Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Trnka

Memoriál Rosti Čtvrtlíka - celorepublikové finále 2023

Celorepublikové finále Memoriálu Rosti Čtvrtlíka ovládla Rozálie Kuběnová

Spolek Čtvrtlístek a Gymnázium Děčín jsou vyhlašovateli celorepublikové soutěžní přehlídky mladých recitátorů. Celorepublikové finále XII. ročníku se konalo tradičně v Městském divadle Děčín. Soutěže se zúčastnilo 19 finalistů. V porotě usedli herečtí kolegové Rostislava Čtvrtlíka Stanislava Jachnická, Jarmila Vlčková, Lenka Veliká. Dále ředitelé Městského divadla Děčín a Činoherního studia Ústí nad Labem Jiří Trnka a KD Střelnice Vrchlabí Vladimír Jindra.

Atletika ilustrační.

Další bohatý víkend atletů a plavců

O nadcházejícím víkendu bude v Přerově mistrovství ČR atletů všech kategorií ve vícebojích. Na startu by měli být obhájce juniorského titulu Petr Svoboda (VS), loni čtvrtá žena Tereza Babická, v žákyních Sofie Janowiaková, v mladším žactvu Jiří Trnka (všichni Sok) a Simona Lomská (Čéč).

Plavání. Ilustrační foto.

Plavání: Ondřej Zach stíhal rekord v maratonu

Velká cena Pardubic byla druhým závodem Českého poháru. Z Jihočechů se v těžké konkurenci dostal na stupně vítězů Ondřej Zach (PlČB), který na 1500 kraul dosáhl nejlepších letošních 15:56,76 v kraji a byl druhý! V sobotu odpoledne plaval 400 kraul za 4:05,70 a skončil třetí jen 66 setin sekundy za vítězem! Letos je jeho čas opět nejlepším v kraji.

Začátek května patří v západních Čechách oslavám výročí konce druhé světové války, ty největší se už tradičně konají v Plzni.

Tipy na víkend: Prodloužené volno patří hlavně oslavám výročí konce války

První květnový víkend prodloužený o pondělní svátek bude na západě Čech patřit hlavně 78. výročí konce druhé světové války. Kulaté jubileum ale slaví i zámek ve Svojšíně, v plzeňském Depu začíná nová interaktivní výstava na motivy knihy Zahrada od Jiřího Trnky. A na Doubravce připravili první ročník akce věnované šumivým vínům.

Hojanovice na Pelhřimovsku čekají za týden nové volby do zastupitelstva

Obec z Pelhřimovska čeká volební reparát. K urnám půjdou lidé v Hojanovicích

/VIDEO/ Shodli se, že se neshodnou. Šest obcí na Vysočině si v sobotu 25. března zopakuje volby do zastupitelstva. Loni na podzim se vítězové nedokázali dohodnout, kdo a jak obec povede. Zastupitelstva se rozpadla, život ve vsi se zastavil, o základní chod samosprávy se stará nucený správce. Kromě Havlíčkobrodska zasáhnou volby do všech okresů Vysočiny.

První figurky Jiřího Rychnovského jsou z roku 1979. Betlém neustále mírně rozšiřuje.

VIDEO: Doma má betlém o tři sta figurkách, teď vyrobil i jeden pro Malý Beranov

/FOTO/ Za fabrikou je štola svatý Jiří. To je poslední místo, kde se na Jihlavsku těžilo stříbro. Bylo to po odmlce asi sto let, ale bylo to chudé na rudu, tak to za pár let přerušili, ale udělal jsem to jako dominantu Malého Beranova. Tak začíná své povídání Jiří Rychnovský. Rozsáhlý betlém má doma v jednom z pokojů, Deník si ho mohl prohlédnout.

Ilustrační foto

Další titul ČR Adély Preislerové, Bašta a Vojtěšek opět bronzoví

Druhý den zimního mistrovství ČR v plavání 14letých v Mladé Boleslavi přidala Adéla Preislerová (JH) k sobotnímu titulu na 50 kraul a bronzu na 200 kraul další prvenství na 100 kraul časem 58,38, novým jihočeským rekordem své věkové kategorie a absolutně druhým výkonem po 57,51 Válkové z roku 2019.

Anežka Medová, CURL, Workshop for Kids, PAF2019.

Faust otevírá olomoucký adventní kalendář

Olomouc zažije faustovské procitnutí v podobě čtyřdenního festivalu současného umění a pohyblivého obrazu PAF Olomouc. V průběhu festivalu, který se koná od čtvrtku 1. do neděle 4. prosince , se několik desítek umělců světového významu společně s diváky pokusí nalézt odpovědi na kryptický odkaz faustovské legendy v kulisách současného světa.

