Kreativ

ŠTÍTEK: Meda Mládková

Vizualizace: zamýšlená podoba Smíchov City v Praze.

Ulice v nové čtvrti na Smíchově ponesou jména slavných žen, schválili radní

/FOTO/ Většina ulic a prostranství v budované první části čtvrti Smíchov City v Praze 5 ponese jména slavných žen. Pojmenování schválili městští radní. Hlavní třída se bude jmenovat podle americké političky českého původu Madeleine Albrightové. První z parků ponese jméno filozofky Hannah Arendtové, název druhého parku Alice a Anny Masarykových odkazuje na dceru a vnučku prvního československého prezidenta. Čtvrť buduje firma Sekyra Group.

Vedle slavné Slovanské epopeje Alfonse Muchy mohou nyní zájemci vidět na zámku v Moravském Krumlově také část sbírky pražského Musea Kampa Jana a Medy Mládkových.

Slavné Museum Kampa má pobočku v Moravském Krumlově: lidi vítá obraz Mládkové

/VIDEO/ Je jedinou pobočkou v republice slavného pražského Musea Kampa, v němž legendární mecenáši umění Meda a Jan Mládkovi nashromáždili a vystavují cenná umělecká díla. Výsadu dělit se o ně společně s návštěvníky teď mají unikátně i zájemci z celé jižní Moravy na zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku. Expozici moderního umění si mohou od neděle prohlížet hned za sály galerie, v nichž je vystavena Muchova Slovanská epopej.

Sběratelka a mecenáška umění Meda Mládková (na archivním snímku).

Odkaz zesnulé mecenášky Mládkové zachová zámek v Rosicích

Sběratelka umění a mecenáška Meda Mládková, která zemřela 3. května ve věku 102 let, v úterý spočinula v rodinné hrobce svého manžela Jana Viktora Mládka v Rosicích na Brněnsku. V hrobě je společně s jeho zpopelněnými ostatky, které po sametové revoluci převezla z USA.

Rozloučení s Medou Mládkovou na hřbitově v Rosicích, 24. května 2022. Do rodinného hrobu Mládků byly uloženy ostatky mecenášky a sběratelky umění i jejího manžela, který zemřel již v roce 1989. Rosický farář Jan Klíma vpravo.

Sběratelku umění Medu Mládkovou pochovali do rodinné hrobky v Rosicích

Sběratelka umění a mecenáška Meda Mládková, která zemřela 3. května ve věku 102 let, v úterý spočinula v rodinné hrobce svého manželka Jana Viktora Mládka v Rosicích u Brna. Do hrobu byla uložena společně s jeho zpopelněnými ostatky. Jan Viktor Mládek zemřel v létě 1989 krátce před sametovou revolucí v exilu v USA. Jeho ostatky Mládková vzala s sebou zpět do vlasti a jejím přáním právě bylo, aby oba spočinuli po její smrti v Rosicích, řekl dnes na rosickém hřbitově předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

Poslední rozloučení se sběratelkou umění Medou Mládkovou, která zemřela 3. května ve věku 102 let.

Loučení se sběratelkou umění Medou Mládkovou: Lidé zaplnili kostel

/FOTOGALERIE/ V zaplněném pražském kostele Panny Marie Vítězné, kterému lidé přezdívají U Pražského Jezulátka, začalo ve čtvrtek odpoledne poslední rozloučení s Medou Mládkovou. Mecenáška a sběratelka umění zemřela 3. května ve věku 102 let. Rozloučit se s ní přišlo podle zpravodaje ČTK více než 200 lidí.

Poslední rozloučení se sběratelkou umění Medou Mládkovou, která zemřela 3. května ve věku 102 let.

