Kreativ

ŠTÍTEK: Labská bouda

Ilustrační foto.

Mrazivá dubnová noc. Nejvíc přituhlo na Luční a Labské boudě i v Orlickém Záhoří

Další mrazivá noc je za námi. Pěstitelé a zemědělci sčítají škody. Na Královéhradecku klesla v noci na úterý 23. dubna teplota až 13,2 stupňů pod nulu, a to na Luční boudě. Labská bouda hlásí - 10,3 °C a v Orlickém Záhoří naměřili meteorologové - 9 °C. V tabulce nejnižších teplot se objevil i Zdoňov, část Teplic nad Metují. Téměř sedm stupňů pod nulou bylo v Broumově.

Malá Úpa v Krkonoších v pátek 19. dubna 2024.

FOTO: Do Krkonoš se vrátila zima. Podívejte se, jak to vypadá v Malé Úpě

Deset až patnáct centimetrů sněhu napadlo v noci na sobotu na hřebenech Krkonoš. Na Černé hoře leží okolo 35 cm a na Labské boudě okolo 25 cm. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav. Slabě sněžilo i na hřebenech Orlických hor, kde do rána napadly asi dva centimetry sněhu. Motoristé by měli být opatrní, zejména ti, kteří už auta přezuli na letní pneumatiky.

Sadařům hrozí dnes v noci další rána. Ilustrační foto

Na Suchém vrchu i Králičáku je sníh. Do úterý může mrznout, varují meteorologové

Vrtochy počasí pokračují a ovocnáři se chytají za hlavu. Po skoro tropických teplotách z minulého týdne přišlo razantní ochlazení, na horách ve středu nasněžilo a meteorologové varují, že ve východních Čechách může v příštích nocích mrznout, ranní minima můžou spadnout až k minus třem stupňům. Ranní mrazíky hrozí podle meteorologů až do úterý. Ohroženy jsou kvetoucí stromy i rostoucí zelenina. 

Sadařům hrozí dnes v noci další rána. Ilustrační foto

Na horách napadl sníh. V noci bude mrznout, varují meteorologové

Vrtochy počasí pokračují a ovocnáři se chytají za hlavu. Po skoro tropických teplotách z minulého týdne přišlo razantní ochlazení, na horách dnes nasněžilo a meteorologové varují, že ve východních Čechách může v noci na zítřek (na čtvrtek) mrznout, ranní minima můžou spadnout až k minus třem stupňům. Ohroženy jsou kvetoucí stromy i rostoucí zelenina. 

Jarní opalovačky se lidé dočkají až o víkendu. Ilustrační snímek

Teplotní skok v Česku: Po prvním letním dni přišel propad o deset stupňů

Česko zažívá teplotní skok, zatímco v pondělí meteorologové zaznamenali první letní den letošního roku, tedy teploty přes 25 stupňů Celsia, v úterý očekávají maxima mezi 11 a 15 stupni Celsia. I tak ale zůstanou nadprůměrné. Ke dvacítce by se teploty měly znovu vyšplhat v pátek a víkend už by měl být opět letní, tedy přes 25 stupňů Celsia. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jeho vyjádření na facebooku.

O Velikonočním pondělí 24. března 1913 se konal v Krkonoších lyžařský běžecký závod, který se zapsal do českých dějin dodnes vzpomínanou tragédií Bohumila Hanče a Václava Vrbaty. Tragická vyvrcholení měly bohužel i životy jejich soupeřů

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Synové hor

Snad každý český milovník hor zná příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty i tragického vyvrcholení jejich přátelství při běžeckém lyžařském závodě na Zlatém návrší v březnu roku 1913. Nedávný film Poslední závod navíc konečně po více než stovce let zviditelnil příběh pražského Němce Emericha Ratha, Hančova soupeře, který nasadil život při pokusu o jeho záchranu. A kdo byl Oswald Bartel, hlavní Hančův německý sok, považovaný za favorita závodu?

Sjezdovky už v únoru osiřely. Tak málo sněhu na jarní prázdniny léta nepamatují.

Máme za sebou historicky nejdeštivější a druhou nejteplejší zimu v Česku

Tak nakonec letošní zima nebyla nejteplejší v historii Česka. Těsně ji předstihla mírná zima na přelomu let 2006/2007. Ale byla nejdeštivější. A vůbec plná podivných extrémů. Nejvíc sněhu napadlo na přelomu listopadu a prosince, aby po slibném začátku vlekaři už v únoru zavírali sjezdovky. Podívejte se na zhodnocení letošní klimatické zimy, což jsou měsíce prosinec, leden a únor, daty meteorologů.

