Kreativ

ŠTÍTEK: Studené

Sraz Tater v Kamenici nad Lipou.

Na srazu hasičských Tater v Kamenici nechyběla ani ta ze Studené

Dobrovolní hasiči ze Studené se o víkendu nenudili. Dva členové sboru vyrazili na 1. ročník Srazu hasičských Tater 148 do Kamenice nad Lipou se svým vozidlem s plošinou. Další členové jednotky jeli do nedalekého Horního Pole ukázat svou cisternu Scanii na akci na ukončení prázdnin.

Lomničtí fotbalisté (V zeleném) doma v dohrávce I. B třídy podlehli Nové Bystřici 0:3.

Třeboňské béčko pěti góly zničilo Neplachov, do čela jde Včelnice

Krajská fotbalová I. B třída mužů pokračovala ve skupině D 21. kolem a dohrávkami odložených duelů. Nová Včelnice zvládla oba víkendové zápasy a po delší době se vrátila do čela tabulky, když jí pomohlo, že zaváhali její největší konkurenti. Borek totiž prohrál ve Studené a Neplachov si dojel pro pětigólový příděl do Břilic, kde hraje domácí zápasy třeboňské béčko. Přinášíme ohlasy.

Lomničtí fotbalisté (V zeleném) doma v dohrávce I. B třídy podlehli Nové Bystřici 0:3.

Třeboňské béčko pěti góly zničilo Neplachov, do čela jde Včelnice

Krajská fotbalová I. B třída mužů pokračovala ve skupině D 21. kolem a dohrávkami odložených duelů. Nová Včelnice zvládla oba víkendové zápasy a po delší době se vrátila do čela tabulky, když jí pomohlo, že zaváhali její největší konkurenti. Borek totiž prohrál ve Studené a Neplachov si dojel pro pětigólový příděl do Břilic, kde hraje domácí zápasy třeboňské béčko. Přinášíme ohlasy.

Obraz se scénou přepadení Jihlavy roku 1402. Freska z 16. století s barokní přemalbou. Presbytář  kostela Nanebevzetí Panny Marie.  Foto: Stanislav Jelínek

Kapří den v Jihlavě připomene slavnou obranu města po přepadení

Kapří den. Obnovená tradice v Jihlavě připomene 621 let od slavné obrany města v roce 1402. Na památku šťastné záchrany se Kapří den slavil sto let po přepadení Jihlavy rok co rok. Vždy velkým shromážděním a průvodem. Každý kněz z Jihlavska dostával tučného kapra a sedm grošů, za které si tehdy člověk mohl dopřát tři dobrá jídla.

Medailisté z krajského přeboru: zleva stříbrný Pavel Kortus ml., vítěz Petr Hodina a bronzoví Filip Kortus s Davidem Caltou.

Krajský přebor stolních tenistů vyhrál na Pedagogu čtrnáctiletý Petr Hodina

Teprve čtrnáctiletý mladíček Petr Hodina z Prachatic, který se stolnímu tenisu (a hodně úspěšně) učí v Rakousku, se stal v hale Pedagogu České Budějovice historicky nejmladším krajským přeborníkem ve stolním tenisu. Ve finále porazil svého týmového kolegu z rakouského Welsu a odchovance pořádajícího klubu Pavla Kortuse mladšího.

Fotbalisté Nové Bystřice doma porazili Horní Žďár 4:0.

Včelnice uspěla ve Studené, béčko Třeboně slaví první výhru

Krajská fotbalová I. B třída pokračovala desátým kolem. Výrazného vítězství dosáhla Nová Bystřice, která doma nastřílela Hornímu Žďáru čtyři góly a posunula se na druhé místo. Před ní už je jen Nová Včelnice, která dokázala uspět pod Javořicí. První výhru si připsalo třeboňské béčko, které v se v Ševětíně trefilo pětkrát.

Fotbalisté Buku se usadili v čele tabulky I. B třídy sk. D.

Buk vyhrál ve Slavonicích, Studená dala Ševětínu pětku

Krajská fotbalová I. B třída mužů má za sebou čtvrté kolo. Po něm v čele skuoiny D zůstává Buk, který potvrdil roli favorita na půdě slavonického nováčka. Vysoké vítězství si připsala Studené, podruhé za sebou uspěla Nová Včelnice. Přinášíme ohlasy.

