Kreativ

ŠTÍTEK: Germanwings

Andreas Lubitz

Jednou udělám něco, co změní celý systém, řekl své přítelkyni pilot Lubitz

Berlín - Druhý pilot zříceného airbusu německých aerolinek Germanwings, který podle francouzských vyšetřovatelů v úterý záměrně navedl letadlo k nárazu do horského, o své údajné psychické nemoci takřka nemluvil. V rozhovoru pro dnešního vydání německého deníku Bild to prohlásila pilotova bývalá dlouholetá přítelkyně. Ta také uvedla, že v minulosti řekl, že jednou udělá něco, co změní celý systém, a že každý bude znát jeho jméno.

Ilustrační foto.

Lufthansa zaplatí rodinám obětí kompenzace. V přepočtu až 1,4 milionu korun

Berlín - Německý dopravce Lufthansa uhradí jednotlivým rodinám obětí úterního leteckého neštěstí okamžité výdaje ve výši až 50.000 eur (1,4 milionu korun). Německému listu Tagesspiegel to řekl nejmenovaný zdroj z nízkonákladové divize Lufthansy Germanwings, jejíž airbus se 150 lidmi na palubě se roztříštil ve francouzských Alpách. Konečné vyplacené náhrady a odškodné se pak mohou pohybovat v řádech od několika desetitisíc až po stovky tisíc eur.

Andreas Lubitz

Pilot zříceného airbusu v práci tajil zřejmě psychickou nemoc

Paříž/Berlín - Vyšetřování příčin pádu německého airbusu se 150 lidmi na palubě, který v úterý havaroval ve francouzských Alpách cestou z Barcelony, se dnes soustředil především na osobu druhého pilota, který byl v osudnou dobu v kokpitu stroje sám. Při domovní prohlídce se v bytě 27letého Andrease Lubitze našla roztrhaná neschopenka platná i na den nehody. Německá prokuratura uvedla, že pilot byl v péči lékařů, svou nemoc ale v práci tajil.

Ilustrační foto

Aerolinky po nehodě mění pravidla, v kokpitu mají být vždy dva

Londýn/Paříž/Berlín – Další letecké společnosti mění po úterním pádu německého letadla v Alpách pravidla bezpečnosti na palubě. Britské aerolinky Virgin Atlantic, Easyjet, Monarch a Thomas Cook a skandinávské SAS informovaly o tom, že od nynějška platí příkaz, aby v kokpitu byli během letu vždy nejméně dva lidé. Totéž bude nově vyžadovat i společnost Lufthansa, pod jejíž křídla patří i nízkonákladové aerolinky Germanwings, které provozovaly havarovaný airbus.

Andreas Lubitz

Německá policie našla v bytě pilota neschopenku na den letu

Berlín – Německá policie našla v bytě druhého pilota společnosti Germanwings roztrhanou neschopenku platnou i na den, kdy jím řízený airbus v úterý ve Francii havaroval. Uvedli to v dnešním sdělení pro tisk zástupci prokuratury v Düsseldorfu. Vyšetřovatelé prý rovněž objevili důkazy o tom, že pilot byl v trvalé lékařské péči, neuvedli ale, s jakými potížemi se léčil.

Ilustrační foto

Hlavní pilot se prý snažil rozbít dveře do kabiny sekyrou

Berlín – Kapitán německého airbusu A320, který se v úterý zřítil ve Francii, se snažil dostat do pilotní kabiny, kam ho nechtěl pustit druhý pilot, i pomocí sekyry. S odvoláním na bezpečnostní zdroje to dnes uvedl německý list Bild. Ten rovněž napsal, že sedmadvacetiletý druhý pilot před šesti lety trpěl vážnou depresí a byl rok a půl péči psychiatrů. Od té doby byl prý lékaři soustavně sledován.

Šéf Lufthansy, mateřské společnosti aerolinek Germanwings, Carsten Spohr.

Šéf Lufthansy: To, co se přihodilo, je pro mě tragický případ, ne sebevražda

Kolín nad Rýnem – To, co se přihodilo osudnému úternímu letu nízkonákladových aerolinek Germanwings, kdy druhý pilot airbusu záměrně navedl stroj do hor, je tragický případ, který není možné kvůli zabití dalších 149 lidí na palubě označovat za sebevraždu. Dnes to na tiskové konferenci v Kolíně nad Rýnem prohlásil šéf Lufthansy, mateřské společnosti aerolinek Germanwings, Carsten Spohr.