Zasněžená štěrkovna, Hlučín, prosinec 2023.

Vánoce budou z části na sněhu. Na Štědrý den se začne oteplovat

Letošní Vánoce budou po delší době z části na sněhu. Ten by se měl udržet během soboty a také začátkem Štědrého dne. Poté ale přijde výrazné oteplení. V sobotu meteorologové očekávají v Moravskoslezském kraji sněžení, postupně i vydatnější s teplotami kolem nuly či mírně nad nulou.

Klimatologická stanice Labská bouda v zimě.

Na stanici Labská bouda v Krkonoších letos spadlo rekordní množství srážek

Český hydrometeorologický ústav hlásí, že se celkový úhrn srážek za rok 2023 na stanici Labská bouda zařadí mezi jedny z nejvyšších dosud zaznamenaných ročních srážkových úhrnů v Česku. Už k dnešnímu datu zde spadlo přes 2000 mm srážek. A podle předpověď počasí budou srážky v podobě sněhu přibývat i v následujících dnech.

Jean-Marc Porte na Sněžných jámách

Třídenní přechod Krkonoš s francouzským novinářem a cestovatelem

Ve dnech 24. – 27. 9. proběhl v Krkonoších individuální press trip zahraničního zastoupení Francie. Třídenní pěší přechod nejvyššího tuzemského pohoří organizačně zajišťovala destinační společnost Krkonoše (DMO Krkonoše) a Czech Tourism ve spolupráci s několika dalšími subjekty. Výstupem press tripu bude rozsáhlá fotoreportáž ve francouzském dvouměsíčníku o horolezectví a pěší turistice TREK Magazine, který vychází v nákladu padesáti tisíc výtisků.

V roce 2022 jsme si užili více slunečních dní než je je obvyklé. Průměrná doba trvání slunečního svitu totiž dosáhla na území České republiky celkem  1846,6 hodin, což odpovídá 109 procentům ročního normálu

České počasí v roce 2022? Přineslo i polární záři, tornáda či velké kroupy

Letos je ta zima nějaká extrémně dlouhá a jaro ne a ne přijít. To je takové horko, jiné roky takhle nesnesitelně nebývá. Nějak málo prší, to sucho je rok od roku horší. Vždyť vůbec nesněží, dnešní děti už ani neví, co to je sáňkování… Podobné věty slýcháváme každoročně. Přestože je nepopiratelným faktem, že se světové klima mění, a spolu s tím i to, jak vypadá počasí v České republice, z dlouhodobého hlediska zase tak extrémní výkyvy nezažíváme.

Ilustrační snímek

Česko znovu zaznamenalo teplotní rekordy. Nejvíce naměřili na Litoměřicku

V Česku v neděli opět padaly teplotní rekordy. Zaznamenalo je 31 ze zhruba 160 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, odpoledne tam naměřili 31,4 stupně Celsia. Pro tuto stanici to ale rekord nebyl. Alespoň na 30 stupňů se teplota dostala na 13 stanicích. ČTK to řekl Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ilustrační snímek

Třicet stupňů i v září. Česko zaznamenalo teplý den, někde padly rekordy

Česko v sobotu zažilo velmi teplý den. Rekordy pro 9. září padly na devíti ze 163 meteorologických stanic, které fungují alespoň 30 let. Na pěti místech se pak teplota vyšplhala alespoň na tropických 30 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Praze - Komořanech, a to 30,4 stupně Celsia. Pro tuto stanici to ale rekord nebyl. ČTK to řekl Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Hančova bouda na Benecku patří k místům, kde v Krkonoších nelze platit kartou

Bankám poplatky nedáme. Na krkonošských boudách potřebujete při platbě hotovost

Za den projde Labskou boudou na hřebenech Krkonoš i přes dva tisíce lidí. Kdo chce zaplatit kartou, má smůlu. Berou jenom hotovost. Kdo ji nemá, může si jít vybrat peníze z bankomatu. Na Labské boudě jsou hned dva. V Krkonoších to není výjimečný případ. Na řadě míst sice lze platit bezhotovostně, ale někde karty pořád neberou. Je to i případ Hančovy a Husovy boudy nebo Pizzerie Anděl v centru Pece pod Sněžkou. 

