Kreativ

ŠTÍTEK: terasa

Ostruhatky dokážou vykvést už v polovině května a vydrží až do prvních mrazíků.

Nenáročná kráska do truhlíků: Rozzáří balkony i terasy a dlouho vydrží

Mezi letničkami a balkonovými květinami patří v posledních letech k velkým hitům kráska jménem ostruhatka. Vytváří bohatě rozvětvené keříky s tenkými stonky zakončenými hrozny květů. Některé odrůdy rostou vzpřímeně, jiné se krásně přelijí přes okraj truhlíků, takže efektně ozdobí terasy i balkony. Navíc dokážou vykvést už v polovině května a vydrží až do prvních mrazíků. Pěstovat ostruhatku přitom není náročné, chce to jen vybrat vhodný druh a poskytnout jí dostatek slunce a pravidelnou zálivku.

Užitková a okrasná. Tak lze popsat dvě obrovské terasy, o které se stará balkonová zahradnice Pavlína Praisová z Brna. Na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou Pakvítko.

Balkonová zahradnice z Brna sklízí ovoce po kilech. Známe její tajemství

/FOTO/ Nektarinky, borůvky, papriky nebo maliny. Pro mnohé na první pohled klasické ovoce a zelenina ze zahrádky, pro brněnskou balkonovou zahradnici Pavlínu Praisovou výzva, díky které na svých terasách každoročně sklízí kila úrody. Její počínání sleduje na sociálních sítích přes šestnáct tisíc lidí. „Snažím se být soběstačná v zalévání, hnojení i množení rostlin,“ vypráví usměvavá balkonová influencerka, která na internetu vystupuje pod přezdívkou Pakvítko.

Terasa za Eliškou v nové podobě.

Tanga nad lavičkou. Co se povedlo a nepovedlo na terase za Eliškou

Před několika dny starosta Tomáš Mach a místostarosta Bořek Černý stříhali pásku na zrekonstruované terase za Eliškou. V pozdější zprávě na stránkách města se píše, že společně s jednatelem stavební společnosti „předali toto krásné místo do užívání občanům.“ Jenže ty občany a veřejnost jaksi zapomněli pozvat, jak je při podobných příležitostech zvykem.

Bývalá armádní budova se proměnila v byty

Za kolik můžete bydlet na Čechovce? Z bývalé armádní budovy jsou byty

Proměna bývalé armádní budovy v Čechově ulici 43, která kdysi patřila k ostudám města, na moderní bytový dům finišuje. Kolaudace je v plánu koncem května a už v červnu by měli dostat noví majitelé klíčky od bytu. O bydlení v centru města v těsném sousedství Galerie Přerov je zájem a prodáno už je čtyřicet ze šedesáti bytových jednotek.

Nová terasa metabolické JIP.

Unikát. Pacientům metabolické JIP v plzeňské nemocnici pomáhá k uzdravení terasa

Rarita v České republice. Pacienti nově zrekonstruované metabolické JIPky na I. interní klinice FN Plzeň mají k dispozici terasu, říká se jí Naděje. Pobyt venku na denním světle přispěje podle přednosty kliniky profesora Martina Matějoviče nemocným, kteří jsou hospitalizování i mnoho měsíců, ke zlepšení jejich zdravotnímu stavu.

Dům krásně zapadá do okolí.

Útulný dům je ukrytý v zeleni. I na svahu se dá v Berouně krásně bydlet

Svažitý terén. To byla jedna z nejdůležitějších okolností, která doprovázela výstavbu inspirativního rodinného domu v Berouně. Ten nově stojí na okraji města u pásu vzrostlé zeleně a v poměrně blízkém sousedství okolních domů. Investor neměl k dispozici příliš velký pozemek, i tak se mu ve spolupráci s architektonickým studiem Markéta Bromová architekti podařilo vytvořit překrásné bydlení.

Situace po kácení topolů u cyklostezky mezi Labskou terasou a nedostavěnými doky.

Stromy podél Labe vykáceli. U cyklostezky před doky padly k zemi desítky topolů

/FOTO, VIDEO/ Nezvykle prázdné prostranství po pravé straně cyklostezky možná překvapí řadu chodců, běžců či cyklistů, kteří část trasy od Labských teras až k nedostavěným dokům využívají. V minulých dnech a týdnech bylo podle plánu nymburské radnice vykáceno na tři desítky dožívajících topolů.

Sázavský klášter prochází další rekonstrukcí. Po ní bude přístupná věž zámku i středověké sklepení.

