Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Veliký

Ztracenou roční fenu briarda se nakonec podařilo najít díky služebnímu psovi úpických strážníků.

Reggi zachránila ztracenou fenu briarda. Služební pes strážníků se vyznamenal

Krušné chvíle zažil v pátek 8. prosince v Úpici majitel roční feny Džany psího plemene briard. Na chvilku ji uvázal před pneuservisem za jednu z vyřazených pneumatik. To se neukázalo jako nejlepší nápad. Fena se zřejmě něčeho lekla a utekla i s pneumatikou přivázanou za sebou. Majitel fenu začal okamžitě hledat, ale bez úspěchu. Případ měl šťastný konec, po 23 hodinách ji objevil v sobotu odpoledne pes úpických strážníků. Zoufalství tak vystřídalo dojetí.

Žatecký poklad.

Před 86 lety se v Žatci našel unikátní poklad. V zemi ležel skoro tisíc let

Bylo úterý 27. dubna 1937. Na dnešním žateckém Chmelařském náměstí se stavěl sklad chmele firmy Deutsche Hopfenverkehrsgesellschaft, město tehdy patřilo ke světovým centrům obchodu s touto pro pivovary důležitou komoditou. Na Pražském předměstí se kvůli skladům, balírnám a sušárnám ve třicátých letech 20. století zbourala řada objektů, nakonec přišla na řadu i konírna nejstarší žatecké pošty z roku 1790. Onen úterek kopal s motykou v zemi v podlaze bývalé stáje dělník Josef Weigert. Najednou zbystřil. Narazil na keramickou nádobu naplněnou až po okraj stříbrnými a zlatými předměty. V tu chvíli netušil, že ji do země kdosi uložil někdy kolem roku 1012 a na světlo světa se dostala opět po téměř tisíci letech.

Žatecký poklad

Chmel, motyka a podsklepení. K objevení Žateckého pokladu vedla řada náhod

Bylo úterý 27. dubna 1937. Na dnešním žateckém Chmelařském náměstí se stavěl sklad chmele, město tehdy patřilo ke světovým centrům obchodu s touto pro pivovary důležitou komoditou. Na Pražském předměstí se kvůli skladům, balírnám a sušárnám ve třicátých letech 20. století zbourala řada objektů, nakonec přišla na řadu i konírna nejstarší žatecké pošty z roku 1790. Onen úterek kopal s motykou v zemi v podlaze bývalé stáje dělník Josef Weigert. Najednou zbystřil. Narazil na keramickou nádobu naplněnou až po okraj stříbrnými a zlatými předměty. V tu dobu netušil, že našel Žatecký poklad, nejbohatší depot na území Čech uložený do země před rokem 1050.

Žatecký poklad.

Chmel, motyka a podsklepení. K objevení Žateckého pokladu vedla řada náhod

Bylo úterý 27. dubna 1937. Na dnešním žateckém Chmelařském náměstí se stavěl sklad chmele, město tehdy patřilo ke světovým centrům obchodu s touto pro pivovary důležitou komoditou. Na Pražském předměstí se kvůli skladům, balírnám a sušárnám ve třicátých letech 20. století zbourala řada objektů, nakonec přišla na řadu i konírna nejstarší žatecké pošty z roku 1790. Onen úterek kopal s motykou v zemi v podlaze bývalé stáje dělník Josef Weigert. Najednou zbystřil. Narazil na keramickou nádobu naplněnou až po okraj stříbrnými a zlatými předměty. V tu dobu netušil, že našel Žatecký poklad, nejbohatší depot na území Čech uložený do země před rokem 1050.

Kateřina Tomková z Archeologického ústavu Akademie věd ČR a Luboš Polanský z Národního muzea v Praze v nové expozici žateckého muzea.

Tisíc let stará krása. Výstava v Žatci ukáže unikátní středověký poklad

Téměř tisíc let zapomenutý pod zemí, skoro století uložený po částech v depozitářích, veřejnosti ukazovaný jen sporadicky. To je unikátní Žatecký poklad zlatých a stříbrných předmětů z přelomu 10. a 11. století. Ve své době představoval pro svého vlastníka pohádkové bohatství a dodnes jde o nejtěžší a co do škály předmětů nejbohatší depot uložený před rokem 1050 v Čechách.

Martin Komárek.

Kašleme na vaše mince!

Měli by všichni prodejci povinně přijímat mince a bankovky? Občané si stěžují na ty, kdo to nedělají.

Pradávná země Slovanů. Archeopark Mikulčice-Kopčany na moravsko-slovenském pomezí. Od Slovanského hradiště v Mikulčicích na Hodonínsku vede lávka přes řeku Moravu.

Přinesli dary z východu. Moravané slaví 1200 let na scéně evropských dějin

Dvanáct set let pobytu na scéně evropských dějin letos slaví Moravané. Právě z roku 822 totiž pochází první známý záznam o nich v latinsky psané franské kronice. S významným výročím se má letos spojit i nový pokus o nominaci velkomoravských lokalit na seznam světového kulturního dědictví. Zatím však panuje ticho i kolem případných oslav a připomínek jednoho z milníků moravské historie.