Na Labské boudě kartou nezaplatíte, peníze si můžete vybrat z bankomatu.

Bankám ty poplatky nedáme. V Krkonoších potřebujete při platbě hotovost

Za den projde Labskou boudou na hřebenech Krkonoš i přes 2 tisíce lidí. Kdo chce zaplatit kartou, má smůlu. Berou jenom hotovost. Kdo ji nemá, může si jít vybrat peníze z bankomatu. Na Labské boudě jsou hned dva. V Krkonoších to není výjimečný případ. Na řadě míst sice lze platit bezhotovostně, ale někde karty pořád neberou. Je to i případ Hančovy a Husovy boudy nebo Pizzerie Anděl v centru Pece pod Sněžkou. Deník zjišťoval, proč tomu tak je.

Horská bouda Dvoračky (vpravo) už nestojí, byla zbourána. Nahradí ji nová stavba.

Ikonická bouda západních Krkonoš je zbouraná, místo ní vyroste nová horská chata

Loni v září tam měli svatbu snowboardcrossařka Eva Samková s hercem Markem Adamczykem, teď už krkonošská bouda Dvoračky nad Rokytnicí nad Jizerou nestojí. Majitel ji zboural. Na stejném místě vyroste nová horská chata ve stejném duchu. Rodina Starých podniká na Dvoračkách od roku 1994, patří jí i sousední horský hotel Štumpovka. V minulosti Dvoračky patřily i hraběti Harrachovi.

Film Poslední závod se natáčel na autentických místech a v extrémních podmínkách, včetně hřebene Krkonoš.

Od tragické smrti Hanče a Vrbaty uplynulo 110 let. Film se točil také na Jizerce

Rok poté, co měl příběh Hanče, Vrbaty a Ratha premiéru v kinech, se ho dočkají i televizní diváci. V neděli 26. března, deset minut po osmé hodině večer, bude ČT 1 vysílat film Poslední závod. Snímek vznikal na autentických místech. Na hřebenech Krkonoš, na Labské boudě, Medvědí boudě, Brádlerových boudách, v Hostinném, na Jizerce, v Lázních Toušeň, Škvorci, Lukově u Loun a v Praze.

Zleva Václav Vrbata a Bohumil Hanč

Mrazivá smrt lyžařů Hanče a Vrbaty: Ani hrdinský čin soupeře neodvrátil tragédii

Právě dnes uplynulo 110 let od tragédie Bohumila Hanče a Václava Vrbaty na Zlatém návrší v Krkonoších, kterou loni připomněl i nový film Poslední závod. Ten konečně po více než stovce let zviditelnil i příběh pražského Němce Emericha Ratha, Hančova soupeře, který nasadil život při pokusu o jeho záchranu. A kdo byl Oswald Bartel, hlavní Hančův německý sok, považovaný za favorita závodu? Zasloužil si roli padoucha?

Z aktuálních zásahů Horské služby v Krkonoších, Beskydech a Jeseníků

Záchranáři mají napilno. Od čtvrtka zachraňovali z hřebenů Krkonoš už 14 lidí

Otevírání lyžařské sezony v největším krkonošském horském středisku ve Špindlerově Mlýně bylo sice naplánováno až na tento víkend, ale již ve čtvrtek a v pátek vždy navečer měli horští záchranáři napilno. Kvůli počasí, které za silného větru přineslo do Krkonoš na hřebeny sněhovou nadílku, se vrcholové partie staly pastí hned pro několik skupin turistů. Ve čtvrtek měli dva zásahy u Labské boudy, v pátek pak zachraňovali dvě větší skupiny turistů z oblasti Vrbatovy boudy a u Klínových bud pak dokonce vyčerpaného otce s dětmi. 

Z aktuálních zásahů Horské služby v Krkonoších, Beskydech a Jeseníků

Horská služba zachraňovala z hřebenů Krkonoš od čtvrtka už 14 lidí

Otevírání lyžařské sezony v největším krkonošském horském středisku ve Špindlerově Mlýně bylo sice naplánováno až na tento víkend, ale již ve čtvrtek a v pátek vždy navečer měli horští záchranáři napilno. Kvůli počasí, které za silného větru přineslo do Krkonoš na hřebeny sněhovou nadílku, se vrcholové partie staly pastí hned pro několik skupin turistů. Ve čtvrtek měli dva zásahy u Labské boudy, v pátek pak zachraňovali dvě větší skupiny turistů z oblasti Vrbatovy boudy a u Klínových bud pak dokonce vyčerpaného otce s dětmi. 