V době úterního pádu letadla německých aerolinií Germanwings byl v kokpitu jen jeden pilot. Dnes to podle agentury DPA oznámila prokuratura v západoněmeckém Düsseldorfu, která okolnosti neštěstí vyšetřuje.

Pilotní kabinu opustil kapitán, kopilot následně záměrně zahájil klesání

Paříž, Berlín - Druhý pilot havarovaného letadla německých aerolinií Germanwings nepustil kapitána stroje do kokpitu, záměrně zahájil klesání a až do okamžiku nárazu byl naživu. Oznámila to dnes francouzská prokuratura, která vyšetřuje úterní letecké neštěstí na jihu Francie, jež si vyžádalo 150 obětí. Podle prokuratury ale nic nenasvědčuje tomu, že by neštěstí bylo teroristickým činem. Pasažéři až takřka do posledního okamžiku o kritické situaci nevěděli, výkřiky jsou na letovém záznamníku patrné až těsně před dopadem.

Na jih Francie dnes dopoledne z Německa a Španělska přicestovali příbuzní obětí úterního leteckého neštěstí, přímo na místo pádu letadla německé společnosti Germanwings se ale z bezpečnostních důvodů nedostanou.

Příbuzní obětí letecké havárie přicestovali do Francie

Paříž/Berlín/Madrid – Na jih Francie dnes dopoledne z Německa a Španělska přicestovali příbuzní obětí úterního leteckého neštěstí, přímo na místo pádu letadla německé společnosti Germanwings se ale z bezpečnostních důvodů nedostanou. Napsala to agentura DPA. Německo a Španělsko, jejichž občané tvořili většinu ze 150 lidí na palubě, dále truchlí. Památku obětí dnes minutou ticha uctily mimo jiné školy v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko nebo německý parlament.

Letecké neštěstí na jihu Francie by mohlo zkomplikovat úvahy o dalším směřování německého leteckého koncernu Lufthansa, i když příčina katastrofy ještě nebyla zjištěna.

Letecké neštěstí může zkomplikovat přebudování Lufthansy

Berlín - Letecké neštěstí na jihu Francie by mohlo zkomplikovat úvahy o dalším směřování německého leteckého koncernu Lufthansa, i když příčina katastrofy ještě nebyla zjištěna. Vedení i zaměstnance čekají tvrdé střety, píše agentura DPA.

Francouzský prezident François Hollande.

Hollande: Data z černé skříňky se analyzují, druhou ještě nemáme

Paříž - Data z první černé skříňky se záznamem komunikace ze ztroskotaného letounu společnosti Germanwings ještě nebyla vyhodnocena a na jejich analýze se pracuje. Druhá černá skříňka obsahující údaje o parametrech letu se zatím nenašla. Našel se jen její prázdný obal. Oznámil to dnes odpoledne francouzský prezident François Hollande na společném brífinku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a španělským premiérem Marianem Rajoyem v Seyne-les-Alpes poblíž místa úterní katastrofy.

Ilustrační foto

Německý tisk spekuluje o příčinách zřícení letadla Germanwings

Berlín - Německý tisk se dohaduje o příčinách úterního zřícení Airbusu A320 společnosti Germanwings a připomíná v této souvislosti problémy s palubním počítačem, které měl jiný typ airbusu loni v listopadu. Média se také zabývají šokem, jaký tragédie způsobila, a kritizují senzacechtivost některých reportérů.

Pieta na letišti v západoněmeckém Düsseldorfu

Německo a Španělsko truchlí za oběti leteckého neštěstí

Paříž, Berlín - Zaměstnanci německých aerolinek Lufthansa a její nízkonákladové společnosti Germanwings dnes v 10:53 SEČ uctili po celém světě oběti úterního leteckého neštěstí na jihu Francie. Právě v tento okamžik v úterý ztratila společnost Germanwings s havarovaným strojem kontakt.

Tým záchranářů poblíž místa pádu letadla.

