Kreativ

ŠTÍTEK: Josef Lada

Zámek Kačina se připravuje na návštěvnickou sezónu 2017

Velikonoce otevřou brány zámků dokořán

Kutnohorsko - Na tři mimořádné prohlídky se v úvodu nové turistické sezony mohou těšit návštěvníci zámku Kačina již tuto neděli, a to v rámci druhého ročníku akce Brány památek dokořán. Lidé mají v tento den na výběr hned ze tří časů.

Bronzová medaile pro novoměstské cukráře

Bronzová medaile pro novoměstské cukráře

Nové Město nad Metují - I v letošním roce se Střední průmyslová škola, střední odborná škola a střední odborné učiliště Nové Město nad Metují účastnila soutěže Gastro Hradec, která proběhla 30. března 2017 v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Jednalo se o 22. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí a zároveň o 12. ročník Mistrovství republiky kuchařů a cukrářů.

Miroslava Vojtíšková

Miroslava Vojtíšková, tajemnice Městského úřadu Mnichovice

Miroslava Vojtíšková je velmi charismatická a pracovitá žena, která více než čtrnáct let přispívá k rozvoji Mnichovic. Miroslava Vojtíšková absolvovala Ekonomickou fakultu České zemědělské univerzity Praha. Nejdříve pracovala coby vedoucí odboru správy majetku města Říčany, poté zde působila v roli tajemnice.

Kokoškovi

Večerníček přijde se třemi novými pohádkami

Praha - Slepičí rodinka Kokoškových, klasický český Honza a jeho kamarád beránek a Ježíšek, který se svými přáteli zažívá dobrodružství ve své Zahrádce pod hvězdami. Česká televize stále myslí i na nejmenší a připravuje pro ně hned tři nové Večerníčky se zmíněnými hrdiny.

Festival rekordů a kuriozit už zaznamenal první rekordy.

Na festivalu v Pelhřimově se blýsknou i Sedlčany

Sedlčany – Na festivalu v Pelhřimově – městě rekordů, převezmou zástupci Sedlčan čestné uznání. Městská knihovna v Sedlčanech byla navržena při této příležitosti na ocenění za desetiletou sérii hromadných rekordů.

Sněhové království pro vnučku.

Pro dospěláky kalamita, pro děti radost a štěstí

Ústí nad Labem - Už několik let byly u nás Vánoce bez sněhu, ten nahoře to trochu popletl, když poslal sněhové mraky tam, kde sněhuláka nikdy neviděli. Snad chtěl dopřát všem ten pocit štěstí, když je všechno kolem čisté a stromy v lese konečně vypadají jako z obrazů malíře Josefa Lady.

Výstava novoročních a vánočních pohlednic

Pohlednice si lidé píší už více jak sto let

Nové Strašecí /FOTOGALERIE/ - Dostali jste v poslední době nějakou vánoční nebo novoroční pohlednici? Pokud ne, protože taková pohlednice je v době SMS vzácností, můžete se ještě do konce týdne pohlednicemi potěšit ve výstavní síni Muzea T. G. M. Nové Strašecí na Rakovnicku.

Výstava novoročních a vánočních pohlednic

Pohlednice si lidé píší už více jak sto let

Nové Strašecí – Dostali jste letos nějakou vánoční nebo novoroční pohlednici? Pokud ne, protože taková pohlednice je v době SMS vzácností, můžete se ještě do konce týdne pohlednicemi potěšit ve výstavní síni Muzea T. G. M. Nové Strašecí. Při vstupu na vás doslova dýchnou staré časy.

Tříkrálová sbírka v Chrudimi

Tříkrálové koledníky mráz nezastavil

Chrudimsko – Sobotní obchůzka tříkrálových skupinek připomínala obrázky Josefa Lady. Přesto se sešlo hodně těch, kteří se do této tradiční sbírky zapojili.

Vánoční výstavy Ladovské vánoce, Adělé a betlémy řezbáře Josefa Haldy a Vánoční keramické městečko na Chvalském zámku.

