Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Trnka

Natáčení nového seriálu České televize Hlava Medúzy - na snímku Petra Bučková.

100 důvodů pro design

Akce pořádaná ke stoletému výročí prostějovské Střední školy designu a módy ve Smetanových sadech a prostorech kina.

Představení nové tramvaje EVO 2

FOTO, VIDEO: Linka číslo 1 má nové klimatizované tramvaje

Po Plzni budou od pátku 9. srpna jezdit tři nové plně klimatizované a zcela nízkopodlažní tramvaje EVO2. Tramvaje s větší kapacitou budou jezdit po lince číslo 1, do konce roku jich chtějí mít Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) celkem 9.

VYZDOBENO. Další dvě desítky obrazů s tématikou zahrady namalovaných studenty brodského gymnázia zkrášlují od začátku prázdnin chodby gynekologicko-porodnického oddělení. Foto:Petra Černo

Pokoje a chodby brodské nemocnice zdobí obrazy studentů gymnázia

Havlíčkův Brod - Další dvě desítky obrazů s tématikou zahrady namalovaných studenty brodského gymnázia zkrášlují od začátku prázdnin chodby gynekologicko-porodnického oddělení. Už tříletý projekt pod vedením Daniela Korába, pedagoga gymnázia Havlíčkův Brod, pomáhá na chodbách a pokojích nemocničního oddělení vytvářet přátelskou atmosféru.

Tomáš Kratochvíl zase letěl dál!

Medaile malých plavců

České Budějovice – V letním poháru 10letých plavců Čech v Radlicích „vylovil“ Vítězslav Baďura z Písku stříbro na 50 kraul časem 34,29. Je to letos v jeho kategorii nejlepší čas v kraji. Na 100 kraul pak vybojoval bronz výkonem 1:16,67.

Tomáš Kratochvíl zase letěl dál!

Medaile malých plavců

České Budějovice – V letním poháru 10letých plavců Čech v Radlicích „vylovil“ Vítězslav Baďura z Písku stříbro na 50 kraul časem 34,29. Je to letos v jeho kategorii nejlepší čas v kraji. Na 100 kraul pak vybojoval bronz výkonem 1:16,67.

Dagmar Helšusová

Dagmar Helšusová: Základem knížky je příběh. Dobrý poznáte do jedenácté stránky

/ROZHOVOR/ Knížky, kam se podíváš. A k tomu autogramiády, soutěže nebo výtvarné dílny. To vše přinese červnový Festival dětského čtenářství v Liberci s podtitulem Pohádka – vrátka do světa fantazie. „Základem dobré knížky je dobrý příběh. A v pohádkách je navíc jasně definováno dobro a zlo, což je v dnešním světě, kde děti napadají dětské bandy, zásadní,“ říká Dagmar Helšusová, jež stála u zrodu liberecké akce.

Rozpálenými kolínskými ulicemi pochodovaly mažoretky a dechové orchestry.

KRÁTCE: Festival Kmochův Kolín opět uzavře centrum města

Kolín /FOTOGALERIE/ - S blížícím se festivalem Kmochův Kolín bude třeba počítat s tradičním uzavřením centra města pro motoristy. Kvůli stavbě pódií nebude možné parkovat na severní a západní straně náměstí už od 20 hodin ve středu 5. června. V sobotu 8. června odpoledne od 13.45 do 15.45 hodin bude uzavřen průjezd městem od Vodního světa do centra včetně křižovatky s Jaselskou ulicí. Tedy trasa, kudy půjde velký průvod orchestrů a mažoretek.

Sedmadvacáté Královské stříbření Kutné Hory.

Krajské galerie a muzea dostanou na akce 1,1 milionu

Střední Čechy – Více než milion korun podpoří 13 větších akcí, které pro letošní rok připravují krajské příspěvkové organizace působící v oblasti kultury. Aktivity muzeí a galerií jsou to rozmanité – od historické slavnosti či open air představení opery přes vydání sborníku až třeba po zpřístupnění objevených notových archivů.

Sedmadvacáté Královské stříbření Kutné Hory.

Krajské galerie a muzea dostanou na akce 1,1 milionu

Střední Čechy – Více než milion korun podpoří 13 větších akcí, které pro letošní rok připravují krajské příspěvkové organizace působící v oblasti kultury. Aktivity muzeí a galerií jsou to rozmanité – od historické slavnosti či open air představení opery přes vydání sborníku až třeba po zpřístupnění objevených notových archivů.

SLADOVNA. Na snímku jsou potomci Jiřího Trnky – syn Jan (vlevo) a vnuk Matyáš při instalování výstavy Zahrada 2 v písecké Sladovně.

