Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Trnka

Výstava Na plzeňské paletě - Jana Roštíková a Marek Roštík

Palety pro manětínské varhany

Plzeň - Manželé Jana a Marek Roštíkovi, zakladatelé občanského sdružení Svět podle Jakuba, zahájili v pondělí v plzeňské Galerii Jiřího Trnky první ze série benefičních aukcí. 

Režisér a Oráč. Jiří Trnka při práci na Starých pověstech českých, konkrétně na scéně s Přemyslem Oráčem

Odkaz legendy animovaného filmu Trnky připomene výstava za devět milionů

Střední Čechy – Na první pohled se to nezdá, ale tahle informace je ryze současná: chystá se retrospektivní výstava prací všestranného výtvarníka (malíře, knižního ilustrátora, loutkaře, světově proslulého animátora, ale i filmaře spisovatele) Jiřího Trnky nazvaná V zahradách imaginace, která má být v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře k vidění od 23. listopadu 2019 do 19. dubna 2020. Aktuálně její konání odsouhlasili středočeští radní.

Aukce dresů Rytířů. Jiří Kalla (vlevo) nabídl i dres strýčka Jaromíra Jágra, vydražil ho Jiří Trnka.

Náramná dražba rytířských dresů. Pro autisty se vybralo skoro 150 tisíc

Kladno /FOTO, VIDEO/ – Jako v londýnské aukční síni Sotheby´s si museli připadnout někteří kladenští hokejoví fanoušci v pátek večer. Těsně před svátky si vyrazili do V.I.P. ČEZ stadionu po utkání s Benátkami na dražbu speciální sady vánočních dresů, v nichž Rytíři nastoupili ve středu proti Karlovým Varům. A dražilo se pěkně zostra, z čehož měli největší radost členové hřebečského Komunitního centra pro osoby s autismem.

Jiří Brdečka

Zasmušilý Jiří Brdečka

Činorodý malíř, spoluautor scénářů a režisér animovaných filmů měl osobitý smysl pro humor, který dotáhl i v závěru svého života. Jiří Brdečka se narodil před sto lety na Štědrý den. Letošní výročí, jež se završí v neděli, provázejí dva projekty.

Klaun Kiki  s hercem Petrem Vydaraným.

Cirkus Trnka letí do Japonska

Plzeň - Jiří Trnka, plzeňský rodák, vytvořil loutky vzpěrače Šimšuly, klauna Kikiho, žongléra Nosariniho a akrobata Vrtinožky pro divadlo Josefa Skupy už před více než osmdesáti lety. 

Generálka hry Děkujeme, že zde kouříte.

FOTO: Odměna za kvalitní sex? Podraz!

Ústí nad Labem - V hlavní roli cigareta a svoboda. Satirické drama „Děkujeme, že zde kouříte“ má v pondělís v 19 hodin první reprízu v Činoherním studiu.

Výstavní prostor galerie Hollar

Hollar představuje komorní grafiku,drobné tisky budou i v prodeji

Tradiční festival komorní grafiky začne dnes v podvečer v Galerii Hollar na Smetanově nábřeží v Praze. Potrvá do 23. prosince, přičemž na středu 13. prosince je připraven grafický trh. Při něm budou své práce prodávat sami autoři, kteří jsou podle pořadatelů připraveni nabízet je za ceny, které si dohodnou s kupujícími.

Šlágr 13. kola mezi Blatnicí (v modrém) a Třebelovicemi (v červeném) rozhodly standardní situace.

OBRAZEM: Třebelovice se vrátily na první místo, kde i přezimují

Třebíčsko – Čtyři zápasy 13. kola okresního přeboru zbývalo z předešlého víkendu dohrát. Odložený byl i šlágr mezi fotbalisty Blatnice a Třebelovic, ve kterém prokázali větší kvalitu hosté a stali se tak podzimním králem elitní soutěže na Třebíčsku.

z filmu Lajka

Filmová Lajka se potká s chlípným nezmarem

/TRAILER/ Deset let života. Tolik věnoval režisér a výtvarník Aurel Klimt svému filmu Lajka. Ve čtvrtek vstoupila do kin, den před 60. výročím vypuštění prvního tvora do vesmíru.

Rezerva Náměště-Vícenic (v bíločerveném) položila základ k vítězství nad Hrotovicemi (na snímku) dvěma slepenými góly už v prvním poločase.

