Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Trnka

Vánoční pohlednice.

SMS a e – maily sice zaútočily, vánoční pohlednice ale nezmizely

V období adventu a zejména o vánočních svátcích se lidé potkávají a scházejí víc než kdy jindy a vzájemně si přejí jen samé krásné a pohodové věci. Ti, kteří mají k sobě daleko, pokud jde o počet kilometrů, si posílají vánoční a novoroční pozdravy.

Politička se vydala elektromobilem na cyklostezku.

KRÁTCE: Na cyklostezku elektromobilem s ODS

Praha - Rozruch na Facebooku vyvolalo video, které před pár dny zveřejnila šéfka klubu pražských zastupitelů za ODS a zároveň první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. Politička na něm se spolujezdcem brázdí v elektromobilu Tesla cyklostezku, vedoucí po pravém břehu Vltavy, a debatuje o elektronické evidenci tržeb.

Plakát festivalu komorní grafiky

Spolek Hollar pořádá Festival komorní grafiky, bude i prodávat

Praha - Festival komorní grafiky, který ve středu začne v galerii spolku Hollar na Smetanově nábřeží, uzavře pro grafiky letošní výstavní sezonu. Festivalu se mohou tradičně zúčastnit všichni členové Hollaru, kteří připraví svá díla v daném formátu. Během výstavy se uskuteční Grafický trh, kde bude přibližně 15 grafiků osobně nabízet své drobné grafiky a další práce ze svých archivů. Festival komorní grafiky potrvá do 23. prosince.

Jsou světy, které mohou spatřit jen dětské oči, říká malíř a ilustrátor Pavel Čech, autor knih a komiksů a držitel ceny Magnesia Litera. Jeho fantazijní obrazy a ilustrace představuje na nové výstavě Muzeum města Brna.

Malíř Pavel Čech vypráví svými obrazy tajemné příběhy. Na Špilberku

Brno – Jsou světy, které mohou spatřit jen dětské oči, říká malíř a ilustrátor Pavel Čech, autor knih a komiksů a držitel ceny Magnesia Litera, který se podílel na tvorbě knih Jana Skácela či Jiřího Kratochvila. Jeho fantazijní obrazy a ilustrace představuje na nové výstavě Muzeum města Brna.

Plakát výstavy.

Výstava představuje Jiřího Trnku jako malíře

Praha - Slavného Jiřího Trnku, ne jako ilustrátora nebo tvůrce loutkových filmů, ale jako malíře, představuje od středy Galerie Moderna na Masarykově nábřeží v Praze. Výstava se jmenuje Zahrada umění a potrvá do 15. ledna. Trnkovo dílo je oblíbené napříč generacemi, byť k němu lidé cestu nacházejí spíše s věkem. Je ale také oblíbeným autorem českých sběratelů, i jeho práce na papíře se prodávají za statisícové částky.

Rok 2017 je pro Sdružení českých umělců grafiků Hollar rokem přelomovým,kdy spolek oslaví stoleté výročí své existence.

Spolek Hollar chce své stoleté výročí věnovat propagaci grafiky

Praha /FOTOGALERIE/ - Sdružení českých umělců grafiků Hollar vyhlásilo rok 2017 rokem grafiky. Na příští rok připadá sté výročí založení spolku, který si dal do štítu jméno proslulého rytce Václava Hollara. Kromě tradičních výstav ve svém sídle na pražském nábřeží spolek připravuje několik velkých expozic, spolupráci s uměleckými školami a větší propagaci umělecké disciplíny, jíž se členové spolku věnují.

Logo Famufestu.

Famufest se uskuteční koncem listopadu nejen v Biu Oko

Praha - V pořadí 33. ročník festivalu Famufest, soutěžní přehlídky filmů studentů FAMU, se letos uskuteční od 23. do 27. listopadu na pražské Letné. Podruhé se tak vrátí do Bia Oko, nově umístí svůj program i do Studia Hrdinů a Café Jedna. Vedle tradičních projekcí se mohou zájemci těšit na koncerty, výstavy, diskuse a odborné lekce zahraničních profesionálů z filmového průmyslu, oznámili v pondělí organizátoři.

Ilustrační foto.

