Kreativ

ŠTÍTEK: Josef Lada

Obrazárna Špejchar nabídla návštěvníkům možnost si připomenout kouzlo knižních evergreenů s legendárními ilustracemi Josefa Lady, Zdeňka Buriana, Jiřího Trnky a řady dalších.

OBRAZEM: Obrazárna Špejchar připomněla kouzlo dětství

Želeč - Obrazárna Špejchar nabídla při sobotní vernisáži návštěvníkům možnost si připomenout kouzlo zlatým prachem zavátých knižních evergreenů s legendárními ilustracemi Josefa Lady, Zdeňka Buriana, Jiřího Trnky a celé řady dalších skvělých ilustrátorů.

Sto dvacet let své existence si v neděli připomene hvězdárna v Ondřejově na Praze-východ. Na snímku Západní a v pozadí Centrální kopule postavené J. J. Fričem

Špičková observatoř v Ondřejově začínala jako dřevěná bouda

Ondřejov – Kulaté jubileum si v neděli připomene tým hvězdárny u Ondřejova na Praze-východ. Observatoř stojící blízkosti Hrusic spojovaných s Josefem Ladou existuje rovných 120 let. Alespoň se tohle číslo uvádí v souvislosti s tím, že zakladatel hvězdárny Josef Frič 21. ledna 1898 koupil za 900 zlatých kus lesa na vrchu Manda. 

Katechetka Alena Sienská spolu s farářem Rudolfem Zahálkou na faře v České Bělé už deset let pořádají výstavu betlémů.

Vánoční atmosféru zpříjemní swing, koledy nebo betlémy

Havlíčkobrodsko – Poslední adventní týden je ideální příležitostí k tomu ignorovat předvánoční shon a vychutnávat si sváteční atmosféru na vyzdobených náměstích s horkým punčem nebo trdelníkem. Čas před Štědrým dnem lidem na Havlíčkobrodsku zpříjemní zajímavé výstavy, betlémy nebo příběh narození Ježíše.

Součástí oslav 170. výročí narození Josefa Lady byl i křest lavičky

Lada má v Hrusicích svou břízu i svou lavičku. Z břízy

Střední Čechy – Josef Lada byl součástí dětství každého z nás. Právě do Památníku Josefa Lady a jeho dcery Aleny v Hrusicích na Praze-východ to v neděli přijel připomenout předseda výboru středočeského zastupitelstva pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM). 

Vánoční stromečky, koledy, pohádky. Punkevní jeskyně ožily duchem Vánoc

V Punkevních jeskyních čekaly Saxana i Marfuša. Lidé zpívali s Popelkou

Blansko /REPORTÁŽ/ -  V sobotu odpoledne odchází z Punkevních jeskyní poslední návštěvníci. Před vstupní halu vybíhají průvodkyně. Nespěchají domů. Halu už mají vánočně vyzdobenou a teď věší hvězdy z papíru i na stromek před ní. Už nezbývá moc času. Za chvíli se začnou scházet první nedočkavci na oblíbené oživené prohlídky, tentokrát pod názvem Duch Vánoc.

Katechetka Alena Sienská spolu s farářem Rudolfem Zahálkou na faře v České Bělé už deset let pořádají výstavu betlémů.

Rákosový, dřevěný nebo z perníku. Fara vystavuje betlémy

Česká Bělá – Kdo zamíří do České Bělé, určitě nemůže vynechat návštěvu originální výstavy betlémů, kterou zdejší farnost pořádá každý rok. Návštěvníci se tu mohou pokochat betlémy všech možných materiálů i stáří nebo obřím rákosovým betlémem a tradičními ladovskými postavičkami, jejímiž autory je zdejší farář Rudolf Zahálka a katechetka Alena Sienská.

Libor Pištělka všechny betlémy umístil do regálů vlastníma rukama. Většinu musel sám sestavit, uložit na podložku, ozdobit a dodat vlastnoručně psanou popisku.

Sbírá betlémy. Libor Pištělka jich má nejspíš nejvíc na světě

Švábenice /CO SOUSED, TO SBĚRATEL/ - Betlémy mu učarovaly už jako malému, velmi si přál jeden vlastnit. Tehdy ho však nebylo možné sehnat, a tak se sen jednasedmdesátiletého Libora Pištělky ze Švábenic na Vyškovsku splnil až v roce 1957. Bylo mu jedenáct a dostal národopisný betlém malířky Marie Fischerové-Kvěchové. To ještě netušil, že o šedesát let později bude jeho sbírka čítat 1540 rozmanitých betlémů. „Přitom do roku 1990 jsem jich měl jen patnáct,“ vzpomínal Pištělka, o němž pojednává další díl seriálu Deníku Rovnost Co soused, to sběratel.

Sladké Vánoce přilákaly do Kutné Hory tisíce lidí.

Sladké Vánoce přilákaly do Kutné Hory tisíce lidí

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Zimní Cukrářské slavnosti a adventní trhy se uskutečnily v sobotu 9. prosince v historickém centru Kutné Hory. Organizátoři odhadují, že městem prošlo během dne zhruba pět tisíc lidí.

