Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Trnka

Ilustrační foto

Kvůli vyplácení miliardových dotací padla 3 obvinění

Praha/České Budějovice - Detektivové z protikorupční policie obvinili tři vysoké funkcionáře úřadu Regionální rady soudržnosti Jihozápad, kteří jsou podezřelí z neoprávněného zvýhodňování žadatelů při čerpání dotací v hodnotě přes šest miliard korun.

Ilustrační foto.

Proplast uhájil první příčku v první lize

Č. Třebová – Třemi v první a pěti ve druhé lize pokračovaly na místním zimním stadionu boje o konečné pořadí v jednotlivých ligách šestého ročníku městské hokejové ligy.

Ilustrační foto.

Měsíc knih začne pohřbem na zahradě

Kutná Hora - Měsíc knih začne v kutnohorské knihovně netradiční akcí na zahradě. První dva březnové dny tam vznikne pietní místo rozloučení s knihami, které se v Kutné Hoře dříve hodně četly, půjčovaly či kradly. Každá z knih bude umístěna ve vlastním hrobě spolu s úmrtním listem, který shrne její „život“.

Knihovna v Náchodě - ilustrační foto.

Tři úkoly k Noci s Andersenem

Náchod - Dětské oddělení zdejší městské knihovny připravilo soutěž pro žáky druhých až pátých tříd základních škol, která jim otevře dveře do již dvanáctého ročníku Noci s Andersenem.

Lucie Slavíková studuje grafický design na Střední odborné škole obchodu, užitého umění a designu v Plzni

Studentka vystavuje svoji kolekci obrazů

Spálené Poříčí – Jako sedmiletá začala Lucie Slavíková navštěvovat výtvarný kroužek, dnes jako studentka třetího ročníku grafického designu vystavuje kolekci svých uměleckých děl.

Hurvínek a Spejbl. Ilustrační foto

Skupa slavil, město loutek si toho nevšimlo

Plzeň – Zakladatel plzeňské profesionální loutkářské tradice a autor postaviček Spejbla a Hurvínka Josef Skupa by v pondělí oslavil 120. narozeniny, významné výročí si však Plzeň připomene až v létě.

Ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová, která propůjčuje hlas Máničce a bábince, a Martin Klásek, jehož hlasem promlouvají Spejbl a Hurvínek

Hurvínek je prostě bystrý a roztomilý rošťák!

Praha /DVOJROZHOVOR/ – Přestože jsou tito dva mudrlanti už „pěkně starým kouskem lipového dřeva“, jejich generační spory a zasvěcené filozofování o životě rozesmává i dnes, již téměř sto let, děti i dospělé. Jmenují se Spejbl a Hurvínek a jejich „otcem“ je loutkoherec, scénograf, režisér a autor loutkových her Josef Skupa, který se narodil 16. ledna 1892, tedy přesně před sto lety… K významnému výročí znovu otiskujeme rozhovor, který vznikl zhruba před půl rokem, ale ze své aktuálnosti nic neztratil. Hurvínek se má (podobně jako jeho taťulda Spejbl, kamarádka Mánička, její bábinka Kateřina a pes Žeryk). Ačkoliv je mu už 85 let, vypadá pořád stejně. A to o sebe ani nemusí nijak zvlášť pečovat – žádné krémy, žádné masáže, žádná psychoterapie… Nic z toho nezná. Stačí, že si zachovává zdravý duch ve zdravém těle, a stále je „in“. A samozřejmě se zdokonaluje ve znalostech cizích jazyků – nedávno k nim přidal v pořadí jednadvacátý, vietnamštinu. Ale nepředbíhejme… Ještě je třeba dodat, že ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová, která propůjčuje hlas Máničce a bábince, a Martin Klásek, jehož hlasem promlouvají Spejbl a Hurvínek, vyprávějí o dárku pro oslavence, jeho dobrodružných cestách do historie i dalších plánech.

Ilustrační foto.