Zápas na hřišti ve Vícenicích se nedohrál

Třebíčsko – Nedohrané utkání přineslo 12. kolo okresního přeboru. Fotbalisté záložního mužstva Náměště-Vícenic měli 
v zápase proti Blatnici dva vyloučené hráče a odmítli pokračovat ve hře. Sudí Kudlík pak byl nucen střetnutí v 63. minutě ukončit. Rokytnice si po vítězství 
v Čáslavicích upevnila vedoucí postavení. Druhý Studenec totiž padl v Přibyslavicích a na lídra ztrácí tři body.  

Výstava loutek Šárky Váchové v Polabském muzeu

Loutky z večerníčku Chaloupka na vršku bydlí teď v Polabském muzeu

Poděbrady - Jedinečnou výstavu loutek výtvarnice Šárky Váchové hostí v těchto dnech Polabské muzeum v Poděbradech. Děti i dospělí se tu setkají nejen s oblíbenými postavičkami z její večerníčkové pohádky Chaloupka na vršku, ale také se spoustou krásných loutek, které umělkyně vytvořila pro české i zahraniční filmy.

Pan Bílý, Zrzka a ti druzí.

FOTO, VIDEO: Činoherák zahajuje dost drsně

Střekov – Láska, pomsta, sex, bouchačky, nenávist, adrenalin. Tyto „postavy" hrají prim v drsné hře „Pan Bílý, Zrzka a ti druzí" od Karla Františka Tománka, kterou Činoherní studio zahajuje 45. sezonu.

Danuši Bělohlávkové aplaudovaly k 90. narozeninám v červnu plné Masné krámy.

Hlaváček a Bělohlávková dostanou čestné občanství

Plzeň – O přidělení dvou čestných občanství města Plzně rozhodnou ve čtvrtek městští zastupitelé. K čestným občanům města se přidá dlouholetý ředitel pivovarů Prazdroj a Gambrinus Ivo Hlaváček (in memoriam) a profesorka Danuše Bělohlávková.

Na snímku (zleva) Jan Plouhar, Marta Vítů, Petr Patzenberger a Anna Masárová.

Hraničář oslavil dva roky s pěknou partičkou

Ústí nad Labem - Koncem září 2016 to byly dva roky, co začalo Činoherní studio v Ústí hrát v bývalém kině Hraničář, které si dobrovolníci z řad veřejnosti zrekonstruovali sami. A to poté, co Činoherák ve vlastní budově na Střekově kvůli politickým animositám hrát nesměl.

Ilustrační foto.

Výstava Broučci Jana Karafiáta

Havlíčkův Brod – V letošním podzimním výstavním projektu věnovaném opět dětem připomínáme dvě letošní výročí spojené s jedinou knihou a jejím autorem. Jedná se o tematickou výstavu „Broučci Jana Karafiáta".

Jiří Trnka, ředitel Činoheráku i Městského divadla Děčín.

Činoherák se ohlíží za sezonou. A otevírá novou

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Úspěšná. Taková byla jedním slovem uplynulá sezona ústeckého Činoherního studia, na niž v úterý koncertem navazuje ta další. O ní více v rozhovoru s Jiřím Trnkou, ředitelem Činoheráku i Městského divadla Děčín

Brněnská ilustrátorka Vlasta Švejdová.

Ilustrátorka Vlasta Švejdová: Děti se nemění a knihy milují

Holešov - /ROZHOVOR/ Její laskavé obrázky zná jistě každý Čech, i když si to možná vůbec neuvědomuje. Ilustrátorka Vlasta Švejdová (1946) doprovodila svými kresbami desítky knih pro nejmenší čtenáře, od českých pohádek a říkadel přes slabikář pro prvňáčky, čítanky, učebnice až po procvičovací sešity s tvrdým a měkkým i/y.

Drama Jindřich VI. slavného anglického dramatika Williama Shakespeara od Činoherního studia.

FOTO: Divadelní zahrada ukázala Shakespeara na hraně

Ústí nad Labem - Drama Jindřich VI. slavného anglického dramatika Williama Shakespeara od Činoherního studia otevřelo ve středu večer na zahradě Českého rozhlasu Sever druhý den 1. ročníku přehlídky Divadelní zahrada.

Zaslouženou dělbou bodů skončil duel mezi Chlístovem a Blatnicí. „Remíza je spravedlivá,“ řekl kouč Špaček.

Studenec otočil domácí zápas se Starčí

Třebíčsko – Obrat, těsná nebo jednoznačná výhra. To všechno přineslo druhé kolo okresního přeboru. Fotbalisté Studence museli duel se Starčí otáčet. Suverénně si počínali rezerva Jemnicka i Rokytnice.

