Kreativ

ŠTÍTEK: Nadační fond

Z koncertu na památku obětí holocaustu

Koncert na památku obětí holocaustu slavnostně otevřel synagogu v Čáslavi

/FOTOGALERIE/ Koncert na připomínku obětí holocaustu z Kutnohorska uspořádal 12. června od 17.30 hodin Nadační fond dr. Dagmar Lieblové v nově opravené synagoze v Čáslavi. Vystoupil Dětský sbor Brno pod vedením sbormistryně Valerie Maťašové. Tento soubor patří mezi absolutní tuzemskou špičku jak v oblasti interpretace české i světové současné tvorby, tak i klasických skladeb. Záštitu nad tímto koncertem převzali velvyslanec Spolkové republiky Německo Andreas Künne a hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Nadační fond Moravská krása připravil v poštorenské Havlíčkově vile zajímavou podívanou. Malířka Lenka Jurečková ozdobila auto ornamenty z Podluží. Ve vile pak sochařka Jana  Jana Galaxia Brisudova slavnostně ukončila svou výstavu.

Unikát. Podlužácké ornamenty od malířky zdobí karoserii auta

Ptáček, srdéčko, jablúčko, chrpy a hrozny. Automobil nadačního fondu Moravská krása teď upoutá na dálku, neboť jeho bílou karoserii ozvláštnily červené motivy malovaného ornamentu z regionu Podluží. Ty na škodovku na konci května při finisáži v Havlíčkově vile v Břeclavi-Poštorné, zrenovované galerii pod správou Moravské krásy, namalovala malířka pocházející z Bzence na Hodonínsku Lenka Jurečková. Nadačnímu fondu Moravská krása děkujeme za zajímavý příspěvek, Miloši Ruferovi za krásné fotky.

Vizualizace sochy Zátopka, která bude stát v centru Kopřivnice, jeho rodného města. Bronzové dílo v životní velikosti vytvořil akademický sochař Jaroslav Brož z Chrudimi.

Chrudimskému stadionu se vrátí Zátopkovo jméno. Po 53 letech

/HISTORICKÉ FOTO, VIZUALIZACE/ Atletický stadion v Chrudimi bude po třiapadesáti letech opět nosit jméno nejslavnějšího českého olympionika Emila Zátopka. Navrácení názvu muselo předcházet schválení od Nadačního fondu Dany a Emila Zátopkových, ještě předtím udělila svůj osobní souhlas Dana Zátopková.

Na Sněžku se šlo pro Tomáška. Nadační fond Kateřiny Klasnové a Jaroslava Petrouše KlaPeto pořádal v sobotu charitativní výstup z Pece pod Sněžkou.

Na Sněžku se šlo pro Tomáška, neměl se dožít dvou let. Byl u toho i Saša Rašilov

/FOTOGALERIE/ Mizerné počasí, zima, mínus dva stupně na Sněžce, sněžení, vítr, přesto nakonec radost a euforie. Desátý ročník charitativního výstupu na Sněžku, který pořádal Nadační fond KlaPeto, vynesl celkově 1 201 480 korun. Peníze pomůžou jak dvouletému Tomáškovi Fialovi, který je upoutaný na invalidní vozík a v Peci pod Sněžkou převzal s rodiči šek na 250 tisíc korun, ale i dalším handicapovaným dětem. Byl u toho i herec Saša Rašilov.

Setkání boleslavského fotbalového klubu Astonka

120 let fotbalu v Mladé Boleslavi. Historie odkazuje na klub z Premier League

Fotbal je s Mladou Boleslaví spjatý už 120 let. Počátky nejpopulárnějšího tuzemského sportu ve městě připomíná stadion „Astonka“, který byl v dobách první republiky domovem dnes již neexistujícího mladoboleslavského týmu SK Aston Villa. Podobné příběhy z historie regionu letos rovněž představí už druhý ročník výzvy Nadačního fondu Škoda Auto a Bohemian Heritage Fund s názvem Zapomenuté příběhy Mladoboleslavska.

Rozsviťme Českou republiku 2021.

