Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Trnka

Jaroslav Hausner vystavuje fotografie z periferií Plzně a komunity bezdomovců

Na okraji objektivem Jaroslava Hausnera

Plzeň - Jaroslav Hausner, plzeňský výtvarník a fotograf, chodil před několika měsíci po Plzni s fotoaparátem na místa, kam mnoho Plzeňanů nikdy nevkročí.

Záložní mužstvo Okříšek (v červeném) prakticky rozhodlo utkání 13. kola okresního přeboru v Chlístově (na snímku) raketovým nástupem, když ve 12. minutě vedlo už 3:0.

Rezerva Šebkovic už není na posledním místě

Třebíčsko – Podzimním králem okresního přeboru jsou fotbalisté Nových Syrovic. Ti doma rozstříleli záložní mužstvo Náměště-Vícenic zásluhou čtyřgólového snajpra Miroslava Sosnara. Druhá příčka patří Okříškám B a třetí jsou senzačně Výčapy. Naopak nováček z Lipníku se propadl na předposlední příčku a na chvost tabulky místo béčka Šebkovic klesl Březník.

Claudia Weber z německého města Traunstein je držitelkou Grand Prix 9. mezinárodního Bienále kresby Plzeň 2014. Uspěla s kresbami s názvy Kuchyň, Obývací pokoj a Ložnice

Svět posílal kresby do Plzně

Plzeň – Mimořádný zájem mezi výtvarníky celého světa vzbudil 9. ročník mezinárodního Bienále kresby Plzeň 2014.

Ilustrační foto.

Startuje celostátní Týden knihoven

Orlickoústecko – K celostátní akci Týden knihoven, kterou každoročně vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků, se hlásí i knihovny na Orlickoústecku.

Po požáru bývalé sokolovny s restaurací v Milíně.

Milín trápí vyhořelá sokolovna

Milín – Rozhodování, co s požárem poničenou sokolovnou nebo rekonstrukce tělocvičny základní školy patří mezi úkoly, kterými se budou zabývat noví zastupitelé v Milíně. Příbramský deník udělal stručnou inventuru toho, co se v Milíně podařilo a co ještě musí „počkat".

Březník (u míče) na domácím marně dobýval branku šebkovické rezervy zejména ve druhém poločase, ale stačil pouze smazat ztrátu z první půle, a body se tak dělily.

Nové Syrovice využily zaváhání rezervy Okříšek

Třebíčsko – Bez ztráty kytičky už zůstal pouze jeden tým. Taková je situace v okresním přeboru po sedmém kole. Fotbalisté Nových Syrovic doma rozstřílely Třebenice a se stoprocentním bodovým ziskem se posunuli do čela tabulky. Nový lídr má navíc zápas se Šebkovicemi B k dobru. Na druhé místo bylo po porážce ve Výčapech, které doma neztratily ani bod, odsunuto záložní mužstvo Okříšek. Třetí a čtvrté místo patří pro některé překvapivě právě staronovým účastníkům soutěže Výčapům a Chlístovu.

Medailon s hrdinou kreslených filmů má průměr 50 milimetrů a váží dvaačtyřicet gramů.

Slavný Krtek se objevuje už podruhé na stříbrné minci

Střední Morava - Nová pamětní ražba s pohádkovým Krtkem měla premiéru na nedávno ukončeném veletrhu Sběratel v Praze. V pořadí druhý titul věnovaný hrdinovi úspěšného kresleného seriálu tentokrát připomíná epizodu Krtek a raketa z roku 1966. Podle původní filmové předlohy motiv zpracoval medailér Miroslav Schovanec, medailon razí Pražská mincovna v omezeném počtu jednoho tisíce číslovaných exemplářů.

Ředitel Jiří Trnka vede Městské divadlo Děčín od 1. července 2010.

Jiří Trnka: S La Putykou to bylo napínavé jednání

Děčín - Městské divadlo Děčín řídí MgA Jiří Trnka od 1. července 2010. Narodil se v Praze, je ročník 1975. V sedmi se s rodiči přestěhoval do Děčína, měl tu pěkné dětství; absolvoval gymnázium a odešel do Prahy na DAMU, obor dramaturgie, režie a herectví. Ve svých pětatřiceti letech se vrátil do Děčína…

Ředitel Jiří Trnka vede Městské divadlo Děčín od 1. července 2010.