Město přispěje na workshop seniorů v rámci výstavy Jiřího Trnky

Kutná Hora - Jednu z nejdražších výstav ve své historii připravuje na podzim Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. V říjnu tam začne dlouho očekávaná výstava Jiřího Trnky, která potrvá až do března roku 2020. Vedení města se nyní rozhodlo, že podpoří část z bohatého doprovodného programu. Unikátní výstava vyjde na rekordních 12,5 milionu korun a předčí tak i výstavu věnovanou bratřím Čapkům.

Noc s Andersenem. Ilustrační foto

Noc s Andersenem v Ostravě: Děti opět přenocují v knihovnách

Knihovna města Ostravy (KMO) opět i letos pořádá úspěšnou a u dětí oblíbenou akci Noc s Andersenem. Letošní - v pořadí již devatenáctý ročník - se uskuteční z pátku 29. března na sobotu 30. března 2019 ve vybraných pobočkách KMO.

Vila bratří Čapků na pražských Vinohradech

Čtete rajčatům Shakespeara? Odvděčí se vám rychlejším růstem

Je k nevíře, kolik literátů propadlo kouzlu zahrady. A protože jaro je na spadnutí, připomeňme si alespoň některé, jimž vůně hlíny a rozmanitost květů vstoupily nejen do života, ale i na stránky knih.Řekne-li se spisovatel-zahradník, musíme začít u Karla Čapka. Slavnou zahradou dvojdomku Čapků na pražských Vinohradech se honila jeho Dášeňka za motýly, pravidelné táčky tu měli autorovi přátelé, tzv. pátečníci, ale hlavně tu tvůrce Zahradníkova roku hledal inspiraci, smysl pro řád a čas pro usebrání.  

Musherka Renata Válková (na snímku), která se zkraje února stala světovou šampionkou, opět potvrdila, že Žďársko je skutečným regionem sportu.

Ve Lhotce mají mistryni světa

Lhotka – Závody psích spřežení mají na Žďársku dlouholetou tradici. Na Třech Studních je navíc jediná trať v Česku, připravovaná pouze pro psy. Na těchto tratích se také připravovala většina české reprezentace před začátkem světového šampionátu ve francouzském Bessans, který se letos uskutečnil na přelomu ledna a února.

Spejbl a Hurvínek

V Plzni vznikly nejslavnější české loutky. Tradici připomínají divadla i muzeum

Táhne mu na stovku a přitom nezestárl ani o jeden den. Je přechytralý, nosí staromilský frak, dřeváky na nohou a všechno poplete. Na zvídavé otázky svého syna odpovídá tak, že publikum brečí smíchy. Taťulda Spejbl. Legrační příběhy, nichž je spolu se svým synem Hurvínkem, Máničkou, paní Kateřinou Hovorkovou alias bábinkou a psem Žerykem hlavním hrdinou, pobavily už několik generací. 

Výstava Ženy a dobrodružství Bohumila Konečného

Ženy a dobrodružství, takový byl Bimba

Plzeň – Krásné ženy s pivem nebo na plovárně i velmi vyzývavou drsňačku či intimní kresby decentně zakryté závěsem. To vše nabízí výstava, která byla minulý týden zahájena v Galerii Jiřího Trnky na plzeňském náměstí Republiky.

Ilustrační foto.

V čele Radnic stojí nadále Altman

Rokycansko – Na přelomu října a listopadu se koná většina ustavujících jednání obecních a městských zastupitelstev v rámci okresu. Podívejme se do některých míst.

V areálu DEPO2015 bylo v rámci stých narozenin možné zhlédnout interaktivní výstavu „100PY: Sto let očima pěti generací“.

Oslavy výročí pod střechou

Plzeň - Nedělní sté výročí vzniku samostatného Československa kazil déšť. Lidé vyhledávali spíše zastřešené prostory. Na Tylovu Fidlovačku se stály fronty.

Oslava výročí 100 let vzniku Československa - Ilustrační foto.

Oslavy budou na ulici, v sále i v kině

Několika akcemi vyvrcholí o víkendu oslavy 100. výročí vzniku Československa v Kopřivnici. Jednu z nejdůležitějších historických událostí našeho národa si obyvatelé i návštěvníci Kopřivnice připomenou už v sobotu 27. října na třech místech na trase po Štefánikově ulici.

Režisér Tim Burton.

