Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Trnka

Irský animovaný film Píseň moře.

Markéta Irglová se vrací do Česka na jediný letošní koncert. Zahraje v Plzni

Plzeň – Na pozvání Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 a Aerofilms zavítá do Plzně zahraničními hudebními kritiky i Oscarem oceňovaná zpěvačka a skladatelka Markéta Irglová, aby zde představila nejen svou koncertní tvorbu, ale také irský animovaný film Píseň moře. Pro českou verzi tohoto filmu nazpívala titulní píseň.

Kácení dřevin potrvá ve Frýdku-Místku do konce března.

Frýdek-Místek se pustil do kácení problémových dřevin

Bezpečnost, lepší průchodnost chodníků i rozhled v křižovatkách. Zaměstnanci technických služeb pokračují v kácení problémových a náletových dřevin na území Frýdku-Místku. Souběžně s kácením provádí také údržbu keřů. Práce potrvají do konce března.

Kácení dřevin potrvá ve Frýdku-Místku do konce března.

Frýdek-Místek se pustil do kácení problémových dřevin

Bezpečnost, lepší průchodnost chodníků i rozhled v křižovatkách. Zaměstnanci technických služeb pokračují v kácení problémových a náletových dřevin na území Frýdku-Místku. Souběžně s kácením provádí také údržbu keřů. Práce potrvají do konce března.

Výstava Trnkova zahrada 2 aneb Originální kybernetoskop

Kybernetoskop oživuje Trnkovu zahradu

Plzeň - Trnkova zahrada 2 aneb Originální kybernetoskop, jak výstavu nazývají její autoři Jan a Matyáš Trnkovi (syn a vnuk Jiřího Trnky), již od pátku v Západočeském muzeu v Plzni oživuje původní postavy z knihy výtvarníka a ilustrátora Jiřího Trnky.

Unikátní instalace na pomezí divadla, výstavy a animovaného filmu se otevřela v Plzni k příležitosti 103 let od narození malíře, loutkáře a výtvarníka Jiřího Trnky.

Trnkova Zahrada ožívá v Plzni

Plzeň – Unikátní instalace na pomezí divadla, výstavy a animovaného filmu se otevřela v Plzni k příležitosti 103 let od narození malíře, loutkáře a výtvarníka Jiřího Trnky. Jeho syn Jan a vnuk Matyáš připravili k tomuto výročí jedinečnou expozici, která oživí a rozhýbe příběh jedné z dodnes nejoblíbenějších Trnkových knih – dětské klasiky Zahrada. Originální kybernetoskop, jak výstavu nazývají její autoři, se představuje v Západočeském muzeu jako součást programu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 od 26. 2. do 24. 5.

Ilustrační foto.

Zahrada u kaple ožije. V plánu jsou i výstavy

Vyškov – Při vyslovení pojmu zahrada se kdekomu může vybavit stejnojmenná knížka Jiřího Trnky. Zřejmě si ale nepředstaví tu u vyškovské kaple svaté Anny. Zanedlouho se ovšem může stát podobně krásným místem oživeným muzejními exponáty, které bude lákat i na různé workshopy.

V japonské Jokohamě si na veletrhu umění vyzkoušeli plzeňské loutky také český velvyslanec v Japonsku Tomáš Dub (vlevo) a ředitelka Českého centra v Tokiu Eva Takamine. Na snímku jsou spolu s ředitelem Divadla Alfa Jakubem Horou

Plzeňské loutky se vypravily do Japonska

Plzeň/Japonsko – Plzeňské Divadlo Alfa minulý týden reprezentovalo českou kulturu na významném setkání světového jevištního umění v japonské Jokohamě.

Vlasta Pospíšilová.

Režisérka Vlasta Pospíšilová: Ty to dokážeš, řekl mi Jan Švankmajer

Praha /ROZHOVOR/ – Legenda české animace. To je bez debat Vlasta Pospíšilová, režisérka a scenáristka, která se dnes dožívá osmdesáti let. Začínala u Jiřího Trnky, podílela se na řadě loutkových, ploškových i experimentálních filmů, jejím dílem je kupříkladu slavná loutka pana Tau pro stejnojmenný seriál Jindřicha Poláka. Patří k nejuznávanějším režisérům a animátorům u nás i ve světě. Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM jí v květnu v Třeboni předá v rámci letošního jubilea Cenu za celoživotní dílo.