Jiří Trnka: S La Putykou to bylo napínavé jednání

Děčín - Městské divadlo Děčín řídí MgA Jiří Trnkaod 1. července 2010. Narodil se v Praze, je ročník 1975. V sedmi se s rodiči přestěhoval do Děčína, měl tu pěkné dětství; absolvoval gymnázium a odešel do Prahy na DAMU, obor dramaturgie, režie a herectví. Ve svých pětatřiceti letech se vrátil do Děčína…

Putování za pohádkou v žamberském muzeu.

Kam za pohádkami? Do Žamberku!

Žamberk – Po celé prázdniny je v žamberském muzeu pro návštěvníky připravena výstava Putování za pohádkou. Vernisáže se zúčastnil Josef Lukášek, který je autorem knížek o princezně Kačence a pohádek z Orlických hor.

Putování za pohádkou v žamberském muzeu.

Kam za pohádkami? Do Žamberku!

Žamberk - Po celé prázdniny je v žamberském muzeu pro návštěvníky připravena výstava Putování za pohádkou. Vernisáže se zúčastnil Josef Lukášek, který je autorem knížek o princezně Kačence a pohádek z Orlických hor.

Ilustrační foto.

Několik slov k mediální kampani a k rozsudku nad JUDr. Jiřím Trnkou

/NÁZOR/ Byl to před čtyřmi lety velký mediální skandál a úspěšný policejní zásah. Na cestě do kanceláře byl zadržen tehdejší ředitel ROP Jihozápad JUDr. Jiří Trnka a jeho spolupracovníci. Na několik měsíců skončil ve vyšetřovací cele a v médiích opakovaná obvinění obsahovala škody za miliardy.

Ilustrační foto

Města v regionu: Míst ve školkách je dost

Dát dítě do školky? Už roky to není samozřejmost. Počet odmítnutých žádostí v celé republice výrazně vzrostl. Ve Frýdku--Místku i Třinci se musejí rodiče smířit s tím, že některé školky jejich ratolest nepřijmou. Místa se ale podle měst dají najít vždy.  

Bývalý ředitel ROP Jihozápad Jiří Trnka u Městského soudu
v Praze. Snímek je z loňského července.

Soud k ROP: Půlpytel je nevinný, Trnkova podmínka platí

Praha – Vrchní soud v Praze uzavřel projednání odvolání obžalovaných i státní zástupkyně v kauze údajných manipulací s hodnocením projektů, podle něhož měly být vypláceny evropské dotace 
v rámci Regionálního operačního programu Jihozápad (tzv. pátá výzva z roku 2009).

Někdejší šéf úřadu regionální rady Jiří Trnka a jeho podřízený Martin Půlpytel na chodbě Vrchního soudu v Praze.

OBRAZEM: V kauze machinací s dotacemi padla podmínka

Praha - Po dvoudenním jednání uzavřel ve středu Vrchní soud v Praze odvolání obžalovaných i státní zástupkyně v kauze údajných manipulací s hodnocením projektů, podle něhož měly být vypláceny evropské dotace v rámci Regionálního operačního programu Jihozápad - v rámci takzvané páté výzvy z roku 2009.

Nová výstava brněnského Letohrádku Mitrovských připomíná 100. výročí narození světoznámého malíře a grafika Vojtěcha Kubašty

Ilustrace Vojtěcha Kubašty prostupují napříč časem i prostorem

Brno /FOTOGALERIE/ – Jeho jméno je pro dějiny české a československé ilustrace stejně významné jako Jiří Trnka, přesto Vojtěch Kubašta zůstává spíše v anonymitě. A přitom – jeho tvorbu zná z pohádkových či rozkládacích knih a betlémů téměř každý. Jen ona spojitost s Kubaštovým autorstvím se v toku času kamsi vytratila. Sté vyročí narození i tvorbu legendárního ilustrátora Kubašty připomíná nová výstava v Letohrádku Mitrovských.