OBRAZEM: Na zámku ještě drží Ladovské Vánoce

Praha - Ve Chvalském zámku v Horních Počernicích se o víkendu rozloučí s Vánoci. Výstava nezaměnitelných obrazů Josefa Lady, která byla ke zhlédnutí od 26. listopadu, se tuto neděli uzavře. Interaktivní výstava nabízí chytání ryb nebo stavění sněhuláka. K vidění je ale i sklepení a výstavy Andělé a betlémy s Vánočním keramickým městečkem. Sváteční tematiku vystřídají v půlce ledna upíři. Výstava s názvem Dracula a ti druzí aneb Upíři na Chvalském zámku je o smyšlených i reálných postavách postavách dějin střední Evropy. Originální figuríny a pohyblivé obrazy budou ke zhlédnutí až do 9. dubna. V únoru se pak na zdejším zámku můžete těšit také na strašidelné nocování nebo masopustní průvod.

Vánoční ladění s Josefem Ladou

Betlém i knihy Josefa Lady

Jaroměřice – Tvorba všeobecně známého, významného českého malíře, ilustrátora, scénografa a spisovatele Josefa Lady, který se narodil před sto třiceti lety v Hrusicích se dodnes těší velké oblibě.

Vánoční pohlednice.

SMS a e – maily sice zaútočily, vánoční pohlednice ale nezmizely

V období adventu a zejména o vánočních svátcích se lidé potkávají a scházejí víc než kdy jindy a vzájemně si přejí jen samé krásné a pohodové věci. Ti, kteří mají k sobě daleko, pokud jde o počet kilometrů, si posílají vánoční a novoroční pozdravy.

Adventní jarmark v Úštěku

Zlatý víkend bude na Úštěcku

Úštěcko – Příznivci řemesel a dobré zábavy se můžou o zlatý adventní víkend těšit v mikroregionu hned na dvě akce.

Klára Vojtková

Klára Vojtková je zpět na prknech Slováckého divadla

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Diváci, kteří navštívili minulý týden reprízu oblíbené komedie Bez roucha, si jistě všimli změny v obsazení. V roli Belindy Blairové se místo Alžběty Kynclové objevila Klára Vojtková. Alžbětu totiž brzy čekají mateřské povinnosti, a aby divadlo nemuselo na čas stáhnout bláznivou komedii z repertoáru, bylo nutné najít náhradu. A tak se Klára maminka osmiměsíční dcery Matyldy alespoň na skok vrátila na uherskohradišťská prkna.

Adventní jarmark v Úštěku

K adventu se slétnou andělé

Úštěk - Letošní prosinec na Litoměřicku je velmi bohatý na adventní slavnosti, probíhají ve všech městech, městysích i větších obcích. Vyvrcholením je nejnavštěvovanější už 16. úštěcký advent.

ŘEDITELKA  Blanka Tauberová přibližuje na Staroměstském náměstí, jak začala v roce 2007 série rekordů v rámci Dne pro dětskou knihu. Miroslav Marek návštěvníkům knihovnu představil jako Knihovnu roku, která zvítězila letos napříč všemi kategoriemi.

Zástupci Příbramska převzali v centru Prahy certifikáty za rekordy

Příbramsko - Certifikáty o přiznání hned dvou českých rekordů uskutečněných v jeden den v Sedlčanech předával zástupcům z Příbramska ve svátečně vyšňořené Praze prezident pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek. Na jejich regulérnost osobně dohlédl v sobotu 26. listopadu.

Plakát festivalu komorní grafiky

Spolek Hollar pořádá Festival komorní grafiky, bude i prodávat

Praha - Festival komorní grafiky, který ve středu začne v galerii spolku Hollar na Smetanově nábřeží, uzavře pro grafiky letošní výstavní sezonu. Festivalu se mohou tradičně zúčastnit všichni členové Hollaru, kteří připraví svá díla v daném formátu. Během výstavy se uskuteční Grafický trh, kde bude přibližně 15 grafiků osobně nabízet své drobné grafiky a další práce ze svých archivů. Festival komorní grafiky potrvá do 23. prosince.