Retrospektivní výstava Sedmičky Josefa Lady.

Lada patří k oblíbencům sběratelů, nejdražší dílo je za 3,5 milionu korun

Jedním z nejvyhledávanějších autorů českých aukcí je dlouhodobě Josef Lada. Letos prošlo tuzemskými dražbami 39 jeho děl, 25 z nich našlo kupce. Jen na listopadové aukci Galerie Kodl se prodalo pět Ladových děl za 4,7 milionu korun, včetně aukční provize za 5,64 milionu korun. Nejdražším dílem Josefa Lady, které se na aukcích v Česku kdy prodalo, je soubor osmi velkoformátových kolorovaných kreseb na kartonu Jak se dělají noviny z roku 1928. Nový majitel za ně před rokem zaplatil přes 3,5 milionu korun.

V Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře přivítali letošního 130 000. návštěvníka.

V Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře přivítali letošního 130 000. návštěvníka

Kutná Hora – České muzeum stříbra otevřelo v pátek 8. prosince v 10 hodin svou bránu, před kterou již netrpělivě čekali žáčci 1. A z kutnohorské Základní školy Žižkov. Ti přišli spolu s učitelkou Janou Němečkovou navštívit nově otevřenou výstavu Ladovské Vánoce. Ve výstavní síni na jejich příchod již čekali zástupci Středočeského kraje a Českého muzea stříbra.

Galerie Zdeněk Sklenář v Mikulandské ulici v Praze.

Zdeněk Sklenář má novou galerii, zahájí ji skupinová výstava

Galerie Zdeněk Sklenář otevírá nové prostory v Mikulandské ulici. První výstava se jmenuje 1685 dní a nocí, přístupná bude od 12. prosince a představuje mnoho autorů, jimž se galerista Sklenář věnuje. Galerie na čtyřech stovkách metrů čtverečních by měla nahradit někdejší prostory na Smetanově nábřeží, které v roce 2013 zničil výbuch. Nachází se v barokním Schönkirchovském paláci, který je po rekonstrukci propojen se sousední novostavbou.

Předvánoční čas v sobotu 2. prosince ozdobily v Sedlčanech na náměstí dva nové české rekordy, křest knížky, rozsvícení stromku a adventní průvod.

V Sedlčanech zahájili advent dvěma novými českými rekordy

Sedlčany /FOTOGALERIE/ – Sedlčany zaútočily na dosavadní český rekord, který byl přiznán před pěti lety firmě VSP DATA, kdy bylo zaevidováno na jednom místě 297 lidí se zimními čepicemi na hlavě. Díky nadšencům a recesistům se na sedlčanském náměstí podařilo v sobotu 2. prosince tuto pomyslnou laťku posunout téměř trojnásobně. 

Vánoce na Veselém kopci

Vánoce na Veselém Kopci připomínají obrázky Josefa Lady

Veselý Kopec – Skanzen pokryl první sníh. Lepší kulisu si pořadatelé tradiční vánoční výstavy ani nemohli přát. V chaloupkách stojí ozdobené vánoční stromky a některé i hostí řemeslníky, kteří zdobí perníčky nebo pletou ozdoby ze slámy. Mezi staveními pendlují desítky návštěvníků, nadšené děti rejdí ve sněhu a do toho hrají a zpívají Bratříčci ze Slovácka. Vánoční atmosféra jako vyšitá.

Výstavní prostor galerie Hollar

Hollar představuje komorní grafiku,drobné tisky budou i v prodeji

Tradiční festival komorní grafiky začne dnes v podvečer v Galerii Hollar na Smetanově nábřeží v Praze. Potrvá do 23. prosince, přičemž na středu 13. prosince je připraven grafický trh. Při něm budou své práce prodávat sami autoři, kteří jsou podle pořadatelů připraveni nabízet je za ceny, které si dohodnou s kupujícími.

Josef Lada: Zima na vsi.

Josef Lada. Není nic vánočnějšího

Nalaďte se na Vánoce. Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně pro veřejnost připravila výstavku dokumentů ke 130. výročí narození českého malíře, ilustrátora a spisovatele, od jehož úmrtí letos uplyne 60 let.

Vzácná mláďata tygra malajského dostanou v neděli v pražské zoo jména od kmotrů ze skupiny Laura a její tygři.

Křtiny tygřích mláďat proběhnou v první adventní neděli

Na první adventní neděli od 14 hodin proběhnou v Zoo Praha křtiny vzácných „koťat“ tygra malajského. Jména pro ně vybrali chovatelé v čele s Věrou Makovskou a jejich kmotrem se stane skupina Laura a její tygři. Od 17 hodin bude následovat rozsvěcení nového vánočního stromu Zoo Praha.

Ilustrační foto

Ladovské Vánoce se chystají na Hrádku

Kutná Hora - Už za pár dní se návštěvníkům představí další z tradičních vánočních výstav připravených Českým muzeem stříbra na Hrádku. Výstava s názvem Ladovské Vánoce představí obrazy Aleny Ladové, lidové zvyky a akvarely a dřevořezby Hany Richterové.