Temný kouzelník Tim Burton slaví šedesátiny

Na svém kontě má několik kultovních snímků, patří k výtvarníkům, kteří inspirovali celou generaci následovníků, a v neposlední řadě je Tim Burton také velkým milovníkem Prahy. Ostatně ke svým vzorům řadí Jiřího Trnku. Autor hitů, jako byl Střihoruký Edward, Batman nebo Alenka v říši divů, oslaví zítra šedesáté narozeniny.    

Letošní Den divadla Gymnázia pod Svatou Horou byl zaměřený na večerníčky.

Den divadla připomněl tvorbu příbramského rodáka

Příbram – Konec školního roku patří tradičně v příbramském divadle Dni divadla Gymnázia pod Svatou Horou. V jeho programu se studenti školy věnují nejrůznějšími divadelními formami nějakému konkrétnímu tématu. Letos si připomněli výročí 100 let narození významného příbramského rodáka animátora a režiséra Václava Bedřicha.

Ilustrační foto.

Přibyslavice poslední Opatov vůbec nešetřily

Třebíčsko – V zajetých kolejích pokračoval 21. kolem okresní přebor. Vedoucí Přibyslavice rozstřílely poslední Opatov a když fotbalisté Třebelovic nedotáhly slibně rozehraný zápas v Pyšelu do vítězného konce, lídr zvýšil náskok už na devět bodů.

Brankář záložního mužstva Náměště-Vícenic Martin Kováč musel v zápase proti Lipníku řešit spoustu složitých situací. Na snímku právě likviduje střelu Macháčka po jednom z mnoha výpadů hostí.

Blatnický kanonýr Sova řádil v Chlístově. Přibyslavice pokračují krasojízdě

Třebíčsko – V boji o špici přituhuje. Fotbalisté Přibyslavic zdolali v 19. kole okresního přeboru kvalitní Vladislav a udrželi čtyřbodový náskok před druhými Třebelovicemi. Ty zvítězily na jaře teprve podruhé, když doma porazily Opatov. Počítat se musí i se třetí Blatnicí, která vyhrála v Chlístově zásluhou čtyřgólového Milana Sovy a na podzimního krále ztrácí jen dva body. Záchranářský duel na půdě záložního mužstva Jemnicka vyzněl lépe pro hostující Hrotovice.

Ilustrační foto.

Třebelovice zápas plný obratů zvládly i bez dvou vyloučených

Horní Újezd, Blatnice – Jen dva zápasy, zato třináct branek. To nabídl úvod jarní části sezony. Vedoucí tým okresního přeboru z Třebelovic v Horním Újezdu vedl, prohrával, ale v deseti hráčích vyrovnal, a dokonce v devíti lidech dokonal obrat. Blatnice dvakrát přišla o vedení s Opatovem. Zejména díky dvěma inkasovaným gólům v rozmezí 52. a 53. minuty přišla o vedení 3:1, a tak se body dělily.

Představení Laterny magiky - ilustrační foto.

Laterna magika i dnes rozvíjí odkaz svých zakladatelů

Moderní choreografii, loutky, černé divadlo, filmové i animované projekce a mapping využijí tvůrci připravované novinky pražské Laterny magiky (LM), volně inspirované Zahradou Jiřího Trnky. Další inspirací projektu k 60. výročí první multimediální scény na světě budou vzpomínky na zahradu jejich dětství. Uvedl to vedoucí uměleckého souboru Pavel Knolle. Je spoluscenáristou, výtvarníkem kostýmů a režisérem inscenace, která bude mít premiéru 20. prosince.

Obrazárna Špejchar nabídla návštěvníkům možnost si připomenout kouzlo knižních evergreenů s legendárními ilustracemi Josefa Lady, Zdeňka Buriana, Jiřího Trnky a řady dalších.

OBRAZEM: Obrazárna Špejchar připomněla kouzlo dětství

Želeč - Obrazárna Špejchar nabídla při sobotní vernisáži návštěvníkům možnost si připomenout kouzlo zlatým prachem zavátých knižních evergreenů s legendárními ilustracemi Josefa Lady, Zdeňka Buriana, Jiřího Trnky a celé řady dalších skvělých ilustrátorů.

Představení Laterny magiky - ilustrační foto.

Laterna magika oslaví v dubnu šedesátiny

Pražská Laterna magika si na jaře připomene 60 let od chvíle, kdy jako první multimediální divadlo na světě vznikla. Od 28. do 30. dubna připraví doprovodný program k oblíbeným představením, do oslav zapojí mladé umělce a nabídne setkání s pamětníky v tradičních i netradičních prostorách. Upozorní i na fenomenální úspěch československého pavilonu na světové výstavě Expo 58 v Bruselu, kde se program s názvem Laterna magika uváděl, řekla novinářům mluvčí souboru Lucie Kocourková.