Na místě leteckého neštěstí ve Francii pokračuje pátrání

Paříž - Ve francouzských Alpách dnes pokračuje prohledávání trosek a ohledávání obětí úterního leteckého neštěstí. Operace bude podle záchranářů kvůli náročnému terénu trvat několik dní. Havárie Airbusu A320 německé společnosti Germanwings, který letěl z Barcelony do Düsseldorfu, si vyžádala životy všech 150 lidí více než tuctu národností na palubě.

Ilustrační foto

Germanwings zrušily jeden let, spojení s ČR není ovlivněno

Berlín - Německé nízkonákladové aerolinky Germanwings dnes zrušily jeden let a na některá spojení nasadily letadla jiných společností. Část pilotů Germanwings není schopna práce den po neštěstí Airbusu A320, který se zřítil na jihu Francie a v jehož troskách zahynulo všech 150 lidí na palubě, uvedla společnost. Spojení Germanwings na linkách do Prahy funguje bez omezení.

Ilustrační foto.

Akcie Lufthansy po zprávě o havárii letadla oslabily

Frankfurt - Cena akcií německé letecké společnosti Lufthansa se po zprávě o havárii letadla dceřiné firmy Germanwings propadla téměř o šest procent. Většinu ztrát však později smazala a obchodování uzavřela s poklesem o necelých 1,6 procenta.

Ilustrační foto

Ve spadlém letadle ve Franci Češi zřejmě nebyli

Praha/Paříž – Podle českého ministerstva zahraničí zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mezi oběťmi dnešního leteckého neštěstí v jižní Francii byli čeští občané. Dnes vpodvečer to řekla mluvčí české diplomacie Michaela Lagronová. Zastupitelské úřady to ale podle ní stále prověřují.

Ilustrační foto

Německé aerolinky zatím nechtějí spekulovat o příčině nehody letadla

Berlín /INFOGRAFIKA/ - Aerolinky Germanwings zatím nechtějí spekulovat o příčině nehody Airbusu A320, který se dnes zřítil nad jižní Francií. Zástupci společnosti nicméně na tiskové konferenci oznámili, že letoun ještě dnes ráno bez komplikací letěl z Düsseldorfu do Barcelony. Letadlo se zřítilo při zpáteční cestě, podle francouzských úřadů zemřelo všech 150 osob na palubě.

Tým záchranářů poblíž místa pádu letadla.

Na palubě havarovaného letadla bylo i 16 německých studentů gymnázia

Paříž/Haltern am See - Na palubě letadla Airbus A320 společnosti Germanwings, které dnes se 150 lidmi havarovalo ve francouzských Alpách, bylo také 16 studentů a dvě učitelky z gymnázia v západoněmeckém městě Haltern am See. S odvoláním na mluvčího radnice o tom informovala německá média. Nehodu podle francouzských úřadů nikdo z pasažérů letu nepřežil.

Pozůstalí po obětech letecké tragédie se sjíždějí na letiště v Düseldorfu.

Ve Francii se zřítil Airbus se stopadesáti lidmi, neštěstí nikdo nepřežil

Paříž /VIDEO/ - Na jihu francouzských Alp se dnes zřítil letoun Airbus A320 německých aerolinek Germanwings. Na palubě stroje bylo podle německé letecké společnosti 144 cestujících a šest členů posádky; první zprávy hovořily o 142 cestujících a šesti členech posádky. Francouzský prezident François Hollande oznámil, že neštěstí nejspíš nikdo nepřežil a že mnoho obětí asi pochází z Německa a další ze Španělska a asi i Turecka. Podle vládních zdrojů z Madridu bylo na palubě 45 Španělů. Havarovaný stroj společnosti Germanwings, filiálky německých aerolinek Lufthansa, mířil z Barcelony do Düsseldorfu.

Ilustrační foto.

Piloti Lufthansy hrozí dalšími stávkami

Berlín - Piloti německých aerolinek Lufthansa hrozí dalšími stávkami, pokud nedostanou od vedení společnosti nabídku řešení sporu o důchodový program. Kvůli stávce dnes byla zrušena zhruba třetina spojů nízkonákladových aerolinek Germanwings, které jsou dceřinou společností Lufthansy. Lety z Německa do Česka stávka neovlivnila.

