Kreativ

ŠTÍTEK: Josef Lada

Herečka Jiřina Bohdalová a hudebník Michael Kocáb v budově Krajského soudu v Praze, jenž 26. srpna 2019 rozhodoval v případu podnikatele Jaroslava Fröhlicha a jeho ženy Evy, kteří čelí obžalobě z podvodu kvůli prodeji údajně padělaných obrazů

Padl trest. Manželé prodávali padělané obrazy. Poškodili i Jiřinou Bohdalovou

Za prodej údajně padělaných obrazů potrestal dnes Krajský soud v Praze podnikatele Jaroslava Fröhlicha osmiletým vězením a peněžitým trestem 15 milionů korun. Jeho ženu Evu poslal na šest let do vězení a kolegovi Martinu Trokanovi uložil sedmiletý trest. Oba mají také zaplatit po pěti milionech korun. Trojice se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustila podvodu a způsobila škodu za desítky milionů korun, kterou musí společně uhradit. Rozhodnutí není pravomocné, obžalovaní se na místě odvolali. Státní zástupce, který v závěrečné řeči navrhl jejich osvobození, si ponechal lhůtu.

DOMÁCÍ VLÁDLI. Rejšický Zdeněk Jakubec se přes luštěnického Tomáše Holčapka k míči neprotlačil.

Fotbalisté Luštěnic to na sousedy umějí

Derby tři kilometry vzdálených vesnic připomíná hokejové play-off. Nejen vypjatou atmosférou, ale i četností. Fotbalisté Rejšic zajížděli k sousedům do Luštěnic v posledním kole jara, které se pro bouřku muselo jako poslední zápas v republice další týden opakovat. Los si zašpásoval a poslal je tam potřetí za sebou i na úvod nové sezony.

Víkend otevřených zahrad. Ilustrační foto.

Neobvyklé zážitky dnem i nocí: víkend zahrad a muzejní festival

Střední Čechy – Do míst, kam se jinak běžně nedostanou, nebo alespoň za netradičními zážitky, se lidé mohou o víkendu vypravit za světla i za tmy. Opravdu. Nabízejí to dvě celorepublikové akce: koná se Víkend otevřených zahrad – a současně vrcholí program Festivalu muzejních nocí.

Fotbalový míč ilustrační foto

Čáslavská rezerva doplatila na zmařené šance

Luštěnice – Fotbalisté čáslavské rezervy vyrazili v sobotu k mistrovskému utkání do Luštěnic. Zápas čáslavským fotbalistům výsledkově příliš nevyšel, po pětačtyřiceti minutách vedlo domácí mužstvo 2:0, po druhém poločase byl stav utkání 4:1 pro Luštěnice, Čáslavští tak odjížděli s prázdnou.

Děti v Mateřské škole Pohádka v Příbrami, třída Kytičky.

V příbramské Pohádce vystavují fotky ze života školky

Příbram /FOTOGALERIE/ - Čas se nezastaví a v posledních letech je navíc život rychlejší, hektičtější a stále méně se stíháme zastavit a ohlédnout. Recept na to, jak se potěšit příjemnými vzpomínkami, našli v Mateřské škole Pohádka v Příbrami. Vzpomínají tam, co jim školní rok přinesl a rozhodli se, že v letošním roce vzpomínky ukážou obrazně.

Slavná čtveřice

Magazín Víkend: Listování albem českého komiksu

V květnu to bude padesát let, co bez přestávky vychází komiksový časopis Čtyřlístek. Ten má většina z nás spojený hlavně s příběhy známého čtyřlístku – Myšpulína, Pindi, Fifinky a Bobíka. Ale v oblíbeném časopisu vycházely i další seriály. U příležitosti jeho padesátin tedy neuškodí podniknout osvěžující procházku historií našeho (nejen dětského) komiksu.

Výstavu loutek a výtvarných návrhů z divadelní sbírky Národního muzea je možno navštívit v sále U Kata strakonického hradu do 27. března.

Výstava Čerti U Kata

Strakonice – Výstavu loutek a výtvarných návrhů z divadelní sbírky Národního muzea je možno navštívit v sále U Kata strakonického hradu do 27. března.

Zabijačkové hody v Otnici na Vyškovsku.

Zabijačkové speciality lákaly gurmány

Otnice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Vůně masa se Otnicí na Vyškovsku line v sobotu už od samého rána. K místnímu Dělnickému domu se scházejí nejen místní, ale i lidé z širokého okolí. K zabijačkovým hodům vesele hraje dechová hudba Mistříňanka.

STRÁŽCE POKOJE. Jankovičtí obnovili před dvěma roky funkci ponocného. Ale jen na jeden večer v roce.

