Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Trnka

Panorama Kutné Hory s chrámem sv. Barbory a bývalou jezuitskou kolejí.

Kvůli koronaviru se musí zklidnit i Trnkova výstava

Start sezony je sice odložený kvůli opatřením proti šíření koronaviru, ale bude stát za to. Před znovuotevřením krajem zřizovaných muzeí, jichž je celkem 16, jejich čtyř skanzenů i dvou krajských galerií, chystaným na úterý příštího týdne, na to v úterý upozornil krajský úřad – s tím, že pro návštěvníky je připraveno mnoho novinek.

Z výstavy v GASKu v Kutné Hoře.

Galerie Středočeského kraje otevře v květnu

Galerie Středočeského kraje (GASK) znovu otevře ve druhé polovině května. Obnovený provoz zahájí prodloužením divácky úspěšné výstavy Jiřího Trnky. S ohledem na změny v plánu budou některé stávající výstavy prodlouženy, jiné projekty pak termínově posunuty. Do doby otevření, které je plánováno na úterý 26. května, bude GASK nadále pokračovat v nabídce on-line projektů - od videoprohlídek výstav s kurátory po on-line mezigenerační program pro rodiny.

Americký režisér a scenárista animovaných filmů Gene Deitch.

Zemřel Gene Deitch, americký režisér a producent žijící v Praze

Ve věku 95 let dnes v noci v Praze zemřel americký režisér a producent animovaných filmů Gene Deitch. ČTK o smrti manžela české producentky Zdenky Najmanové informoval Petr Himel, majitel nakladatelství Garamond, kde v roce 2018 vyšel překlad Deitchovy knihy Z lásky k Praze. Autor, který žil v Praze přes půl století, v ní popsal své zkušenosti ze světa amerického i československého filmu. Deitch v československé koprodukci natočil protiválečný film Munro, který v roce 1961 získal Oscara za animaci.

Jiří Trnka: Nalezený přítel.

V rámci výstavy promítnou dokument Nalezený přítel

Galerie Středočeského kraje připravila na sobotu 7. března od šestnácté hodiny v rámci výstavy V Zahradách imaginace projekci česko-francouzského dokumentárního filmu o všestranném umělci Jiřím Trnkovi pod názvem Nalezený přítel.

Projekt 'Jiří Trnka - V zahradách imaginace' v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Tip Deníku: Krajská galerie připravila pro rodiny roztančené sochy

/FOTOGALERIE/ Mezigenerační program k výstavě Jiřího Trnky 'V zahradách imaginace' uspořádá v sobotu 7. března od 13 hodin Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Co všechno můžeme rozpohybovat pomocí animovaného filmu? Může se i obyčejná věc stát hlavním hrdinou?

Výstava Jiřího Trnky láme rekordy, lidé se mohou vyzkoušet i práci animátora.

Výstava Jiřího Trnky láme rekordy, lidé se mohou vyzkoušet i práci animátora

Výstavu děj Jiřího Trnky v Galerii Středočeského kraje mohou lidé navštívit do neděle 22. března. Protože je o ni velký zájem, přidala středočeská galerie hned několik doprovodných programů. „Přidali jsme komentované prohlídky s autory výstavy, animační atrakci pro děti i dospělé a exkluzivně zveme na promítání dokumentárního filmu Jiří Trnka: Nalezený přítel, který připomíná život a tvorbu tohoto všestranného umělce,“ prozradila ředitelka galerie Jana Šorfová.

Jaroslav Hausner

Plzeň podle Hausnera je u Trnky

Plzeňský fotograf a grafik Jaroslav Hausner před-stavuje svou tvorbu v Galerii Jiřího Trnky v Plzni na náměstí Republiky. Zastoupena jsou nejen jeho nejnovější fotografická díla, ale i jeho práce ze 70. a 80. let minulého století, kdy se věnoval především grafice a sítotisku.

Fotografie z natáčení filmu Vlastníci.

Vlastníci a Nabarvené ptáče mají nejvíc nominací na Českého lva

Dvanáct nominací pro Vlastníky Jiřího Havelky, jedenáct pro Nabarvené ptáče a deset Staříkům. Tyto snímky jsou favorité letošního 27. ročníku cen Český lev, které vyhlásili filmoví akademici. Jde o stejné trio, jaké figuruje také v nominacích domácích kritiků.

Tvořivá sobota v rámci akce Kutnohorský advent.

Ve stříbrném městě se bude tvořit v rámci Kutnohorského adventu

/FOTOGALERIE/ Rozsvícený vánoční strom na Palackého náměstí oficiálně zahájil období adventu v Kutné Hoře. Na rozsvěcení naváže program připravený na další tři adventní soboty, 7., 14. a 21. prosince. „Jednotlivé dny mají své konkrétní zaměření, rádi bychom tak oslovili různé skupiny obyvatel a návštěvníků z okolních měst,“ uvedla Edita Dvorská, která akci připravuje.