V japonské Jokohamě si na veletrhu umění vyzkoušeli plzeňské loutky také český velvyslanec v Japonsku Tomáš Dub (vlevo) a ředitelka Českého centra v Tokiu Eva Takamine. Na snímku jsou spolu s ředitelem Divadla Alfa Jakubem Horou

Plzeňské loutky se vypravily do Japonska

Plzeň/Japonsko – Plzeňské Divadlo Alfa minulý týden reprezentovalo českou kulturu na významném setkání světového jevištního umění v japonské Jokohamě.

Ilustrační foto.

Trnkova Zahrada v divadelní verzi

Krnov – Kdo by neznal knihu Jiřího Trnky Zahrada s jeho geniálními ilustracemi nebo její filmovou adaptaci Břetislava Pojara z roku 1978. Zahrada patří mezi klasická díla, která oslovila několik generací dětí i dospělých svou magií, poezií i humorem.

SEDMIKRÁSKY. Ivana Karbanová ve filmu Věry Chytilové.

Česká filmová klasika má nový kabát

Praha – Trnka, Chytilová, Pyšná princezna i záběry z konce války. To jsou jen některé projekty, jež představí Národní filmový archiv v první půli roku jako výsledek své práce uplynulých měsíců. Mezi prvními budou filmy Věry Chytilové, které se představí v rámci retrospektiv v zahraničí. V první polovině března se uskuteční ve spolupráci českých center přehlídka Vzpoura a soucit: Věra Chytilová v Londýně, na přelomu března a dubna pak její retrospektivu zhlédnou diváci v Mnichově.

Dlouholetý šéf Sokola Radějov Vítězslav Hudeček nemá z Fotbalové R(evoluce) strach.

Pro náš malý oddíl je to další velká zátěž, říká Sedlář o fotbalové Revoluci

Hodonínsko – Bez internetu už ani ránu. Skončí klasické registračky i papírové zápisy a přestupy se budou vyřizovat z tepla domova, bez dlouhých front na svazu. I ta nejspodnější patra fotbalové pyramidy brzy zasáhne výrazná změna. Ne náhodou ji Fotbalová asociace České republiky nazvala ®evoluce. Jako při každé změně zaběhnutých pořádků se ale objevuje i nedůvěra.

Předseda OFS Hodonín Petr Kotásek ocenil na valné hromadě práci funkcionářů i členů výkonného výboru.

Okresní fotbalový svaz Hodonín letos nově zřídí trenérskou komisi

Hodonínsko – Zástupci okresních fotbalových klubů se po dvou letech znovu sešli v restauraci Marina, kde se v pátek odpoledne uskutečnila valná hromada OFS Hodonín. Jednašedesát přítomných delegátů se od předsedy Petra Kotáska, sekretáře Jiřího Trnky a dalších členů výkonného výboru dozvědělo novinky týkající se především Fotbalové (r)evoluce. Nový projekt, který zásadním způsobem změní dosavadní praxi v administraci fotbalu v České republice, začne fungovat od prvního července letošního roku.

Deska s reliéfem Julia Fučíka

Fučík se vrátil na fasádu domu, kde bydlel

Plzeň – Pamětní deska s reliéfem komunistického novináře Julia Fučíka se koncem minulého roku znovu objevila na opravené fasádě domu v Havlíčkově ulici č. 17 v Plzni.

Komiks o architektovi, který ztvárnila Marie Kohoutová, bude součástí televizní reportáže

Komiks o architektovi opět zaujal

Plzeň – Komiks o architektovi Adolfu Loosovi má úspěch. Nejdříve s ním autorka Marie Kohoutová získala jednu z Uměleckých cen města Plzně, teď se její dílo dostane do televizní reportáže.

Písecká Sladovna nabízí novou výstavu Stroj času. Děti přenese do pravěku, antického Říma, za Kelty, do středověku, renesance i 19. a 20. století. Výstava potrvá do 26. dubna 2015. Děti v pravěku.