Být několik hodin obecním ponocným, to je velká výzva

„Odbila dvanáctá hodina! Chval každý dům Hospodina! Ať nás chrání ve dne v noci, ochraňuje od zlé moci!“ Tohle halekání zná snad každý, přestože poslední ponocný chodil podle někdejší kronikáře Josefa Župky začátkem minulého století. Postavu v kožichu troubící na roh zná současná generace jen z obrázků Josefa Lady.

Jan Bukvaje se kolem betlémů točí od dětství, svůj vlastní betlém má přes padesát let.

OBRAZEM: Betlémy Jana Bukvaje z Třeště provázejí po celý život

Třešť – Jan Bukvaj už jako malý kluk stavěl betlém se svým dědečkem. O pár let později si pořídil svůj vlastní od sousedů. Naučil se vyřezávat a betlém postupně rozšiřoval. V důchodu se k němu přidala manželka. Teď po více než padesáti letech jeho dílo každý rok obdivují zástupy lidí. Líbí se jim divoká horská krajina, pohádkové motivy i náměty z venkovského života.

Jan Bukvaje se kolem betlémů točí od dětství, svůj vlastní betlém má přes padesát let.

OBRAZEM: Betlémy Jana Bukvaje provázejí po celý život. První stavěl už v dětství

Jan Bukvaj už jako malý kluk stavěl betlém se svým dědečkem. O pár let později si pořídil svůj vlastní od sousedů. Naučil se vyřezávat a betlém postupně rozšiřoval. V důchodu se k němu přidala manželka. Teď po více než padesáti letech jeho dílo každý rok obdivují zástupy lidí. Líbí se jim divoká horská krajina, pohádkové motivy i náměty z venkovského života.

Karel Herman se ruční výrobě betlémů věnuje celý rok.

Celý rok vyrábí betlémy. Kvůli nim mám z kuchyně dílnu, říká Karel Herman

Brno /FOTOGALERIE/ - Lidé s betlémy většinou tráví vánoční svátky, Brňan Karel Herman každý den. Vlastnoruční výrobě betlémských postav se věnuje víc než půl života, i přes předchozí náročné povolání řidiče záchranky. „Nejvíc mě baví vyrábět tři krále. Jsou pestří, mají i zlaté prvky,“ jmenuje své oblíbené postavy tvůrce betlémů.

Ilustrační foto.

Kouřimský skanzen i muzeum v Kolíně nabízí bohatý vánoční program

Kolínsko /FOTOGALERIE/ - Vánoční období se snaží zpříjemnit tradičně návštěvníkům i Regionální muzeum Kolín a Muzeum lidových staveb v Kouřimi. A to zejména širokou nabídku vánočně laděných kulturních programů. K vidění je například typický advent na venkově, tvorba Josefa Lady i tříkrálová obchůzka, které pro Kolínský deník představil ředitel Muzea lidových staveb Vladimír Rišlink.

Ponocný a oblíbená ladovská zima v Muzeu Podkrkonoší.

Ponocný a oblíbená ladovská zima v Muzeu Podkrkonoší

Trutnov - Nejdražší dílo Josefa Lady s názvem Ponocný, prodané kdysi v dražbě za 1,2 milionu korun, a ještě dalších třicet obrázků z venkovského života během vánočních svátků a zimních radovánek v minulém století, tvoří nově otevřenou expozici Muzea Podkrkonoší pojmenovanou Vánoce s Josefem Ladou.

Budova Západočeského divadla v Chebu.

Vánoční hra navodí správnou atmosféru

Cheb - Tu pravou vánoční atmosféru bez shonu a stresu navodí nové představení v Západočeském divadle v Chebu. Jde o Rakovnickou vánoční hru, která bude mít premiéru 30. listopadu.  

Vizualizace budoucí podoby rekonstruované Plumlovské ulice

Od pondělka startuje rekonstrukce Plumlovské ulice. Jak pak bude vypadat?

/VIZUALIZACE/ Frekventovaná Plumlovská ulice, spojující centrum Prostějova s jeho západní částí, projde výraznými úpravami. Zahájení stavebních prací je naplánováno na pondělí 5. listopadu, hotovo by mělo být 9. prosince letošního roku. Městský projekt počítá s úpravami celé ulice od křižovatky Palacká až po kruhový objezd u Billy.

Zámek Hořovice

Milovníci památek mohou ušetřit na vstupném

Střední Čechy – Levnější cestování za zážitky slibuje milovníkům památek nová dohoda mezi Národním památkovým ústavem a Středočeským krajem. Podle smlouvy o spolupráci a vzájemné pomoci, kterou v pondělí schválili středočeští radní, lidé, kteří se dopoledne vypraví na vybrané státní hrady či zámky, mohou pro odpolední návštěvu získat volnou vstupenku do blízkého (nebo alespoň ne příliš vzdáleného) krajského muzea.

