Kreativ

ŠTÍTEK: Josef Lada

Koleno už sice neslouží jako zamlada, přesto si sedmdesátiletý Miroslav Jiskra (vlevo), který v roce 2013 získal v projektu Konta Bariéry čestný titul Senior roku, nezoufá. Na snímku s vedoucím KC Prádelna Michaelem Čihákem.

Zapšklé seniory? Ty na Bertramce nenajdete

Praha 5 - Na začátku byly nové počítače a kurz, jak na ně. A pár seniorů. To se psal rok 2012. O dva roky později je tu téměř dvě stě seniorů za týden. U zrodu Komunitního centra Prádelna stál Michael Čihák, vedoucí centra. A také sedmdesátiletý Miroslav Jiskra.

Ilustrační foto.

Tip na víkend: Muzeum zve do světa Josefa Lady

Břeclavsko - Městské muzeum a galerie Břeclav po dlouhých přípravách věnuje hlavní výstavu letošní turistické sezony českému výtvarníkovi a ilustrátorovi první poloviny dvacátého století Josefu Ladovi. Výstava, která od konce května plní břeclavské muzeum pod vodárnou, přitahuje nejmenší návštěvníky i jejich rodiče.

Třiapadesátiletá Švédka Milena Söderbergová se učí česky.

Učí se češtinu. Aby mohla zaučovat české piloty na Gripenech

Brno – Letní škola slovanských studií přilákala letos do Brna 145 zahraničních studentů. Vede je touha naučit se česky. Už podruhé mezi nimi nechybí třiapadesátiletá Milena Söderbergová ze švédského Halmstadu. Dcera československé emigrantky se s češtinou seznamovala už od dětství.

SOKOLSKÁ ULICE. Toto je letošní stav. Pavel Háček, který v ulici bydlí, se tehdy musel na pár dnů odstěhovat k příbuzným

Novou zeď ve Veselí prověří až další povodně

Veselí nad Lužnicí/ Rok po povodní - Červen letošního roku je zatím naštěstí naprosto jiný než ten loňský. Tehdy Veselští se strachem v očích pozorovali, kam až vystoupá Bechyňský potok, řeka Lužnice, i jak se s dešti vyrovná Nežárka.

Zahájení výstavy děl Josefa Lady si nenechal ujít zástup návštěvníků.

OBRAZEM: Proslulý výtvarník Lada obsadil Břeclav

Břeclav – Výstava věnovaná tvorbě proslulého výtvarníka Josefa Lady začala v úterý v břeclavském muzeu a galerii. Vernisáž navštívily davy lidí včetně Ladova vnuka. K vidění je na 160 originálních děl.

Zahájení výstavy děl Josefa Lady si nenechal ujít zástup návštěvníků.

Výstava roku, zaznělo v Břeclavi mezi Ladovými díly

Břeclav – Vnuk proslulého výtvarníka, jenž se stejně jako on jmenuje Josef Lada, procházel sálem břeclavského muzea a galerie a pokyvoval hlavou. „Dědovi by se to líbilo," podotkl poté v rozhovoru. Od úterního odpoledne až do poloviny září se Břeclav stala centrem Ladovy tvorby. Pořadatelé připravovali výstavu tři roky, pro ten letošní jde v městském muzeu a galerii o nejvýznamnější událost.

Zahájení výstavy děl Josefa Lady si nenechal ujít zástup návštěvníků.

OBRAZEM: Proslulý výtvarník Lada obsadil Břeclav

Břeclav – Výstava věnovaná tvorbě proslulého výtvarníka Josefa Lady začala v úterý v břeclavském muzeu a galerii. Vernisáž navštívily davy lidí včetně Ladova vnuka. K vidění je na 160 originálních děl.

Ilustrační foto

Nedělní aukci dominuje Josef Mánes

Praha - Největší zajímavostí dražby pořádané Aukční galerií Kodl a Vltavín v neděli 25. května na pražském Žofíně je unikátní olej Josefa Mánesa Utonulý.

