Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Štěpán

Model unikátní olomoucké šibenice zhotovený podle plánku z roku 1755.

Krutý trest na vrchu za městem. Olomoucká šibenice byla unikátem

V dobách, kdy se spravedlnost s vrahy a zloději nemazlila, stávala v Olomouci šibenice. Přesněji za hradbami královského města, na vyvýšeném místě Galgenberk-Šibeník. K mohutné stavbě, která podle tehdejšího olomouckého písaře a právníka neměla v zemi obdoby, přicházely davy. Výkony trestu byly vyhledávaným divadlem.

V sobotu 28. ledna se v plzeňském DEPO2015 uskuteční druhý ročník festivalu CO.CON, který bude lákat hlavně příznivce sci-fi a fantasy.

Na fanoušky sci-fi a fantasy čekají postavy ze Star Wars i obří stavba z Lega

Svět sci-fi a fantasy pohltí v sobotu 28. ledna plzeňskou kulturní a kreativní zónu DEPO2015. Druhý ročník festivalu CO.CON dopřeje od 10 do 18 hodin fanouškům těchto žánrů prostředí plné deskových i PC her, Cosplay, WarGames, arkádovek, retro her a závodních simulátorů, virtuální reality, robotů, komiksových hrdinů, prodejních stánků či zajímavých hostů. Přichystána bude i výstava Czech Repubrick s obří stavbou Bradavického hradu z Lego kostek.

Obec Dolní Domaslavice.

Tam, kde se rekreační ráz potkává s vesnickým klidem. To jsou Dolní Domaslavice

/SERIÁL, FOTOGALERIE/ Poslední roky se sem stěhují především rodiny s dětmi. Co je láká? Vesnický ráz příjemné obce v podhůří Beskyd a zároveň rekreační prostředí blízko Žermanické přehrady. Deník v dalším díle svého putování po obcích a městech Frýdecko-Místecka a Třinecka zavítal do Dolních Domaslavic.

V Uničově proběhl 1.ročník memoriálu Pavla Kyselého.

Foto: Neobvyklý turnaj. V Uničově spojili čtyři sporty a děti měly zpestření

Neobvyklý turnaj byl na programu ve středu v Uničově na hokejovém stadionu, házenkářském hřišti a umělé trávě ZŠ Pionýrů. Trenéři tamního hokejového klubu uspořádali souboj, v němž spojili čtyři sporty dohromady – hokej, fotbal, házenou a florbal – v nichž se utkali v promíchaných družstvech mladí sportovci.

Dílo Michala škapy, známého jako Tron, který v Plzni bude společně s X-Dogem tvořit na domě v Zahradní ulici.

Umělci během festivalu obarví šedé zdi

Deset pouličních umělců z Česka i zahraničí se příští týden bude podílet na zvelebení a zpříjemnění veřejných lokalit v Plzni a veřejnost je bude moct během Wallz Pilsen Street Art Festivalu sledovat přímo při činu.

Není kloub jako kloub

Kostní hmotu zpět nevrátíte, varuje profesor Jan Štěpán

Úbytek kostní hmoty závisí ze tří čtvrtin na genetické dispozici, ale také na hormonálních vlivech, na fyzické aktivitě i na výživě, říká profesor Jan Štěpán z Revmatologického ústavu v Praze. Začít s údržbou zkrátka musíte dříve.

BK Krnov U13

Deník nám fandí: BK Krnov

Redakce bude zveřejňovat od pondělka 13. listopadu v tištěné verzi Deníku každý týden skupinové fotografie fotbalových týmů. Každé pondělí tak představíme konkrétní klub a jeho dospělé i mládežnické hráče. Bude přitom úplně jedno, jakou ligu hrají - zda třeba kraj či okres.

Okresní přebor: Chotětov - Kropáčova Vrutice.

Výhra stála Kamendu tři zuby

Mladoboleslavsko /FOTOGALERIE/ – Bezno i Řepov měli ve druhém kole co napravovat. Nakonec si ve vzájemném souboji body rozdělily po remíze 1:1. Stovka hlučných diváků v Bezně ale viděla jenom průměrný zápas okresního přeboru, v němž měl více ze hry hostující Řepov, ale kvůli zbrklosti a nepřesnostem se do vedení nedostal a nakonec byl ještě rád za vyrovnání v 80. minutě.

z plzeňské Techmanie

Techmania: poznejte svět kolem nás

Tento týden se Deník v seriálu Poznáváme Česko věnuje technickým unikátům naší země. Ať už jsou ze železa, nebo betonu. V dnešním poznávání se ale budeme naším průmyslem, technikou a fyzikou vůbec zabývat z jiného úhlu. 

