Kreativ

ŠTÍTEK: Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně

Novolískovecký park Pod Plachtami.

Brno má málo parků. Přesto dva z nich soutěží o titul

Brno /FOTOGALERIE/ - Kdo tvoří zahradu nebo park, nemá vlastně nikdy hotovo. Je třeba stále jej tvůrčím způsobem rozvíjet, řekl jeden z nejvýznamnějších českých zahradních architektů Ivar Otruba. Právě na péči o už existující parky se zaměřil Svaz zakládání a údržby zeleně, který vyhlásil anketu Park desetiletí. O tento titul se spolu s dalšími šestadvaceti parky ucházejí i dva brněnské. Přesto Brno patří při srovnání procentuálního podílu parků k rozloze města až na deváté místo v České republice.

Matematicko-fyzikální fakulta rozjíždí spolupráci na vývojovém projektu s vinařskou firmou Znovín. Na snímku ředitel Znovínu Pavel Vajčner a děkan fakulty Jan Kratochvíl.

Novinka: vinaři zchladí hrozny ještě před kvašením kvůli lepšímu zachování chutí

Znojmo – Zchladit hrozny Rulandského modrého ještě před kvašením hroznů a zachovat tak všechny chutě, které slunce i úrodná půda rudým bobulím vína dodá. Takovou novinku se nyní rozhodli ve svém středisku v Jaroslavicích vyzkoušet vinaři ze Znovínu Znojmo. Na vývoji nového produktu s vinařskou firmou spolupracují odborníci z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Miroslav Vaculík s diplomy za vítěze v kategoriích Flora koštu.

Vřesovická oskerušovice i třešňovice provoněly Olomouc

Olomouc, Vřesovice – Ještě s většími úspěchy než loni se vrátil z koštu Flory Olomouc domů Miroslav Vaculík. Vřesovický včelař a předseda tamního Klubu českých turistů totiž ovládl se svou třešňovicí a oskeruší hned dvě kategorie přehlídky, kterou hodnotili členové Unie destilatérů České republiky, Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně a Státní zemědělské a potravinářské inspekce a výrobců ovocných destilátů.

Letní Flora 2015

Letní Flora je tady. S novou restaurací, noční prohlídkou i jezerem

Olomouc - Nově otevřená restaurace A, největší vodní plocha, jaká kdy byla v hlavní expozici k vidění, křest keřové růže a záplava nejrůznějších druhů květin. Taková bude letošní letní etapa mezinárodní květinové a zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc. Na stejnojmenném olomouckém výstavišti potrvá od čtvrtka do neděle.

Brněnskou Vaňkovku zaplnily dřevěné plastiky sochaře a řezbáře Jiřího Netíka.

Brněnskou Vaňkovku zaplnily dřevěné plastiky sochaře a řezbáře Jiřího Netíka

Brno /FOTOGALERIE/ – Dosud nejobsáhlejší výstavu sochaře a řezbáře Jiřího Netíka zahájilo nákupní centrum Vaňkovka, které si letos připomíná 10. výročí od svého otevření. „Na pět desítek děl si lidé mohou prohlédnout v kompozici s floristickými dekoracemi vytvořenými u příležitosti mezinárodního workshopu studentů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně," uvedla promotérka akce Dita Brančíková.

Brněnskou Vaňkovku zaplnily dřevěné plastiky sochaře a řezbáře Jiřího Netíka.

Andělé sochaře a řezbáře Jiřího Netíka stráží brněnskou Vaňkovku

Brno /FOTOGALERIE/ – Člověk a jeho bolestná zkušenost. Hledání kořenů a místa na zemi. Brněnský sochař a řezbář Jiří Netík ve svých dílech zachycuje člověka žijícího na přelomu tisíciletí a poukazuje na jeho provázanost s přírodou, vesmírem, historií. Ukázky Netíkových prací napříč časem i tématy nově představuje výstava v nákupním centru Vaňkovka, na níž je padesát soch a dřevěných objektů.

Ilustrační foto.

Hradec Králové hostil ovocnáře z celé Evropy

Hradec Králové – Východočeská metropole hostila o víkendu mezinárodní konferenci drobných ovocnářů. Na akci se sjelo 120 pomologů z celé České republiky a 60 účastníků ze Slovenska, Německa, Rakouska a Švýcarska.

Ilustrační foto.

Hradec Králové hostil ovocnáře z celé Evropy

Hradec Králové – Východočeská metropole hostila o víkendu mezinárodní konferenci drobných ovocnářů. Na akci se sjelo 120 pomologů z celé České republiky a 60 účastníků ze Slovenska, Německa, Rakouska a Švýcarska.

Vinař Petr Klásek z Petrova si váží všech, kteří dělají víno poctivě a s láskou. Když ho ocení kolegové vinaři, je to pro něj velký úspěch.

Vinař Petr Klásek: Nejdříve dej ty vinohradu, on pak dá tobě

Petrov /VINAŘI POD LUPOU/ – Sedmatřicetiletý Petr Klásek se pěstování hroznů a výrobě vína věnuje už od učňovských let. Spolu se svou rodinou obhospodařuje asi hektar vinic, někdy hrozny také nakupuje. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje první díl seriálu Vinaři pod lupou.

Oficiálnímu otevření akademické zahrady v Lednici přihlížely desítky lidí.

Novinka v Lednici na sedm? Zahrada

Lednice /FOTOGALERIE/ - Místem pro bádání studentů se má stát akademická zahrada, která patří Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Hejtman Hašek navštívil školu i úřad

Lednice, Valtice – S aktuálními problémy mikroregionu Lednicko-valtického areálu se při své úterní návštěvě seznamoval hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Spolu se starostou Lednice Liborem Kabátem jednali zejména o dalších krocích v projektu multifunkčního centra v areálu zámeckých jízdáren.

Rybniční zámeček nabízí vánoční inspiraci od odborníků, navíc s poutavým výkladem o jeho historii.

Zámeček zdobí květy, hotelem zazní Rybovka

Břeclavsko – Rybniční zámeček na břehu Prostředního rybníka u Lednice mohou lidé vidět zevnitř jen výjimečně. Jedinečnou šanci mají tento víkend, kdy jim navíc náladu vylepší i výstava nazvaná Vánoční zastavení. A to až do neděle.

Břeclavský zimní stadion.

Stadion v Břeclavi obroste břečťan

Břeclav – Zamaskovat nepříliš vhodnou stavbu poblíž břeclavského zámku chce do pár let vedení břeclavské radnice. Odborníci s tím souhlasí.

Vzdělávání začalo teorií a pokračovalo praxí.

Seminář poradil, jak množit a řezat dřeviny

Hostětín – Seminář věnovaný pěstování ovocných stromů se uskutečnil o uplynulém víkendu v hostětínském Centru Veronica. Sobotní část se zabývala jako již tradičně řezem ovocných dřevin, neděle byla nově zaměřena na jejich množení.

Ilustrační foto

Parku pod zámkem dají tvář odborníci, ne škola

Břeclav - Na posledním zasedání břeclavských zastupitelů nabídl děkan lednické Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Petr Kučera městu spolupráci. Spočívala v projektování plánovaného lesoparku na pozemcích pod zámkem, které město odkoupilo.

Výstava květin a květinových vazeb v Rybničním zámečku.

Rybniční zámeček se otevřel veřejnosti

Lednice /FOTOGALERIE/ - Možnost prohlédnout si krásné prostory klasicistního Rybničního zámečku v Lednici měli lidé poprvé při loňském adventu. Letos připravila Zahradnická fakulta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, které zámeček patří, ojedinělou výstavu.