Kreativ

ŠTÍTEK: David Böhm

Ilustrační foto

Nejkrásnější české knihy jsou vybrány. Učebnice jsou podle poroty zoufalé

Praha – Katastrofální je podle poroty soutěže Nejkrásnější české knihy situace učebnic. Jsou nepřehledné, s nekvalitními ilustracemi, nevyhovující typografií a naprosto zkreslují i třeba dobrý didaktický záměr autorů. „Otravuje to nejen děti, které z nich nic nepochopí, ale i pedagogy, kteří si s nimi nevystačí, a samozřejmě rodiče, které se s dětmi učí. Je to celý komplex problémů," řekla dnes novinářům předsedkyně poroty Iva Knobloch.

TOMÁŠ MAREK. Liberecký útočník (vpředu) zatížil konto ostravského gólmana ve dvou zápasech celkem čtyřikrát.

Florbalová série s Ostravou je smírně 1:1

Liberec - Florbalový play-down mezi muži Ostravy a Liberce je zatím 1:1 na zápasy. V Ostravě se nejprve radovali domácí, ve druhém utkání vystrčili růžky Liberečtí, kteří vyhráli o pět branek. V Ostravě zacílil celkem čtyřikrát přesně Tomáš Marek.

„Roxy je pro mě jeden z těch prvních klubů, kam jsem začal chodit, hned jak mi to rodiče dovolili," říká Bonus.

Roxy po dvou „hororových" dnech uvidí hned 14 českých kapel za jediný večer

Praha - Pořádně lámané elektro beaty, co lomcují celým tělem, kombinace energického rapu a ženského zpěvu, taková byla pondělní noc v Roxy. Klubu v Dlouhé ulici, který po celý tento týden slaví 21. narozeniny. Devadesátiminutové elektro-crossoverové produkci s kytarou k tomu v podání britských Engine Earz Experiment a zpěvačky Jenny G předcházela vernisáž výstavy v přilehlém prostoru NoD nazvané Horor, černý humor.

Slavný pražský klub Roxy oslavil dvacáté výročí existence.

Roxy po dvou „hororových“ dnech uvidí hned 14 českých kapel

Praha – Pořádně lámané elektro beaty, co lomcují celým tělem, kombinace energického rapu a ženského zpěvu, taková byla pondělní noc v Roxy. Klubu v Dlouhé ulici, který po celý tento týden slaví 21. narozeniny. Devadesátiminutové elektro-crossoverové produkci s kytarou k tomu v podání britských Engine Earz Experiment a zpěvačky Jenny G předcházela vernisáž výstavy v přilehlém prostoru NoD nazvané Horor, černý humor. Morbidní nadsázka Michaela Rittsteina, Jaroslava Róny či Ondřeje Brodyho, na kterou včera nepřímo navázalo vystoupení holandské horor core party DOPE D.O.D.

Výstava Davida Böhma a Jiřího Franty.

OBRAZEM: Návštěvníky galerie v Blansku umělci vtáhnou do Epicentra

Blansko /FOTOGALERIE/ – David Böhm a Jiří Franta jsou mladí umělci, kteří společně vystavují už několik let. Do třináctého listopadu mohou něco z jejich tvorby vidět i návštěvníci Galerie města Blanska. Trojnásobní finalisté ceny Jindřicha Chalupeckého přímo pro prostory blanenské galerie připravili výstavu Epicentrum.

Laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro výtvarné umělce do pětatřiceti let se stal osmadvacetiletý Vladimír Houdek.

Cenu Jindřicha Chalupeckého získal Vladimír Houdek

Brno /FOTOGALERIE/ – Laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro výtvarné umělce do pětatřiceti let se stal osmadvacetiletý Vladimír Houdek. Do finálové pětice jej porota zvolila díky „naléhavosti, s níž na plátna přenáší reflexivně se vracející zkušenost umění – postmoderní a neomoderní současně."

Laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro výtvarné umělce do pětatřiceti let se stal osmadvacetiletý Vladimír Houdek.

Cenu Jindřicha Chalupeckého získal Vladimír Houdek

Brno – Laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro výtvarné umělce do pětatřiceti let se stal osmadvacetiletý Vladimír Houdek. Do finálové pětice jej porota zvolila díky „naléhavosti, s níž na plátna přenáší reflexivně se vracející zkušenost umění – postmoderní a neomoderní současně." Mezinárodní pětičlenné porotě předsedal kurátor newyorského muzea MoMA Christian Rattemeyer. Houdek získal sto tisíc korun na uspořádání výstavy v Národní galerii v Praze a možnost rezidenčního pobytu v zahraničí.

Gruzínci navštívili Cheb.

Chebsko naslouchá Gruzii

Cheb - Na Chebsko zavítal mládežnický soubor 'Lagusheda' z gruzínského regionu Svanetie, který se nachází v oblasti Velkého Kavkazu.

Pro výstavu Věznice: místo pro umění byla vytvořena i počítačová animace

Výstava Věznice: místo pro umění přesídlila v nové podobě do Moravské galerie

Moravská galerie v Brně představuje v prostoru Uměleckoprůmyslového muzea ojedinělý umělecký projekt Věznice: místo pro umění. Ten byl v první fázi vystaven na přelomu roku v pražském Centru současného umění DOX, v prostorách Moravské galerie v Brně však získává novou podobu - je mu věnován větší prostor a představuje i nedávno dokončená díla uměleckých dvojic ve složení umělec a odsouzený. Nově tak bude k vidění v Uměleckoprůmyslovém muzeu například výsledek spolupráce Evy Koťátkové a „její“ odsouzené. Mezi dalšími vystavovanými umělci jsou zastoupeni Michal Pěchouček, Blanka Lhotáková, Petra Herotová, Jiří Franta, David Böhm, Pavel Sterec, Filip Cenek, Pasta Oner, Jaromír 99 a další.

Pro výstavu Věznice: místo pro umění byla vytvořena i počítačová animace

Výstava Věznice: místo pro umění přesídlila v nové podobě do Moravské galerie

Praha /DOPROVODNÉ AKCE/  - Moravská galerie v Brně představuje v prostoru Uměleckoprůmyslového muzea ojedinělý umělecký projekt Věznice: místo pro umění. Ten byl v první fázi vystaven na přelomu roku v pražském Centru současného umění DOX, v prostorách Moravské galerie v Brně však získává novou podobu - je mu věnován větší prostor a představuje i nedávno dokončená díla uměleckých dvojic ve složení umělec a odsouzený. Nově tak bude k vidění v Uměleckoprůmyslovém muzeu například výsledek spolupráce Evy Koťátkové a „její“ odsouzené. Mezi dalšími vystavovanými umělci jsou zastoupeni Michal Pěchouček, Blanka Lhotáková, Petra Herotová, Jiří Franta, David Böhm, Pavel Sterec, Filip Cenek, Pasta Oner, Jaromír 99 a další.

Basketbal - ilustrační foto

Basketbalová rezerva zatím šlape výborně, patří ji třetí příčka

Opava - Basketbalové béčko Opavy, hrající první ligu šlape jako hodinky. Těsně před koncem základní části okupuje vynikající třetí příčku a je příjemným překvapením celé první ligy. Navíc trenér Petr Czudek opět chystá úspěšně další mladé hráče pro první tým.

