Kreativ

ŠTÍTEK: Lučina

Potápěči prozkoumávali dno vodního díla Lučina.

Lučina ukrývá pod kalnou vodou tajemství

Lučina – /REPORTÁŽ/ Nad klidnou hladinou vodní nádrže Lučina se válí jemný opar mlhy, je chladný, podzimní den. Teplota vzduchu se zastavila na nějakých dvanácti stupních a voda je o dva, tři stupně chladnější.

Tak jako každý čtvrtek se vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Bavorský guláš byl velmi oblíbený.

RECEPT DENÍKU: Hovězí maso se rozplývalo na jazyku

Ústí nad Labem - Místo strouhaného křenu nadrobno nakrájená petrželka. Párek nebyl vůbec. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Kamila Macáková s receptem na Bavorský guláš.

Vodáci v sobotu naposledy sjeli Mži. Poté ji symbolicky zamkli.

Vodáci v sobotu zamykali Mži

Tachov  – Desítky vodáků se sjely v sobotu do Tachova, aby se zúčastnily dnes již tradičního podniku, zamykání Mže.

Vodáci v sobotu naposledy sjeli Mži. Poté ji symbolicky zamkli.

Vodáci v sobotu zamykali Mži

Tachov  – Desítky vodáků se sjely v sobotu do Tachova, aby se zúčastnily dnes již tradičního podniku, zamykání Mže. Lodě startovaly hned z několika stanovišť, ti kteří si chtěli vody užít nejvíce, se plavili již od přehrady Lučina.

Mohutný strom s prasknutým kmenem museli skácet dřevorubci.

Poryvy větru vyvracely stromy a ploty

Region – Silné poryvy větru zaměstnaly ve čtvrtek dopoledne hasiče v několika místech regionu. Na Třinecku dokonce do vyvráceného stromu narazilo auto.

Kdo ho natáhne do demižonu v nejlepším čase. To byla jedna ze soutěží na burčákové slavnosti.

Burčákové slavnosti přivítaly stovky příznivců

Boršice – Několika stovkami lidí zaplněný sportovní areál, vystoupení více než dvou stovek účinkujících z pěveckých a folklorních souborů Slovácka, Valašska a Slovenska, lidový jarmark s prezentací umu boršických a opatoveckých řemeslníků a vinařů, ale také fantastická nálada. Takovou atmosféru měl v sobotu odpoledne první ročník Burčákových slavností a folklorního festivalu v Boršicích.

BÝVALÁ SILNICE DO LUČINY pařezy, zbytky cihel a podezdívky budov zaniklé obce Lučina postupně vykukují z vody nádrže. Hladina je v současné době o téměř jeden metr pod optimální úrovní. Dokud nezaprší, bude dále klesat.

Hladina klesá o centimetry denně

Lučina – Do Lučiny teče méně vody, než z ní vytéká. Důvody jsou podle hydrologů hned dva. Dlouhotrvající sucho a nutnost odpouštět z vodního díla Lučina dostatečné množství vody pro zlepšení průtoku na dolní Mži.

Kapela Šatlava na desátém ročníku Festivalu na vodě.

Festival na vodě byl možná poslední

Tvarožná Lhota – Několik tisíc posluchačů dorazilo k vodní nádrži Lučina na jubilejní desátý ročník Festivalu na vodě. Mezi letošní největší hvězdy patřili Jiří Pavlica s Hradišťanem, Fleret a slovenská Družina. „Jsme spokojení s účastí a průběhem festivalu. Je cítit skvělá práce celého přípravného týmu, podpora vystupujících kapel a snad všech diváků," řekl hlavní pořadatel festivalu František Šrámek.

Dobové snímky řeky Mže a života kolem ní.

Pod hladinou Lučiny možná ještě stojí bývalá kopytárna

Tachovsko – /SERIÁL/ Jedním z prvních velkých vodních děl – nepočítáme-li rybník v Brance – na řece Mži je přehradní nádrž Lučina na sedmadevadesátém říčním kilometru. A právě té se budeme v dnešní a příští části seriálu Deníku o řece Mži věnovat.

Festival Na vodě - ilustrační foto.

Festival na vodě letos odstartuje už po desáté

Tvarožná Lhota – Už je tomu deset let, co se konal první ročník festivalu, který tak trochu vybočuje z řady. Jeho autor totiž scénu položil na hladinu vodní nádrže Lučina. Jubilejní ročník festivalu Na vodě u Tvarožné Lhoty se letos uskuteční v pátek sedmého a sobotu osmého září.