Plány a sny sázavské kastelánky Slávky Matoušové se pozvolna začínají plnit

/FOTO, VIDEO/ Sázavský klášter, třetí nejstarší v Česku, za tisíc let své existence vydal už řadu tajemství. Jaká další ale skrývá nelze do jejich odhalení říci. Existují tam ale také taje, které kompetentní lidé znají, ale pro veřejnost zůstávají dál dosud neodhalené. Mezi ně patří například věž zdobící jižní průčelí zámku. Ano, i v areálu sázavského kláštera je zámek. Stal se jím někdejší konvent, tedy ubikace benediktinů.

Pojízdná kancelář, kterou J.A. Baťa nestihnul využít

Slavný Baťův mrakodrap ve Zlíně. Jaká je pravda o pověstné kanceláři ve výtahu?

Baťův mrakodrap. Jedna z nejvýznamnějších budov předválečného Československa dodnes ve Zlíně vzbuzuje obdiv svou technickou i architektonickou vyspělostí. Přijít sem lze i na turistickou prohlídku, rozhlédnout se do okolí z terasy v nejvyšším podlaží a vstoupit i do legendární pojízdné kanceláře ve výtahu. Otevírací doba je tu vypsána prakticky na každý den. Letos si navíc Baťův mrakodrap připomíná 85. let od svého zprovoznění.

Comenius Towers v Uherském Brodě

Pět velkých staveb na Slovácku, které promění své okolí

FOTOGALERIE, VIDEO/ Nabídnou lůžka v moderně vybavené interně pro hospitalizované v Uherskohradišťské nemocnici, desítky bytů v metropoli Slovácka i ve městě Komenského, zázemí pro archeologické skvosty v Modré, vězeňskou ruinu v Uherském Hradišti promění v Muzeum totality i v prostory pro Okresní soud.

Z koncertu dua Luboš Pospíšil & Bohumil Dvořák.

Luboš Pospíšil s Bohumilem Dvořákem hráli nakonec na lavičkách teras

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ještě v úterý byl v Čechách hodně teplý večer, pak se ochladilo a ve čtvrtek už přišlo poměrně chladno. Navíc to lehce foukalo, takže se připravené koncertní místo na terasách za kolínským městským společenským domem pro kutnohorského barda Luboše Pospíšila a jeho spoluhráče Bohumila Dvořáka právě kvůli možnému nachlazení na poslední chvíli stěhovalo.

Olomoucký spolek okrašlovací jde svou výzdobou příkladem.

Je rozhodnuto! Kdo vyhrál soutěž o nejkrásnější květinovou výzdobu kraje?

Soutěž o nejkrásnější květinovou výzdobu Olomouckého kraje už zná vítěze všech kategorií. Prvenství v kategorii Nejhezčí dům, blok nebo ulice získala zahrada Jana Tomíčka z Hartíkova. V kategorii Nejhezčí okno, balkon nebo terasa suverénně vyhrála terasa Lucie Klemsové ve Starém Městě. Právě tito soutěžící si s voňavou a pestrobarevnou výzdobou z květin a dalších rostlin poradili nejlépe.

Kuchyňský ostrůvek překvapí oblým tvarem

Byt, co roste na přání. Šikovné řešení umožní pokoj zvětšit i zmenšit dle potřeb

Velký hlavní obytný prostor, kde se vaří, pracuje, dovádí s hračkami a také odpočívá u televize, nemusí být – zvlášť pro rodinu s malými dětmi – vždycky výhrou. Studio No Architects vymyslelo šikovné řešení, které umožňuje pokoj zvětšit nebo zmenšit podle potřeby. Interiér bytu v pražské novostavbě oslovuje také citlivě využitými výraznými barvami a hravými oblými tvary nábytku.

Nejdražší byly nátěr a penetrace, za ně dala Helena Brejchová dohromady asi tři tisíce korun, další výdaje padly na vruty a pár pytlů suchého betonu.

Šikovná žena postavila molo kolem bazénu. A vyšlo ji docela levně

Helena Brejchová je zručná žena. Z palet udělala nábytek do obýváku i lavice na zahradě. Její záliba ve dřevu našla uplatnění také při stavbě mola okolo domácího bazénu. Molo vyrobila z dřevěných palet. A pomáhala jí při tom celá rodina. Lidé z okolí, kteří nyní nové molo u bazénu obdivují, netuší, že stálo jen pět tisíc korun.

Punková zpěvačka Mucha bavila zaplněné terasy za kolínským městským společenským domem.

Punková zpěvačka Mucha bavila zaplněné terasy a úspěšně bojovala i s deštěm

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Přesně před rokem slavil velký návštěvnický úspěch na terasách za kolínským městským společenským domem písničkář Záviš. Není proto divu, že pořadatelé opět na poslední den školního roku tentokrát pozvali punkovou písničkářku Muchu s přízviskem Záviš v sukních. A ta své pověsti dostála. 

Aquapark v Centru Babylon.