Milan Kasl

Plzeňsko očima malíře Milana Kasla

Plzeň, Dolní Lukavice – Známý malíř Milan Kasl, nebo chcete-li Milda, jak se podepisuje na své obrazy, o sobě říká, že je dolnolukavický patriot.

Kabaret nahatý Shakespeare olomouckého Divadla Tramtarie

Olomoucké skahespearovské slavnosti se poprvé otevřou v pondělí

Olomouc – Prázdninové kulturní dění v Olomouci oživí Divadlo Tramtarie. Už příští týden nabídne na nádvoří olomoucké radnice nultý ročník divadelního festivalu Olomoucké shakespearovské slavnosti. Divadlo Tramtarie tak nejen Olomoučanům během třech dnů připomene nejslavnější Shakespearovy tragédie.

Letní Shakespearovské hry Veselé paničky  Windorské. Ilustrační foto.

Olomoucké shakespearovské slavnosti se představí v srpnu Olomoučanům

Olomouc – S novinkou o letních prázdninách přichází olomoucké Divadlo Tramtarie. V srpnu na nádvoří olomoucké radnice nabídne nultý ročník divadelního festivalu Olomoucké shakespearovské slavnosti. Na programu bude divácký hit Kabaret nahatý Shakespeare, který si oblíbili diváci napříč generacemi. Nahatého Shakespeara pod širým nebem Tramtarie uvede v pondělí 15., úterý 16. a ve středu 17. srpna, vždy od 19.30.

Výstava Čeští ilustrátoři pro děti a mládež na zámku v Holešově. Na snímku díla Josefa Lady

Lada, Burian i Born: Zámek vystavuje ilustrátory

Zlín - Díla jedenácti předních českých ilustrátorů knih pro děti a mládež zdobí od středy sály Zámecké galerie v Holešově. Výstava nabízí originály Adolfa Borna, Zdeňka Buriana, Oty Janečka, Václava Junka, Josefa Lady, Zdeňka Milera, Arnošta Paderlíka, Vlasty Švejdové, Jiřího Trnky, Petra Válka a Martina Velíška. Podle kurátora výstavy kunsthistorika Jaroslava Pelikána se v regionu toto téma objevuje po delší absenci, díky rozsahu a soustředěné kvalitě je výstava jedinečným projektem.

Z představení Kocourek Modroočko.

V Divadle Bez zábradlí budou vystavovat obrazy výtvarníků a animátorů

Praha /FOTOGALERIE/ - Bratři v triku, Rákosníček nebo Krteček. Postavičky, které zná asi každý z nás od raného dětství. Většina jejich autorů už není mezi námi, ale má své pokračovatele. Výtvarníky, jejichž osudem se stal kreslený film. Tato díla lze vidět v Divadle Bez zábradlí v Praze od středy 1. června.

Plzeň

Sousedské procházky v Plzni

Netradiční pohled na Plzeň, její skrytá, zapomenutá či méně známá místa nabídne zájemcům další ročník tzv. sousedských procházek.

Epizody ze světoznámého humoristického románu Jaroslava Haška v proslulém loutkovém filmu Jiřího Trnky.

Digitalizace Velké války? Se Švejkem v kině Art

Brno – Fotografie, pohlednice, filmy a dokonce i zbraně z první světové války. To vše mohou lidé přinést ukázat do kina Art, kde jim vzácné rodinné poklady odborníci zdigitalizují. To znamená, že je přidají do online databáze zaštítěné nadací Europeana Oxfordské univerzity. Příběhy zaznamenané v soukromých dopisech či osudové předměty někdejších vojáků zde tak znovu ožijí v souvislostech, na které by se možná zapomnělo.

Epizody ze světoznámého humoristického románu Jaroslava Haška v proslulém loutkovém filmu Jiřího Trnky.

Digitalizace Velké války? Se Švejkem v kině Art

Brno – Fotografie, pohlednice, filmy a dokonce i zbraně z první světové války. To vše mohou lidé přinést ukázat do kina Art, kde jim vzácné rodinné poklady odborníci zdigitalizují. To znamená, že je přidají do online databáze zaštítěné nadací Europeana Oxfordské univerzity. Příběhy zaznamenané v soukromých dopisech či osudové předměty někdejších vojáků zde tak znovu ožijí v souvislostech, na které by se možná zapomnělo.