Rekonstrukce avarského jezdce

Tajemství nepřátel Slovanů odhaleno: zásluhu mají i vědci z Brna

Byli jedni z nejobávanějších válečníků v Evropě raného středověku. V otevřené bitvě se jim nikdo nevyrovnal. Zejména díky těžké jízdě, která jako první v Evropě používala jezdecké třmeny. A také taktice. Avaři totiž do válek v první linii vysílali muže z podrobených kmenů. Především Slovany. Mimo jiné i brance z Jihu Moravy. Ti s těžkými ztrátami nepřítele vyčerpali, načež Avaři vyrazili pro kořist.

Žatecký poklad.

V Žatci vystaví tisíc let starý poklad. V muzeu se připravují prostory

V Žatci letos vystaví největší nalezený stříbrný depot raného středověku v Čechách. Tříkilogramový soubor šperků, hřiven, více než tří set mincí, dvou zlatých prstenů a dalších předmětů z přelomu 10. a 11. století s názvem Žatecký poklad někteří odborníci srovnávají s věhlasným Relikviářem svatého Maura v západočeském Bečově. Našel se v roce 1937 při hloubení základů pro stavbu skladu chmele na žateckém náměstí. Dosud ještě nikdy celý vystavený nebyl. 

Kardinál Dominik Duka

Rok rodiny

Ve všech evangeliích to jsou ženy, kdo spěchá ke hrobu, a kdo se setkává se Vzkříšeným Kristem jako první.

Napoleon přecházející Alpy (Jacques-Louis David 1800)

Vzestup a pád Napoleona Bonaparte

"Rovných 200 let uplyne letošního 5. května od chvíle, kdy na ostrově sv. Heleny zemřel Napoleon Bonaparte a tím se uzavřel lidský osud, který ovlivnil miliony jiných osudů," píše Petr Luniaczek, který zaslal do redakce tento čtenářský příspěvek.

EU zachraňují migranti. Očkování dalo smysl brexitu

Manželé Özlem Türeciová a Ugur Sahin, vlastníci německé firmy  BioNTech, by měli dostat Cenu Karla Velikého, což je nejprestižnější evropské vyznamenání. Protože je to tato dvojice migrantů z Turecka, kteří našli svůj nový domov v Německu, kdo doslova zachraňuje Evropskou unii.

Ilustrační foto.

Docela úsměvná historka o „svaté relikvii“

Relikvie svatých byly ve středověku velmi žádané. Žádná však nebyla tolik chtěná, jako byly relikvie Ježíše Krista. Ať už se jednalo jen o něco, čeho se v průběhu života dotkl. Tyto relikvie byly nejcennější. A žádná více než Svatá předkožka, která měla být jedinou skutečnou součástí Kristova těla.

Zubr

Bobr, zubr, losos i los. Vymizelé druhy se pomalu vracejí do české přírody

Co mají bobr, zubr, losos a los společného? Dříve u nás žili běžně a byli vyhubeni člověkem, který se dnes horko těžko snaží vrátit je zpět do naší přírody. Navíc jsou to všechno pozoruhodní živočichové. Například bobr dokáže chodit po zadních nohách a přední končetiny používat jako ruce. Losos vyskočí i do výšky tří metrů a los se třeba v rybníku potopí i šest metrů hluboko, když dostane chuť na nějakou tu vodní rostlinu.

Longinovo kopí

Muzeum jde za vámi: Longinovo kopí

Nemůžete do muzea? Nevadí, muzeum jde za vámi. Vlastivědné muzeum v Olomouci je z důvodu aktuální situace ohledně koronaviru také uzavřené. Proto se rozhodlo, že bude lidem zprostředkovávat online to nejzajímavější z výstav a následně i to „nej“ z expozic.  

Vzácná kopie koruny Karla Velikého.

Vzácná kopie koruny Karla Velikého je vystavena v muzeu

Pouze na dobu do 5. ledna je v Klenotnici Muzea Českého ráje v Turnově vystavena naprosto unikátní kopie koruny Karla Velikého, kterou právě dokončil zlatník Jiří Urban. Koruna odpovídá velikosti lebky Karel IV., ověřené antropologickým výzkumem.

Tady našli Uda!

Bavorský premiér u prasouseda Uda

Pasov - Ve čtvrtek odpoledne se bavorský premiér Markus Söder (CSU) chystal k návštěvě místa nálezu dosud neznámého vzpřímeně chodícího lidoopa Danuvius guggenmosi nazvaného „Udo“ v roce 2015 v hliništi firmy Hammerschmiede ve Pforzenu v Allgäu.

Z putování našeho spolupracovníka Milana Čejky po Německu.

Do Cách za císařem Karlem Velikým

/FOTOGALERIE, DÍL 2./ V rámci našeho putování Severním Porýním-Vestfálskem a Porýním-Falckem jsme zavítali na středověký hrad Eltz ležící nedaleko Trevíru v údolí řeky Elzbach.

