Kreativ

ŠTÍTEK: Lučina

FILIP ŠORF se svou ženou na Liberty Island. V pozadi je vidět Ellis Island a New York City.

Za velkou louží - zápisník Filipa Šorfa: Slzy beznaděje

Východní Čechy /NÁZOR/ - V české hymně se v první sloce zpívá o vodě, která hučí po lučinách, a o zemském ráji, který je domovem Čechů. Skutečnost je bohužel taková, že o domov spousta Čechů přišla, a to právě kvůli hučící vodě rozlité nejen v lučinách.

Mže - jez u kamenného mostu

Lučina vodu pobere, není důvod k panice

Tachovsko – Deště neubývá a koryta řek se plní. Taková situace panovala celý víkend, pokračovala i v pondělí. Pracovníci povodí Vltavy nás ale ujistili, že se v našem okrese žádná pohroma nekoná.

Odměnu za bronzovou příčku v celorepublikovém kole soutěže Deníku s názvem Jarní recepty, sadu keramických hrnců a pánviček, si přišla převzít do redakce Slováckého deníku 26letá Pavla Janálová z Uherského Hradiště.

Výherkyně si za svůj bronzový recept převzala sadu keramického nádobí

Uherské Hradiště - Odměnu za bronzovou příčku v celorepublikovém kole soutěže Deníku s názvem Jarní recepty, sadu keramických hrnců a pánviček, si přišla převzít do redakce Slováckého deníku 26letá Pavla Janálová z Uherského Hradiště. Skvěle zabodovat se jí podařilo se svojí špenátovou roládou, plněnou domácí lučinou.

Ilustrační foto.

Most přes Lučinu v Dobraticích je uzavřený

Dobratice - Až do do 14.června bude komunikace od Harendy na Komorní Lhotku uzavřena. Důvodem je rekonstrukce mostu M1/08 přes vodní tok Lučina. Objížďka vede po místních komunikacích, pro pěší je v blízkosti instalována lávka a vyznačena pěšinka, po které je možné místo obejít.

Více než 250 mladých hasičů se v sobotu sjelo do Lučiny, kde se konal již 9. ročník Vachalíkova memoriálu.

Hasiči se utkali v požárním útoku i v Gleťochově čtyřce

Lučina /FOTOGALERIE/ – Více než 250 mladých hasičů se v sobotu sjelo do Lučiny, kde se konal již 9. ročník Vachalíkova memoriálu. Na březích Žermanické přehrady měřili svou rychlost a dovednosti. Tímto závodem současně odstartovali letošní první kolo 7. ročníku Moravskoslezské ligy mladých hasičů. Stejně jako v předešlých letech se soutěžící třech věkových kategorií utkali ve dvou částech, a to v požárním útoku a Lučinském víceboji.

Tachovští vodáci odemkli Mži.

Tachovští vodáci odemkli Mži. Dostali na to nový klíč

Světce – Řeka Mže je od sobotního poledne odemčená. O slavnostní akt se postarali členové Vodáckého oddílu Tachov u mostu ve Světcích. Než se tak ale stalo, sjela většina z nich řeku už od přehrady Lučina. K odemčení dostali pořadatelé nový kovový klíč z dílny Jana Mrázka.

Josef Skokan

Josef Skokan: Kanalizace by mohla pomoci i přehradě

Lučina - Obec Lučinu vede od loňského 4. září Josef Skokan. Nahradil bývalou starostku Soňu Blahutovou, která se rozhodla ze svého postu odstoupit v polovině volebního období. V rozhovoru naznačuje, jakými změnami by obec mohla v letošním roce projít.

Ilustrační foto.