V Regionálním muzeu Mělník je možné v současné době navštívit výstavu s velmi příznačným názvem Mňaaau! Aneb kočky v muzeu a exponáty není tedy nutné nijak zvlášť představovat.

Houpací koně, méďové i číči. To jsou nová lákadla mělnického muzea

Střední Čechy – Pohoupání i pomazlení. Tyhle představy a vzpomínky vyvolává nová dlouhodobá výstava dětských houpadel a plyšových medvědů v mělnickém regionálním muzeu. Představení pomůcek k houpání, jimiž zdaleka nemusejí být pouze dobře známé figurky koní nebo dřevěné rámy ve tvaru kohouta, je republikovým unikátem; něco podobného prý jinde k vidění není.

Letohrádek v Ostrově.

Tečkou za historickým piknikem bude vernisáž

Ostrov – Historického pikniku, tentokrát v atmosféře první republiky, připravil na neděli 8. července Letohrádek Ostrov, pobočka galerie umění Karlovy Vary. Jeho vyvrcholením bude vernisáž výstavy 5x8=40.

Velká rodina miniatur v parku Boheminium

Další atrakcí bude kostelík v Hrusicích

Mariánské Lázně - Na další přírůstky se mohou těšit příznivci jedné z nejnavštěvovanějších atrakcí Karlovarského kraje, parku Boheminium v Mariánských Lázních.

I. A třída: Kly - Luštěnice.

Luštěnice odvezly body z Kel, Pěčice pak z Kosmonos

Kly – Fotbalisté Luštěnic si užili největší kanonádu roku a jsou už blízko záchraně I.A třídy. Na hřišti nováčka je nesrazil ani brzký gól domácího Mihalíka, který ve 4. minutě propálil odraženým míčem hradbu těl. Vzápětí totiž Pavlíčkův přímý kop prodloužil hlavou do sítě Hůlka a ještě v úvodní desetiminutovce otočil skóre Lada, který ukradl míč poslednímu hráči Kel Studenému a suverénně proměnil nájezd.

Ilustrační foto

Kašpárkova rolnička roztáhne oponu už v neděli

Třešť – Od neděle 22. dubna do pátku 27. dubna obsadí kulturní dům v Třešti amatérské soubory loutkového divadla z Vysočiny. Během šesti dnů se představí šest souborů v sedmi představení. Každý soubor podle organizátorů hraje rozličnou technikou s různými druhy loutek a maňásků.

Památník Josefa Lady v Hrusicích prošel v prvních měsících letošního roku částečnou rekonstrukcí a pro veřejnost byl zavřený. Znovu by se měl otevřít ve středu 21. března.

Památník v Hrusicích si na odkaz Josefa Lady nově posvítí

Střední Čechy – Nejenom jaro, ale také první návštěvníky po částečné rekonstrukci, kterou objekt procházel v uplynulých měsících, se právě na první jarní den, ve středu 21. března, chystá přivítat Památník Josefa Lady a jeho dcery Aleny v Hrusicích na Praze-východ.

Ulice Josefa Lady v Prostějově. Ilustrační foto

Odhlučníme okolí nemocnice, zní z radnice

S novou investicí přišli minulý týden prostějovští radní. Podle jejich návrhu by mělo dojít na odhlučnění ulice Josefa Lady. A navíc by zde měla přibýt cyklostezka. Plány jsou reakcí na zvyšující se dopravu v lokalitě.

Klouzavé střívko dělalo soutěžím problémy.

Kluzké střívko potrápilo soutěžící

Mrzne až praští, zima zalézá za nehty, ze zabijačkových kotlů se linou oblaky páry. Na nádvoří a v okolí zámku pořádá KAFÉ ZÁMEK historicky první Zámeckou zabijačku. První březnovou sobotu si tady milovníci tradičních zabijačkových specialit už od devíti hodin pochutnávají na vybraných pochoutkách: prdelačce, jitrničkách, tlačence, škvarcích a spoustě dalších dobrot od mistrů řezníků.

Zelená hora.

Co si Žďár počne s Kosinkovou sbírkou? Jasněji má být v květnu

Žďár nad Sázavou - Žďárští ani po několika letech nemají jasno, jak naložit se zhruba dvěma stovkami obrazů, které město získalo z dědictví po malíři Josefu Kosinkovi. Žďáru sbírku spolu s nezanedbatelnou peněžní částkou odkázala Kosinkova dcera Jitka Bödefeldová a její manžel.

Vrcholnou součástí každoročních kralupských masopustů je tradičně průvod od Sokoliště přes most až do sídliště Lobeček.

OBRAZEM: Kralupský masopust byl pestrý

Kralupy nad Vltavou - Jak uvádějí naučné encyklopedie, masopust byl v minulosti časovým údobím od Tří králů do Popeleční středy. Masopustní veselí zažili Kralupané tuto neděli.