Vernisáž nové výstavy v českokrumlovských klášterech Cesta za hvězdami výtvarníka Štěpána Zavřela.

Cesta za hvězdami s ilustrátorem Štěpánem Zavřelem začíná v Českém Krumlově

Do světa bájných příběhů, které rozvíří vaši fantazii, se můžete ponořit na další nové výstavě prací světově uznávaného českého ilustrátora v českokrumlovských klášterech. S nástupem adventního období klášter otevřel výstavu Štěpána Zavřela Cesta za hvězdami, která poprvé v Česku představuje ucelený soubor originálů jeho obrazů.

V muzeu železáren a města Třince se nadále rozrůstá kolekce figurek a scenérií okolo jesliček s Ježíškem inspirovaná pohádkovým dílem Jiřího Trnky. 25. 11. 2022.

Advent v Třinci. Broučkový betlém i rozsvícení stromu na jarmarku

/VIDEO/ V muzeu železáren a města Třince se nadále rozrůstá kolekce figurek a scenérií okolo jesliček s Ježíškem inspirovaná pohádkovým dílem Jiřího Trnky. Unikát zde dotváří patnáct let předvánoční atmosféru, ke které bude po dvou letech patřit opět venkovní program.

Okresní soud v České Lípě.

Pěsti ve tmě. Soud dal násilníkovi poslední šanci, 300 hodin veřejných prací

Jen o „fous“ unikl v úterý cestě do věznice Jiří Trnka (32) z Českolipska. Nikdy nebyl žádné neviňátko. Stíhán byl za ublížení na zdraví, výtržnictví a nebezpečné vyhrožování, kterého se, jak přiznal soudu, dopustil letos „o čarodějnicích“, když v Novém Oldřichově kradl motorku a snažil se odradit svědka – poškozeného, aby ho nepronásledoval. Po vynesení alternativního trestu ve výměře 300 hodin obecně prospěšných prací děkoval a se šťastným výrazem ve tváři opouštěl trestní jednací síň českolipského soudu, kde hlavní líčení absolvoval bez advokáta.

Atletika. Ilustrační foto.

Mladí atleti mají co zlepšovat

V mezikrajovém utkání mladšího žactva v atletice v Benešově zabodovali jihočeští kluci, kteří skončili třetí s 89,5 b. před Karlovými Vary 61 a Vysočinou 57 (vyhráli Středočeši 146,5 před Plzní 123), ale děvčata byla poslední se 74 b. (Plzeň 76). Vyhrál jen Jan Beneda v hodu oštěpem se 37,19 před Matějem Kovačíkem (oba Sokol) 36,55.

Memoriál Karlů Pšajdlů oslovil osm družstev

Kříše ovládly nohejbalový turnaj v Pavlovsku

Druhou červencovou sobotu uspořádali členové Nohejbalového oddílu Pavlovsko už 22. ročník turnaje trojic. Memoriál Karlů Pšajdlů oslovil osm družstev, která se utkala systémem každý s každým na dva sety.

34. Skupova Plzeň, zahájení - Bratři naděje.

Skupova Plzeň rozdala ceny, tři z nich získala i domácí Alfa

Čtyřiatřicátá Skupova Plzeň, festival loutkového a alternativního divadla, je minulostí. Na slavnostním zakončení, které uvedla revue Divadla Spejbla a Hurvínka věnovaná Josefu Skupovi a Jiřímu Trnkovi Ó loutky, jaká vášeň, odborná porota udělila devět Cen Skupovy Plzně. Čtyři z nich přitom získala inscenace Bratři naděje pražského Divadla Minor, třikrát zabodovalo pořádající Divadlo Alfa.

Při slavnostním otevření výstavy ilustrací pro děti v českokrumlovských klášterech zahrál a zazpíval Čechomor.

Ponořte se do světa dětských pohádek. Unikátní výstava v Krumlově je otevřena

/VIDEO/ Unikátní sbírkou originálů dětské knižní ilustrace se pyšní Český Krumlov. Její část je od 1. června k vidění v krumlovských klášterech. Krumlov je nyní pohádkovým městem s pohádkovou sbírkou pohádkových ilustrací, okomentoval to trefně Otakar Božejovský von Rawennoff, nakladatel a sběratel, který ojedinělou sbírku městu prodal.

Příprava unikátní výstavy originálů dětských knižních ilustrací v českokrumlovském klášteře.