Proplast rozstřílel českotřebovské Devils

Česká Třebová – Čtyřmi v první a čtyřmi v druhé lize pokračovaly boje o konečné pořadí v jednotlivých ligách šestého ročníku městské hokejové ligy O putovní pohár starosty města Česká Třebová, jehož pořadatelem je každoročně hokejový klub TJ Lokomotiva Česká Třebová.

Na návrzích medailí pro Kalendárium 2012 se podílí i přední český medailér a sochař Zbyněk Fojtů.

Kalendárium 2012: série medailí připomene významná výročí

Praha - Unikátní program nazvaný Kalendárium 2012 uvádí na český numismatický trh společnost Pražská mincovna a.s. Šestatřicet medailonů ze vzácných kovů postupně připomene mimořádné osobnosti a události české i evropské historie. Série bude ražena v přísně limitovaném počtu. Zájemci si tyto jedinečné medailony mohou rezervovat do konce ledna na stránkách Pražské mincovny a.s.

Ilustrační foto.

Největší festivaly v regionu už znají své hvězdy

Zlín - Tři největší kulturní události na Zlínsku už znají své hvězdy. Organizátoři Trnkobraní, Zlín Film Festu a metalového festivalu Masters of Rock již v těchto dnech důkladně pilují program následujícího ročníku.

Výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů Zdeněk Miler.

Zemřel tvůrce slavného Krtečka Zdeněk Miler

Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Ve věku 90 let zemřel výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů Zdeněk Miler. Je autorem Krtka, populární animované postavy. Miler zemřel ve středu kolem 15:00. Potvrdil to lékař ze sanatoria v Nové Vsi pod Pleší, kde se Miler léčil, Roman Šmucler.

Slavný rodák z Kladna autor Krtečka Zdeněk Miler zemřel

Zemřel kladenský rodák a tvůrce Krtečka Zdeněk Miler

Praha - Ve věku 90 let zemřel kladenský rodák výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů Zdeněk Miler. Je autorem Krtka, populární animované postavy. Miler zemřel ve středu kolem 15 hodiny. Potvrdil to lékař ze sanatoria v Nové Vsi pod Pleší, kde se Miler léčil.Zdeněk Miler sice odešel navždy, ale jeho dílo stále žije. Zdařilou výstavu zahájenou v listopadu věnovanou tomuto slavnému Kladeňákovi můžete stále ještě navštěvovat v kladenské zámecké galerii, která potrvá až do 22. ledna

Výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů Zdeněk Miler.

Zemřel tvůrce slavného Krtečka Zdeněk Miler

Praha - Ve věku 90 let zemřel výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů Zdeněk Miler. Je autorem Krtka, populární animované postavy. Miler zemřel ve středu kolem 15:00. Potvrdil to lékař ze sanatoria v Nové Vsi pod Pleší, kde se Miler léčil, Roman Šmucler.

Děčínské divadlo.

Sezóna v divadle začala velmi úspěšně

Děčín - Divadelní sezóna 2011-2012 byla zahájena v Městském divadle Děčín dne 29. září světoznámou operetou Netopýr od Johanna Strausse mladšího, která byla zařazena do abonmá D2.

Ilustrační foto.

Týden knihoven dorazil i do obcí

Břeclavsko – Kromě větších měst si Týden knihoven připomenou na Břeclavsku také obce. Hned několik z nich si připravilo řadu akcí s doprovodným programem zaměřeným především na malé čtenáře.

Z pozvánky na výstavu Miroslavy Nové

Sochařka Miroslava Nová vystavuje kameny s aurou

Plzeň – Kameny celoživotně uhranuly plzeňskou sochařku Miroslavu Novou. Nejde jí o přetváření přírody do monumentálních pomníků ani experimentování s novými materiály, umělecky srostla s krásou kamene, který je pro ni doslova živou bytostí. Proto ctí jeho tvary, barvy, tvrdost i měkkost – a své zásahy provádí s až neuvěřitelnou citlivostí, aby prostřednictvím kamenů promlouvala nikoli sama, ale aby k nám mohly mluvit kameny ještě intenzivněji. Spolu s autorkou si navzájem předávají energii – a dost jí kamenům zbývá i pro návštěvníky výstav.