Pavel Hejhal

Pavel Hejhal ústy vyrobil figurky do betléma

Sedlčany - V sedlčanské knihovně je vystaven unikátní betlém. V sobotu jej mohli obdivovat na náměstí v Sedlčanech návštěvníci programu Den pro dětskou knihu. Miroslav Marek, prezident agentury Dobrý den, při akci oznámil, že přiznává nový český rekord městu v kategorii Nejvíce lidí s knihou Josefa Lady, kterých přišlo v 16 hodin 688, ale že certifikát dostane také Pavel Hejhal z Milevska za své obdivuhodné dílo.

Tradiční vánoční výstavu tentokrát s názvem České Vánoce a ladovská zima uspořádala lanžhotská základní škola v městském muzeu. Každá třída do ní přispěla svým dílem.

OBRAZEM: V lanžhotském muzeu vládne ladovská zima

Lanžhot – Staročeské Vánoce a ladovská zima. Takový název nese vánoční výstava, kterou připravili žáci a zaměstnanci Masarykovy základní školy v Lanžhotě. „Svůj podíl na ní má každá třída. Výrobky dodaly také děti ze školní družiny nebo z keramického kroužku či tvořeníčka," uvedla za školu sociální asistentka Miroslava Létalová.

Nový rekord: S Ladovou knihou přišlo 688 lidí

Nový rekord: s Ladovou knihou přišlo na náměstí v Sedlčanech 688 lidí

Sedlčany /FOTOGALERIE/ - Zahájení adventu v sobotu v Sedlčanech na Příbramsku bylo spojeno hned se dvěma rekordy. S Ladovou knížkou přišlo na náměstí a prošlo sčítací branou 688 lidí. Účastníci tak pokořili dosavadní rekord z roku 2007, kdy jich tuto podmínku splnilo o 68 méně.

Nový rekord: S Ladovou knihou přišlo 688 lidí

Nový rekord: S Ladovou knihou přišlo 688 lidí

Sedlčany - Zahájení adventu v sobotu v Sedlčanech bylo spojeno hned se dvěma rekordy. S Ladovou knížkou přišlo na náměstí a prošlo sčítací branou 688 lidí. Účastníci tak pokořili dosavadní rekord z roku 2007, kdy jich tuto podmínku splnilo o 68 méně.

Překonat český rekord nebude snadné. S Ladovou knihou musí přijít nejméně 621 lidí

Překonat rekord nebude snadné. S Ladovou knihou musí přijít nejméně 621 lidí

Sedlčany - Sedlčany se pokusí v sobotu 26. listopadu překonat český rekord z roku 2007 v kategorii Nejvíce lidí na jednom místě s knihou Josefa Lady. Nebude to snadné, protože v té době přišlo na sedlčanské náměstí 620 lidí. K tomu, aby prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek přiznal městu certifikát, musí letos projít v 16 hodin sčítací branou s Ladovou knížkou nejméně 621 lidí! Podpořit tuto aktivitu by mělo také dvanáct Francouzů ze spřáteleného města Taverny, kteří v té době budou na několikadenní návštěvě regionu.

Historickou budovu ve Žďáře spravuje městská knihovna. Na půdě má vzniknout galerie.

Plány přestavět půdu Čechova domu na galerii se odsouvají

Žďár nad Sázavou - Radnice ve Žďáře letos vyčlenila půl milionu korun na projektovou dokumentaci k přestavbě podkroví Čechova domu na Havlíčkově náměstí na galerii. Podle starosty města Zdeňka Navrátila by půda historické budovy mohla být vhodná pro výstavu obrazů z dědictví po malíři Josefu Kosinkovi. Sbírku Žďáru odkázali Kosinkova dcera Jitka Bödefeldová a její manžel.

Emil Filla ve svém pražském ateliéru na Ořechovce.