Slunečnice rozsvítí Klimkovice. Vysadí je pacienti s roztroušenou sklerózou

Desítky slunečnic vysadí ve středu 25. května v zahradách Sanatorií Klimkovice pacienti s roztroušenou sklerózou (RS). Akce s názvem Rozsviťme Českou republiku se koná u příležitosti Světového dne RS a startuje ve 13 hodin. Pacienti chtějí upozornit na nemoc, kterou v Česku trpí přes 20 000 lidí.

Akce Ostravské paragrafy - 100 let Krajského soudu v Ostravě navazuje na Noc práva, která konala 6. března 2020.

Největší zájem v Ostravě je o masakr v nemocnici, prohlídky pitevny a soudu

/FOTOGALERIE/ Desítky exkurzí, diskusí, nejrůznějších ukázek a přednášek nabídne ojedinělá akce nazvaná Ostravské paragrafy – 100 let Krajského soudu v Ostravě, zaměřená na tematiku práva. Uskuteční se čtvrtek 26. května v Ostravě a Frýdku-Místku, o dva dny později se přesune do Olomouce. 

V pondělí 2. května instalovali pracovníci bikesharingové společnosti nextbike Czech Republic sdílená kola ve Dvoře Králové nad Labem.

Zbytečná nebo vítaná novinka? Dvůr zavedl sdílená kola, přidá se také Vrchlabí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Od pondělí můžou lidé ve Dvoře Králové nad Labem využívat sdílená kola. Zatím na dva měsíce. Slouží na přepravu po městě, prvních patnáct minut mají zdarma, za dalších 45 minut jízdy zaplatí 18 korun, za celý den 150 Kč. Od poloviny května se objeví sdílená kola rovněž ve Vrchlabí. I tam bude prvních patnáct minut zdarma, každých dalších 30 minut přijde na 16 korun. Ve Dvoře Králové platí náklady město, ve Vrchlabí Nadační fond Škoda Auto.

V pondělí 2. května instalovali pracovníci bikesharingové společnosti nextbike Czech Republic sdílená kola ve Dvoře Králové nad Labem.

Sdílená kola se objevila ve Dvoře Králové, od půlky května zamíří i do Vrchlabí

Dnes ve Dvoře Králové nad Labem a v polovině května také ve Vrchlabí. Sdílená kola míří do podkrkonošských měst. Ve Dvoře Králové se v pondělí poprvé objevilo padesát městských jízdních kol, která si můžou lidé vypůjčit a vrátit na šestnácti různých místech z veřejných stojanů, například na náměstí, u autobusového a vlakového nádraží, safari parku, v Lipnici nebo Zboží. Prvních patnáct minut jízdy mají zdarma, za využití od 16. do 60. minuty zaplatí 18 Kč, za 24 hodin 150 Kč. Službu bikesharingu, kterou provozuje olomoucká firma nextbike Czech Republic, hradí město. Otestuje ji v dvouměsíčním zkušebním provozu.

Benefiční koncert k 20. výročí založení Nadačního fondu Slunce pro všechny.

FOTO: Benefice v barvách Semaforu. Koncert oslavil výročí Nadačního fondu Slunce

Benefiční koncert v barvách Semaforu uspořádaný ke 20. výročí založení Nadačního fondu Slunce se uskutečnil v úterý večer ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Na podporu klientů se speciálními potřebami a uprchlíků z Ukrajiny tam vystoupili přední čeští umělci. Návštěvníci přispěli vstupným na dobrou věc, vybralo se více než čtvrt milionu korun.

Ilustrační foto

Peníze pro sociálně slabé i běžence. Nadační fond Škoda Auto nabízí statisíce

Nadační fond Škoda Auto v letošním roce opět vyhlašuje grantovou výzvu Region bez bariér, zaměřující se na podporu sociálního začlenění, péči v domácím prostředí nebo hospicovou a paliativní péči. Zapojit se do ní mohou zejména poskytovatelé sociálních služeb, obce nebo příspěvkové organizace z Mladoboleslavska. Až do 8. května mají možnost ucházet se o finanční příspěvek ve výši až 300 tisíc korun.