OBRAZEM: Pyšel uhájil nedobytnou tvrz

Třebíčsko – Obrat znamenající stoprocentní úspěšnost na vlastním hřišti přinesl souboj nováčků. Fotbalisté Pyšelu hostili v 9. kole okresního přeboru Opatov. Oba týmy se vystřídaly ve vedení a domácí se dočkali už pátého vítězství před svými diváky. Vedoucí Třebelovice splnily roli favorita v sousedském derby.

Zdeněk Šimeček u soudu.

Svého někdejšího kolegu probodával pohledem

Tábor - Soudce a předseda senátu krajského soudu Petr Černý se opět prokousává spletí podnikatelských počinů, úskoků a manévrů, kdy více jednatelů jedné firmy tahá za jiný provázek.

Nováček z Pyšelu (v oranžovém) uspěl i ve druhém zápase, tentokrát vyhrál ve Vícenicích.

Bez ztráty zůstaly už jen týmy Vladislavi, Horního Újezdu a Pyšelu

Třebíčsko – Už jen tři celky jsou bez ztráty kytičky. Ve druhém kole okresního přeboru fotbalisté Horního Újezdu přetlačili Opatov, Vladislav vyloupila Studenec a nováček z Pyšelu vyhrál v na půdě záložního mužstva Náměště-Vícenic. Všichni tři vítězové mají na kotě plný počet bodů

Nejen známí fotbaloví rozhodčí Petr Jonáš s Petrem Malíkem si budou muset zvyknout na opakovaná střídání v okresních soutěžích.

Fotbalový svaz povolil opakované střídání hráčů. Do sedmdesáté minuty

Hodonínsko – Nová fotbalová sezona přináší jednu převratnou novinku. V nadcházejícím soutěžním ročníku 2017/2018 dochází v okresních soutěžích dospělých na Hodonínsku ke změně při střídání hráčů. I v mistrovských utkáních mohou trenéři jednotlivých týmů opakovaně měnit všechny hráče uvedené v oficiálním zápise o utkání.

Malíř Karel Franta.

Pohřeb výtvarníka Karla Franty bude 26. července ve Strašnicích

Poslední rozloučení s výtvarníkem Karlem Frantou, který zemřel 19. července ve věku 89 let, bude ve středu 26. července ve Velké obřadní síni krematoria v Praze - Strašnicích. V neděli to oznámila jeho rodina. Zesnulý byl známý především ilustracemi dětských knih, získal řadu mezinárodních ocenění.

Malíř Karel Franta.

Pohřeb výtvarníka Karla Franty bude 26. července ve Strašnicích

Praha - Poslední rozloučení s výtvarníkem Karlem Frantou, který zemřel 19. července ve věku 89 let, bude ve středu 26. července ve Velké obřadní síni krematoria v Praze - Strašnicích. V neděli to oznámila jeho rodina. Zesnulý byl známý především ilustracemi dětských knih, získal řadu mezinárodních ocenění.

Malíř Karel Franta.

Ve věku 89 let zemřel výtvarník Karel Franta

Praha - Ve věku 89 let zemřel ve středu 19. července ve svém pražském domově výtvarník Karel Franta. Ve čtvrtek to oznámil básník František Novotný, který s ním vydal tři své sbírky a 23. července bude zahajovat výstavu jeho obrazů a kreseb v Lomnici nad Popelkou. Karel Franta byl známý především ilustracemi dětských knih, získal řadu mezinárodních ocenění.

Plzeň očima Petra Borovského

Plzeň očima Petra Borovského

Plzeň - Jednapadesátiletý Petr Borovský je loutkoherec a patří ke kmenovým hercům Divadla Alfa, kam nastoupil v roce 1990. „Vůbec si nedovedu představit, že bych šel někam jinam. Mám Alfu se vším všudy hodně rád. Hlavně lidi, kteří tam okolo mne jsou,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Deník.

Muzeum ve Svratce.

OBRAZEM: Muzeum zve k návratům do minulosti

Svratka – Máte-li rádi návraty do minulosti, rozhodně si nenechte ujít návštěvu svrateckého muzea. Tamní exponáty dodali z velké části místní obyvatelé, takže návštěvníci procházející jednotlivými domácnostmi je vidí tak, jak vypadaly v době první republiky.

Ilustrační foto.

Rokytnice ovládla derby a odskočila Starči

Třebíčsko – Situace se na čele tabulky mění. Vedoucí Rokytnice zvládla sousedské derby 23. kola okresního přeboru v Chlístově a využila zaváhání druhé Starče v Blatnici. Na třetí místo poskočili fotbalisté rezervního mužstva Jemnicka, kteří naplno bodovali ve Studenci.

Mikuláš Medek: Pokus o portrét M.d.S.