Luboš Palata

Glosa Luboše Palaty: Jako Češi a Slováci

Pokud smlouvou z Cách vzniká francouzsko-německý superstát, pak máme od přelomu tisíciletí ve střední Evropě obnovený česko-slovenský superstát. Superstát, který by měl vyvolávat třeba v Maďarsku podobné obavy, které by podle českých eurofobů měla vyvolávat smlouva z Cách. 

Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě

Anktartický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

Brno /FOTOGALERIE/ – Již více než deset let pořádá Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.

Perníkové jesličky jako každý rok provoněly kostel sv. Matěje nad Šáreckým údolím v Praze.

Už jste si byli prohlédnout jesličky? V Praze jsou ve čtyřiceti kostelech

Betlémy s výjevy z Ježíšova narození, jejichž návštěva patří k tradičním vánočním zvyklostem, jsou v mnohých kostelích přístupné již delší dobu před Vánocemi. Někde jsou zatím jesličky prázdné a figurka malého Ježíška se v nich objeví až 25. prosince, kdy se zrození Krista připomíná. Jen v Praze si letos mohou lidé vybírat ze čtyř desítek kostelů, kde si lze betlém prohlédnout.

Tyršovo koupaliště patřilo starému jazzu.

OBRAZEM: Na 'Tyršáku' zazněl starý dobrý jazz

Rakovník – Tyršovo koupaliště v Rakovníku se v páteční večer vrátilo do dvacátých a třicátých let. Vystoupily zde totiž dvě kapely, které mají rády jazz a rády ho hrají i svým posluchačům. Domácímu Brass Bandu předskakovala skupina, která přijela až z Holandska, a to The Charlestown Jazzband.

kopr vonný

Kopr – ikona severské kuchyně

Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

Ježíšek v jesličkách

Lidé se mohou přijít podívat na jesličky s narozeným Ježíškem

K tradičním vánočním zvyklostem patří návštěva kostelů s vyobrazeními Ježíšova narození. Přestože znázorňují chvíli s narozeným Ježíškem, mnohde se betlémy stavějí dny i týdny před dobou, na níž zrození připadá. Od pondělí už jsou přístupné všude tam, kde si lidé chtějí zásadní okamžik křesťanské víry i tradičních Vánoc připomínat. Jen v Praze si mohou vybírat ze tří desítek kostelů.

Ilustrační foto.

Lidé se mohou přijít podívat na jesličky s narozeným Ježíškem

K tradičním vánočním zvyklostem patří návštěva kostelů s vyobrazeními Ježíšova narození. Přestože znázorňují chvíli s narozeným Ježíškem, mnohde se betlémy stavějí dny i týdny před dobou, na níž zrození připadá. Od pondělí už jsou přístupné všude tam, kde si lidé chtějí zásadní okamžik křesťanské víry i tradičních Vánoc připomínat. Jen v Praze si mohou vybírat ze tří desítek kostelů.

Sochy před jezuitskou kolejí dostávají nový kabát.

Sochy před jezuitskou kolejí dostávají nový kabát

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Sousoší světců na terase před bývalou jezuitskou kolejí dostává nový kabát. Jen s malými přestávkami je zde od začátku jara vidět restaurátory, kteří budou postupně opravovat celý soubor třinácti soch z 18. století a to včetně parapetní zdi a dvou kusů váz.

Dominik Duka požehnal třem novým zvonům kostela na pražském Karlově.

Třem novým zvonům karlovského kostela požehnal kardinál Duka

Praha - Tři nové zvony kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého v Praze na Karlově v neděli požehnal kardinál Dominik Duka. Kostel neměl velké zvony 74 let, za druhé světové války je totiž zabavili nacisté. Trojice nových zvonů byla vyrobena na počest 700. výročí narození Karla IV., odlity byly ve městě Přemyšl v polské Haliči.

Zvony pro kostel Kostel na Karlově.

Tři nové velké zvony dorazily do kostela na Karlově

Praha - Tři nové velké zvony v sobotu dorazily do kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na pražském Karlově. Vyrobeny byly v Polsku. V sobotu od rána cestovaly autem a lodí ze severočeské Roudnice nad Labem. Rozezní se na podzim, až jim požehná kardinál Dominik Duka. Kostel žádné velké zvony nemá od druhé světové války, kdy je zabavily nacistické úřady.

Zvon. Ilustrační fotografie.

Kostel na Karlově bude mít nové zvony, přijedou z Polska

Praha – Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého v Praze na Karlově ode dneška bude mít tři nové zvony. Vyrobeny byly v Polsku a do české metropole dorazí odpoledne lodí. Na novém místě budou instalovány vpodvečer, od 19:00 se na jejich počest uskuteční děkovná mše.

Kardinál Dominik Duka.

Kardinál Dominik Duka: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Spjatá se svatými jsou oblíbená místa kardinála, arcibiskupa pražského a primase českého Dominika Duky. Ten kromě katedrály svatého Víta či kostela svatého Jiljí jmenoval mezi preferovanými částmi Prahy i karlínské kasárny a Václavské náměstí.