Bývalý ředitel prostějovského muzea Miroslav Chytil

Jsou věci, které nechci komentovat, říká exředitel muzea Miroslav Chytil

Prostějov – Dobrý zdravotní stav, vysokoškolské vzdělání například v oboru muzeologie, znalost jednoho cizího jazyka, praxe ve vedení kolektivu, komunikační a organizační schopnosti a muzejní praxe výhodou. Toto je pouhý nástin požadavků na nového ředitele Muzea a galerie v Prostějově. Ředitel Miroslav Chytil, který byl ve funkci od roku 2009, v březnu jako ředitel skončil. Důvodem, proč svůj post dobrovolně opustil, byly vleklé zdravotní potíže.

Pochod Posázavím vedl tentokrát krajem Josefa Suka.

Turisté vyrazili do kraje Josefa Suka

Týnec nad Sázavou – Na sedmatřicátý ročník dálkového Pochodu Posázavím, tentokrát krajem Josefa Suka se vydalo přes dvě stovky milovníků pěší chůze. V rámci akce se příchozí mohli vydat celkem na šest tras dlouhých 9, 14, 16, 24, 35 a 50 kilometrů.

Václav Šípoš

Ženy se ráno samy umí zkarikovat u zrcadla, a trvá jim to hrozně dlouho

Ostrava /ROZHOVOR/ - Pravidelně v kavárně bývalého Domu knihy Librex v Ostravě (dnes patřící společnosti Knihcentrum) kreslí karikatury návštěvníků z řad populárních osobností i tváře zcela neznámých lidí. Výtvarník a malíř na volné noze Václav Šípoš ale nekreslí jen portréty. Podílí se například také na úspěšném dětském pořadu o vaření Draci v hrnci, který vysílá kanál České televize Déčko.

Výstava Hommage ā Kája Saudek v olomouckém Muzeu umění.

Saudkovu výstavu v Olomouci viděly už tisíce lidí, může zlomit rekord

Olomouc /FOTOGALERIE/ – Výstava krále českého komiksu Káji Saudka přilákala do olomouckého Muzea umění už osm tisíc lidí. Expozice s téměř šesti sty exponáty, která je k vidění od 6. února a potrvá do 18. května, by se tak mohla zařadit mezi nejúspěšnější projekty olomouckého muzea.

Muzeum Prostějovska

Muzeum v Prostějově po pěti letech úsilí získalo také statut galerie

Prostějov – Název Muzeum Prostějovska s počátkem letošního roku neplatí. Od 1. ledna roku 2014 se prostějovské muzeum, s hlavní budovou na staré radnici, jmenuje Muzeum a galerie v Prostějově. Výstavní prostory a sály expozic tvoří rovnoměrné poloviny, což se nyní promítlo i v samotném názvu.

Muzeum Prostějovska

Muzeum po pěti letech úsilí získalo také statut galerie

Prostějov – Název Muzeum Prostějovska s počátkem letošního roku neplatí. Od 1. ledna roku 2014 se prostějovské muzeum, s hlavní budovou na staré radnici, jmenuje Muzeum a galerie v Prostějově. Výstavní prostory a sály expozic tvoří rovnoměrné poloviny, což se nyní promítlo i v samotném názvu.

Stejně jako k období Vánoc patří ozdobený stromek a koledy, patří k nim také zasněžené obrázky lidové vesnice s vánočními zvyky od Josefa Lady.

Kde lze v Praze vidět pořádnou zimu? Na výstavě Josefa Lady

Praha – Každý rok namaloval nový betlém, pokaždé byl trošku jiný, a přece pokaždé typicky ladovský. Stejně jako k období Vánoc patří ozdobený stromek a koledy, patří k nim také zasněžené obrázky lidové vesnice s vánočními zvyky od Josefa Lady. Ladovy obrázky se vyjímají na kalendářích, vánočních pohlednicích, blahopřáních k novému roku i na publikacích, které o těchto svátcích pojednávají. Nyní jsou ve velké, originální podobě, k vidění také v Museu Kampa na nové výstavě Co přináší zima.

Ilustrační foto.

Kde v Praze lze vidět pořádnou zimu? Na výstavě Josefa Lady

Kampa – Každý rok namaloval nový betlém, pokaždé byl trošku jiný, a přece pokaždé typicky ladovský. Stejně jako k období Vánoc patří ozdobený stromek a koledy, patří k nim také zasněžené obrázky lidové vesnice s vánočními zvyky od Josefa Lady.

Sylva Kofroňová.