Stopy nehodívského mramoru v díle plzeňské sochařky Miroslavy Nové, která právě vystavuje v Galerii Jiřího Trnky

Kameny Miroslavy Nové mají auru

Plzeň - Kameny celoživotně uhranuly plzeňskou sochařku Miroslavu Novou. Nejde jí o přetváření přírody do monumentálních pomníků ani experimentování s novými materiály, umělecky srostla s krásou kamene, který je pro ni doslova živou bytostí.

Ilustrační foto

ROP: Jiří Trnka byl obžalován

Praha – Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo ve čtvrtek obžalobu v případu Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad.

Vernisáž výtvarníka Ondřeje Zahradníčka v Unhošti

Ondřej Zahradníček křtil s přáteli

Unhošť - /FOTOGALERIE/Pohádkové postavičky, andílci, skřítkové, lesní zvěř, hvězdy stříbrného plátna nebo čeští panovníci. Tak široký záběr má kladenský výtvarník Ondřej Zahradníček, kterého veřejnost může roky vnímat nejen jako malíře, ale především ilustrátora.

Plzeňský sochař Břetislav Holakovský si připomněl životní jubileum a právě chystá výstavu.

Na výstavě v Plzni beseduje sochař Břetislav Holakovský

Plzeň – Jak šel čas, vzpomíná na stejnojmenné výstavě plzeňský sochař Břetislav Holakovský, který si v červenci připomněl pětaosmdesátiny. V pondělí od 16 hodin bude na výstavě besedovat s návštěvníky. Soubor jeho sochařských portrétů, měděných plastik, plaket, medailí a fotodokumentace si mohou příznivci jeho díla prohlédnout v Galerii Jiřího Trnky na náměstí Republiky v Plzni, kde se koná i pondělní setkání. Výstava, kterou připravila Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti, potrvá až do této soboty 20. srpna.

Medvědi v plzeňské zoologické zahradě jsou jedním z nejznámějších děl jubilujícího plzeňského sochaře Břetislava Holakovského

Tvůrce sochy medvědů v zoo si připomněl osmdesát pět let

Plzeň – Výstava k pětaosmdesátinám plzeňského sochaře Břetislava Holakovského začne až 27. července, ale jubileum si připomněl umělec už včera. Výstavu v Galerii Jiřího Trnky na náměstí Republiky v Plzni pak budou moci zájemci navštívit až do 20. srpna.

Jedna z kreseb od nezapomenutelného malíře Jiřího Kovaříka, které jsou vystaveny od středečního podvečera na nové výstavě v Galerii Jiřího Trnky v Plzni

Obdivujme opět kresby aktů od Jiřího Kovaříka

Plzeň – Mistrovské kresby aktů od výjimečného malíře Jiřího Kovaříka můžeme obdivovat od středeční vernisáže v Galerii Jiřího Trnky v Plzni. Do 25. června tady čtyřiačtyřicet kreseb pod souhrnným názvem Akty a dvojakty připomíná jednoho z nejvýznamnějších plzeňských výtvarníků všech dob.

Malíře Jiřího Kovaříka připomíná výstava, kterou ve středu zahájila Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti

Akty připomínají malíře Jiřího Kovaříka

Plzeň - Malíře Jiřího Kovaříka připomíná výstava, kterou ve středu zahájila Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti. Pod názvem Akty a dvojakty fascinuje v Galerii Jiřího Trnky na náměstí Republiky v Plzni čtyřiačtyřiceti autorovými kresbami.

Návštěvníci akce Chemie a paliva vděčně přihlíželi všem demonstracím, jako zde předvádění parního stroje.

Chemie jako zábavný obor lákala středoškoláky i laiky

Dejvice – Modely miniaturních parních strojů i spalovacích motorů, skutečné automobily poháněné alternativními palivy, sladkovodní řasy jako náhrada za benzin, unikátní mobilní laboratoř pro analýzu motorových paliv, ukázky frakcí ropy i součástí ropovodu a k tomu ještě občasný výstřel z perkusní zbraně.