Útočník Studené Libor Dvořák zaznamenal v právě skončené sezoně v I. B třídě sk. D úctyhodných 38 gólů, což je nejvíc ze všech střelců krajských soutěží mužů.

Nejlepším jihočeským kanonýrem je Libor Dvořák ze Studené

Fotbalové soutěže na jihu Čech skončily a s nimi i dostihy kanonýrů o pomyslnou korunu krále střelců. Podívejme se, jak si elitní snajpři vedli. Samozřejmě, kvalitativně nelze porovnávat krajský přebor s I. B třídou, nicméně i tak jsou zápisy některých hráčů úctyhodné.

Vítězné návrhy 3D sochy.

Soutěž o nejlepší návrh 3D tištěné sochy vyhráli žáci z Dačic a ze Studené

Soutěž o nejlepší návrh 3D tištěné sochy na téma Život v kostce vyhráli žáci ze ZŠ Komenského v Dačicích a ze ZŠ a MŠ Studená. Dačická škola získala cenu veřejnosti, která pro jednotlivá díla mohla hlasovat na facebooku. Odborná porota vybrala za vítěze kresbu ze ZŠ a MŠ Studená, která se ve facebookovém hlasování umístila jako druhá.

Umělecká instalace z plastových lahví vznikne v rámci projektu MAP Dačice II, který realizuje obecně prospěšná společnost MAS Česká Kanada.

Na Dačicku vznikne unikátní 3D socha. Navrhnou ji a vytvoří školáci

Školy na Dačicku vytvoří na 3D tiskárnách unikátní dílo z recyklátu, asi dvoumetrová socha z PET lahví by měla ozdobit město v příštím roce. Skulptura na téma Život v kostce vznikne v rámci projektu MAP Dačice II, který realizuje obecně prospěšná společnost MAS Česká Kanada. Hotovo má být na jaře.

Závod Okolo jižních Čech zavedl cyklisty do řady míst regionu.

Okolo jižních Čech: skvělá cyklistika, krásná příroda

/FOTOGALERIE/ Po dvouleté odmlce se do jihočeského regionu vrátil druhý nejvýznamnější závod v silniční cyklistice v republice Okolo jižních Čech. Osmý ročník mezinárodního etapového klání bylo součástí Světového poháru v kategorii UCI 2.2. A bylo se nač dívat. 

Socha pašeráka od řezbáře Petra Polacha byla odhalena 25. 7. 2020 u příležitosti oslav výročí 350 let od založení obce Studené.

Studené odhalilo sochu Pašeráka

Pašeráctví kdysi na Podorlicku jen kvetlo. Patří i do historie obce Studené na Orlickoústecku, pro místní to leckdy býval jediný zdroj obživy.

Milan Zaunmüller vede krajský žebříček stolních tenistů.

Jihočeský žebříček stolních tenistů vede prachatický Milan Zaunmüller

Jižní Čechy – Prachatický odchovanec Milan Zaunmüller, jenž působí v Rakousku, je nejvýše postaveným hráčem krajského žebříčku stolních tenistů za uplynulou sezonu. Na druhém místě je nestárnoucí Michal Vávra a třetí příčka patří Filipu Korbelovi ze Studené. Nejlepší ženou je Andrea Meškánová z Vyššího Brodu.

Javořice z dronu.

Dopadlo to dobře. O silvestrovský výstup na Javořici lidé nepřijdou

Vysočina - Tradiční akce se nakonec neruší. To je dobrá zpráva pro ty, kteří v poslední den roku rádi chodí na Javořici. Zároveň ale musejí počítat s tím, že cíl dvaadvacátého ročníku silvestrovského výstupu tentokrát nebude na vrcholu s vysílačem, ale o zhruba šest set metrů níže. Hromadnou akci na svém pozemku na kopci totiž nepovolily Lesy České republiky. Důvodem je kůrovcová kalamita, intenzivní těžba dřeva a s tím spojené nebezpečí pro ty, kteří se v místě pohybují.

Javořice z dronu.

