Kreativ

ŠTÍTEK: hořčice

I. A třída Středočeského kraje, skupina B, 23. kolo: SK Rapid Psáry (na snímku fotbalisté v modrých dresech) - FK Čáslav B 7:1 (5:1).

Hodně rychlé K.O. Byl to výlet s dobrou klobásou s hořčicí, ulevil si Junek

/FOTOGALERIE/ Tak to se nepovedlo. Fotbalisté čáslavské rezervy neměli na hřišti vedoucích Psár žádnou šanci a na půdě lídra krajské I.A třídy prohráli šestibrankovým rozdílem. Domácí o své výhře rozhodli hodně brzy. Za dvanáct minut vedli o tři branky, po necelé půlhodině už o pět. Naštěstí pro hosty Psáry sundaly po pauze nohu z plynu a ve druhém dějství přidaly jen dva góly.

Z benefičního prodeje pro Vojtu v Dobrušce

Vojta a jeho boj s Downovým syndromem. Chlapci pomáhá i benefiční prodej

/FOTO, VIDEO/ Ohromnou náplní a radostí v životě dvanáctiletého Vojty jsou hudba a písničky, obojí k němu neodmyslitelně patří. Bohužel mu osud do vínku nadělil strasti, které s sebou přináší život s Downovým syndromem. Handicapem, který znamená, že i péče a starost o něj je náročnější. Právě jemu byla určena benefiční akce Farní charity Dobruška a společnosti Kand, jejíž výtěžek mu má pomoci.

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Hřiby líného houbaře: Šlehačka a hořčice jim dají správný říz

Hřiby líného houbaře: Šlehačka a hořčice jim dají správný říz

/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Je to letos neuvěřitelné s těmi houbami. Rostou všude, a tak sušička jede nonstop, mrazák se plní a až se mi bude chtít uvařit lák, nastane čas je dát do sladkokyselého nálevu. Když tak koukám na internet, nastalo období řízkových hodů - klobouky hřibů, bedel a růžovek jsou výtečné a i když naše žlučníky úpí, nezřekneme se jich, to je jasné.

Kotlety na liškách podle Šárky Erb Škachové

Co s houbami? Uvařte si podle Šárky Erb Škachové

Dobrotu z českých lišek, která se jen tak nepřejí, jak říká, připravila Šárka Škachová. Za recept na kotletky na liškách v dijonské smětaně jí děkujeme. "Když dojdou lišky, hodí se i hříbky nebo jiné druhy hub. Tady není potřeba nic přesně vážit. Na osobu stačí plátek masa a do hrnce hrst hub," radí kulinářka a pokračuje: "Takhle jednoduše připravuji kotlety na liškách nejčastěji. Inspiraci hledám na dně houbařského košíku. A vůbec nemusí být plný. I malá hrst hub umí vykouzlit velké gurmánské potěšení. Tento recept je toho příkladem." 

Regály jsou prázdné. Ve Francii došla oblíbená dijonská hořčice.

Francii dochází dijonská hořčice. Válka není hlavním důvodem, ten je složitější

Když se v těchto dnech projdete uličkou s kořením ve francouzských obchodech, možná vás překvapí prázdné regály. Francie se od května potýká s nedostatkem dijonské hořčice. Reakce místních se různí. Zatímco někteří se dočasně spokojili s alternativou v podobě konkurenční hořčice ze zahraničí nebo rovnou majonézy, jiní se odhodlaně vydávají do nejzapadlejších obchůdků, aby našli poslední sklenice milované žluté pochutiny. Objevili se dokonce lidé, kteří na internetu v žertu prodávají sklenici dijonské hořčice za zhruba 150 tisíc korun.

Ivana Jablonovská z Mimoně na Liberecku vyrábí zmrzliny nejroztodivnějších chutí

VIDEO: Proč nevracet nanuky do mrazáku a jak poznat dobrou zmrzlinárnu

Za zmrzlinou se sem sjíždějí lidé z celé České republiky. Malá cukrárna v Mimoni na Liberecku je pojem a zdejší zmrzlinářka Ivana Jablonovská vždy něčím novým překvapí. Ve svém portfoliu má přes 500 druhů mražené pochoutky. Lidé u ní naleznou nejen klasiku v podobě vanilky, čokolády či jahody, ale i raritní zmrzliny s příchutí čabajky, hořčice či slivovice.

Ještě před deseti lety bylo vepřové sádlo téměř na indexu.

Zabijačkové recepty moc zdravé nejsou, o to lépe ale chutnají

Proč si jednou za čas nedopřát pochoutky, nad kterými se vám budou sbíhat sliny a po kterých si budete utírat mastnotu z prstů i brady. Je únor, ideální doba na zabijačku. Když už ne na dvorku na venkově, tak třeba u vás doma u jídelního stolu. Podívali jsme se na několik tipů do časopisu Gurmet.

Břvany jsou typická zemědělská obec na Lounsku

V Břvanech vyrábějí stovky tun hořčice. Vyváží se do Maďarska i Slovenska

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Když hořčici, tak z Břvan. Právě v této typicky zemědělské obci na Lounsku se vyrábí už skoro třicet let. Základem je stejnojmenná plodina, která se pěstuje na polích v blízkém i širším okolí. Měsíčně se této neodmyslitelné součásti grilování, opékání a další přípravy jídla nejen v české kuchyni vyrobí v Břvanech několik set tun, vyváží se také na Slovensko či do Maďarska.

Gaston je přezdívka i obchodní jméno Radovana Frona z Ostravy-Poruby specializujícího se na pálivé dobroty.

Chilli mistr z Ostravy boduje i hořčicemi. Lidé jsou na nich zavislí, tvrdí

Již pátým rokem vyrábí Radovan "Gaston" Fron ty nejpálivější omáčky v Ostravě. "Rozpálená švestka se švestkovým vínem," popisuje mistr pálivého poměrně slabou omáčku z papriček habanero, za níž získal na Festivalu maďarských chutí bronzovou medaili. Stejného ocenění se mu již dříve dostalo i v USA za mangové či ananasové. 

Masová sekaná

Mleté maso na více způsobů: zkuste sekanou, placky nebo kuličky

Mleté maso je skvělá surovina pro přípravu mnoha pokrmů. Jeho výhodou je, že jídlo z něj je hotové velmi rychle. Pokud vám docházejí nápady, co z něj uvařit, inspirujte se našimi recepty na houbovou sekanou, mleté placky nebo pikantní kuličky. Určitě si pochutnáte. 

Alena Partyková z Morkůvek získala za své domácí hořčice několik ocenění Chuť jižní Moravy.

Přišla o práci, tak začala Alena Partyková vařit hořčice. Pálí po chilli i křenu

S podnikáním začala až v padesáti letech, když nemohla najít práci, Alena Partyková z Morkůvek se pustila do vaření hořčic. A už po pouhých dvou letech za ně převzala ocenění Chuť jižní Moravy. Na veletrzích GO a Regiontour jí začátkem roku předal ceny hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek a zástupci spolupořadatelů soutěže.