Kreativ

ŠTÍTEK: lilek brambor

Zemědělci si zoufají, sucho ničí úrodu

Přerovsko/Hranicko – Čekání na déšť. Tak by se dala ve stručnosti charakterizovat současná situace zemědělců na Hranicku a Přerovsku. Dlouhodobé sucho má na rostliny neblahý vliv a může výrazně ovlivnit letošní úrodu i ceny potravin.

Zemědělci si zoufají, sucho ničí úrodu

Přerovsko/Hranicko – Čekání na déšť. Tak by se dala ve stručnosti charakterizovat současná situace zemědělců na Hranicku a Přerovsku. Dlouhodobé sucho má na rostliny neblahý vliv a může výrazně ovlivnit letošní úrodu i ceny potravin.

GALERIE: Na školu se nedá zapomenout, říkají bývalé kantorky

Horažďovice – Dva dny plné zpěvu, tance, vzpomínání a hlavně prezentace dovedností dětí a třídních kolektivů má za sebou Základní škola Horažďovice v Blatenské ulici. V pátek a v sobotu tam totiž slavili padesáté výročí svého založení.

Uvařme si: Narozeninový buřtguláš

Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.

Kamil Hamerský má rád škrdlovické halušky

Škrdlovice - Čtvrté pojídání halušek ve Škrdlovicích vyhrál král jedlíků Kamil Hamerský z Víru. Na druhém místě se umístil Jaroslav Němec z Bystrého. Třetí skončil Stanislav Hamerský, otec vítěze.

Xindlův deník: Vzpoura mobilů

Nedávný průzkumy dokázaly, že čím dál víc lidí už má plný zuby chytrejch telefonů a vrací se ke starejm přístrojům. Už žádný šoupání prstem po displeji. Hezky poctivý tlačítka a monitory, na kterejch se vám zobrazí jenom text, a to ještě blbě.

Pozemek Štrosové pro dálnici D11 prý vyřeší do dvou týdnů

Hradec Králové - Dohoda o převodu posledního sporného pozemku, který brání dostavbě dálnice D11 do Hradce Králové, je již na spadnutí a může být hotová do dvou týdnů. Prohlásil to syn majitelky pozemku Jaroslavy Štrosové, advokát David Štros, jenž ji při jednání se státem zastupuje.

Pozemek Štrosové pro dálnici D11 prý vyřeší do dvou týdnů

Hradec Králové - Dohoda o převodu posledního sporného pozemku, který brání dostavbě dálnice D11 do Hradce Králové, je již na spadnutí a může být hotová do dvou týdnů. Prohlásil to syn majitelky pozemku Jaroslavy Štrosové, advokát David Štros, jenž ji při jednání se státem zastupuje.

Druhý horký sestupový brambor má Bratřejov

Zlínsko – Zatím jen dvě tajenky rozehraného ročníku Okresního přeboru OFS Zlín jsou známy po víkendovém předposledním kole. Zatímco v Tlumačově již převzali pohár za vítězství, v Kašavě se smiřují se svým sestupovým osudem. Kdo je ale doprovodí, určí až poslední kolo, kde budou na dálku soupeřit předposlední Bratřejov a dvanácté Louky.

Jaká jsme dříve vařili jídla

Jižní Čechy - Opět je tu nový díl „nekonečného" seriálu jihočeských Deníků s názvem 70+.Dnes přichází na řadu vzpomínky na to, jaká se dřív vařila jídla. Na čem jste si nejvíce pochutnali? Pokud je vám více než 70 let a chcete se zapojit, ozvěte se do vaší redakce Deníku.

Do Ústí vozí Jaroslav Vančík domácí zabijačku a uzeniny

Ústí nad Labem - Klobásy, uzené maso, jitrničky, párky. To vše z přírodních materiálů, umělé střívko tu nenajdete. K tomu sezónní zelenina a ovoce, jako brambory, meruňky nebo jahody. To je sortiment, který na farmářských trzích u obchodního centra nabízí Jaroslav Vančík.

Soud poslal na 5 let do vězení ženu, která krmila syna jen moukou

Ústí nad Labem – Jenom moukou a čajem prý krmila šestadvacetiletá žena svého osmiměsíčního syna. Když plakal, třásla s ním prý tak prudce, že začal krvácet do mozku. Vyhublé batole nakonec před více než třemi lety zemřelo. Matku za to ve čtvrtek ústecký soud poslal na pět let do vězení. Rozsudek není pravomocný.

Před rokem měl vodu na prahu domu

Pištín – Hned vedle pištínského potoka bydlí Josef Klepal. V loňském roce mu voda vystoupala až ke zvýšenému vchodu do domu, ke kterému vedou celkem tři schody. Kvůli vodě musel stěhovat například také králíkárnu.