Ilustrační foto

Piloti Germanwings vyhlásili na čtvrtek a pátek stávku

Berlín - Německý odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) vyhlásil na čtvrtek a pátek stávku v nízkonákladových aerolinkách Germanwings. Piloti chtějí práci zastavit kvůli pokračujícímu sporu o důchodový program letecké společnosti Lufthansa, mateřské firmy Germanwings. Podle náhradního letového řádu stávka ve čtvrtek neovlivní spojení Německa s Českem. Opatření pro pátek Aerolinky zatím nezveřejnily.

Ilustrační foto

Kvůli stávce v Hamburku je zrušeno na 100 letů, včetně spoje s ČR

Berlín - Německé aerolinky Lufthansa a Germanwings zrušily zhruba sto letů z hamburského letiště kvůli stávce bezpečnostního personálu. Mezi odvolanými spoji je i jeden pár letů mezi Hamburkem a Prahou, vyplývá z náhradního letového řádu Germanwings. Stávku svolal odborový svaz Verdi kvůli sporu o výši mezd.

Ilustrační foto.

Kvůli stávce v Düsseldorfu byly zrušeny i některé lety do Prahy

Berlín - Kvůli dnešní stávce bezpečnostního personálu na západoněmeckých letištích Kolín/Bonn a Düsseldorf bylo zrušeno na 250 letů. Omezení se týkají i letů do České republiky, podle webu Letiště Václava Havla Praha neodletí žádné dnešní linky nízkonákladové společnosti Germanwings mezi Prahou a Düsseldorfem.

Ilustrační foto

Zaměstnanci společnosti Lufthansa budou v pondělí a v úterý stávkovat

Berlín – Německé odbory vyhlásily na pondělí a úterý další stávku v letecké společnosti Lufthansa. Nový protest je reakcí na nezdar jednání o důchodech. Agentura DPA oznámila, že od pondělních 12:00 SEČ do úterních 23:59 SEČ se stávka bude týkat letů na krátké a střední vzdálenosti. Dálkové spoje a nákladní dopravu v rámci společnosti Lufthansa Cargo protest postihne v úterý od 03:00 SEČ do 23:59 SEČ. Nízkonákladové aerolinky Germanwings, které jsou dceřinou společností Lufthansy, stávka nezasáhne.

Ilustrační foto.

Jednání odborů s Lufthansou skončila patem, hrozí nové stávky

Berlín – Jednání odborů s německými aeroliniemi Deutsche Lufthansa kvůli důchodovému programu pro piloty zkrachovala a další stávky prý nyní mohou přijít kdykoli. O Vánocích to ale nebude. Oznámilo to podle agentury Reuters odborové sdružení pilotů Vereinigung Cockpit (VC).

Ilustrační foto

Piloti Germanwings budou ve čtvrtek odpoledne stávkovat

Berlín - Piloti německých nízkonákladových aerolinek Germanwings vyhlásili dvanáctihodinovou stávku, začít má ve čtvrtek od 12:00 SELČ. Protest by měl zasáhnout všechny spoje vypravované aerolinkami, uvedl dnes v tiskovém prohlášení odborový svaz Vereinigung Cockpit (VC).

Ilustrační foto

Piloti Lufthansy v Mnichově zahájili osmihodinovou stávku

Mnichov - Piloti německých aerolinek Lufthansa na letišti v Mnichově zahájili osmihodinovou stávku kvůli důchodovému programu. Lufthansa podle své mluvčího bude muset kvůli stávce zrušit zhruba 140 letů z a do Mnichova, včetně jednoho letu z Mnichova do Prahy a zpět. Stávka má skončit v 18:00 SELČ.

Ilustrační foto.

Piloti Lufthansy na mnichovském letišti budou ve středu stávkovat

Mnichov/Praha – Piloti německých aerolinek Lufthansa na letišti v Mnichově vyhlásili na středu osmihodinovou stávku. Je to již třetí stávka pilotů největších německých aerolinek za dva týdny. Piloti se tak snaží přimět Lufthansu k novému jednání o důchodovém programu, napsala agentura Reuters.