Pacienti i jejich blízcí cvičili pod odborným. Zapojili se totiž do jedenáctého ročníku Maratonu s roztroušenou sklerózou MaRSdohledem

Desítky Brňanů cvičily pro pacienty s roztroušenou sklerózou

Více než šedesát lidí si v sobotu 26. března společně zacvičilo, aby podpořili pacienty roztroušenou sklerózou (RS). Zapojili se totiž do jedenáctého ročníku Maratonu s roztroušenou sklerózou MaRS. Celkový výtěžek 1850 korun z dobrovolných příspěvků poputuje na rehabilitaci pacientů.

Jan a Pavlína Saudkovi.

Nepředvídatelný i zraňující, říká o životě se slavným fotografem Saudková

/ROZHOVOR/ Po boku slavných mužů dokážou žít jen mimořádné ženy. Platí to i v případě novinářky a ředitelky Nadačního fondu Be Charity Pavlíny Saudkové. Manželky světoznámého fotografa a excentrika Jana Saudka, který se netají mileneckými eskapádami. Ne každý ví, že Pavlína vyrůstala v Hrušovanech na Chomutovsku. Její tři děti tam pravidelně tráví prázdniny u babičky. Ty pravé prázdniny. Vesnické.

Jan a Pavlína Saudkovi.

Nepředvídatelný i zraňující, říká o životě se slavným fotografem Saudková

Po boku slavných mužů dokážou žít jen mimořádné ženy. Platí to i v případě novinářky a ředitelky Nadačního fondu Be Charity Pavlíny Saudkové. Manželky světoznámého fotografa a excentrika Jana Saudka, který se netají mileneckými eskapádami. Ne každý ví, že Pavlína vyrůstala v Hrušovanech na Chomutovsku. Její tři děti tam pravidelně tráví prázdniny u babičky. Ty pravé prázdniny. Vesnické.

Soubor HaChucpa zahrál v Čáslavi při oslavě židovského svátku Purim.

Video, foto: Soubor HaChucpa zahrál v Čáslavi, slavil se židovský svátek Purim

Hudba kapely HaChucpa zazněla v čáslavském Dusíkově divadle při slavení nejveselejšího židovského svátku Purim. A že není vhodné v současné době, kdy je vedena válka proti civilizovanému světu slavit svátek nespoutaného a upřímného veselí? Právě naopak, Purim je totiž svátkem posilujícím naději ve vítězství slabých a bezúhonných nad úklady mocných a pyšných.

Sdílená kola v Hradci Králové. Od 2. května se objeví také v ulicích Dvora Králové nad Labem.

Sdílená kola by se mohla objevit vedle Dvora Králové také ve Vrchlabí a Trutnově

Sdílená kola by se mohla objevit nejen ve Dvoře Králové nad Labem, kde si je budou moct lidé poprvé půjčit 2. května, ale také ve Vrchlabí a Trutnově. Projekt bikesharingu společnosti nextbike Czech Republic by chtěla přivést do Vrchlabí společnost Škoda Auto, která má ve městě závod na výrobu převodovek. Systém sdílených kol zavedla již na Mladoboleslavsku a Rychnovsku, kde má rovněž svoje továrny.

Osamělí senioři mohou díky rychnovské sociálně aktivizační službě Patmos najít nové přátele. Zdroj: archiv Media:list s.r.o.

Rychnovský Patmos přináší impuls do života a cestu z izolace

Rezignace, apatie, zhoršení zdravotního a zejména psychického stavu. Život v osamění si vybírá svou daň. Na Rychnovsku se podle průzkumu neziskové organizace Od10k5 tento problém týká stovek lidí, především starších lidí a zdravotně postižených. Právě jim pomáhá nová sociálně aktivizační služba Patmos, která se zaměřuje na obnovu a navázání nových společenských kontaktů.

Sigma Olomouc remizovala s Teplicemi 0:0

FOTO: Tepličtí bod z Hané berou, Olomouc prý byla lepší

Ani ve čtvrtém jarním utkání fotbalisté Teplic neprohráli, z Olomouce přivezli remízu za bezbrankovou plichtu. „Je to pro nás cenný bod, protože Sigma byla lepší a my jsme to celé odbránili. Takové zápasy bývají. Chtěli jsme být lepší na balonu, ale byli jsme pomalejší, všude druzí. Dneska jsme chtěli být aktivnější, ale nedařilo se ani našim obvyklým ofenzivním tahounům. Nebyl to náš zápas, ale jsem rád, že jsme neprohráli,“ řekl po utkání 23. kola FORTUNA:LIGY teplický trenér Jiří Jarošík na tiskové konferenci.

