Podívat se pod ruce řezníků při zabijačce mohli v pátek ti, co šli kolem českobudějovické restaurace Masné krámy. Začaly tady totiž již tradiční vepřové hody. Ty zde potrvají do 2. února. Lidé si budou moci dát tlačenku, prdelačku nebo klasicky jitrnice a jelítka.
Burger tortilla je skvělá večeře či svačina, kterou můžete ohromit své blízké. A přitom není přespříliš drahá ani časově náročná na přípravu. Burger tortilla je chutná, navíc je plná bílkovin a vypadá skutečně moderně.
Voní česnekem a horkým sádlem. Šťáva z masa a cibule nemilosrdně promastí prsty i bradu, ale není člověka, který by si kvůli tomu nevystál frontu na tu explozi chutí a vůní. Cigánska pečienka je slovenský národní poklad a hvězda tamního street foodu, kterému sebelepší hambáč nesahá ani po paty.
Jako mladý asistent učitele ve Windhaagu u Freistadtu putoval Anton Bruckner často do čtyři kilometry vzdálených Cetvin na Malši a s kamarády v tamních hostincích muzicírovali.
/FOTOGALERIE/ Tak to se nepovedlo. Fotbalisté čáslavské rezervy neměli na hřišti vedoucích Psár žádnou šanci a na půdě lídra krajské I.A třídy prohráli šestibrankovým rozdílem. Domácí o své výhře rozhodli hodně brzy. Za dvanáct minut vedli o tři branky, po necelé půlhodině už o pět. Naštěstí pro hosty Psáry sundaly po pauze nohu z plynu a ve druhém dějství přidaly jen dva góly.
/FOTO, VIDEO/ Ohromnou náplní a radostí v životě dvanáctiletého Vojty jsou hudba a písničky, obojí k němu neodmyslitelně patří. Bohužel mu osud do vínku nadělil strasti, které s sebou přináší život s Downovým syndromem. Handicapem, který znamená, že i péče a starost o něj je náročnější. Právě jemu byla určena benefiční akce Farní charity Dobruška a společnosti Kand, jejíž výtěžek mu má pomoci.
U přípravy tohoto jídla se možná trochu zapotíte, ale odměna stojí za to. Rolku samozřejmě můžete plnit i jinými ingrediencemi, kterým dáváte přednost. Tak do toho. Doufám, že bude chutnat.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
Sezona venkovního grilování pomalu, ale jistě končí. Grilovat se dá však nejen na zahradě či terase. Připomeňte si léto a vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný způsob přípravy masa. Věřím, že Vám bude chutnat.
/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Je to letos neuvěřitelné s těmi houbami. Rostou všude, a tak sušička jede nonstop, mrazák se plní a až se mi bude chtít uvařit lák, nastane čas je dát do sladkokyselého nálevu. Když tak koukám na internet, nastalo období řízkových hodů - klobouky hřibů, bedel a růžovek jsou výtečné a i když naše žlučníky úpí, nezřekneme se jich, to je jasné.
Dobrotu z českých lišek, která se jen tak nepřejí, jak říká, připravila Šárka Škachová. Za recept na kotletky na liškách v dijonské smětaně jí děkujeme. "Když dojdou lišky, hodí se i hříbky nebo jiné druhy hub. Tady není potřeba nic přesně vážit. Na osobu stačí plátek masa a do hrnce hrst hub," radí kulinářka a pokračuje: "Takhle jednoduše připravuji kotlety na liškách nejčastěji. Inspiraci hledám na dně houbařského košíku. A vůbec nemusí být plný. I malá hrst hub umí vykouzlit velké gurmánské potěšení. Tento recept je toho příkladem."
Když se v těchto dnech projdete uličkou s kořením ve francouzských obchodech, možná vás překvapí prázdné regály. Francie se od května potýká s nedostatkem dijonské hořčice. Reakce místních se různí. Zatímco někteří se dočasně spokojili s alternativou v podobě konkurenční hořčice ze zahraničí nebo rovnou majonézy, jiní se odhodlaně vydávají do nejzapadlejších obchůdků, aby našli poslední sklenice milované žluté pochutiny. Objevili se dokonce lidé, kteří na internetu v žertu prodávají sklenici dijonské hořčice za zhruba 150 tisíc korun.
Vepřová panenka je vždycky sázkou na jistotu. A je jen na vás, zda si ji dopřáváte propečenou do růžova, nebo raději o něco více. Vyzkoušejte ji například s hořčičovou omáčkou.
V Česku snad není nikdo, kdo by neznal čevabčiči. Příprava válečků z mletého masa, cibule a koření nezabere moc času. Jisté je, že se na nich pochutná celá rodina.
