Kreativ

ŠTÍTEK: jas

Z obří sbírky zapalovačů.

Soused má doma 20 000 zapalovačů

Pasov - Christian Mörtl (53) z Hainbergu v okrese Rottal-Inn, vyučený truhlář, sbírá od roku 1989 zapalovače. „Kořist" vyhledává na bleších trzích, po internetu nebo v místech dovolenkových pobytů, ale myslí prý na něho soustavně i rodina, známí a kolegové.

Lletový ředitel Miroslav Šajban.

Po obloze prosviští armádní Apache nebo Tornada. Z výcviku na letišti v Náměšti

Brněnsko - Pokud Ivančičtí na Brněnsku v následujících dvou týdnech uvidí nad svými hlavami vojenské letadlo, pravděpodobně půjde o americký letoun B-1 nebo o jiné armádní letadlo, které na nebe poslal letový ředitel Miroslav Šajban. Velí totiž letošnímu ročníku mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike v Náměšti nad Oslavou.

Zloděje známe, kradené kolo máme – chybí ale informace o oprávněném majiteli, a tak bicykl není komu vrátit, uvažují policisté z I. pražského obvodu.

Komu patří kolo, na kterém strážníci přistihli zloděje?

Praha - Zloděje známe, kradené kolo máme - chybí ale informace o oprávněném majiteli, a tak bicykl není komu vrátit. Tak uvažují policisté z I. pražského obvodu, kteří se obracejí na veřejnost s žádostí o spolupráci. Jakékoli informace k vlastníkovi bicyklu, ještě téměř vonícího novotou, přivítá dejvické místní oddělení na telefonním čísle 974 856 740.

Nový dalekohled zprostředkuje nový pohled na Slunce.

Astronomové mohou pozorovat detaily na Slunci

Jihlava – O nový chromosférický dalekohled, který umožňuje pozorovat obrovské množství detailů sluneční chromosféry, rozšířili svoje technické vybavení jihlavští astronomové.

Dny NATO na letišti Leoše Janáčka v Mošnově.

Dny NATO: rekordní počet nadzvukových stíhaček

Čtrnáctý ročník Dnů NATO v Ostravě se blíží a na mošnovském letišti se letos představí nebývalý počet nadzvukových strojů i americký konvertoplán. Úplně poprvé bude navíc speciální partnerskou zemí Polsko.

V JASu vrcholily velikonoční přípravy

V JASu vrcholily velikonoční přípravy

Plzeň - Nespočet zajímavých dekorací včetně velikonočních, věnce ze slámy či z proutí, šperky, šály nepletené jehlicemi, ale rukama, ručně malované gumáky i deštníky, mýdla s kozím mlékem a další věci si mohli lidé pořídit nebo zkusit vyrobit při sobotní výstavě spojené s workshopy v kulturním domě JAS na Slovanech.

Barbora Hrzánová v tragikomedii Darda.

Bára Hrzánová: S nevidomou spisovatelkou nás seznámil její vodící pudl

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Tak vzpomíná herečka Bára Hrzánová na první setkání s autorkou Ilonou Fryčovou… Představení Darda Divadla Na Jezerce Praha uvidí ve středu 27. listopadu od 19.30 návštěvníci Domu kultury Ústí. S herečku Barborou Hrzánovou, která v ní má hlavní roli (už dávno ne dívky) Heleny Součkové, jsme si povídali o její hudební skupině Condurango, audioknihách i mnohém dalším.

Luďkova Hračkolna

V Luďkově Hračkolně se zastavil čas

Lodhéřov – Že hračky nemusí být ani v dnešní době přecpané elektronikou a vyrobené z křiklavě barevných plastů, se může každý přesvědčit v obci Lodhéřov nedaleko Jindřichova Hradce.

Mobilní zabezpečovací systém RSS české firmy Sieza je spolehlivý ve vysokých teplotách, stejně jako v extrémně nízkých.

Stíhačky dnes na zemi hlídá speciální česká technika

Hlavním úkolem českých stíhačů je zabezpečit ochranu a suverenitu vzdušného prostoru České republiky. O tom, jak jsou chráněny letouny po přistání, se již tolik nemluví. Pokud hostitelská základna neposkytne dostatečnou ostrahu, pomáhá sofistikovaná mobilní technika tuzemské výroby. Armáda na ni nedá dopustit.

