Kreativ

ŠTÍTEK: Meda Mládková

KD Crystal.

Kultura v regionu zamrzla. Pořadatelé ruší tradiční akce

Přežije-li kultura, přežije národ. Tento známý citát Jana Viktora Mládka, manžela mecenášky a sběratelky umění Medy Mládkové, rezonuje díky aktuální situaci společností. Bezpečnostní opatření výrazně narušila a omezila kulturní život. A to i na Českolipsku, kde přistoupili k rušení řady akcí, divadlem počínaje a koncerty konče.

František Kupka

Kupkův originál se představuje

Nejen kulturní událostí týdne, ale i roku bude návrat světoznámého malíře Františka Kupky do rodného Opočna, tedy originálu jeho nejdražšího obrazu Plochy příčné II, který na půlstoletí zmizel z očí veřejnosti.

Josef Hampl

Ohlédnutí za Josefem Hamplem

Že nikdo není doma prorokem, nejlépe dokazuje skutečnost, jakým reagovala mladoboleslavská odborná kulturní veřejnost na úmrtí významné osobnosti zdejšího regionu. 25. března letošního roku zemřel Josef Hampl, světově uznávaný výtvarník, jeden ze zakladatelů českého moderního umění. V Mladé Boleslavi zůstala tato smutná událost bez většího povšimnutí.

Holandský dům Beroun

Výstava představuje fotoportréty

Beroun – Výstava Vladimír Brunton: Fotoportréty pokračuje v Holandském domě v Berouně. Expozici, která připomíná třicáté výročí Sametové revoluce, si tam budou moci návštěvníci prohlédnout až do 27. září.

Kupka se vrátí do Opočna.

Kupka se vrátí do Opočna

Kulturní událostí roku bude návrat světoznámého malíře Františka Kupky do rodného Opočna, tedy originálu jeho nejdražšího obrazu Plochy příčné II, který na půlstoletí zmizel z očí veřejnosti. Letos byl vydražen za rekordních 78 milionů korun včetně aukční přirážky. K vidění bude 21. a 22. září ve výstavní síni na prvním zámeckém nádvoří. Královéhradecký kraj ve spolupráci s městem Opočnem připravil tuto událost k 148. výročí narození Františka Kupky a k významnému životnímu jubileu mecenášky umění Medy Mládkové.

Meda Mládková na archivní fotografii

Jubileum Medy Mládkové

U příležitosti nadcházejícího kulatého životního jubilea významné sběratelky, podporovatelky a propagátorky moderního umění Medy Mládkové, probíhá do 30. 9. 2019 v pražském Museu Kampa výstava nazvaná MEDA - Ambasadorka umění.

Na Kampě začala výstava s názvem Meda Ambasadorka umění.

Tip Deníku: V Muzeu Kampa v Praze začala výstava o Medě Mládkové

Praha /FOTOGALERIE/ - Výstava s názvem Meda Ambasadorka umění představuje sběratelku umění Medu Mládkovou prostřednictvím fotografických i filmových dokumentů, věcí, jimiž se obklopovala, i uměleckými předměty z její rozsáhlé sbírky. V Muzeu Kampa, které po návratu z emigrace v Praze založila, je výstava přístupná do pondělí 30. září. Vznikla u příležitosti 100. narozenin Mládkové, které připadají na neděli 8. září.

Na Kampě začala výstava s názvem Meda Ambasadorka umění.

V pražském Muzeu Kampa začala výstava o Medě Mládkové

Výstava s názvem Meda Ambasadorka umění představuje sběratelku umění Medu Mládkovou prostřednictvím fotografických i filmových dokumentů, věcí, jimiž se obklopovala, i uměleckými předměty z její rozsáhlé sbírky. V Muzeu Kampa, které po návratu z emigrace v Praze založila, je výstava přístupná ode dneška. Vznikla u příležitosti 100. narozenin Mládkové, které připadají na 8. září.