Prezidentka nadačního fondu Kapka naděje Vendula Pizingerová.

Žádný chlap není ideální, říká Vendula Pizingerová

S prezidentkou nadačního fondu Kapka naděje Vendulou Pizingerovou jsme se potkaly během čtyř let už potřetí. Pravda, když jsem s ní v říjnu 2019 dělala rozhovor číslo dvě, měla jsem pocit, že jsme témata k povídání vyčerpaly a že je to na dlouhou dobu poslední setkání. Bavily jsme se tehdy velmi upřímně, přesto jsme se snažily vyhnout nejprovařenějším otázkám, jež se v souvislosti s její osobou nabízejí. Nerýpaly jsme se proto zbytečně v tragédiích, které ji v životě postihly, a povídaly si hlavně o jejím třetím manželství. I dosti nepravděpodobnou možnost otěhotnění jsme raději nechaly nenápadně viset mezi řádky.

Ilustrační foto.

Domácí hospic Jordán získal finance na dovybavení půjčovny kompenzačních pomůcek

Finanční dar ve výši 15 tisíc korun předají ve čtvrtek zástupci Nadačního fondu Umění doprovázet Domácímu hospici Jordán v Táboře. Ten z daru zakoupí polohovací a kompenzační pomůcky do půjčovny, která při hospici funguje. Celková částka, kterou nadační fond Domácí hospic Jordán podpořil, činí téměř 200 tisíc korun.

Ze setkání Nadačního fondu Eduzměna se zástupci Kutnohorska v takzvaném štábním domku v zahradách Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Eduzměna se setkala se zástupci regionu. Společně vybrali témata pro minigranty

/FOTOGALERIE/ Jedním z pilířů fungování Nadačního fondu Eduzměna je spolupráce. Zastává názor, že pokud má české školství šanci na zlepšení, tak pouze spoluprací všech. Proto Eduzměna v uplynulých dnech pozvala zhruba 400 zástupců Kutnohorska na společné setkání. V takzvaném štábním domku v zahradách Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře s nimi sdílela, co se za poslední rok stalo v Eduzměně, ale i svoje plány do dalších období.

Prezident ankety Český slavík 21 Karel Janeček

Dozvuky Českého slavíka: Nadační fond Neuron ukončil spolupráci s Janečkem

Nadační fond Neuron ukončil spolupráci s matematikem a podnikatelem Karlem Janečkem kvůli jeho proslovu při pátečním vyhlášení hudební ankety Český slavík. Janeček mimo jiné kritizoval protiepidemická opatření vlády a případné očkování dětí. Fond se od jeho vyjádření distancoval. Podle představitelů Neuronu popírá vědecké důkazy a zejména zlehčuje průběh nemoci covid-19 u dětí. Stanovisko publikoval na svém webu. Janeček v roce 2010 fond Neuron založil.

Nadační fond Kousek po kousku začal nedávno ve Fulneku budovat Zahradu Hojnosti.

SOUTĚŽ DENÍKU o 4 vstupenky na víkendové akce ve Fulneku

Ojedinělý projekt spustil nedávno Nadační fond Kousek po kousku. Ve Fulneku zahájil budování Zahrady Hojnosti. A už na tento víkendu připravuje dvě lákavé akce. První z nich je sobotní Galavečer v kostele sv. Josefa. V neděli pak láká na držitele Thálie, bývalého účastníka Superstar a současnou hvězdu muzikálové scény Tomáše Savku. A vy můžete být u toho!