Michal Pěchouček

Výstava Umělci v obýváku má ukázat umění, které se hodí do běžného interiéru

Praha /FOTOGALERIE/  -  Současní výtvarní umělci vystavují zcela poprvé v prostředí „obývacího pokoje“ v rámci výstavy Umělci v obýváku. Ta je pro veřejnost otevřena od 2. března do 31. srpna v showroomu s designovým nábytkem a doplňky Decoland v Praze. Výstava představuje přes čtyřicet uměleckých děl – maleb, kreseb, instalací, objektů a fotografií – například od Michala Pěchoučka, Pavly Scerankové, Jiřího Franty, Davida Böhma, Evžena Šimery nebo Terezy Sochorové. Umělecká díla jsou přirozeně začleněna do expozice showroomu, svět interiérového designu se zde setkává s různými formami výtvarného umění a vzniká tak svěží a ojedinělý dialog.

Projekt Umění v metru byl 26. října v Praze zahájen prvotní instalací Komiks v metru. Na snímku je instalace Kateřiny Bažantové s názvem Ktaiwanita, kterou je možno vidět ve stanici I.P.Pavlova.

Do galerie za uměním? V Praze stačí jít do metra

Praha /ROZHOVOR/ - Linku metra C oživily komiksy. Od středy jsou zde k vidění kresby předních českých výtvarníků… Na červené lince pražského metra bylo v noci z úterý na středu rušno. Instalovala se tu totiž expozice šesti předních českých komiksových výtvarníků, nazvaná Komiks v metru. Netradiční výstava je součástí dlouho připravovaného projektu Umění v metru. „Ve významných světových metropolích je trendem dávat prostor a tlačit do veřejného prostoru místní umění,“ vysvětluje důvod výběru metra pro prezentaci umění generální ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák.

Ilustrační foto

Fichtl cup se v Paskově vydařil

Paskov – V sobotním dopoledni se v Paskově uskutečnil již 10. ročník závodu malých motocyklů (Fichtl cup), který pořádal AMK z Frýdku-Místku.

LIBERECKÝ GÓLMAN ZASAHUJE. Bauer si poradil se střelou Hrubého, kterého brání Štěpánek.

Play-off nakonec zařídilo Libereckým Kladno

Liberec - V posledním kole florbalové extraligy se hrálo v Liberci o hodně. Aby Liberec postoupil do play-off, musel s Vítkovicemi získat alespoň bod. To se sice po prohře 2:5 nestalo, ale další adept o postup mezi elitní osmičku - Sparta - zaváhala na Kladně (2:3). Takže se postavení v tabulce nezměnilo a do play-off jdou Liberečtí. Liberec se nechtěl nikam hnát a snažil se v neprostupném bloku sbírat míčky a vyrážet do rychlých protiútoků, k zakončení se dostal jen sporadicky.

FBC Liberec. vpravo Nesměrák

Florbalisté porazili Pardubice

Liberec – Kolotoč Fortuna Extraligy se vrátil zpět na palubovku liberecké Dukly, k utkání s domácím FBC přicestovali hráči Sokola Pardubice. První vzájemný duel v sezoně ovládli Severočeši, když ve městě perníku triumfovali 4:3 po prodloužení.

Ve Frýdku Místku se 16. října konal turnaj v kuličkách. Na hřiště v Sokolíku se sjeli hráči z Domu dětí a mládeže Vratimov a 2 hráči ze Vsetína.

Hráči kuliček vzali v Sokolíku důlky útokem

Frýdek-Místek /FOTOGALERIE/ – Hřiště Sokolíku FM patřilo v sobotu 16. října hráčům kuliček. Krátce po poledni se sešli soutěžící z kuličkového klubu Baráčníci a Vratimovští kouleči z Domu dětí a mládeže Vratimov, aby se utkali v kuličkovém turnaji. Až ze Vsetína dorazili další dva hráči, otec a syn Frňkovi.

Výstavu Davida Böhma a Jiřího Franty v Galerii Cella si můžete prohlédnout i s odborným komentářem.

Seznamte se s Galerií Cella

Opava – Komentovaná prohlídka a hodina otevřených dveří č. 4. Takový program připravila Galerie Cella v Opavě, která se nachází v suterénu Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea.

Vedlejší efekt. Nová výstava v Galerii Cella bude otevřena dnes.