Nová výstava brněnského Letohrádku Mitrovských připomíná 100. výročí narození světoznámého malíře a grafika Vojtěcha Kubašty

Ilustrace Vojtěcha Kubašty prostupují napříč časem i prostorem

Brno – Jeho jméno je pro dějiny české a československé ilustrace stejně významné jako Jiří Trnka, přesto Vojtěch Kubašta zůstává spíše v anonymitě. A přitom – jeho tvorbu zná z pohádkových či rozkládacích knih a betlémů téměř každý. Jen ona spojitost s Kubaštovým autorstvím se v toku času kamsi vytratila. Sté vyročí narození i tvorbu legendárního ilustrátora Kubašty připomíná nová výstava v Letohrádku Mitrovských.

Ilustrační foto

Letnice umělců začínají v bartolomějské katedrále

Plzeň – Letnice umělců, festival, který spojuje krásné umění a poselství víry, začíná v Plzni v úterý a během několika týdnů postupně navštíví katedrálu sv. Bartoloměje, kostelík U Ježíška, kapli sv. Barbory, kostel sv. Jana Nepomuckého, Muzeum církevního umění a Galerii Jiřího Trnky.

CHEATIN´. Vítěz kategorie celovečerních filmů pro dospělé z dílny Billa Plymtona. Foto: Anifilm

Anifilm: Mezi pískem, totální animací a artem na půdě

Třeboň, Praha – Barevný, invenční a plný pastelek. Takový byl letos Anifilm, mezinárodní festival animovaného filmu, který skončil o víkendu v Třeboni. A také jednotný. Smíření dvou táborů, jejichž rozkol před několika lety přinesl na domácí scénu bizarní fakt: dva festivaly animovaného filmu, se zjevně zúročilo.

Zvedá se vítr

Citrusová lovestory, Čtyřlístek i liché ponožky. Anifilm začíná

Praha /FOTOGALERIE/ – Málokterý festival o sobě může říct, že je hravý. Anifilm, který dnes startuje v Třeboni (po několika letech znovu jako jediná přehlídka animované tvorby, teplický Anifest skončil), tuhle výsadu má. Na plátnech zdejších kin defilují po celou dobu nejrůznější kreslení, loutkoví a animovaní hrdinové a jejich tvůrci nabízejí širokou škálu tvůrčích postupů, dokládající, jaké možnosti dnes animovaný film má. V záplavě jiných domácích festivalů hraných a dokumentárních snímků je to rok co rok milé osvěžení.

Filmy letošního Anifilmu. Já Padouch 2.

OBRAZEM: Filmy letošního Anifilmu

Třeboň – Loni na podzim se Anifilm spojil s konkurenčním AniFestem a vznikl jediný český festival animovaných snímků. Jeho pátý ročník rozžije Třeboň od 6. do 11. května. Program nabídne 350 filmů, řadu premiér, hity, první záběry z novinky Lichožrouti, díla z nejlepších evropských škol. Cenu za celoživotní dílo dostane Zdeněk Smetana.

Filmy letošního Anifilmu. Já Padouch 2.

OBRAZEM: Filmy letošního Anifilmu

Třeboň – Loni na podzim se Anifilm spojil s konkurenčním AniFestem a vznikl jediný český festival animovaných snímků. Jeho pátý ročník rozžije Třeboň od 6. do 11. května. Program nabídne 350 filmů, řadu premiér, hity, první záběry z novinky Lichožrouti, díla z nejlepších evropských škol. Cenu za celoživotní dílo dostane Zdeněk Smetana.

Výtvarník, ale také zakladatel Galerie Esprit a bývalý ředitel kulturního střediska Esprit Stanislav Bukovský se 13. dubna dožil 70 let. Primátor Martin Baxa mu minulý týden na plzeňské radnici předal stříbrnou pamětní medaili

Stanislav Bukovský slaví a bilancuje

Plzeň – Známý plzeňský výtvarník i organizátor kulturního a společenského života v Plzni Stanislav Bukovský tento měsíc oslavil sedmdesátiny.

Z výroby hracích kostek staropacké firmy Topa.