Východ Slunce na Sněžce a v jejím okolí v neděli 30. října 2022.

FOTO: Krásy Krkonoš. Podívejte se na nedělní východ Slunce na Sněžce

Fotograf Miloš Šálek se vydal v neděli ráno na Sněžku, aby zachytil východ Slunce. Ve fotogalerii se můžete podívat, jaké záběry a krásné výhledy za výborné viditelnosti zachytil. Na Sněžce nebyl rozhodně sám. Do Krkonoš vyrazily o prodlouženém víkendu davy turistů a řada z nich nelenila a vyšlápla si na nejvyšší horu hned na svítání.

Čtvrteční případ, kdy si turisté na hřebenech Krkonoš rozdělali oheň a zatopili orientačními tyčemi Horské služby, vzbudil značnou pozornost.

Byla velká klika, že se nic nestalo, řekl horský záchranář po odhalení ohniště

Štěpán Dunka z Horské služby ve Špindlerově Mlýně objevil ve čtvrtek na cestě z Černého sedla na Martinovu boudou v Krkonošském národním parku teplé ohniště a ohořelé orientační tyče, které neznámí turisté použili k zatopení. „Rozum mi to nebere, hodně tam fouká vítr a byla klika, že se nic nestalo,“ řekl. Pokud by strážci národního parku chytili turisty při činu, hrozila by jim pokuta až 100 tisíc korun.

Navzdory zákazu si turisté rozdělali oheň v Krkonošském národním parku v Černém sedle nad Martinovou boudou.

Turisté si rozdělali oheň na hřebenech Krkonoš, zatopili tyčemi od Horské služby

Kdyby hloupost nadnášela, tak se někteří (rádoby) turisté budou vznášet jako holubičky. Tak uvedla Správa Krkonošského národního parku informaci o tom, že si návštěvníci Krkonoš rozdělali otevřený oheň na hřebenech hor v době masivních požárů v Národním parku České Švýcarsko. Správa KRNAP na to upozornila ve čtvrtek večer na sociálních sítích. V minulých dnech přitom nabádala lidi k opatrnosti a připomínala, aby oheň v přírodě nerozdělávali, nekouřili a nenosili do národního parku svíčky.

Navzdory zákazu si turisté rozdělali oheň v Krkonošském národním parku v Černém sedle nad Martinovou boudou.

Turisté si rozdělali oheň na hřebenech Krkonoš, zatopili tyčemi od Horské služby

Kdyby hloupost nadnášela, tak se někteří (rádoby) turisté budou vznášet jako holubičky. Tak uvedla Správa Krkonošského národního parku informaci o tom, že si návštěvníci Krkonoš rozdělali otevřený oheň na hřebenech hor v době masivních požárů v Národním parku České Švýcarsko. Správa KRNAP na to upozornila ve čtvrtek večer na sociálních sítích. V minulých dnech přitom nabádala lidi k opatrnosti a připomínala, aby oheň v přírodě nerozdělávali, nekouřili a nenosili do národního parku svíčky.

V horkém počasí zaplnili návštěvníci koupaliště Zelené, 19. července 2022, Zlín

V Česku padaly teplotní rekordy. V Ústeckém kraji naměřili přes 35 stupňů

Úterý bylo v Česku jedním z nejteplejších dní letošního roku. V Kopistech a Doksanech naměřili shodně 35,2 stupně Celsia, což bylo nejvíc v zemi. Padlo také 15 teplotních rekordů pro 19. červenec na stanicích, které měří alespoň 30 let. ČTK to řekl Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha před vedry platí v České republice až do čtvrtka.

„Když jsem se dozvěděl, že bych měl hrál Emericha Ratha, zrovna jsem byl v Krkonoších. Ten den jsme vyšli na běžkách k Vrbatově boudě. A tak jsem se hned vyfotil s plastikou tří opřených párů lyží se jmény Hanč, Vrbata, Rath,“ svěril se Marek Adamczyk.

Partner Evy Samkové Marek Adamczyk při natáčení zmizel v mlze

Letos v březnu tomu bylo sto devět let, co se na hřebenech Krkonoš konal mezinárodní padesátikilometrový závod v běhu na lyžích, při kterém tragicky zahynuli sportovec Bohumil Hanč a jeho přítel Václav Vrbata. Po stopách legendárních synů hor se vydali tvůrci filmu Poslední závod. O místa, kde se natáčelo a kde se skutečný příběh odehrál, se s časopisem Story podělili filmaři a herci. 