Čtvrtinu největší sbírky originálů dětské ilustrace v Evropě uvidíte v Krumlově

Unikátní a největší mezinárodní sbírku dětské knižní ilustrace v Evropě získalo do svého vlastnictví město Český Krumlov. Stovky obrázků desítek autorů zakoupilo loni od nakladatele a sběratele Otakara Božejovského von Rawennoff. Část z ilustrací z této sbírky Krumlov poprvé ukáže na výstavě, kterou otevře o svátku dětí v klášterech.

V Těšíně vypukne filmová přehlídka Kino na hranici.

Wajda, Trnka, ale i novinky. V pátek začíná v Těšíně Kino na hranici

Předpremiérovou projekcí českého snímku Kdyby radši hořelo, jež proběhne za účasti režiséra Adama Kolomana Rybanského a dalších tvůrců, kteří se na vzniku filmu podíleli, bude v pátek večer oficiálně zahájen 24. ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici v Těšíně.

V Těšíně v pátek 30. července 2021 oficiálně začal 23. ročník filmové přehlídky Kino na hranici.

Novinky, hvězdy i hudební filmy. Takové bude Kino na hranici

Novinky ze světa českého, polského a slovenského filmu, setkání s herci, režiséry a producenty, filmové retrospektivy známých tvůrců. Takový bude letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se letos vrátili k původní květnové tradici.

Výstava vás zavede do světa české animace.

Mnoho životů české animace: O velikonočních svátcích na výstavu s celou rodinou

/FOTOGALERIE/ Zapomeňte na Mickeyho Mouse i Kačera Donalda. Je tu český animovaný film, který vládne s mírnou dávkou eufemismu i světové kinematografii. Momentálně se představuje v hale číslo 17 holešovické tržnice v Praze na výstavě pod jasně čitelným názvem Světy české animace. Užijte si tuto unikátní výstavu s celou rodinou, třeba o velikonočních svátcích, na které je připravena speciální akce.

Březen – měsíc čtenářů, měsíc knihy ve školní družině Základní školy Beroun-Závodí.

Děti si v měsíci čtenářů připomněly mnoho významných spisovatelů

/FOTOGALERIE/ Březen – měsíc čtenářů je celostátní akce, která podporuje a propaguje četbu. Vznikla v roce 2009 a jejím organizátorem je Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky. Březen – měsíc čtenářů navazuje na Březen – měsíc knihy a na Březen – měsíc internetu. Celý tento měsíc je v naší školní družině vždy výrazně věnován četbě a knize. Ne jinak tomu bylo i letos.

Znojemská Galerie a Prostor nabízí výstavu současné české ilustrace.

GaP představuje oceněné ilustrace inspirované Znojmem

Výstava Současné české ilustrace přibližuje možnosti a rozmanitost tohoto oboru. Vystavující umělci a umělkyně jsou vybraní finalisté ceny Czech Grand Design v kategorii Ilustrátor roku. Součástí výstavy jsou také práce, které vznikly z prvního rezidenčního pobytu Nikoly Logosové, Patrika Antczaka a Jana Šrámka ve Znojmě. Inspiraci historickým Znojmem uplatnila ve svých plakátech a omalovánce také Dagmar Skokanová. Děkujeme Daniele Hegové za pěkný příspěvek a BoysPlayNice za krásné fotky.

Z odhalení pamětní desky na rodném domě Václava Bedřicha v Ondrákově ulici v Příbrami.

V Příbrami odhalili pamětní desku na rodném domě animátora Václava Bedřicha

Představitelé města ještě před Vánocemi odhalili pamětní desku na rodném domě Václava Bedřicha, slavného animátora, režiséra, výtvarníka a scénáristy, který například stojí za populární znělkou Večerníčku. Dům se nachází v Ondrákově ulici, kde Bedřich strávil kus svého dětství. Slavnostního aktu se ujal starosta města Jan Konvalinka.

Objev. František Janula v Obrazárně Želeč

Zralý klas výtvarného umění ve Špejcharu Želeč

Stojí pyšně uprostřed polí, na prahu desátého roku svého rychle plynoucího života. Kyprá dívka dospělého vzhledu jménem Obrazárna Želeč. Od soboty 25. září uvnitř budovy přibyla k výstavě obrazů Jany Míčkové (1940-2020) také vzácná díla Františka Januly (1932- 2020). Obě postavy nespojil jen smutně shodný rok jejich odchodu na věčnost, ale především pobyt v Paříži. Tam se tito umělci minuli, ve špejcharu si teď jeden s druhým tykají.