Veronika Arichteva a Michal Necpál měli premiéru po StarDance v Českém Krumlově. Foto: Lubor Mrázek

Veronika Arichteva a Michal Necpál jako první po StarDance tančili v Krumlově

Český Krumlov/ROZHOVOR/ – Vítaným zpestřením a ozdobou večera se stalo na 5. Reprezentativním plese města Český Krumlov taneční vystoupení Veroniky Arichtevy a Michala Necpála, hvězdného páruz taneční televizní soutěže StarDance. Návštěvníky plesu potěšili hned třemi tanci. Sympatický pár pak neskbrlil s odpověďmi.

Meda Mládková

Od Boudníka k pisoáru

Giacometti, Duchamp, Josef Šíma, Meda Mládková i Eva Jiřičná. To je namátkou jen pár velkých výstav, které v tomto roce uvidíme v našich galeriích.

Ilja Šmíd

Ministr kultury ocení Dámu české kultury a Rytíře české kultury

V pražském Divadle na Vinohradech dnes udělí ministr kultury Ilja Šmíd čestné tituly Dáma, Rytíř a Mecenáš kultury. Slavnostní večer se uskuteční v rámci festivalu proti totalitě Mene Tekel. Resortní vyznamenání již obdrží tvůrci, jejichž umělecká cesta byla násilně přerušena totalitní mocí, či byli kvůli svým nezlomným mravním postojům perzekvováni i zbavováni občanských práv a svobod v totalitních režimech.

Werichova vila v pražském parku Kampa.

KRÁTCE: K Werichovi domů zadarmo

Praha - Tento pátek, 8. září, budou mít lidé jedinečnou příležitost navštívit Werichovu vilu na Kampě zdarma. Volné vstupné bude platit celý den u příležitosti sedmadevadesátých narozenin mecenášky Medy Mládkové.

Martin Šimík.

Martin Šemík: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Herec a zpěvák Martin Šemík pochází z Vysočiny. Vystudoval hudební konzervatoř, obor lesní roh, potom si „odskočil“ na žurnalistiku. Už během vysoké školy začal účinkovat v pražských muzikálech. Jeho první rolí byl Sforza v díle Lucrezia Borgia. Dnes už má za sebou desítky rolí. Nejčastěji Martina můžete potkat v divadlech Broadway, Hybernia, na Nové scéně Národního divadla nebo ve vinohradské Venuši ve Švehlovce.

Muzeum Kampa v Sovových mlýnech. Ilustrační foto.

Muzeum Kampa vystavilo umění 60. let ze dvou privátních sbírek

Praha - Více než 200 děl českých a slovenských tvůrců, která vznikla v 60. letech, vystavuje Muzeum Kampa. Vedle této sbírky, jíž položila základ sběratelka Meda Mládková, jsou na výstavě díla z další privátní kolekce, z Galerie Zlatá husa. Mezi 86 autory jsou například Václav Boštík, Jiří Kolář, Mikuláš Medek či Adriena Šimotová. Zároveň tu jsou vystavené práce autorů, kteří dnes sice nejsou veřejnosti tak známí kvůli dobovým okolnostem, ale jejichž tvorba dotváří neopakovatelnou atmosféru 60. let, řekli v pátek pořadatelé novinářům.

Liběna Rochová.

Liběna Rochová: Jaká místa v Praze mám ráda

Praha - Známá módní návrhářka Liběna Rochová, ověnčená cenami, je sice rodačkou z Brna, na Prahu ale nedá dopustit. Má zde byt, ateliér i práci. Kromě své designérské profese se věnuje také výuce mladých talentů na UMPRUM, kde vede Ateliér designu oděvu a obuvi. Jako člověk s uměleckou duší v Praze nejraději navštěvuje místa, která neztratila svůj genius loci. Ráda proto zavítá do uliček Malé Strany či ze svého ateliéru pozoruje Vltavu a dechberoucí pohled na Karlův most. Dopustit nedá ani na muzea a galerie. Nejvíce obdivuje Museum Kampa a DOX.

Zdeněk Křenek

Z kovohutí ke krásným knihám

Sběratelé krásných knih vědí, že nejvzácnější kousky seženou u pražského nakladatele Zdeňka Křenka. Asi netuší, že přední český znalec knižní kultury začínal jako elektrikář v Kovohutích Břidličná.

Písničkář Jan Burian.