Výstava ku příležitosti 130. výročí od narození a 60. výročí od úmrtí Josefa Lady bude k vidění do 1. prosince v kdyňské Městské knihovně.

Výstavu Josefa Lady zrealizovaly samy knihovnice

Kdyně – V prostorách Městské knihovny ve Kdyni probíhá od 6. listopadu výstava „Josef Lada“, kterou vlastními silami zrealizovaly samy pracovnice knihovny a to ku příležitosti významného životního jubilea slavného malíře a spisovatele Josefa Lady.

Výstavu Sedmičky Josefa Lady můžete vidět v Tančícím domě.

Malíř, který dokáže rozesmát: V Tančícím domě začíná výstava děl Josefa Lady

Přišla ladovská zima. Do Tančícího domu na Rašínově nábřeží. Tam se můžete přijít až do dubna podívat na téměř 400 děl od významného malíře Josefa Lady. Na výstavě vás čekají Ladovy obrazy, ilustrace časopisů či replika umělcovy pracovny včetně osobních věcí. Mezi unikáty expozice patří především interaktivními exponáty, které jsou součástí Ladovy přehlídky zcela poprvé. Některé vystavené obrazy a ilustrace mohli lidé zároveň vidět naposledy v roce 1957.

100 let české státnosti ve Středočeském kraji.

Oslavy 28. října se protáhnou na celý rok

Střední Čechy – Oslavy výročí 28. října máme, dá se říci, za sebou. Skutečnost je ale jiná. Právě odstartovaly ty další. Rozmanité akce k připomenutí stého výročí moderní české státnosti budou trvat celý rok. Alespoň ve středních Čechách. Co se chystá, představila ve čtvrtek hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v pražském Obecním domě; přímo v prostorách, kde takzvaní „muži 28. října“ v roce 1918, na sklonku Velké války, o naší samostatnosti rozhodovali. Mezi pěticí špiček tehdy nechyběli ani Středočeši: Antonín Švehla a František Soukup.

Ilustrační foto.

Týden knihoven je v plném proudu

Týniště nad Orlicí - Pestrý program připravila v rámci Týdne knihoven, tentokrát s mottem „Braňte knihu!“, Městská knihovna v Týništi nad Orlicí.

Jičín se pohádkově nadechl, odpoledne začne žít festivalem

Jičín se pohádkově nadechl, odpoledne začne žít festivalem

Jičín - Dvacátý sedmý ročník festivalu Jičín – město pohádky se probudil do chladivého rána. Sluníčko už nás ale lechtá svými hřejivými paprsky a v Jičíně se všechno chystá ne velkolepé oslavy pohádky, která v letošním roce představí tradice Tradičně i netradičně.

Alois Urbánek z Pasohlávek sbírá pohlednice s obrázky Josefa Lady.

Láska k Ladovi sběratele dostala až do knihy rekordů

Pasohlávky /CO SOUSED, TO SBĚRATEL/ – Ať už byly Velikonoce, Vánoce či jiné svátky, v rodině Aloise Urbánka z Pasohlávek se vždy psalo přání na pohlednice s obrázkovými náměty známého českého malíře a ilustrátora Josefa Lady. Tyto vzpomínky z dětství Urbánkovi zůstaly v paměti a pátrání po dalších Ladových pohlednicích se mu stalo celoživotní vášní. Dosud jich posbíral na 2 813 kousků. Nejstarší vznikl před 104 lety. Jeho zálibě je věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Co soused, to sběratel.

Foto z představení.

Příbramské děti i jejich rodiče potěší příběhy kocoura Mikeše

Příbram – Známé příběhy kocoura Mikeše a jeho kamarádů Pašíka a Bobeše přiveze do Příbrami Divadlo Scéna Zlín. Představení s názvem O kocouru Mikešovi sehraje na Velké scéně Divadla Antonína Dvořáka v neděli 14. května od 15 hodin, pondělní představení od 9 a 10.30 hodin jsou určena příbramským školákům.

Adolf Born

Posmrtní přehlídka děl Adolfa Borna začíná v Muzeu Kampa

Retrospektivní výstavu díla Adolfa Borna uspořádalo rok po jeho smrti Muzeum Kampa. Jmenuje se Jedinečný svět a snaží se přiblížit tvorbu grafika a ilustrátora v co největší šíři. Začíná pracemi z 60. let a ukazuje také poslední dílo, které autor dokončil den před svou smrtí, 21. května 2016.

Tradiční velká jarní akce se v prostorách empírového zámku konala v neděli 23. dubna.

OBRAZEM: Kačina hostila Zámeckou pouť

Proměnlivé počasí doprovázelo nedělní Zámeckou pouť na zámku Kačina, i tak ji navštívily desítky lidí, zejména rodiny s dětmi. Tradiční velká jarní akce, která se v prostorách empírového zámku konala od 10 do 17 hodin, byla i pomyslným otevřením turistické sezóny pro nadcházející rok.