Poslední sbohem. Lidé se u Pražského Jezulátka loučili s Medou Mládkovou

V zaplněném pražském kostele Panny Marie Vítězné, kterému lidé přezdívají U Pražského Jezulátka, se ve čtvrtek odpoledne konalo poslední rozloučení s Medou Mládkovou. Mecenáška a sběratelka umění zemřela 3. května ve věku 102 let. Rozloučit se s ní přišlo podle zpravodaje ČTK více než 200 lidí.

Meda Mládková v Moravském Krumlově při vernisáži výstavy Musea Kampa. Na snímku se senátorem Tomášem Třetinou.

Moravský Krumlov děkuje Medě Mládkové. A ví proč

Podporovala umělce i za doby totalitního režimu, zasloužila se o návrat Slovanské epopeje Alfonse Muchy do Moravského Krumlova. Právě proto tamní obyvatele citelně zasáhla zpráva o úmrtí mecenášky umění Medy Mládkové. Zemřela v úterý v Praze v úctyhodných 102 letech. O díla v jejím vlastnictví ale návštěvníci krumlovského zámku nepřijdou. Potvrdil to tamní starosta a současně senátor Tomáš Třetina.

Mistrem tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina je pasíř Miroslav Štěpánek.

Dělal i brože pro Lucii Bílou: Miroslav Štěpánek z Meziříčí je mistrem Vysočiny

Mistrem tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina je Miroslav Štěpánek z Velkého Meziříčí. Vyučující odborného výcviku z třebíčské Střední průmyslové školy se věnuje výrobě šperků, kovových plastik a nápisů, svoji pozornost zaměřuje i na drobné interiérové doplňky či reprezentativní kovové předměty. Vyučený strojní zámečník pracuje s kovem dlouhá léta a postupně svůj zájem zaměřil na techniky a rukodělné činnosti, které zahrnuje pasířské řemeslo. Stává se tak patnáctou osobností, které je tento titul na území Kraje Vysočina udělen.

Procházka Prahou 17. listopadu.

Co jsem viděl v Praze 17. listopadu. Pietu, umění, protesty i pouliční muzikanty

Do Prahy jsem tentokrát vyrazil 17. listopadu. Zašel jsem se proto samozřejmě podívat na Národní třídu. Bylo tam rušno. Televizní štáby, kytice, hořící svíčky, policajti v uniformách z devětaosmdesátého a vzpomínky na Sametovou revoluci. Ale taky demonstranti kvůli covidovým omezením. Zašel jsem na Náměstí Václava Havla, kde běžely projekce k výročí, výstavy a byly tam i nějaké stánky. Všiml jsem si, že tam měli nějaké nové vydání Krylovy desky Bratříčku zavírej vrátka, zase na LP. Ptal jsem se na cenu a dozvěděl se, že tenhle vinyl stojí dneska 599 korun. Děkujeme Zdeňku Gajdůškovi za pěkný příspěvěk a fotky.

Kateřina Perknerová

Meda. A kdo dál?

Dnes strany místo lídrů nabízejí markentingové mágy. A místo promyšlených vizí populistické výkřiky.

Vernisáž výstavy Rudé století.

Letošní kulturní sezona bude velmi slabá, odhaduje Museum Kampa

/FOTOGALERIE/ Museum Kampa otevřelo před časem své brány. V prvních dnech v galerii počítali příchozí na prstech. „Přiznejme si, že návštěvnost je malá, je nižší, než byla ve stejné době před covidem. Pandemie bohužel vedla k tomu, že se lidé odnaučili muzea navštěvovat, potvrzují to i lidé z jiných kulturních institucí,“ říká Jiří Pospíšil (TOP 09), který je předsedou správní rady Musea Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových.

Po letech oprav skončí letos opravy jižního křídla zámku v Moravském Krumlově. Na snímku kastelán zámku Jiří Všetula.