Písničkář Jan Burian: Jaká místa mám rád

Praha - Hodně cestuji. Jednak se vozím na své koncerty a v posledních letech provádím v několika zemích turisty, protože to tam znám a kdybych tam nejezdil, stýskalo by se mi. Po Praze se mi nestejská, je to něco jako součást mého těla. Některá místa nejsou hezká, s tím nic nenaděláte. Bez některých bych nemohl psát, bez jiných dýchat. Je to dobře, že je to právě Praha, v některých jiných městech by se mi asi tolik nelíbilo…

Ilustrační foto.

Jiří Pospíšil zavítal mezi umělce

Hořice – Do Střední průmyslové školy kamenické a sochařské zavítal při své návštěvě Jičínska Jiří Pospíšil, europoslanec za TOP 09, v doprovodu krajského předsedy Aleše Cabicara.

Hrad Bítov. Ilustrační foto.

Start sezony? Bítov zve do nové ložnice, o Velikonocích otevře i hradní kuchyni

Znojemsko – Milovníci historie, kteří znají bítovský hrad jako své boty, si mohou bez obav právě tuto památku zapsat do letošního prázdninového plánu svých cest. Na Bítově je totiž čekají tři nově opravené místnosti vybavené dobovým nábytkem. Lákadlem pro blížící se Velikonoce zase může být občerstvení v hradní kuchyni. Plány na léto v těchto dnech ladí na vranovském zámku. Jevišovice otevřou koncem dubna a Uherčice začátkem června.

Z výstavy Slovanské epopeje malíře Alfonse Muchy ve Veletržním paláci v Praze.

Vnuk Alfonse Muchy vyzval Prahu, ať mu vrátí Slovanskou epopej

Praha - Vnuk malíře Alfonse Muchy John Mucha poslal v polovině února Praze takzvanou předžalobní výzvu, v níž žádá vrácení cyklu obrazů Slovanská epopej. Uvedl to v pátek server Aktuálně.cz. John Mucha argumentuje tím, že Praha stále nesplnila podmínku daru a nepostavila pro epopej vlastní galerii.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Vnuk Alfonse Muchy vyzval Prahu, ať mu vrátí Slovanskou epopej

Praha - Vnuk malíře Alfonse Muchy John Mucha poslal v polovině února Praze takzvanou předžalobní výzvu, v níž žádá vrácení cyklu obrazů Slovanská epopej. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. John Mucha argumentuje tím, že Praha stále nesplnila podmínku daru a nepostavila pro epopej vlastní galerii. Vadí mu i to, že dvacítka velkoformátových pláten má příští rok vycestovat na turné po Asii. Podle Muchy hrozí, že se při cestě může epopej poškodit.

Ministr kultury Daniel Herman (vlevo) předal 26. února v Praze v rámci festivalu Mene Tekel ocenění Dáma české kultury malířce Helze Hoškové-Weissové.

Pocta Dámám a Rytířům kultury

Praha – Mecenáška Meda Mládková, herečka Marie Tomášová či výtvarník Jiří Sozanský. To jsou další osobnosti, které přibyly do společnosti Dam, Mecenášů a Rytířů české kultury, jež ve Vinohradském divadle ocenil ministr kultury Daniel Herman.

Mecenáška umění Meda Mládková u jedné ze tří úzce souvisejících maleb se stejným názvem Vanoucí modře od Františka Kupky

Museum Kampa otevřelo dvě nové výstavy domácím velikánům

Praha - Stylově v modré. Tak přišla na otevření další „kupkovské" výstavy svého srdečního autora v Museu Kampav Praze jeho zakladatelka a sběratelka umění Meda Mládková. Expozice nazvaná Vanoucí modře představuje tři nedílně spjaté Kupkovy obrazy, jež ukazuje v zásadních souvislostech.

Zámek v Moravském Krumlově.

Zablokovaný krumlovský zámek ohrožuje sezonu

Moravský Krumlov – Zda tisknout plakáty na další sezonu výstav nebo spíš objednávat speditéry specializované na převážení uměleckých děl posuzují nyní představitelé krumlovské radnice. Zjišťují, zda exekuce proti majiteli zámku a návrh na insolvenci nemůže skončit zapečetěným a nepřístupným zámkem. Soud mezitím odmítl návrh jednoho z věřitelů na uvalení předběžného opatření omezujícího vlastníka zámku v nakládání s jeho majetkem.