Přála bych si bílé Vánoce jako z obrázků Lady

Písek – Jak název rubriky napovídá, ti, kteří se v ní objevují, si otázky předávají jako štafetový kolík. Dnes na otázky historičky umění Emilie Blahoutové odpovídá produkční písecké Sladovny Sylva Kofroňová.

POLIČSKÁ CHARITA v adventních proměnách.

Poličská charita v adventních proměnách

Polička /FOTOGALERIE/ – Ryba v různých podobách jako hlavní symbol Vánoc, řezbářské umění a Ladovy Vánoce se staly nosnými tématy adventní výstavy S vůní vanilky, která přivítala své příznivce v budově Oblastní charity Polička.

Ilustrační foto.

Vánoční pohledy zažívají renesanci i přes elektronickou poštu

Praha – Elektronická komunikace již mnoho let nahrazuje posílání tradičních dopisů i pohledů. Přesto jsou však milovníci tištěných obrázků s vánočními motivy, kteří se tradice drží. Vánoční pohlednice dokonce v poslední době prožívají jistou renesanci. Zatímco poštovní doručovatelé každoročně lidem do schránek roznesou až o desetinu méně listovních zásilek než v předchozím roce, u výjimečných listovních zásilek, jak pošta označuje třeba velikonoční nebo vánoční přání, tomu tak není.

Valtický rodák Václav Roháč vydal úsměvný retro kalendář.

Jak by Lada tvořil dále? Výtvarník Václav Roháč se pokusil o odpověď

Valtice - Časy kolektivizace, okupace a normalizace české vesnice zachycuje nový kalendář Václava Roháče, rodáka z Valtic. Dílo vychází jako nástěnný kalendář pro rok 2014. Roháč se opřel o výtvarný rukopis Josefa Lady, a vytvořil tak úsměvné retro odrážející období let 1948 až 1989.

První ročník Ladovské mikulášské zabijačky přilákal na hrad Špilberk řadu návštěvníků.

Na Špilberku se zabíjelo, pak hodovalo. Lidé snědli celého vepře

Brno /REPORTÁŽ/ – Silný vítr přináší k nosům lidí vůni jitrnic. Přichází z velkého nádvoří brněnského hradu Špilberk. Mnozí ze zvědavců odolají zimě i poletujícím sněhovým vločkám a míří za zdrojem vůně. Není těžké ho najít. Na dřevěné konstrukci visí vepř. Kolem něj se pohybují řezníci i kuchaři a připravují zabijačkové speciality. Je deset hodin dopoledne a právě začíná Ladovská mikulášská zabijačka. Její součástí je také jarmark a doprovodný program.

Ilustrační fotografie.

Víkend provoní zabíjačkové speciality i vánoční cukroví

Brno, Brněnsko /TIP NA VÍKEND/ - Čerstvé jitrnice, ovar a další zabijačkové speciality provoní Špilberk. V Blučině na Brněnsku lidé ochutnají čerstvě napečené vánoční cukroví. O hladu nezůstanou ani bezdomovci. V sobotu dostanou jídlo od hnutí Food Not Bombs.

Předvánoční výstava Josef Lada – malíř a spisovatel. Návštěvníci si budou moci prohlédnout Ladovu tvorbu zachycující českou krajinu, zimu, dětské hry, zemědělský rok, lidové zvyky, svátky, či bájné postavy. Na snímku vnuk Josef Lada.

Muzeum Kampa vystavuje Jiřího Johna a Josefa Ladu, dárek k Vánocům

Praha – Muzeum Kampa ve středu zahájila dvě výstavy, retrospektivu Jiřího Johna k jeho nedožitým 90. narozeninám, a obrázky Josefa Lady, jimiž chce přilákat návštěvníky v předvánočním čase. Johnova výstava má název Za obzor a koná se v hlavní budově, Ladovy vánoční motivy jsou vystaveny v konírně. Muzeum Kampa bude otevřené i o vánočních a novoročních svátcích.

Valtický rodák Václav Roháč vydal úsměvný retro kalendář.