Nejdražší položkou aukce Dorothea byl Medkův obraz za 2,28 mil Kč

Praha - Nejdražší položkou dnešní aukce společnosti Dorotheum byl olej Pokus o portrét M.d.S. Mikuláše Medka, vítěz dražby za něj nabídl 2,28 milionu korun. O nový autorský rekord se postaral akryl Bez názvu (ubrousky) Jana Merty, který se prodal za 1,56 milionu korun. Nejvyšší skok v ceně zaznamenala práce Sedm havranů od Vojtěcha Preissiga. V sobotu to za společnost Dorotheum sdělila Evženie Belanová. Ceny jsou včetně aukční přirážky, která činí 20 procent.

Foto: Miroslav Rosendorf Na snímku je Marta Vítů a Jan Řezníček

Marta Vítů: Zamávala se mnou role matky

Ústí nad Labem /ROZHOVOR, GALERIE/ - Herečka ústeckého Činoheráku se ve filmu Ještě chvíli, prosím!, představí 17. května v biu Varšava v Liberci, 29. května v divadle Perštýn v Praze a též 22. června v klubu Le Garage Noir v Děčíně.

Foto: Miroslav Rosendorf Na snímku je Marta Vítů a Jan Řezníček

Marta Vítů: Zamávala se mnou role matky

Liberec, Praha, Děčín/ROZHOVOR, GALERIE/ - Herečka ústeckého Činoheráku se ve filmu Ještě chvíli, prosím!, představí 17. května v biu Varšava v Liberci, 29. května v divadle Perštýn v Praze a též 22. června v klubu Le Garage Noir v Děčíně.

Viktor Viktora

Profesor Viktora o slavných náhrobcích

Plzeň – Profesor Viktor Viktora bude v úterý 2. května od 17 hod. v přednáškovém sále Západočeské galerie v Plzni vyprávět o slavných náhrobcích plzeňských hřbitovů.

Děti z Mateřské školy Záboří nad Labem poznávaly zahradu

Děti z Mateřské školy Záboří nad Labem poznávaly zahradu

Záboří nad Labem /FOTOGALERIE/ - Mateřskou školu v Záboří nad Labem navštívily pracovnice z Nadace Proměny Karla Komárka. Nejstarší děti absolvovaly program Poznej svoji zahradu, inspirovaný pohádkou Zahrada od výtvarníka Jiří Trnky.

Kokoškovi

Večerníček přijde se třemi novými pohádkami

Praha - Slepičí rodinka Kokoškových, klasický český Honza a jeho kamarád beránek a Ježíšek, který se svými přáteli zažívá dobrodružství ve své Zahrádce pod hvězdami. Česká televize stále myslí i na nejmenší a připravuje pro ně hned tři nové Večerníčky se zmíněnými hrdiny.

Josef Kubáník.

Slovácké divadlo uvede novou pohádku

Uherské Hradišti /ROZHOVOR/ - Zbrusu novou pohádku Františka Hrubína Špalíček veršů a pohádek v režii Zoji Mikotové uvede Slovácké divadlo už první dubnovou neděli. Novinku, která se objeví na českých jevištích vůbec poprvé, představuje Josef Kubáník.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Zahrada nabízí dětem dvě patra zábavy

Praha - Štěkafon či Slonograf lze poznat na interaktivní výstavě Zahrada 2, vznikla na motivy díla Jiřího Trnky. Do konce března čekají na návštěvníky areálu Vltavanů v Braníku dvě patra této výstavy. Ta je tvořena několika scénami a kombinuje vystavované artefakty s projekcí.

Z výstavy Dva světy

Nechte se provést Dvěma světy

Plzeň – Anna Plešmídová spolu se svou dcerou Majou Nec-kářovou vystavuje v plzeňské Galerii Jiřího Trnky na náměstí Republiky.

David Havas.

David Havas: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - David Havas má pestré rodinné kořeny. Narodil se v Německu jako syn československé herečky a novozélandského otce. Své dospívání však celé strávil v Praze hraním ve „vznešeně divných" kapelách v žižkovských klubech a studiem na FAMU. V současné době vede kultovní kino Ponrepo a vystupuje jako stand-up komik na různých pražských pódiích.

Malíř Karel Franta.

Výtvarník Karel Franta dostal cenu za šířené české kultury

Praha - Cenu Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) v úterý udělil ministr kultury Daniel Herman výtvarníku Karlu Frantovi. Médiím to sdělila mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Ministerstvo cenu udílí za šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí. Malíř a ilustrátor Karel Franta je známý především svými ilustracemi dětských knih, je držitelem několika mezinárodních ocenění.