Opalování s výhledem na Ještěd. V Centru Babylon otevřeli Sluneční terasu

Léto plné zábavy si připravili v libereckém Centru Babylon. S prvním prázdninovým dnem zde otevřeli Sluneční terasu, která je součástí Aquaparku a nabízí opalování na střeše s nádherným výhledem na Ještěd. Na své si přijdou i děti díky houpačkám, odrážedlům či skákacímu hradu, dospělí zase ocení letní bar. Terasa bude přístupná za pěkného počasí vždy od 11 do 21 hodin.

Aktuální situace v rekonstruovaném parku Střed v Mostě.

Už roste domek správce a vidět jsou bílé cesty. Obnova parku v Mostě pokračuje

FOTO, VIDEO/ Jeden rok uplynul od zahájení rekonstrukce pětihektarového parku Střed v Mostě. Za plotem jsou už vidět například bílé cesty, rozdělaný domek správce, budoucí kavárna či základy pro sportoviště. Práce za desítky milionů korun by měly skončit letos na podzim. Obnovu chátrajícího městského parku podporuje Nadace Proměny Karla Komárka.

Z akce Teplické terasy.

FOTO, VIDEO: Hudba u hospod v ulicích. Takové byly letošní Teplické terasy

Na Hvězdě, v Šanově, na vlakovém nádraží Zámecká, na Benešáku a dalších místech, která doplnila seznam necelé dvacítky kulturních zastavení v ulicích. Takový byl uplynulý víkend v Teplicích. Neodmyslitelnou součástí letního programu Teplice živě, který se naplno rozběhl v lázeňském městě, jsou každoročně Teplické terasy. Víkend plný kvalitní hudby a jedinečné zábavy.

Gejza Sendrei

Teplická hudební scéna se zahalila do černého, zemřel známý pianista

V sobotu ještě vystupoval na Teplických terasách, odkud je také tato fotografie. Po boku Máry Lepšího absolvoval jedno z posledních vystoupení na terase v areálu Hvězda, pak večer ještě na Benešáku. V neděli odpoledne 25. června přišla smutná zpráva, že tento teplický pianista Gejza Sendrei zemřel.

Z koncertu kapely Schodiště.

Kultovní kapela Schodiště slavila čtyřicáté narozeniny také na terasách v Kolíně

/FOTO, VIDEO/ Velké dilema měli pořadatelé prvního letošního koncertu na terasách za Městským společenským domem v Kolíně, a to zda dát ve čtvrteční podvečer na všeobecné varování před ničivými bouřkami a přesunout vystoupení kapely Schodiště do sálu společenského domu, anebo riskovat náhlé ukončení koncertu a zničení aparatury.

Barrandovské terasy v červnu 2023.

Barrandovské terasy se klubou na svět. Hotovo má být příští rok

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Do další fáze postoupila rekonstrukce Barrandovských teras v Praze. Kromě rekonstrukce historické části mají v areálu, který založili otec a strýc bývalého prezidenta Václava Havla, vzniknout i dvě nové stavby. Po dokončení by věhlasná lokalita měla sloužit jako hotelová a restaurační destinace. Kompletně by měl být projekt dokončen na konci příštího roku.

Barrandovské terasy v červnu 2023.

Barrandovské terasy se klubou na svět. Hotovo má být příští rok

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Do další fáze postoupila rekonstrukce Barrandovských teras v Praze. Kromě rekonstrukce historické části mají v areálu, který založili otec a strýc bývalého prezidenta Václava Havla, vzniknout i dvě nové stavby. Po dokončení by věhlasná lokalita měla sloužit jako hotelová a restaurační destinace. Kompletně by měl být dokončen projekt na konci příštího roku.

Barrandovské terasy v červnu 2023.

Barrandovské terasy se klubou. Na svět jim pomáhají investor a stavaři z Liberce

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Do další fáze postoupila rekonstrukce Barrandovských teras v Praze. Kromě rekonstrukce historické části mají v areálu, který založili otec a strýc bývalého prezidenta Václava Havla, vzniknout i dvě nové stavby. Po dokončení by věhlasná lokalita měla sloužit jako hotelová a restaurační destinace. Kompletně by měl být dokončen projekt na konci příštího roku.

Architektonický návrh ukazuje, jak budou vimperské Pivovarské terasy vypadat příští rok na podzim. Výhled na zámek je okouzlující.

Je rozhodnuto: Vimperk bude mít Pivovarské terasy, Freyung rozhlednu

Přeshraniční spolupráce s bavorským městem Freyung a především společné podání žádosti o dotaci se Vimperským vyplatila. Jen pár hodin před tím, než Vimperští vyrazili do Bavor prezentovat kulturní život v šumavském městečku, se dozvěděli, že dotaci na opravu Pivovarských teras ve Vimperku program Interreg Bavorsko - Česko podpořil.