Dobrá zpráva. Silvestrovský výstup na Javořici se uskuteční i letos

Tradiční akce se nakonec neruší. To je dobrá zpráva pro ty, kteří v poslední den roku rádi chodí na Javořici. Zároveň ale musejí počítat s tím, že cíl dvaadvacátého ročníku silvestrovského výstupu tentokrát nebude na vrcholu s vysílačem, ale o zhruba šest set metrů níže. Hromadnou akci na svém pozemku na kopci totiž nepovolily Lesy České republiky. Důvodem je kůrovcová kalamita, intenzivní těžba dřeva a s tím spojené nebezpečí pro ty, kteří se v místě pohybují.

Výšlap na Javořici poslední den roku.

Turisté v nesnázích. Tradiční silvestrovský výstup na Javořici je v ohrožení

Tradiční silvestrovský výstup na Javořici, kam v poslední den roku míří tisíce lidí z Vysočiny a jižních Čech, je v letošním i v příštím roce v ohrožení. S pořádáním hromadné akce totiž nesouhlasí telčská lesní správa Lesů ČR. Důvodem je kůrovcová kalamita, intenzivní těžba v tamních lesích a s tím spojené nebezpečí pro ty, co se v místě pohybují. Organizátoři se snaží nepříznivou situaci změnit. Nejschůdnější variantou, která se aktuálně nabízí, je uspořádání výstupu s cílem u Světlé, nikoli na vrcholu pod vysílačem.  

Komedie o tom, že se nemá střílet Pánu Bohu do oken.

Děbolínský divadelní festival nabídne čtyři představení pod širým nebem

Děbolín - Čtvrtý ročník divadelního festivalu pod širým nebem startuje ve čtvrtek 15. srpna. Od 20 hodin ho zahájí představení Rodinný poklad (DS Malinka), jehož příběh se točí kolem sbírky veteránů. Ta byla později kvůli finanční tísni prodána. Jak se ale časem ukázalo, nějaký kousek rodinného pokladu zůstal nejspíš uschován. Kdo poklad schoval nebo ukradl?

Muž pád po kolapsu nepřežil

Muž pád po kolapsu nepřežil

Studené – Záchranáři v kraji měli v neděli ráno napilno. Jeden ze tří výjezdů směřoval na Orlickoústecko, konkrétně nedaleko Studeného.

Stolní tenis ilustrační foto

Šanov začíná třetiligové finále na Jindřichohradecku

Šanov -  Nejúspěšnějším okresním týmem ve stolním tenisu se stal v právě uplynulé sezoně Šanov, který suverénně ovládl skupinu A III. ligy a ve finále play off se o postup do druhého ligového patra utká s druhým celkem v tabulce TJ Sokol Studená.

Třeboňský boxer Adam Kolařík zvítězil na šampionátu v Ostravě ve váze nad 91 kilogramů.

Boxer Adam Kolařík je mistrem republiky

Ostrava – Mistrovství republiky v boxu přineslo velkou radost a největší úspěch v kariéře pro třeboňského boxera Adama Kolaříka, který se stal v Ostravě mistrem republiky v nejtěžší hmotnostní kategorii.

Výtěžek z dobročinného festivalu Krychlefest byl 20. září předán rodičům dvouleté Valerie z Tatenic, která trpí spinální svalovou atrofií.

Festival ve Studeném letos pomáhal dvouleté Valerii

Studené - První zářijový víkend se ve Studeném již pošesté uskutečnil dobročinný a vzpomínkový festival Krychlefest. Festival vznikl na počest muzikanta Petra Koska, přezdívaného Krychlič, který tragicky zahynul na jaře 2012.

Ve Studeném požehnali novému praporu.

Dobrovolní hasiči ve Studeném mají prapor

Studené - Na sobotní odpoledne se hasiči ze Studeného připravovali více jak rok. Tuto dobu totiž trvalo zhotovení praporu, který v sobotu zástupci sboru převzali z rukou jeho autorky Ludmily Špinlerové. Představení praporu veřejnosti a jeho uvedení do života hasičského sboru ve Studeném pak proběhlo v místním kostele sv. Anny, kde byl prapor požehnán.

Ilustrační foto

Tipy na víkend

Jindřichohradecko - Připravili jsme pro váš několik tipů, kam o víkendu vyrazit za zábavou.