Anifilm. Na snímku  je Vlčí dům.

Anifilm se stěhuje do Liberce

K názoru, že nastal čas na přesun, došel mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm, který má za sebou osmnáct ročníků v jihočeské Třeboni. Svátek animovaného filmu se podle mluvčí Anifilmu Gabriely Zajícové nyní stěhuje z Třeboně do severočeského Liberce.

Ilustrační foto.

Tip na úterý 5. listopadu: Finsko − Život na severu Evropy

Finsko je zemí přírodních krás a ne nadarmo se mu přezdívá „země tisíců jezer“. Často si jej spojujeme se saunováním nebo odlišným vzdělávacím systémem. Světlé a stinné stránky běžného života na severu Evropy jsou nám už ale tak trochu záhadou. Jaká je skutečnost a co tato severské země může světu nabídnout, poodhalí studentka Filozofické fakulty Ostravské univerzity Veronika Elisabet Virta. Ta má k Finsku blízký vztah i rodinné vazby. Akce se koná u příležitosti předsednictví Finska v Radě EU.

Ilustrační foto.

Finsko − Život na severu Evropy

Finsko je zemí přírodních krás a ne nadarmo se mu přezdívá „země tisíců jezer“. Často si jej spojujeme se saunováním nebo odlišným vzdělávacím systémem. Světlé a stinné stránky běžného života na severu Evropy jsou nám už ale tak trochu záhadou. Jaká je skutečnost a co tato severské země může světu nabídnout, poodhalí studentka Filozofické fakulty Ostravské univerzity Veronika Elisabet Virta. Ta má k Finsku blízký vztah i rodinné vazby. Akce se koná u příležitosti předsednictví Finska v Radě EU.

Projekt  nazvaný "Jiří Trnka - V zahradách imaginace", začal v kutnohorské Galerii Středočeského kraje v sobotu 26. října.i s redakčním objektivem.

OBRAZEM: V GASKu začala výstava Jiřího Trnky

Projekt pořádaný k 50. výročí úmrtí Jiřího Trnky, českého výtvarníka, ilustrátora, spisovatele, sochaře, scenáristy, loutkáře, kostýmního výtvarníka, režiséra animovaných filmů a jednoho ze zakladatelů českého animovaného filmu nazvaný "Jiří Trnka - V zahradách imaginace", začal v kutnohorské Galerii Středočeského kraje v sobotu 26. října. Akci jsme navštívili s redakčním objektivem.

Jiří Trnka: V zahradách imaginace.

Kam o prodlouženém víkendu? Vyrazit za kulturou!

Zážitky především kulturního charakteru, ale i dobrodružství spojené s poznáváním nabízí Kateřina Kubíčková společně s tipy Středočeské centrály cestovního ruchu na plánování programu pro volný čas během víkendu prodlouženého pondělním státním svátkem.

V zahradách imaginace je název multimediálního projektu v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. Rozsáhlá výstava vzdává hold významnému výtvarníkovi a světoznámému tvůrci animovaných filmů Jiřímu Trnkovi.

Trnkův odkaz připomenou i bleší cirkus a střelnice netopýrů

Rovné půlstoletí, které uplynulo od úmrtí Jiřího Trnky, výtvarníka, spisovatele, sochaře, kostýmního výtvarníka, a hlavně světoznámého tvůrce animovaných filmů, připomene návštěvníkům GASK - Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Od soboty 26. října nabídne multimediální projekt V zahradách imaginace, který netradičně propojuje dva výstavní prostory středočeské galerie - Galerii IV a konferenční sál svěží.

Ve středu si mohou děti vyrobit záložku.

Týden knihoven začal i v Pardubicích

V pondělí začal v České republice tradiční knihovnický happening Týden knihoven, do kterého je zapojena i Krajská knihovna v Pardubicích. Ta se chce pochlubit například s digitalizací vzácných dokumentů.

Jiří Trnka (1912 – 1969) patří k nejslavnějším plzeňským rodákům. Byl všestranný umělcem – skvělým malířem, grafikem, sochařem a ilustrátorem,loutkařem i animátorem a filmařem

Jiří Trnka ovládne středočeskou galerii

Za necelý měsíc zahájí Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře retrospektivní výstavu malíře a ilustrátora Jiřího Trnky. Vernisáž výstavy se koná v sobotu 26. října v 16 hodin. Jde o jednu z nejdražších výstav v historii středočeské galerie. Unikátní výstava vyjde na rekordních 12,5 milionu korun.