Za zmrzlinou se sem sjíždějí lidé z celé České republiky. Malá cukrárna v Mimoni na Liberecku je pojem a zdejší zmrzlinářka Ivana Jablonovská vždy něčím novým překvapí. Ve svém portfoliu má přes 500 druhů mražené pochoutky. Lidé u ní naleznou nejen klasiku v podobě vanilky, čokolády či jahody, ale i raritní zmrzliny s příchutí čabajky, hořčice či slivovice.
Takový salát může být i zajímavým a vydatným jídlem. Salát a zelenina jako odlehčení, maso jako základ a slanina s vejcem, aby to zase nebylo moc zdravé.
Proč si jednou za čas nedopřát pochoutky, nad kterými se vám budou sbíhat sliny a po kterých si budete utírat mastnotu z prstů i brady. Je únor, ideální doba na zabijačku. Když už ne na dvorku na venkově, tak třeba u vás doma u jídelního stolu. Podívali jsme se na několik tipů do časopisu Gurmet.
Také nechápete, jak si někdo může pochutnávat na párku v rohlíku s kečupem? Pokud patříte mezi fanoušky hořčice, vyzbrojte se sadou následujících zajímavostí o tomto sice běžném, avšak lahodném dochucovadle.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Když hořčici, tak z Břvan. Právě v této typicky zemědělské obci na Lounsku se vyrábí už skoro třicet let. Základem je stejnojmenná plodina, která se pěstuje na polích v blízkém i širším okolí. Měsíčně se této neodmyslitelné součásti grilování, opékání a další přípravy jídla nejen v české kuchyni vyrobí v Břvanech několik set tun, vyváží se také na Slovensko či do Maďarska.
Již pátým rokem vyrábí Radovan "Gaston" Fron ty nejpálivější omáčky v Ostravě. "Rozpálená švestka se švestkovým vínem," popisuje mistr pálivého poměrně slabou omáčku z papriček habanero, za níž získal na Festivalu maďarských chutí bronzovou medaili. Stejného ocenění se mu již dříve dostalo i v USA za mangové či ananasové.
Mleté maso je skvělá surovina pro přípravu mnoha pokrmů. Jeho výhodou je, že jídlo z něj je hotové velmi rychle. Pokud vám docházejí nápady, co z něj uvařit, inspirujte se našimi recepty na houbovou sekanou, mleté placky nebo pikantní kuličky. Určitě si pochutnáte.
Zdálo by se, že slova podzim a salát spolu nesouznějí. Opak je pravdou. Chutná a přitom odlehčená jídla si můžete připravit, i když začíná padat listí ze stromů. Jen změníte pár ingrediencí a z lehkého letního salátu se může stát hlavní jídlo dne.
V dnešní uspěchané době nikdo nechce strávit věčnost u plotny. Díky našim receptům na rychlou večeři ušetříte čas a volné chvilky můžete prožít třeba s rodinou či přáteli.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ráno posnídal bramborovou polévku, k obědu si dal řízek s kaší a při odpolední soutěži do sebe nasoukal třicet nožiček párků. Takové bylo sobotní menu pětasedmdesátiletého Josefa Vondráčka, který se stal vítězem 10. ročníku Párkyády na koupališti v Petříkovicích u Trutnova.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ráno posnídal bramborovou polévku, k obědu si dal řízek s kaší a při odpolední soutěži do sebe nasoukal třicet nožiček párků. Takové bylo sobotní menu pětasedmdesátiletého Josefa Vondráčka, který se stal vítězem 10. ročníku Párkyády na koupališti v Petříkovicích u Trutnova.
S podnikáním začala až v padesáti letech, když nemohla najít práci, Alena Partyková z Morkůvek se pustila do vaření hořčic. A už po pouhých dvou letech za ně převzala ocenění Chuť jižní Moravy. Na veletrzích GO a Regiontour jí začátkem roku předal ceny hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek a zástupci spolupořadatelů soutěže.
Osmnáctiletý student Martin Legeza, který loni v září vydal kuchařku s názvem 12 měsíců v české kuchyni, se stal republikovým vítězem soutěže Gourmand World Cookbook Awards 2020 ve své kategorii. Postoupil tak do celosvětového finále.
/FOTOGALERIE/ S podnikáním začala až v padesáti letech, když nemohla najít práci, teď převzala Alena Partyková z Morkůvek ocenění Chuť jižní Moravy za své domácí hořčice.
Čalamády, kyselé okurky, cuketová hořčice a marmelády, z méně rozšířených třeba šípková a mrkvová. Celkem devět vzorků přihlásili návštěvníci Valašské zahrady a Svatováclavského jarmarku v Rožnově pod Radhoštěm do sobotní soutěže o nejlepší domácí zavařeninu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je možné, že na americké Floridě pobíhali pejsci, kteří slyšeli na jména Párek a Zelí? A dokonce kočka se jménem Pivo? Je uvěřitelné, že po chodnících floridského města Jacksonville ťapká štěňátko, slyšící na jméno Hořčice?