzales, dotýká se klasiky, improvizuje a je vtipný,“ přiznává Vincourová. Ta je jednou z osmi umělců, kteří už čtvrtý týden ve městě pod Pálavou tvoří, zároveň je také kurátorkou letošního ročníku.

Moravská galerie

V Moravské galerii v Brně naleznete místo obrazů kresby na stěnách

Překvapení čeká v sobotu při muzejní noci návštěvníky stálé expozice moderního umění Moravské galerie v Brně. Místo obrazů od Josefa Čapka, Jana Zrzavého či Toyen najdou v Pražákově paláci černobílé kresby. Slavná díla přenesli na stěny galerie svým charakteristickým rukopisem umělci Jiří Franta a David Böhm. Originály se pak na své původní místo opět vrátí 15. června.

Výtvarníci David Böhm a Jiří Franta tvoří novou stálou expozici v Moravské galerii: malují „kopie" všech obrazů ve výstavním prostoru moderny.

Obrazy modernistů v Moravské galerii nahradí černobílé kopie

Brno /FOTOGALERIE/ – V oblibě mají kubistické obrazy Josefa Čapka, velkou tvůrčí výzvou jsou pro ně naopak krajiny Václava Špály, jejichž kontury jsou v černobílé téměř neuchopitelné. Výtvarníci David Böhm a Jiří Franta tvoří novou stálou expozici v Moravské galerii: malují „kopie" všech obrazů ve výstavním prostoru moderny.

Vyvrcholení téměř tříměsíčního zabydlování se v nových prostorách a velký reopening zažila ve středu brněnská Fait Gallery. Od ledna nově sídlí v bývalé slévárně Vaňkovka, kde vystřídala stávající Richard Adam Gallery.

Tříměsíční zabydlování je u konce. Fait Gallery zahájila v novém třemi výstavami

Brno – Vyvrcholení téměř tříměsíčního zabydlování se v nových prostorách a velký reopening zažila ve středu brněnská Fait Gallery. Od ledna nově sídlí v bývalé slévárně Vaňkovka, kde vystřídala stávající Richard Adam Gallery. Středou zde zahájila svůj první blok tří výstav, z nichž největší prostor patří výtvarnici Kateřině Vincourové.

Vyvrcholení téměř tříměsíčního zabydlování se v nových prostorách a velký reopening zažila ve středu brněnská Fait Gallery. Od ledna nově sídlí v bývalé slévárně Vaňkovka, kde vystřídala stávající Richard Adam Gallery.

Tříměsíční zabydlování je u konce. Fait Gallery zahájila v novém třemi výstavami

Brno – Vyvrcholení téměř tříměsíčního zabydlování se v nových prostorách a velký reopening zažila ve středu brněnská Fait Gallery. Od ledna nově sídlí v bývalé slévárně Vaňkovka, kde vystřídala stávající Richard Adam Gallery. Středou zde zahájila svůj první blok tří výstav, z nichž největší prostor patří výtvarnici Kateřině Vincourové.

Ilustrační foto.

Březen bude měsícem čtenářů

Ústí nad Labem - Svaz knihovníků a informačních pracovníků vyhlašuje již sedmý ročník celostátní akce Březen - měsíc čtenářů.

Fait Gallery v Brně-Králově Poli v minulosti představila například kresby Petra Nikla.

Brněnská Fait Gallery se přesune do budovy bývalé slévárny Vaňkovka

Brno – Akční malba v pojetí Jiřího Černického. A od jara 2016 tvorba Kateřiny Vincourové, která stejně jako Černický patří k postmoderním vypravěčům devadesátých let. Toto zdánlivě všední umělecké střídání poznamená s přelomem roku někdejší brněnskou slévárnu Vaňkovka. V místě, kde dosud působí Adam Gallery, se totiž od 1. ledna nově zabydlí Fait Gallery.

Fait Gallery v Brně-Králově Poli v minulosti představila například kresby Petra Nikla.

Brněnská Fait Gallery se přesune do budovy bývalé slévárny Vaňkovka

Brno – Akční malba v pojetí Jiřího Černického. A od jara 2016 tvorba Kateřiny Vincourové, která stejně jako Černický patří k postmoderním vypravěčům devadesátých let. Toto zdánlivě všední umělecké střídání poznamená s přelomem roku někdejší brněnskou slévárnu Vaňkovka. V místě, kde dosud působí Adam Gallery, se totiž od 1. ledna nově zabydlí Fait Gallery.

Ilustrační foto.

Liberecký Ferdan pěti góly sestřelil Znojmo

Znojmo – Krize se prohlubuje. Pátá porážka v řadě potkala znojemské florbalisty v osmém kole první florbalové ligy. Svěřenci Jana Šťastníka přivítali před svými fanoušky nedávno ještě extraligový Liberec a chtěli navázat na vydařenou středeční bitvu z poháru proti Hattricku Brno.

Divize C: Nový Bor - Dvůr Králové 1:2 (1:0) po pen 2:4.

Výsledkový servis z víkendu

Česká Lípa - Deník přináší víkendové výsledky z okresního a krajského fotbalu, florbalové a futsalové ligy a krajského hokeje.

Antonín Střížek. Jeho dílo mluví barvami, humorem i jasným sdělením.

Současní čeští umělci povedou kurzy v Art's Cool

Praha - Umělecké kurzy vedené známými osobnostmi současného českého výtvarného umění otevře v Praze v září bývalá ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého a kurátorka Lenka Lindaurová. Škola Art's Cool sídlí v Topičově salonu na Národní třídě a budou v ní vyučovat třeba Antonín Střížek, František Matoušek, Milena Dopitová, Tomáš Císařovský nebo David Böhm a Jiří Franta. Na Malém náměstí na Starém městě zase vznikají studia a galerie pro mladé umělce.

Začala přehlídka nezávislého výtvarného umění Samorosti 2015 v Experimentálním prostoru NoD, která potrvá do 2. září.

Výstava Samorosti představuje umělce od vězně po akademiky

Praha /FOTOGALERIE/ - Ve zcela zaplněné pražské galerii NoD ve středu začala pod názvem Samorosti 2015 výstava děl profesionálních i amatérských umělců. Svá díla na přehlídku přihlásilo 229 výtvarníků z různých sociálních skupin od osoby ve výkonu trestu přes profesora až po mentálně handicapované občany. Výstava trvající do 2. září je soutěžní a vyvrcholí poslední den předáním Ceny publika, Ceny odborné poroty a Ceny za objev NoD.

Začala přehlídka nezávislého výtvarného umění Samorosti 2015 v Experimentálním prostoru NoD, která potrvá do 2. září.

Výstava Samorosti představuje umělce od vězně po akademiky

Praha /FOTOGALERIE/ - Ve zcela zaplněné pražské galerii NoD ve středu začala pod názvem Samorosti 2015 výstava děl profesionálních i amatérských umělců. Svá díla na přehlídku přihlásilo 229 výtvarníků z různých sociálních skupin od osoby ve výkonu trestu přes profesora až po mentálně handicapované občany. Výstava trvající do 2. září je soutěžní a vyvrcholí poslední den předáním Ceny publika, Ceny odborné poroty a Ceny za objev NoD.