Sněžka je největším turistickým magnetem.

Rekordní Krkonoše. V top sezoně přilákaly milion turistů, lanovce lidi ubývají

/FOTOGALERIE/ Krkonošský národní park navštívily v loňském roce rekordní davy turistů. V hlavním turistickém období, od července do října, zamířil do vrcholových partií hor jeden milion lidí. To je nejvíce od doby, kdy Správa KRNAP monitoruje návštěvnost. Od roku 2012 denně získává data o pohybu turistů prostřednictvím automatických sčítacích zařízení. Stoupla opět návštěvnost Sněžky, kde se v srpnu denně pohybovalo až deset tisíc lidí. Naproti tomu Lanová dráha Sněžka zaznamenala v loňském roce výrazný úbytek cestujících, měla jich zhruba o třetinu méně než v roce 2018.

Sněžka je největším turistickým magnetem.

Milion turistů. Krkonoše zaznamenaly rekordní návštěvnost, zájem o lanovku klesá

Krkonošský národní park navštívily v loňském roce rekordní davy turistů. V hlavním turistickém období, od července do října, zamířil do vrcholových partií hor jeden milion lidí. To je nejvíce od doby, kdy Správa KRNAP monitoruje návštěvnost. Stoupla opět návštěvnost Sněžky, kde se v srpnu denně pohybovalo až deset tisíc lidí. Naproti tomu Lanová dráha Sněžka zaznamenala v loňském roce výrazný úbytek cestujících, měla jich zhruba o třetinu méně než v roce 2018.

Labská bouda má nové opláštění čelní stěny směřující do Labského dolu.

Místo pistácie šedá. Labská bouda má nový plášť, materiál se osvědčil v Alpách

Labská bouda v Krkonoších má hotovou první část nového vnějšího opláštění budovy, která leží na hřebenech hor v nadmořské výšce 1340 metrů. Novou podobu dostala čelní stěna směřující do Labského dolu. Opravy fasády masivního devítipatrového objektu budou pokračovat v dalších letech. "Chtěli jsme opravit v první fázi přední část boudy, která byla hodně poškozená, to se podařilo. Opravili jsme také vyhlídkovou terasu," řekla spolumajitelka Labské boudy Klára Sovová. Podle ní přijde kompletní nové opláštění budovy na 8 až 10 milionů korun. Plánuje také výměnu oken na vyhlídkové terase. Nová velká okna umožní hostům unikátní výhledy do Labského dolu.

Na Sněžku se v létě vydalo více turistů než v loňském roce, denním rekordem je 9470 lidí 6. července.

Nejchladnější srpen za posledních deset let snížil návštěvnost Krkonoš

Méně lidí než v loňském roce přijelo během letních prázdnin do Krkonoš. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Správa KRNAP. Vliv na to mělo nepříznivé počasí. Srpen byl podle meteorologů nejchladnější za posledních deset let. Sněžka však byla nadále ve velkém obležení turistů a vydalo se jich na ni více než v loňském roce. V jeden den, 6. července, vystoupalo pěšky na nejvyšší českou horu přes devět a půl tisíce lidí. Další tam svezla lanovka z Pece pod Sněžkou. Ta v červenci přepravila celkem 48 tisíc osob, v srpnu 46 tisíc a v září 33,7 tisíce lidí.

Ilustrační foto

Vydatný déšť zvedl v Krkonoších hladiny řek, ale již začaly klesat

Po vydatných celodenních deštích je Labe v Krkonoších na druhém stupni povodňové aktivity, Úpa a Jizera pak na prvním. Přestalo zde ale již pršet, situace se začala uklidňovat. Úpa již dokonce klesá. Na hřebenech Krkonoš za posledních hodin spadlo 80 milimetrů srážek, na Luční boudě dokonce 115 milimetrů.

Pec pod Sněžkou v létě.

Budou Krkonoše plné Čechů? Hoteliéři vyhlížejí silné prázdniny

Pokud si chcete rezervovat ubytování v českých horách podle vašich představ na letní prázdniny, je teď ideální doba. Poptávka začíná být velká. Shodují se na tom hoteliéři z Krkonoš. "Ze zájmu o prázdninové pobyty je vidět, že Češi chtějí cestovat po Česku," říká Karel Rada, ředitel Hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. Ubytovací zařízení mohou mít otevřeno od pondělí 24. května.