Kreativ

ŠTÍTEK: Josef Lada

Staré velikonoční pohlednice z archivu Jana Malířského.

RETRO: Velikonoce na starých pohlednicích. Vrátíme se i do časů Rakouska Uherska

Milá babičko, přejeme ti veselé Velikonoce, už máme upletené pomlázky a v pondělí tě přijedeme vyšlupat! Možná právě takovou zprávu jste jako děti posílaly na velikonoční pohlednici své babičce. Zavzpomínejte si na staré malované pohledy nejen od Josefa Lady. Za poskytnutí snímků děkujeme Janu Malířskému ze Strakonic.

Staré velikonoční pohlednice z archivu Jana Malířského.

RETRO: Velikonoce na starých pohlednicích. Vrátíme se i do časů Rakouska Uherska

Milá babičko, přejeme ti veselé Velikonoce, už máme upletené pomlázky a v pondělí tě přijedeme vyšlupat! Možná právě takovou zpávu jste jako děti poslílaly na velikonoční pohlednici své babičce. Zavzpomínejte si na staré malované pohledy nejen od Josefa Lady. Za poskytnutí snímků děkujeme Janu Malířskému ze Strakonic.

Hlavním tématem Noci s Andersenem byl spisovatel Josef Lada.

Noc s Andersenem ve Veselí patřila zvířatům. Zejména panu Ladovi a jeho Mikešovi

V Městské knihovně ve Veselí nad Moravou se 2. 4. sešlo 16 dětí, aby se společně zúčastnily Noci s Andersenem. Tato akce vznikla na podporu čtenářství a zúčastňují se jí tisíce dětí po celé České republice i v zahraničí. Děti můžou přespat v knihovně mezi regály plnými knih a předtím se připojit k programu, který pro ně jednotlivé knihovny připraví.Děkujeme paní Žajdlíkové  z Městské knihovny Veselí nad Moravou za dnešní příspěvek. 

Staré velikonoční pohlednice z archivu Jana Malířského.

RETRO: Velikonoce na starých pohlednicích. Vrátíme se i do časů Rakouska Uherska

Milá babičko, přejeme ti veselé Velikonoce, už máme upletené pomlázky a v pondělí tě přijedeme vyšlupat! Možná právě takovou zpávu jste jako děti poslílaly na velikonoční pohlednici své babičce. Zavzpomínejte si na staré malované pohledy nejen od Josefa Lady. Za poskytnutí snímků děkujeme Janu Malířskému ze Strakonic.

Březen – měsíc čtenářů, měsíc knihy ve školní družině Základní školy Beroun-Závodí.

Děti si v měsíci čtenářů připomněly mnoho významných spisovatelů

/FOTOGALERIE/ Březen – měsíc čtenářů je celostátní akce, která podporuje a propaguje četbu. Vznikla v roce 2009 a jejím organizátorem je Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky. Březen – měsíc čtenářů navazuje na Březen – měsíc knihy a na Březen – měsíc internetu. Celý tento měsíc je v naší školní družině vždy výrazně věnován četbě a knize. Ne jinak tomu bylo i letos.

Večer s Andersenem na MŠ Jugoslávská v Teplicích.

FOTO: Večer s Andersenem na MŠ Jugoslávská v Teplicích se vydařil

Noc s Andersenem je zpět! V podání naší mateřské školy je zpět „Večer s Andersenem“, který se uskutečnil 1. dubna 2022. Každý rok tímto projektem oslavujeme Mezinárodní den dětské knihy, jež se váže na 2. duben, tj. den narození jednoho z nejvýznamnějších světových pohádkářů H. Ch. Andersena. Jedná se o akci celosvětového formátu, jejímž hlavním cílem je probudit u dětí zájem o četbu knih.

Noc s Andersenem v režii holešovské knihovny byla opět nezapomenutelná.

Přespávačka v knihovně. V té holešovské nocovalo 33 malých čtenářů

Jak je v Holešově dobrým zvykem, akce městské knihovny bývají hojně navštěvovány. Ani letošní Noc s Andersenem nebyla výjimkou. Možnost trávit podvečer, večer a noc ve společnosti postav z Ladových pohádek a ilustrací si nenechalo ujít 33 malých čtenářů. Holešovské knihovnice neponechaly nic náhodě a připravily pro děti krásnou a dobrodružnou výpravu po městě. Neodradila je ani nepřízeň počasí, která ve výsledku opravdu žádnou překážkou nebyla.