Pro děti velkou hernu, pro dospělé slad a pivo

Písek – Poslední dvě velké výstavy přilákaly 40 000 lidí. Písecká galerie Sladovna se s nástupem ředitelky Terezy Dobiášové zaměřila na rodiny 
s dětmi, ztrojnásobila návštěvnost a naplňuje ambiciózní plány.

Příprava výstavy věnované tvorbě Jiřího Trnky

FOTO: Ateliér Jiřího Trnky zve k návštěvě

Plzeň - Nejen jako tvůrce slavných animovaných filmů, ale také jako malíře, sochaře, loutkáře a ilustrátora představí plzeňského rodáka Jiřího Trnku jedinečná výstava, kterou v úterý začali instalovat v Plzni.

Zkouška videomappingu na náměstí Republiky

Náměstí zkušebně rozzářil videomapping

Plzeň - Velkým jevištěm se v sobotu stane katedrála a domy na plzeňském náměstí Republiky, které během slavnostního zahájení projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 rozsvítí doposud největší videomapping v Česku, jehož projekční plocha pokryje 5000 m2.

Vysočina aréna je momentálně poslední místo na Žďársku s tratěmi pro běžecké lyžování.

Běžkařům za jediný víkend uplavalo sto kilometrů stop

Nové Město na Moravě - Tečku za běžeckým lyžováním na Žďársku udělala mohutná obleva. Krátká sezona v bílé stopě musela být přerušena po minulé sobotě, kdy se teploty v regionu vyšplhaly až ke dvanácti stupňům Celsia a vytrvale pršelo.

Budova Nejvyššího kontrolního úřadu. Ilustrační foto.

ROP Jihozápad umožnil nemocnicím nákupy až za 12násobek cen

Praha - Nákupy vybavení až za dvanáctinásobek skutečných cen umožnil zdravotnickým zařízením Regionální operační program Jihozápad (ROP). Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), sdělila dnes mluvčí NKÚ Olga Málková. Nemocnice také podle úřadu neoprávněně slučovaly nákupy levnějších věcí, aby dosáhly na dotace. ROP Jihozápad spravuje evropské dotace v Jihočeském a Plzeňském kraji. NKÚ proto podal oznámení o podezření na porušení rozpočtové kázně. Českobudějovická a táborská nemocnice považuje závěry NKÚ za absurdní. Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad s rozhodnutím NKÚ nesouhlasí.

Hobit: Šmakova dračí poušť líčí další dobrodružství hobita Bilbo Pytlíka na jeho společné pouti s čarodějem Gandalfem a třinácti trpaslíky vedenými Thorinem Pavézou. Vydali se na výpravnou cestu, jejímž cílem je získat zpět Osamělou horu.

SERVIS: Kina, divadla a výstavy

V Teplicích bude vystaven soubor děl představitelů klasické noty české moderny, pohádkové ilustrace Jiřího Trnky doplní akvarely Vlastimila Rady, Otakara Mrkvičky a malba Václava Rabase. Progresivní proud českého malířství představí soubor obrazů a kreseb v evropském kontextu významných českých malířů. Muzeum vystaví kubistická zátiší Emila Filly z 20. let 20. století i obrazy z prvních let po 2. světové válce, dále poetické záběry z Bretaně a Benátek Jana Zrzavého , surrealistickou abstraktní malbu Františka Muziky, „cézannovsky" laděná díla Josefa Lieslera nebo expresivní kresbu Václava Špály i nezvyklé kubistické zátiší Otty Janečka. Teplické muzeum získalo dosud málo prezentovaný soubor v roce 1988.

U Nového Města na Moravě v úterý projela rolba první kvalitní tratě. Snímek zachycuje stroj na Příměstském okruhu nedaleko  Brožkova kopce.

Rolba v úterý připravila první stopy

Nové Město na Moravě – První desítky kilometrů strojově upravených lyžařských tratí mohou od úterý využívat běžkaři v okrese Žďár nad Sázavou. Připraveny jsou na Bystřicku, Novoměstsku i Žďársku.

Výstava Karla Franty Kam i čert může na brněnském hradě Špilberk.