Jak by Lada tvořil dále? Roháč se pokusil o odpověď

Valtice - Časy kolektivizace, okupace a normalizace české vesnice zachycuje nový kalendář Václava Roháče rodáka z Valtic. Dílo vychází jako nástěnný kalendář pro rok 2014. Roháč se opřel o výtvarný rukopis Josefa Lady, a vytvořil tak úsměvné retro odrážející období let 1948 až 1989.

Předvánoční výstava Josef Lada – malíř a spisovatel. Návštěvníci si budou moci prohlédnout Ladovu tvorbu zachycující českou krajinu, zimu, dětské hry, zemědělský rok, lidové zvyky, svátky, či bájné postavy. Na snímku vnuk Josef Lada.

Muzeum Kampa vystavuje Jiřího Johna a Josefa Ladu

Praha – Muzeum Kampa dnes zahajuje dvě výstavy, retrospektivu Jiřího Johna k jeho nedožitým 90. narozeninám, a obrázky Josefa Lady, jimiž chce přilákat návštěvníky v předvánočním čase. Johnova výstava má název Za obzor a koná se v hlavní budově, Ladovy vánoční motivy jsou vystaveny v konírně. Muzeum Kampa bude otevřené i o vánočních a novoročních svátcích.

Židovský hřbitov Jaroslava Čermáka.

Lada, Toyen a jiní aneb Dražba skoro za sto milionů

Praha - Několik obrazů ukrytých desítky let v soukromých sbírkách bude vydraženo na aukci pořádané Aukční Galerií Kodl a Aukční síní Vltavín 1. prosince na Žofíně. Patří mezi ně například unikátní plátno Jindřicha Štýrského Akvárium, vystavené pouze jednou před 90 lety, nebo dosud nepublikovaná práce Josefa Lady Stavění sněhuláka.

Ve městě přibude čtyřicítka nových stromů a keřů

Jasany, duby i jilmy. V Prostějově přibude zeleň za čtvrt milionu

Prostějov – V Kolářových sadech, na Hloučele, na Pernštýnském náměstí či ve Vrahovicích. Hned na několika místech v Prostějově přibudou nové stromy a keře. Městu se podařilo ušetřit čtvrt milionu korun, které plánuje investovat do zlepšení životního prostředí. Veřejná zeleň se ve městě rozšíří celkem o 44 stromů a keřů.

Ve městě přibude čtyřicítka nových stromů a keřů

Jasany, duby i jilmy. V Prostějově přibude zeleň za čtvrt milionu

Prostějov – V Kolářových sadech, na Hloučele, na Pernštýnském náměstí či ve Vrahovicích. Hned na několika místech v Prostějově přibudou nové stromy a keře. Městu se podařilo ušetřit čtvrt milionu korun, které plánuje investovat do zlepšení životního prostředí. Veřejná zeleň se ve městě rozšíří celkem o 44 stromů a keřů.

Kresba Josefa Lady.

Hrad Špilberk zahalila sněhobílá zima Josefa Lady

Brno /FOTOGALERIE/ – Muzeum města Brna láká na novou výstavu kreslíře a ilustrátora Josefa Lady, která představí jeho obsáhlou tvorbu věnovanou dětem… Černý kocour Mikeš, pohádkový Honza, bubáci a hastrmani. Ti všichni ožívají na Špilberku – v Ladových ilustracích a obrazech. Předvánoční výstavu tohoto předního českého výtvarníka přichystalo v západním křídle hradu Špilberk Muzeum města Brna.

Ilustrační foto.

Zámecká sezona v Hradci a Raduni: Návštěvnost ovlivnilo počasí

Opavsko - Zámky v Hradci nad Moravicí a v Raduni připravily během letošní sezony návštěvníkům spoustu kulturních akcí, zajímavých výstav a dalších doprovodných programů. Na hradecký zámek zavítalo do poloviny října 30 899 návštěvníků, což je proti loňsku mírný nárůst, a raduňský si prohlédlo 13 400 zájemců, což je proti minulé sezoně mírný pokles.

Vánoční trhy v Chebu.

Chebské vánoční trhy slibují ještě bohatší program

Cheb - Vánoční trhy v Chebu se letos opět uskuteční ve velkém. Tentokrát by měl být program dokonce bohatší. O známé tváře nebude nouze ani na reprezentačním plese města. „Loni se město rozhodlo vánoční trhy pojmout jinak," uvedl chebský místostarosta Tomáš Linda.