Zdeněk Kellner

KOMENTÁŘ: Ladovské zimy se nejspíš letos znovu nedočkáme

Stále častěji už pouze na fotografiích můžeme vidět sníh v naších středočeských končinách. Mnozí určitě řeknou, že je to dobře, já ale patřím k těm, kteří by raději sníh než holomrazy nebo se brodit břečkou. Jenže to, aby napadl, ovlivnit neumím. Bohužel.

Zpříjemnit chvíle v nelehké covidové době přijela obyvatelům domova důchodců v Bystřanech Ewa Farna. Zazpívala jim z parkoviště před objektem. Klienti její vystoupení sledovali z balkonů.

Covidová doba ukázala seniorům v Bystřanech, jak se zabavit v osamění

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Těžké dvouleté období má za sebou Domov důchodců v Bystřanech. Zaměstnanci i klienti domova se museli vypořádat s několika vlnami covidu-19. Podle ředitelky Miroslavy Barešové to ale byla také doba, která přinesla do zařízení nové zkušenosti a hlavně nové poznání. 

Velvyslanec Japonska v České republice Hideo Suzuki a hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Krajské objekty by mohly přilákat projekty ambasády země vycházejícího slunce

Nové možnosti spolupráce s Japonskem se rýsují v oblasti školství i kulturních akcí. Vyplynulo to z rozhovorů na krajském úřadu, kde hejtmanku Petru Peckovou (STAN) ve středu 2. února navštívil velvyslanec Japonska Hideo Suzuki. Nově by se ale také mohlo jednat třeba o možnosti, že by japonská ambasáda pořádala své akce a další projekty v galeriích, muzeích i dalších objektech Středočeského kraje.

Tradiční zabijačka ve valašské hospodě U Janíka, 29. ledna 2022 ve Frenštátě pod Radhoštěm. Řezník Jaroslav Nitka.

Jako z Ladových obrázků. Při veřejné zabíjačce na Horečkách nechyběla cimbálovka

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na první pohled mohl mít člověk v sobotu dopoledne před hospodou U Janíka na Horečkách ve Frenštátě pod Radhoštěm pocit, že se ocitl ve stylizovaném obrazu Josefa Lady. Stylové valašské stavení z roku 1873, lidová muzika, ženy v krojích, všude sníh, v drátěných koších hoří dřevo, na trojnožce visí zabité a očištěné připravené prase. Ano, tradiční zabijačka, kterou pro veřejnost připravili majitelé této stylové venkovské hospůdky.

Suchovský rybník je vyhlášený kvalitou své vody během celé letní sezony. V zimě se využívá k ledním sportům.

Pohlednice od Josefa Lady: Malebný Suchovský rybník okouzlí i v zimě

Chloubou obce Suchý na Boskovicku je především jeho rybník a okolní lesy. Nevšedně čistá voda je v létě skvělá pro plavce a v zimě se nabízí jako přírodní kluziště pro lední bruslaře. Je to ale také vyhledávaná lokalita k procházkám. Paní Romana Langerová k rybníku pravidelně chodí a kouzlení bohyně Morany jí nepřestává fascinovat. Děkujeme jí za dnešní fotografie.

Znojemská Galerie a Prostor nabízí výstavu současné české ilustrace.

GaP představuje oceněné ilustrace inspirované Znojmem

Výstava Současné české ilustrace přibližuje možnosti a rozmanitost tohoto oboru. Vystavující umělci a umělkyně jsou vybraní finalisté ceny Czech Grand Design v kategorii Ilustrátor roku. Součástí výstavy jsou také práce, které vznikly z prvního rezidenčního pobytu Nikoly Logosové, Patrika Antczaka a Jana Šrámka ve Znojmě. Inspiraci historickým Znojmem uplatnila ve svých plakátech a omalovánce také Dagmar Skokanová. Děkujeme Daniele Hegové za pěkný příspěvek a BoysPlayNice za krásné fotky.

Švandovo divadlo na Smíchově dnes večer uvádí Lady Macbeth z Újezdu.

Tipy na pondělí 17. ledna

Chcete si zpříjemnit dnešní den? Kulturní a společenské organizace začínají přidávat další a další akce. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

Švandovo divadlo na Smíchově v pondělí večer uvádí hru Na Větrné hůrce.