Meda Mládková s jedním z Kupkových obrazů.

Astronomové pojmenovali objevenou planetku po Medě Mládkové

Praha - Astronomové pojmenovali planetku po mecenášce umění Medě Mládkové. Dnes dopoledne jí slavnostně předali osvědčení od Mezinárodní astronomické unie. Těleso objevila v Ondřejově v roce 1997 vědkyně Lenka Kotková, objev ale musela ověřit další měření.

Více než stovka lidí se v sobotu sešla na happeningu na brněnském Moravském náměstí, kde spolek Obraz/Obránci zvířat poukázal na údajně špatné podmínky lišek a norků na kožešinových farmách.

V Brně lidé protestovali proti podmínkám na kožešinových farmách

Brno – Více než stovka lidí se v sobotu sešla na happeningu na brněnském Moravském náměstí, kde spolek Obraz/Obránci zvířat poukázal na údajně špatné podmínky lišek a norků na kožešinových farmách. Spolek požaduje jejich zákaz, lidé mohli také podepisovat petici, řekl předseda spolku Marek Voršilka.

Ilustrační foto.

V Brně lidé protestovali proti podmínkám na kožešinových farmách

Brno – Více než stovka lidí se v sobotu sešla na happeningu na brněnském Moravském náměstí, kde spolek Obraz/Obránci zvířat poukázal na údajně špatné podmínky lišek a norků na kožešinových farmách. Spolek požaduje jejich zákaz, lidé mohli také podepisovat petici, řekl předseda spolku Marek Voršilka.

Plastika sochaře Karla Malicha byla umístěna v jídelně vysokoškolských kolejí v Bolevci. Na snímku jsou nadšenci z projektu Křížky a vetřelci Aleš Hejna (vlevo) a Pavel Cvrček

Na plastiku sochaře Karla Malicha se prý věšely kabáty

Plzeň – Velký plastický reliéf známého českého sochaře a malíře Karla Malicha si v 70. letech zakoupila plzeňská lékařská fakulta. Vzácné dílo, které se ukrývalo v někdejší jídelně vysokoškolských kolejí v Bolevci, objevili nadšenci z projektu Křížky a vetřelci mapující veškeré drobné památky a umělecké objekty ve veřejném prostoru.

Josef Vejvoda hraje stále s velkým zápalem.

Vejvodova kapela přiveze do Sedlčan známé polky a valčíky

Sedlčany - Kulturní dům Josefa Suka bude ve čtvrtek 24. září patřit milovníkům dechové hudby. Od 19.30 hodin zde vystoupí Vejvodova kapela se zpěváky Josefem Opltem, Ivanou Zbořilovou a Ivanou Brožovou a půjde o koncert slavnostní, neboť tato kapela vznikla před 150 lety a její kapelník Josef Vejvoda letos slaví 70. narozeniny.

Ilustrační foto

KRÁTCE: Tour po vinárnách slaví úspěch

Praha - Před blížícím se vinobraním na Grébovce vrcholí „závod" po vinárnách na Praze 2. Když si v jedenácti vinárnách, které se účastní kampaně Tour de víno, objedná návštěvník alespoň čtyři decilitry vína, dostane kovovou placku a razítko na soutěžní kartu. Kdo na vinobraní, které se koná 25. a 26. září, donese kartu se všemi razítky, dostane půllitr burčáku jako odměnu. Podle vináren se kampaň dobře ujala, hlavně pak na sociálních sítích.

Lenka Trojanová

Lidé v knihkupectví shání hraběnku, staříka i Úterní ženy

Třebíč - Dobrá kniha je jedním z tradičních dárků, který řada z nás ráda najde pod stromečkem. Také třebíčská knihkupectví jsou v těchto dnech plná lidí. „Hodně je zájem o dětské knížky a kuchařky, ale dá se říci, že před Vánocemi se kupuje úplně vše," řekla majitelka Knihkupectví Trojan Lenka Trojanová.