Snímek z činnosti Českojiřetínského spolku, Petr Fišer (vlevo)

Moldavské nádraží je velkorysá stavba srovnatelná se zámkem, říká Petr Fišer

/ROZHOVOR/ Petr Fišer je předsedou Českojiřetínského spolku, který začal před deseti lety navazovat na tradiční spolkovou činnost v Krušnohoří, jejíž kořeny sahají do roku 1879. „Jsme spolkem, pro který je česko-německá vzájemnost samozřejmostí,“ říká v rozhovoru rodák z Litvínova, jenž je také předsedou správní rady Nadačního fondu Moldavská dráha / Teplický Semmering. 

V neděli 15. srpna se hladina nádrže Lipno hemžila dračími loděmi.

OBRAZEM: Dračí lodě se na Lipně utkaly pro dobrou věc

V neděli 15. srpna se hladina nádrže Lipno hemžila dračími loděmi. Ty se zde v rámci Lipno Sport Festu utkaly pro dobrou věc. Výtěžek charitativní akce v hodnotě převyšující půl milionu korun jde na podporu rodin vážně a dlouhodobě nemocných dětí.

Do Karviné přijeli vojáci z Gruzie. Váleční veteráni se léčí v Lázních Darkov.

Do Karviné přijeli vojáci z Gruzie. Váleční veteráni se léčí v Lázních Darkov

Do karvinských Lázní Darkov dorazili váleční veteráni z Gruzie. Dva zranění gruzínští vojáci Amiran Adamia a Nikoloz Tsereteli, kteří se účastnili bojů v krvavém gruzínsko-abchazském konfliktu, absolvují v Lázních Darkov měsíční léčebný rehabilitační pobyt. Zároveň si zde vyzkouší nejmodernější speciální protézy. Jejich přepravu, léčbu i nové protézy hradí Nadační fond REGI Base, pobočka Regi Base Georgia.

Jednou z vizí nadačního fondu je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc neroztříštila rodinu.

Honzíkova cesta domů. Nadační fond Patříme k sobě, Oli pomáhá. Zapojíte se?

Cestou pomoci dospělým a dětem s nelehkým osudem se rozhodli lidé se srdcem na pravém místě. Po dlouhých přípravách založili nadační fond "Patříme k sobě, Oli ". Pomoc nemocným lidem se stala jejich životním posláním. Jednou z vizí nadačního fondu je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc neroztříštila rodinu.

Jednou z vizí nadačního fondu je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc neroztříštila rodinu.

Honzíkova cesta domů. Nadační fond Patříme k sobě Oli pomáhá. Zapojíte se?

Cestou pomoci dospělým a dětem s nelehkým osudem se rozhodli lidé se srdcem na pravém místě. Po dlouhých přípravách založili nadační fond "Patříme k sobě, Oli ". Pomoc nemocným lidem se stala jejich životním posláním. Vizí nadačního fondu je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc neroztříštila rodinu.

Jednou z vizí nadačního fondu je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc neroztříštila rodinu.

Honzíkova cesta domů. Nadační fond Patříme k sobě Oli pomáhá. Zapojíte se?

Cestou pomoci dospělým a dětem s nelehkým osudem se rozhodli lidé se srdcem na pravém místě. Po dlouhých přípravách založili nadační fond "Patříme k sobě, Oli ". Pomoc nemocným lidem se stala jejich životním posláním. Vizí nadačního fondu je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc neroztříštila rodinu.

Jednou z vizí nadačního fondu je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc neroztříštila rodinu.

Honzíkova cesta domů. Nadační fond Patříme k sobě Oli pomáhá. Zapojíte se?

Cestou pomoci dospělým a dětem s nelehkým osudem se rozhodli lidé se srdcem na pravém místě. Po dlouhých přípravách založili nadační fond "Patříme k sobě, Oli ". Pomoc nemocným lidem se stala jejich životním posláním. Vizí nadačního fondu je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc neroztříštila rodinu.

Jednou z vizí nadačního fondu je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc neroztříštila rodinu.

Honzíkova cesta domů. Nadační fond Patříme k sobě Oli pomáhá. Zapojíte se?

Cestou pomoci dospělým a dětem s nelehkým osudem se rozhodli lidé se srdcem na pravém místě. Po dlouhých přípravách založili nadační fond "Patříme k sobě, Oli ". Pomoc nemocným lidem se stala jejich životním posláním. Vizí nadačního fondu je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc neroztříštila rodinu.