Tipy na pondělí 10. ledna

Máme tu druhé pondělí letošního roku. Kulturní a společenské organizace začínají přidávat další a další akce. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

Ve Valdštejnské jízdárně na vás čeká výstava Buddha zblízka.

Tipy na úterý 4. ledna

Máte program na dnešní den? Kulturní a společenské organizace si v této době dávají ještě trochu novoročního volna, ale i dnes se dá užít zábavu na zajímavé akci. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

V pankráckém obchodním centru Arkády si můžete užít úžasný Svět medúz.

Tipy na pondělí 3. ledna

Je tu první pondělí roku 2022. Kulturní a společenské organizace si v této době dávají ještě trochu novoročního volna, ale i dnes se dá užít zábavu na zajímavé akci. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

Muzikant a trumpetista Miroslav Kubák z Mašovic již čtrnáctým rokem obléká kostým znojemského ponocného.

Ponocný jak od Lady je unikát. Respekt si ve Znojmě sjedná rohem z buvola

/FOTO, VIDEO/ Výjev jako z obrázku Josefa Lady zažívají každoročně v době Vánoc lidé v centru Znojma. Hluboký zvuk rohu poutá k večeru jejich pozornost ve svátečně rozsvícených ulicích poblíž radnice s věží. „Odbyla pátá hodina, nechť jsou zde srdečně vítání ti, kdo do starobylého, královského města Znojma zavítali,“ pronáší váženým hlasem ponocný.

Nový betlém v Kamenici nad Lipou mohou zájemci vidět od pátku 27. listopadu.

Tradice a kouzlo Vánoc. Řezbář Bohumil Biňovec zve do Kamenice na svůj betlém

Na okraji města Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku žije řezbář Bohumil Biňovec, který se už šestnáct let věnuje výrobě betlémů. Jeden z nich tvořený postavami v životní velikosti před pěti lety zdobil i pražskou katedrálu svatého Víta. Svůj nejnovější betlém vystavuje od 26. listopadu v suterénu svého domu. Zájemci si ho tak budou moci prohlédnout přes prosklenou stěnu otevřené garáže až do 2. ledna 2022.

Zatímco řidičům a silničářům vytvořila sněhová nadílka hodně vrásek na čele, dětem vykouzlila úsměv na tváři.

Vydatná sněhová pokrývka v Brně: pětkrát větší množství oproti průměru

/INFOGRAFIKY/ Jako při sledování obrázků Josefa Lady si museli připadat Brňané na konci minulého týdne. Na meteorologické stanici v brněnských Tuřanech naměřili odborníci jenom za čtvrtek patnáct centimetrů napadeného sněhu, což je nejvyšší denní přírůstek nového sněhu od roku 2005. Nejvyšší hodnota naměřená na této stanici je ale třiadvacet centimetrů ze začátku února 1963. Stanice měří od roku 1961.

V Horáckém muzeu se zabydleli řemeslníci.

Na návštěvníky Horáckého muzea dýchlo vánoční kouzlo. Podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Vánoční dekorace drátkované, z kukuřičného šustí, skleněné, dřevěné a mnohé další. Nazdobené stromečky, betlémy i zimní obrázky Josefa Lady. A k tomu vlastnoruční výroba slaměných řetězů na stromeček. Tak vypadá Vánoční prodejní výstava řemesel v novoměstském Horáckém muzeu.

Jiří Kohout

Komentář: Ježíšku a Lado, nedejte se!

Vánoční stromy se o víkendu rozsvítí na návsích většiny vesnic a na náměstích většiny měst. Někde s doprovodným programem, jinde, vzhledem k aktuální epidemiologické situaci, bez živého zpěvu, žehnání a svařáku ze stánku.

Nový betlém v Kamenici nad Lipou mohou zájemci vidět od pátku 27. listopadu.

Tradice a kouzlo Vánoc. Řezbář Bohumil Biňovec zve do Kamenice na svůj betlém

Na okraji města Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku žije řezbář Bohumil Biňovec, který se už šestnáct let věnuje výrobě betlémů. Jeden z nich tvořený postavami v životní velikosti před pěti lety zdobil i pražskou katedrálu svatého Víta. Svůj nejnovější betlém vystaví od pátku 26. listopadu v suterénu svého domu. Zájemci si ho tak budou moci prohlédnout přes prosklenou stěnu otevřené garáže až do 2. ledna 2022.