Mobilní zabezpečovací systém RSS české firmy Sieza je spolehlivý ve vysokých teplotách, stejně jako v extrémně nízkých.

Stíhačky dnes na zemi hlídá speciální česká technika

Hlavním úkolem českých stíhačů je zabezpečit ochranu a suverenitu vzdušného prostoru České republiky. O tom, jak jsou chráněny letouny po přistání, se již tolik nemluví. Pokud hostitelská základna neposkytne dostatečnou ostrahu, pomáhá sofistikovaná mobilní technika tuzemské výroby. Armáda na ni nedá dopustit.

Aleš Cibulka blízko Hany Maciuchové. Ale chutnalo jí u něj!

Aleš Cibulka: Překvapila mě Hana Maciuchová, hned chtěla pstruha

Praha /ROZHOVOR/ - Pobavit. Hlavně to chce známý moderátor a spisovatel novou knihou Cibulka v pyžamu… Svůj již třístý pořad Tobogán moderoval Aleš Cibulka v sobotu 24. listopadu v pražském Divadle U Hasičů. A ovšem také na vlnách Dvojky Českého rozhlasu. Se svými posluchači se přitom Aleš setkává sobotu co sobotu od jedenácti již devátou sezonu.

Tak může někdo vidět autorku pěkných povídek i zajímavých glos při práci.

Spisovatelka Monika Petrlová: Nemít fantazii, ušetřím si spoustu problémů

Olomouc, Praha /ROZHOVOR/ - Zblázní-li se muž do ženy či naopak, je to příroda. Podmaní-li si vás ale knížka, těžko to bude jen zdařilou obálkou nebo faktem, že vyšla na „hezky jemném papíře". To nestačí. Po přečtení příběhů Moniky Petrlové, knížky „Hafni! a jiné povídky" (JaS, Praha 2011), jsem dostal velkou chuť si s ní o těch dvanácti povídkách i popovídat. V duchu jsem si ji představoval, o kus dál jsem byl, když zazněl v telefonu její příjemný hlas. Ale je až z Olomouce, tedy náš rozhovor se bohužel nakonec odehrál pouze po internetu.

Hanky Panky

Do regionu přijede pražská travesti skupina

Tanvald, Železný Brod – Populární pražská travesti skupina HANKY PANKY přiveze do regionu nový pořad Čtvero ročních období. V pondělí 7. května hraje od 19 v tanvaldském kině Jas a o týden později 14. května ve stejnou dobu začne bavit diváky v Městském kině Železný Brod.

Spisovatelka Kateřina Hejlová právě vydala novou knížku.

Spisovatelka Kateřina Hejlová: Osobní bod mrazu si musí každý určit sám

Litoměřice /ROZHOVOR/ – Svůj domácí, tedy litoměřický křest už má za sebou kniha Fimbul. Vydalo ji nové pražské nakladatelství JaS, je z pera místní autorky Kateřiny Hejlové. Mladé spisovatelky, píšící zprvu pod pseudonymem Katty Joyce a žijící v Anglii. Svátost křtu zažila kniha v příjemném, historií dýchajícím prostředí v litoměřické Dílně ručního papíru Ireny Štyrandové. Sudičky Jana Váchová, asistentka starosty Litoměřic, Martina Vondráková a Lenka Gottwaldová z Centra cestovního ruchu popřály knize hodně štěstí na cestě ke čtenářům a pro křest použily kostky ledu. Originální! Než se tak ale stalo, posteskla si Kateřina Hejlová, že se kniha prakticky nedá v místních knihkupectvích sehnat. Možná, snad se to po našem rozhovoru změní… „Zimy v současnosi? Dřív bývaly velké závěje, silný mráz a led samozřejmostí. Jenže teď už ne – dnes je to anomálie,“ mrzí spisovatelku z Litoměřic, žijící v Anglii. Autorku životopisu Dr. House i působivé mrazivé novely Fimbul…

Práce na Tyršově mostě

Tyršův most se napojí na jižní předpolí v ulici Na Marku

Přerov – Příznivé počasí s teplotami nad nulou umožnilo pokračovat v další etapě prací na stavbě Tyršova mostu. Jeho napojení na ulici Brabansko už je hotové a již v únoru zahájí firma stavbu jižního předpolí v ulici Na Marku. Vyžádá si náklady ve výši 11 milionů korun.