Fillova Polopostava ženy změní vlastníka za osm milionů korun

Praha - Obraz ze vzácného raného období Emila Filly se na nedělní aukci v Praze prodal za osm milionů korun. Dílo nazvané Polopostava ženy vyjde nového majitele po započtení aukčních poplatků na bezmála deset milionů. Média o tom informoval pořadatel dražby, společnost European Arts. Nejdražším dílem Emila Filly prodaným na tuzemské aukci i nadále zůstává obraz Malíř, který se před třemi lety prodal za 17,5 milionu korun.

Rok 2017 je pro Sdružení českých umělců grafiků Hollar rokem přelomovým,kdy spolek oslaví stoleté výročí své existence.

Spolek Hollar chce své stoleté výročí věnovat propagaci grafiky

Praha /FOTOGALERIE/ - Sdružení českých umělců grafiků Hollar vyhlásilo rok 2017 rokem grafiky. Na příští rok připadá sté výročí založení spolku, který si dal do štítu jméno proslulého rytce Václava Hollara. Kromě tradičních výstav ve svém sídle na pražském nábřeží spolek připravuje několik velkých expozic, spolupráci s uměleckými školami a větší propagaci umělecké disciplíny, jíž se členové spolku věnují.

Ilustrační foto.

Nádražní rozhlas zahlásí jména Ludvík Zatěranda, František Bílek, Josef Lada

Benešovsko - Cestující začnou na benešovském či olbramovickém nádraží od nového vlakového jízdního řádu v hlášení slýchat jména, s nimiž se zatím běžně nesetkávali. Jedná se pojmenovaní rychlíků mezi Prahou a Českými Budějovicemi, která doplní současné zažité místopisné názvy vlakových spojů, jako jsou Konopiště, Lužnice, Blaník, Ohrada, Kotnov, Malše, Svět či Nežárka.

Josef Kubáník.

Josef Kubáník: Pohádky nám ve Slováckém divadle chyběly, věděli jsme o tom

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Už příští neděli odstartuje ve Slováckém divadle Pohádkové předplatné, během kterého děti zhlédnou čtyři pohádky. Pro ty, kteří si ale chtějí vybírat, tento týden divadlo spustilo prodej lístků na první z nich. Jaký je zájem? Odpovídá herec a mluvčí Josef Kubáník.

Luboš Hanus ze Žemličkovy Lhoty u Petrovic a Michaela Zelenková ze Sedlčan se o víkendu vrátili domů hned se třemi zlatými kovy.

Mistři světa ve sportovním aerobiku se znají od školky

Sedlčansko - Dvanáctiletý Luboš Hanus se zná s Michaelou Zelenkovou od školky. V té době by se jejich rodiče asi usmáli věštbě, že se z jejich dětí jednou stanou v párovém aerobiku partneři a dokonce tak dobří, že získají titul mistrů Evropy a mistrů světa! Student víceletého sedlčanského gymnázia Luboš přivezl o víkendu z MS ve sportovním aerobiku a fitness z Vídně dvě zlaté medaile – za sólové vystoupení, kdy jeho sestavu ve španělských rytmech doprovázela píseň Ricky Martina a zlato „ulovil" v párové exhibici s Míšou Zelenkovou. Ta je jen o několik měsíců starší a je žačkou 2. ZŠ Propojení v Sedlčanech.

Luboš Hanus ze Žemličkovy Lhoty u Petrovic a Michaela Zelenková ze Sedlčan se o víkendu vrátili domů hned se třemi zlatými kovy.

Michaela a Luboš přivezli z Vídně zlato

Sedlčany - Na mistrovství světa ve sportovním aerobiku a fitness ve Vídni se českým sportovcům dařilo. Na medailové bilanci české reprezentace se významně podíleli také mladí sportovci z Příbramska. Luboš Hanus ze Žemličkovy Lhoty u Petrovic a Michaela Zelenková ze Sedlčan se o víkendu vrátili domů hned se třemi zlatými kovy.