V kraji padaly teplotní rekordy, největší zima byla v Rýmařově

Ostrava - Přestože by podle kalendáře už mělo být jaro, Moravskoslezský kraj v pondělí zasáhlo neobvykle mrazivé počasí. Teplotní rekordy pro tento den byly pokořeny i na stanicích, které měří desítky let. Rekordy však byly překonány zejména v údolích a v nižších polohách, kde se ještě drží sněhová pokrývka. Řekl to Tomáš Ostrožlík z Českého hydrometeorologického ústavu.  

Za nejzajímavější recept ze Zlínského kraje zvolili čtenáři Deníku špenátovou roládu s domácí lučinou od Pavly Janálové z Uherského Hradiště. Ve finále skončil třetí.

Po soutěžních dobrotách se jen zaprášilo

Střední Morava - Chuť špenátové rolády nadívané domácí lučinou nebo kuřecích placiček s tvarůžky pro mne byla až donedávna velkou neznámou. Přiznávám, že v restauraci by ani jedno jídlo až do této chvíle nepatřilo mezi mé favority.

Jaro na talíři.

Soutěž Jaro na talíři už má vítěze

V prvním kole soutěže bylo vybráno 14 finallistů, kteří pak v kuchyňském studiu MIELE v Praze vařili své recepty. Odborný dohled nad přípravou pokrmů. prováděl vybraný šéfkuchař ze společnosti Perfekt catering by Filip Sajler. O nejlepším receptu jste pak rozhodovali vy čtenáři prostřednictvím webu a sms. Za nejlepší jste označili recept na kůzlečí roládu.

Ilustrační foto

Sníh taje dál, ale rozlitých řek se Plzeňsko bát nemusí

Plzeňsko - Ačkoliv bohatá vrstva sněhu, která Plzeňsko před týdnem pokryla, stále mizí, hladina řek zatím nijak významně nestoupá. A zřejmě to tak i zůstane. Sníh totiž prý netaje tak rychle jako v jiných částech republiky.

POTLESKEM VÍTALI členové Klubu českých turistů Tachov hosty svojí valné hromady. Přijeli za nimi turisté z několika okolních klubů.

Turisté nešli na špacír, ale na schůzi

Tachov – Ohlédnutí za uplynulým rokem a naplánování toho letošního. Tyto body patřily k hlavním částem sobotní valné hromady Klubu českých turistů Tachov. Ten si letos připomene 50 let aktivní činnosti.

S rokem 2012 se loučili na kolech i koloběžkách.

OBRAZEM: Sportovci zakončili rok na dvou kolech

Tachov – Poslední den roku 2012 se vydali účastníci akce Silvestrovské koloběžení a cyklotoulání na trať kolem Lučiny. Na pomyslnou startovní čáru v Tachově se jich postavilo po třinácté hodině na pět desítek a jelo se na kolech i koloběžkách.

Ilustrační foto.

Souhrn fotbalového podzimu, I.B třída, skupina B

Opavsko – Pouhopouhé čtyři body ztratily Kozmice v dosavadním průběhu béčkové skupiny I.B třídy. Od nové sezony mužstvo trénuje Petr Kozelek a kozmický celek zatím ukazuje druhým Strahovicím záda ze vzdálenosti šesti bodů.

Finstal Lučina – Kozmice 0:1

Lučina dokázala v dohrávce potrápit favorita

Lučina /FOTOGALERIE/ – V dohrávaném 12. kole I. B třídy, skupiny B, se dosavadní lídr na těsné vítězství hodně natrápil. Utkání, kterému by spíš slušela remíza, rozhodl ve 25. minutě hostující Janík, který i díky hrbolatému terénu zaskočil domácího gólmana.

Ilustrační foto.

V neděli padaly teplotní rekordy, během týdne bude inverze

Praha – Na svatého Martina, kdy má podle pranostik přijít zima, padly na několika místech teplotní rekordy. Například v Karviné se v neděli rtuť vyšplhala až na 19,5 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 1997 tu byl přitom o 3,8 stupně nižší. Tento týden se ponese ve znamení inverze, zataženou oblohu doplní teploty i nad deset stupňů.