Kurátorka výstavy na Špilberku: Rozverné čerty kreslí Franta s radostí

Brno – Čerti, vodníci a spousta dalších pohádkových postav čeká na návštěvníky v prostoru nejnovější výstavy na hradě Špilberk. Výstava má název Kam i čert může a zájemce zavede do fantazijního světa šestaosmdesáti­letého malíře Karla Franty, jemuž patří nezastupitelné místo v knižní dětské ilustraci.

Výstava Karla Franty Kam i čert může na brněnském hradě Špilberk.

Kurátorka výstavy na Špilberku: Rozverné čerty kreslí Franta s radostí

Brno – Čerti, vodníci a spousta dalších pohádkových postav čeká na návštěvníky v prostoru nejnovější výstavy na hradě Špilberk. Výstava má název Kam i čert může a zájemce zavede do fantazijního světa šestaosmdesáti­letého malíře Karla Franty, jemuž patří nezastupitelné místo v knižní dětské ilustraci.

Ski areál Baby Třebíč.

Na Jalovci se lyžuje, běžkaři se stop hned tak nedočkají

Třebíčsko - Den před Silvestrem se začalo lyžovat na Jalovci. V provozu je zatím pouze malý vlek, na zasněžování celé sjezdovky se usilovně pracuje a první lyžaři by si plnohodnotné svezení mohli užít již od středy. To běžkaři mají zatím smůlu, na strojově upravované stopy je sněhu málo, o víkendu má navíc přijít obleva.

Běžkaři se mohou na Žďársku zatím svézt jen ve vlastních stopách. Strojovou úpravu komplikovalo v pondělí vydatné sněžení.

Úpravě tratí bránilo v pondělí sněžení, v dalších dnech hrozí obleva

Žďársko - Na kvalitní tratě pro běžecké lyžování si musejí milovníci bílé stopy ještě počkat. Přestože v posledních dvou dnech napadlo ve žďárském regionu přes dvacet centimetrů nového sněhu, pro výjezd rolby není sněhová pokrývka stále dostatečná. Práci traťařům navíc v pondělí komplikovalo husté sněžení.

Jakub Hora

Jakub Hora povede Divadlo Alfa

Devětatřicetiletý Jakub Hora se 1. ledna 2015 ujme funkce ředitele Divadla Alfa. Na tento post k 31. prosinci 2014 rezignuje Tomáš Froyda, který Divadlo Alfa vedl osm let a nyní bude působit jako vedoucí oddělení vnějších vztahů Národního divadla Praha.

Pohled k Trnkovi do ateliéru.

Plzeň oslaví Trnku velkorysou výstavou

Plzeň, Praha - Ateliér Jiřího Trnky. To je titul retrospektivní výstavy, která je jedním ze zahajovacích projektů Evropského hlavního města kultury v půli ledna v Plzni. Expozici světově uznávaného výtvarníka a plzeňského rodáka Jiřího Trnky, od jehož smrti dnes uplyne 45 let, připravil s týmem umělců Jan Trnka.

Třebechovické muzeum betlémů - unikátní Proboštův betlém v novém prostředí v Třebechovicích pod Orebem.

Muzea a výstavní síně představují desítky betlémů

Hradec Králové - V Královéhradeckém kraji mohou lidé před svátky navštívit hned několik výstav betlémů. Například Třebechovické muzeum betlémů v Třebechovicích pod Orebem nabízí kromě stálé expozice s unikátním Proboštovým betlémem výstavu nazvanou Od Barborky po Tři krále.

Rozporuplná kampaň: oslovit má bezdomovce i veřejnost

Rozporuplná kampaň: oslovit má bezdomovce i veřejnost

Plzeň – Přesně osmadvacet dní bude v plzeňských ulicích probíhat kampaň týkající se bezdomovectví. Čtyřicet velkoplošných plakátů má přitom oslovit lidi bez střechy nad hlavou stejně tak jako veřejnost. Záměrem projektu s názvem Řešení existuje je občany informovat o tom, že město na bezdomovce nezapomíná a poskytuje jim především ve spolupráci s městskou charitou dostatečně kvalitní síť služeb.