Galerie Cella otevře Vedlejší efekt

Opava – David Böhm a Jiří Franta jsou další umělci, jejichž umění budete moci zhlédnout v Galerii Cella. Ta se nachází v suterénu Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea. Vernisáž začne dnes v 17 hodin a výstavu uvedou Martin Klimeš a Tomáš Skalík.

Albrechtická výprava z Krajánku si přivezla nejen několik vítězství a cenných kovů, ale také zážitky a chuť bojovat i v příštích ročnících.

Albrechtický Krajánek se zúčastnil olympiády

Malá Úpa, Město Albrechtice – Jako každoročně uprostřed ledna se Krajánek Město Albrechtice zúčastnil zimní speciální olympiády, která se pravidelně koná v Krkonoších v Malé Úpě vždy od neděle do pátku.

GASK Tour 2009.

Do Říčan přijede londýnský autobus doubledecker

Říčany - Jako v centru Londýna si ve středu budou připadat lidé v Říčanech. Na Masarykovo náměstí a ke gymnáziu na Komenského náměstí totiž přijede originální londýnský patrový autobus „doubledecker“ z roku 1959.

Z výstavy Davida Böhma

Nadějný umělec ve Fiducii

Ostrava - Velký příslib současného českého umění. I tak nazývají odborníci 25letého Davida Böhma, který je nyní studentem pražské Akademie výtvarného umění.

Ilustrační foto.

Krajánek vybojoval na speciální olympiádě medaile

Malá Úpa - Skvělých umístění dosáhli na zimní speciální olympiádě v Malé Úpě v Krkonoších reprezentanti z albrechtického zařízení Krajánek pro mentálně postižené. Dvě zlaté, jedna stříbrná a tři bronzové medaile.

VÝTVARNÍCI  Luděk Rathouský a Jiří Franta umísťili ceduli s nápisem  NIC.

Cedule s nápisem NIC vyvolala otazníky

Východní Čechy - Výtvarníci Jiří Franta a Luděk Rathouský v pátek v rámci konceptu Ctihodná periferie známého pražského kurátora Jiřího Ptáčka umístili na náchodském Masarykově náměstí v těsné blízkosti kostela sv. Vavřince ceduli s nápisem NIC.

VÝTVARNÍCI  Luděk Rathouský a Jiří Franta umísťili ceduli s nápisem  NIC.

Cedule s nápisem NIC na náměstí vyvolala otazníky

Náchod - Výtvarníci Jiří Franta a Luděk Rathouský včera v rámci konceptu Ctihodná periferie známého pražského kurátora Jiřího Ptáčka umístili na Masarykově náměstí v těsné blízkosti kostela sv. Vavřince ceduli s nápisem NIC.

Galerie Slavie v Náchodě.

Galerie Slavie dnes nabídne ctihodné rysy periferie

Náchod - Průřez současnými tendencemi vizuální kultury představí dnes od 18.30 hodin v náchodské Galerii Slavie známý pražský kurátor Jiří Ptáček. Svůj koncept nazval „Ctihodná periferie“ a expozici sestavil z děl umělců mladší střední generace: Jan Vidlička a Daniela Baráčková představí video-art, Michal Kalhous fotografii, Jiří Franta a David Böhm jsou typičtí velkoměstští autoři - jejich tvorba vychází ze „street artu“.

Mají důvod k úsměvu. Lenka Šidláková, Vít Hlavenka, Jaroslav Štecher, Lukáš Fejt (dole zleva), Pavel Špaček, Jaroslav Štecher st. a David Böhm jsou s letošní sezonou více než spokojeni.

Brodští motocyklisté zakončili sezonu

HAVLÍČKŮV BROD - Havlíčkobrodští motocykloví závodníci Lukáš Fejt a Vít Hlavenka se nedávno představili na Masarykově okruhu v Brně. V rámci evropské soutěže Alpe - Adria Cup se tam totiž konalo mistrovství České republiky.