Ilustrace

Připravujeme seriál věnovaný řece Mži

Tachovsko – /Prohledejte svoje archivy a můžete se na vzniku seriálu také podílet/ Řeka Mže, nejdůležitější vodní tepna tachovského okresu, vstupuje na naše území v údolí pod kopcem Oltář.

Stodolu na Rovinách už nespatříte.

U hájovny na Rovinách vznikly scény k filmu Práče

Příbram – Na Rovinách nebo Roviny se říká místu v sedle mezi vrchy Praha a Paterák (Peterák), kde v polovině 19. století stála Václavova bouda.Později tu vyrostla hájovna složená ze dvou budov – roubené a zděné. Ta ale 6. května 1934 vyhořela po úderu blesku a rok poté zde Vojenské lesní podniky postavily novou dvojhájovnu a hospodářské budovy – roubené kolny a stodolu.

Josef Holek

Přecenil jsem své síly, málem jsem vyplivl plíce

Tachov – /REPORTÁŽ/ Koloběžka je dobrá věc, říkám si pokaždé, když se vyrazím rekreačně vyvětrat. Člověk se pokochá přírodou, vše si vyfotí, v hospůdce popije piva a s klidem vyrazí zpět k domovu.

Ilustrační fotografie.

Opilý muž v kempu Lučina napadl přítelkyni

Strážnice – Hádku v autokempu v rekreační oblasti Lučina řešili v pátek odpoledne strážničtí policisté. Přijali telefonické oznámení, že v jedné z chatek napadá muž svou přítelkyni. Podle volajícího slovně i fyzicky.

Přírodní koupací biotop Bohuslavice.

Kyjovský biotop čeká na výsledky hygieny

Slovácko – Třicetistupňové teploty vylákaly lidi nejen na koupaliště, ale i do nádrží, rybníků či řekám. Hygieniky kontrolované přírodní koupání od začátku srpna funguje jen na Lučině, bohuslavický biotop je zavřený.

Kaplička v Semněvicích.

Vesnice na Domažlicku budou mít vlastní turistické průvodce

Kdyně - Každý, koho zajímá historie, má povědomí o zajímavostech a výletních cílech v obcích, se může stát venkovským průvodcem. S myšlenkou umožnit skupinkám turistů najmout si průvodce po vesničkách domažlického a tachovského  regionu přišlo Občanské sdružení Koráb.

Benátská noc v Plavu.

Tipy na nadcházející víkend

Českobudějovicko - Na Českobudějovicku se uskuteční spanilá jízda traktorů, folklórní slavnost i závod netradičních plavidel

Ilustrační foto.

Janovice budou hrát okresní soutěž

Region – Pouhých čtrnáct dní před zahájením fotbalových soutěží v Moravskoslezském kraji došlo ke změně obsazení jednotlivých soutěží.

Ilustrační foto.

Kempy na Hodonínsku se plní. I přes nepřízeň počasí

Hodonínsko – Extrémní teploty provázené bouřkami nebo naopak deštivé dny, kdy teploty prudce klesnou. Počasí posledních dní není pro letní dovolenou právě ideální. Přesto si provozovatelé kempů na Hodonínsku na letošní sezonu nestěžují, od dovolené v přírodě totiž proměnlivé počasí zatím moc lidí neodradilo.

Ilustrační foto.

Kempy v regionu se plní. I přes nepřízeň počasí

Hodonínsko – Extrémní teploty provázené bouřkami nebo naopak deštivé dny, kdy teploty prudce klesnou. Počasí posledních dní není pro letní dovolenou právě ideální. Přesto si provozovatelé kempů na Hodonínsku na letošní sezonu nestěžují, od dovolené v přírodě totiž proměnlivé počasí zatím moc lidí neodradilo.

Ilustrační foto

Houbařská sezona? Snad už konečně

Hodonínsko – Po bídném začátku houbařské sezony to vypadá, že si lidé začnou z lesa konečně odnášet plné košíky. Houbaři na Hodonínsku v to alespoň doufají.

Hlavní cenu si z Dambořic odvezl Kyjovánek.

REPORTÁŽ: Kyjovánek měl nejlepší vystoupení o víně

Dambořice – Není představení, aby v něm nebyl někdo opilý. Aby ne. Téma vystoupení v soutěži čtvrtého ročníku dambořického festivalu je „Povinně o víně". Každý z devíti souborů pojímá téma jinak, ale vinohradu či popíjení vína se lze vyhnout jen těžce.