Lovec s candátem.

Petice to myslí dobře, ale péči o candáta neprospívá

Jižní Čechy/ Lipensko -  Petice za záchranu candátů, kterou inicioval Radek Filip, šéfredaktor časopisu Kajman, bylav úterý podle jeho sdělení předána Jihočeskému rybářskému svazu, ministrovi zemědělství a zemědělskému výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

První ročník Srazu vojenské historické techniky se v sobotu konal v kempu Olšovec v Jedovnicích.

Kemp obsadili vojáci, zbraně a vojenská technika

Jedovnice /FOTOGALERIE/ – Ve válečný tábor se v sobotu změnila část kempu Olšovec v Jedovnicích. Utábořili se v něm vojáci s vojenskou technikou a zbraněmi. Tomáš Filák z Brna má na sobě uniformu vojáka americké armády. „Bunda je originál, boty a kalhoty jsou repliky. Myslím, že historii druhé světové války je potřeba lidem připomínat. Když uvidí třeba vojenský jeep anebo zbraň, zaujme je to víc, než když si o tom přečtou v knížkách. Navíc většina z těch, která válku přežila, již není mezi námi. Považuji za důležité, aby jejich vzpomínky uchovala i mladší generace a předávala je dál," vysvětluje třiadvacetiletý člen Military Car Clubu Plzeň.

Ilustrační foto

Muži riziko osteoporózy podceňují, utrpí přitom tisíce zlomenin

Praha - Řídnutím kostí trpí 15 procent padesátiletých mužů a 39 procent starších 70 let. Osteoporózu mají častěji ženy, i proto muži riziko této metabolické kostní choroby podceňují. Stejně jako ženy jsou i muži s oslabenými kostmi ohroženi závažnými zlomeninami, ročně je tak u českých mužů evidováno 3800 zlomenin v oblasti kyčle a přes 4600 zlomenin obratle. Řekl to lékař Jan Štěpán z Revmatologického ústavu.

Rybaření. Ilustrační foto.

Komerční rybolov na Malém Jordánu nový majitel nepovoluje

Česká republika - Může to být neškodná úprava. Nebo také těžký masakr našich vod. Novinka příští rybářské sezóny budí emoce. Kdokoliv si bude moci koupit oprávnění k rybolovu na 30 dní bez ohledu na to, jak umí zacházet s rybou. 

Ilustrační foto.

Žáci BK Krnov zvítězili

Žáky BK Krnov čekalo poslední domácí utkání této sezony, soupeřem byl okresní rival z Bruntálu. „I když byl náš výkon kolísavý, soupeře jsme jasně přehráli," říkal domácí trenér Jan Kovařík a pokračoval: „Základ k úspěchu jsme si vytvořili už v první čtvrtině, kdy jsme se před jejich zónu dostávali rychlými brejky."

Ilustrační foto

Povolenku na 30 dnů bez lístku nedostanete

Jižní Čechy - Rybáři se bojí drancování svazových vod. „Obavy jsou neopodstatněné. Uživatel rybářského revíru kontroluje výkon rybářského práva na revírech rybářskou stráží," říká jednatel jihočeského územního svazu ČRS Jan Štěpán pro Deník.

Ilustrační snímek.

Povolenku na 30 dnů bez lístku nedostanete

Jižní Čechy /TÉMA: TŘICETIDENNÍ RYBÁŘSKÉ LÍSTKY/ – Už dlouho neprobíhaly mezi rybáři tak četné, ale také tak ostré názorové výměny, jako nyní. Někteří rybáři souhlasně pokyvují, ale jiní bijí na poplach a varují před možným drancováním svazových vod.

Ilustrační foto

Povolenku na 30 dnů bez lístku nedostanete

Jižní Čechy - Rybáři se bojí drancování svazových vod. „Obavy jsou neopodstatněné. Uživatel rybářského revíru kontroluje výkon rybářského práva na revírech rybářskou stráží," říká jednatel jihočeského územního svazu ČRS Jan Štěpán pro Deník.

Dvanáct branek diváci viděli v prvním předkole play-off poháru Vladimíra Martince mezi Chotěboří a Ledčí nad Sázavou. Odvetné utkání se hraje zítra od 17 hodin v Ledči.

Ledeč v předkole poháru zaskočila Chotěboř

Chotěboř – Do poháru Vladimíra Martince mají po nedělním utkání předkola play-off blíže hokejisté Ledče nad Sázavou, kteří v chotěbořské aréně vyhráli přestřelku 7:5.