Z bývalého tunelu pod krumlovským zámkem bude výstavní síň Medy Mládkové

Zatímco v minulosti řinčely v tunelu pod krumlovským zámkem autobusy a vozily cestující do centra města, teď se z něj stává moderní výstavní síň. Přes prosklenou podlahu lidé pohlédnou i do Vlčí jámy, kterou tam řemeslníci při opravách objevili. Do oprav jižního křídla zámku dají letos Krumlovští bezmála 68 milionů korun.

Adina Mandlová, prvorepubliková hvězda českých filmů

Divadlo má za sebou neveřejnou premiéru

Uplynulý týden přinesl jednu zásadní věc pro divadelníky. V Městském divadle Mladá Boleslav se odehrála první koronavirová premiéra, která se musela obejít bez zaplněného hlediště, byla tedy neveřejná.

Z inscenace 1000 tváří Adiny.

Adina Mandlová se vrací do Boleslavi

/ROZHOVOR/ Rozhovor s režisérkou Adélou Laštovkovou Stodolovou o nejnovější mladoboleslavské inscenaci 1000 tváří Adiny vedla dramaturgyně Kateřina Suchanová.

Vydejte se z českého sychravého počasí do prosluněné Havaje.

Tipy na pondělí 30. listopadu

Máte plán na poslední listopadový den roku 2020? Na rozvolnění současné situace si musíte ještě pár dnů počkat, ale ani dnes se nemusíte nudit. Podívejte se na pár tipů, jak si zpříjemnit dnešní den.

Výstavu Na březích Nilu si dnes můžete užít na komentované prohlídce.

Tipy na úterý 8. září

Sluníčko se opět ujalo vlády na obloze a úterní odpoledne tak přímo vybízí k návštěvě nějaké zajímavé akce. Pokud ještě nevíte, kam se vydat, podívejte se na pár tipů v naší dnešní nabídce a třeba vás něco zaujme.

Meda Mládková

Meda Mládková slaví 101 let

Je to k nevíře, ale Meda Mládková oslaví v úterý 101 let. Museum Kampa připravilo své zakladatelce a mecenášce umění doprovodný program, který bude probíhat v Museu Kampa, Werichově vile a Museu skla Portheimka.

V Museu Kampa se dva dny po požáru technické místnosti konala tisková konference k jeho následkům.

Museum Kampa otevře do dvou týdnů, požár způsobil škody za deset milonů

Museum Kampa se z požáru, který jej ve středu zasáhl, bude vzpamatovávat měsíce. Žádné umělecké dílo nebylo při požáru zničeno. Stovky děl ve velkém depozitáři jsou však pokryty mazlavým popílkem a jejich restaurování nebude jednoduché. Spodní část expozice otevře již během čtrnácti dnů.

Technickou místnost Musea Kampa zasáhl ve středu 15. července 2020 požár.

VIDEO: Požár na Kampě objektivem hasičů. Umělecká díla zkoumají restaurátoři

/FOTOGALERIE/ Restaurátoři v Museu Kampa, jehož část ve středu zasáhl požár, posuzují, zda bude třeba čistit umělecká díla. Žádné nebylo při požáru zničeno, ale do objektu se dostal kouř. Mluvčí muzea Jana Pelouchová dnes sdělila, že se posuzují i škody na technickém zázemí muzea, kde je výrazně poškozena klimatizace. 

V Muzeu Kampa hořelo v technické místnosti.

VIDEO: V Museu Kampa hořela technická místnost, obrazy se vynášet nemusely

Tři jednotky pražských hasičů vyrazily ve středu odpoledne do ulice U Sovových mlýnů. Došlo zde k požáru elektrických rozvodů v technické místnosti Musea Kampa. Zde se nacházely i tlakové lahve, ty se podařilo ochránit a vynést ven. Krátce po šestnácté hodině uvedli hasiči na svém twitterovém účtu, že požár je zcela uhašen. 

Silent Scream zahrají večer ve Stromovce.

Tipy na středu 8. července

Co máte v plánu dnes odpoledne či večer? Pokud nic, podívejte se na pár našich tipů a třeba vám něco padne do noty.