Ve firmě Topa se smrk mění v oblíbenou hračku

Stará Paka – Dřevěné kostky s nejrozmanitějšími motivy vznikají ve staropacké firmě Topa už od roku 1952. Vloni potěšily děti v Rudníku, kde mateřskou školu zdevastovaly povodně. Jiří Žalský neváhal a přivezl velkou krabici hraček přímo do redakce. Obdaroval i malé pacienty motolské nemocnice.

Michal Malátný z kapely Chinaski.

Michal Malátný: Praštěné pohádky jako divadlo? Asi ne

ČR /ROZHOVOR/ – Kvalitních pohádek nikdy není dost a jako audioknih je jich ještě méně. I proto je fajn, že nyní vycházejí „Praštěné pohádky" (AudioStory) z pera Luďvíka Aškenazyho. Načetli je Jana Ondrušková, Tomáš Petřík a Michal Malátný z Chinaski. Ten k nim psal i písničky, s ním jsme si o novince povídali.

Michal Malátný z kapely Chinaski.

Michal Malátný: Praštěné pohádky jako divadlo? Asi ne

ČR – Kvalitních pohádek nikdy není dost a jako audioknih je jich ještě méně. I proto je fajn, že nyní vycházejí „Praštěné pohádky" (AudioStory) z pera Luďvíka Aškenazyho. Načetli je Jana Ondrušková, Tomáš Petřík a Michal Malátný z Chinaski. Ten k nim psal i písničky, s ním jsme si o novince povídali.

Michal Malátný z kapely Chinaski.

Michal Malátný: Praštěné pohádky jako divadlo? Asi ne

ČR – Kvalitních pohádek nikdy není dost a jako audioknih je jich ještě méně. I proto je fajn, že nyní vycházejí „Praštěné pohádky" (AudioStory) z pera Luďvíka Aškenazyho. Načetli je Jana Ondrušková, Tomáš Petřík a Michal Malátný z Chinaski. Ten k nim psal i písničky, s ním jsme si o novince povídali.

Michal Malátný z kapely Chinaski.

Michal Malátný: Praštěné pohádky jako divadlo? Asi ne

ČR – Kvalitních pohádek nikdy není dost a jako audioknih je jich ještě méně. I proto je fajn, že nyní vycházejí „Praštěné pohádky" (AudioStory) z pera Luďvíka Aškenazyho. Načetli je Jana Ondrušková, Tomáš Petřík a Michal Malátný z Chinaski. Ten k nim psal i písničky, s ním jsme si o novince povídali.

Ilustrační foto

EHMK 2015 nabídne v Plzni každý měsíc jednu obří kulturní akci

Plzeň  - Každý měsíc jednu velkou víkendovou akci v Plzni připravili po celý příští rok organizátoři Evropského hlavního města kultury (EHMK). Témata projektů, které mají vždy ovládnout celé město, se zaměří na osobnosti a příběhy spojené s Plzní. Půjde o osm programových vlajkových lodí, které se dolaďovaly v posledních dnech, řekl novinářům programový šéf projektu Jiří Sulženko.

Ilustrační foto

EHMK 2015 nabídne v Plzni každý měsíc jednu obří kulturní akci

Plzeň  - Každý měsíc jednu velkou víkendovou akci v Plzni připravili po celý příští rok organizátoři Evropského hlavního města kultury (EHMK). Témata projektů, které mají vždy ovládnout celé město, se zaměří na osobnosti a příběhy spojené s Plzní. Půjde o osm programových vlajkových lodí, které se dolaďovaly v posledních dnech, řekl novinářům programový šéf projektu Jiří Sulženko.

V publikaci Střípky plzeňské hudební historie nebudou chybět ani historické fotografie, např. snímek zkušební místnosti pěveckého spolku Hlahol v Měštanské besedě

Smetanovské dny startují už v únoru

Plzeň - Hlavní, hudební, část festivalu Smetanovské dny začíná až 2. března, v den, kdy si připomínáme 190. výročí narození Bedřicha Smetany (2. března 1824 – 12. května 1884).

Výstava s názvem Autoportréty v Galerii Jiřího Trnky

FOTO: Jak vidí výtvarníci sami sebe

Plzeň - Dvakrát viděla ve středu většina návštěvníků podvečerní vernisáže, která se koná v Galerii Jiřího Trnky na náměstí Republiky.