Trend ve Vyškově? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

Trend? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

Miluje rockové koncerty. Říká, že bez zábavy by nebyl život

Otín - Její život nebyl nijak jednoduchý a dnes za mnohé vděčí své mladistvé mysli a zálibě, kterou byste u ženy jejího věku nečekali. Lucie Janotová s oblibou chodí na rockové koncerty a říká, že bez zábavy, zpěvu a hudby by nebyl život.

Šéfkuchař Luděk Hauser: Slavné osobnosti vyhledávají obyčejná jídla

České Budějovice – Jedenačtyřicetiletý Luděk Hauser šéfuje už více než šest let kuchyni vyhlášené pivnice Masné krámy v Českých Budějovicích. K populárnímu budvarskému kroužkovanému ležáku sem můžete zajít na řadu gastroakcí: od zabijaček přes chřestové hody, „šnicly", pstruhy až po exotické menu. „Dramaturgii" vymýšlí právě Luděk Hauser.

Farmáři podali rekordní počet žádostí o dotace. Rozdělí si 32 miliard korun

Praha – Zemědělci letos podali rekordní počet takzvaných jednotných žádostí o dotace v nichž žádají o většinu podpor. Na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) jich farmáři do poloviny května zaslali bezmála 29.600, více než o tisícovku více než o rok dříve. Celkový počet se patrně ještě mírně navýší. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí fondu Vladimíra Novákova. Na základě žádostí má být mezi příjemce letos rozděleno takřka 32 miliard korun.

Uvařme si o víkendu bramboračku

Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.

Sešit a tužku vyměnili za zástěry

Nová Paka – Jedenáct studentů oboru hotelnictví Střední školy gastronomie a služeb skládalo v tomto týdnu praktickou maturitní zkoušku. Tužky a papír museli mladí lidé vyměnit za zástěru a číšnický stejnokroj.

V Moravském Berouně se bude volit v hospodě

Moravský Beroun – Polední meníčko, pizzu ani pivečko si od pátečního poledne do sobotního odpoledne neobjedná žádný zákazník, který by chtěl navštívit restauraci R-klub v Moravském Berouně.

Struhařov dal mat Maršovicím v závěru

Benešovsko – Okresní fotbalový přebor odjel 22. kolo. Kanonýr Zdeněk Pekárek vystřelil lídrovi z Divišova nejtěsnější výhru, Jírovice nasypaly do sítě Mezna sedm branek.

V zajetí se Jan Coufal odnaučil jíst brambory

Skalice/ 1. světová válka – Pomník padlým je dominantou skalické návsi
a nese jména třiadvaceti mužů, kteří se nedožili setkání se svými rodinami. Další mladíci z vesnice měli víc štěstí: světovou válku přežili a jejich vzpomínky žijí v potomcích. Vyprávění Jana Coufala pozorně naslouchaly jeho dcery, Božena Bělohlavová (1928) a Jarmila Vančatová (1933). Jejich otec i strýc Josef se z bojů v Rumunsku vrátili do rodné Skalice.

Meziroční inflace v dubnu klesla, je téměř na nule

Praha - Meziroční inflace v dubnu zpomalila na 0,1 procenta z březnových 0,2 procenta. Analytici přitom očekávali její mírné zrychlení na 0,3 procenta. Meziměsíčně v dubnu ceny nerostly vůbec, informoval dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským dubnem zdražily například maso, brambory, ovoce a mléčné výrobky, zlevnilo naopak pečivo, ale také elektřina a zemní plyn.

Tradiční irský masový koláč

Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

Jak šmakuje Moravskoslezsko přináší kulinářské show

Rýmařov, Malá Morávka - Jak chutnají jídla uvařená podle tradičních receptů z našeho kraje? To mohou ochutnat lidé v pátek v Rýmařově v Hotelu Slunce a v sobotu v Malé Morávce v restauraci horského hotelu Kopřivná.

Místo telefonu za 10 tisíc korun dostal krabici pracího prášku

Hradec Králové – Nakupování od některých prodejců z internetu se nemusí vždy vyplatit. Přesvědčil se o tom dvacetiletý mladík z Hradce Králové. Ten místo mobilního telefonu našel v balíku prací prášek. Není to v poslední době bohužel první podobný případ.

Místo telefonu za 10 tisíc korun dostal krabici pracího prášku

Hradec Králové – Nakupování od některých prodejců z internetu se nemusí vždy vyplatit. Přesvědčil se o tom dvacetiletý mladík z Hradce Králové. Ten místo mobilního telefonu našel v balíku prací prášek. Není to v poslední době bohužel první podobný případ.