Ilustrační foto

Stávka pilotů německých Germanwings zasáhla 15.000 cestujících

Berlín - Na 15.000 cestujících zasáhla stávka pilotů německých nízkonákladových aerolinek Germanwings. Šestihodinová protestní akce, která skončila dnes v poledne, donutila leteckou společnost zrušit 116 spojů, další lety mají několikahodinové zpoždění. Piloti nevylučují, že stávka se bude kvůli sporu o důchodový prorgam v dalších dnech opakovat. Společnost Lufthansa, která je stoprocentním vlastníkem Germanwings, vyzývá piloty k návratu k jednacímu stolu.

Germanwings.

Odbory pilotů německých Germanwings vyhlásily na pátek stávku

Frankfurt nad Mohanem – Piloti německých nízkonákladových aerolinek Germanwings v pátek na šest hodin přeruší práci kvůli sporu s mateřskou leteckou společností Lufthansa o důchodový program. Dnes to oznámil odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC). Vedení Lufthansy se na poslední chvíli pokusilo zabránit stávce dnešním jednáním s odbory, rozhovory ale podle společnosti skončily neúspěchem.

Ilustrační foto

Lufthansa plánuje další nízkonákladové aerolinky

Berlín - Německé aerolinky Lufthansa uvažují o vytvoření nové nízkonákladové platformy, která by soupeřila s levnějšími leteckými přepravci jako je EasyJet nebo Ryanair. Napsal to dnes německý časopis Der Spiegel.

Stávka letušek a stevardů aerolinek Lufthansa. Ilustrační foto.

Lufthansa obnovuje provoz po třídenní stávce pilotů

Berlín- Německé aerolinky Lufthansa obnovují provoz pro třídenní stávce pilotů, která skončila o půlnoci. Ještě v sobotu dopoledne byly zrušeny čtyři desítky letů, převážně v rámci Evropské unie, odpoledne by se podle Lufthansy už mělo létat podle běžného letového řádu.

Ilustrační foto

Piloti německé společnosti Lufthansa zahájili třídenní stávku

Berlín – Piloti německých aerolinek Lufthansa zahájili dnes o půlnoci třídenní stávku. Oznámil to mluvčí odborového svazu pilotů Vereinigung Cockpit (VC). Protestní akcí si piloti chtějí prosadit lepší pracovní podmínky. Největší německé aerolinky už kvůli stávce v předstihu zrušily 3800 z 4300 p­lánovaných letů a zasažena jsou i spojení mezi Prahou a německými velkoměsty.

Ilustrační foto

Lufthansa zruší lety do Frankfurtu a Kolína nad Rýnem

Praha – Lufthansa zruší kvůli stávce pilotů všechny lety z Prahy do Frankfurtu a Kolína nad Rýnem od dnešní do páteční půlnoci. Celkem tak dopravce zruší šest párů spojů denně. Řekla to mluvčí Letiště Václava Havla Praha Eva Krejčí. V rámci celé sítě zruší německé aerolinie kvůli stávce na 3800 letů.

Ilustrační foto.

Lufthansa kvůli stávce pilotů ruší 3800 letů

Berlín - Německé aerolinky Lufthansa zrušily 3800 letů kvůli chystané stávce pilotů, která se má konat od středy do pátku. Pro největšího německého leteckého dopravce to znamená zrušení téměř veškerého provozu během třídenní stávky, která bude jednou z největších, s nimiž se Lufthansa kdy potýkala. Rušení se dotkne i letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem.

Ilustrační foto

Kvůli stávce v Německu byly zrušeny čtyři čtvrteční lety

Praha – Kvůli čtvrteční stávce na německých letištích byly zrušeny čtyři lety mezi Frankfurtem a pražskou Ruzyní. Jde o spoje německé Lufthansy s příletem do Prahy v 9:20, 11:00, 14:05 a 17:25 a návratem do Německa v 10:05, 11:35, 14:45 a 06:45 v pátek, řekla mluvčí Letiště Václava Havla Praha Eva Krejčí. Cestující z uvedených spojů už aerolinky začaly kontaktovat a nabízejí jim překnihování na jiná spojení.

Na letišti opět proběhne Velký cestovní den.

O víkendu se uskuteční Velký cestovní den

Drážďany - Letový řád letiště Dresden International nabízí mnoho možností jak z Drážďan objevovat svět. Hledáte-li let či letecký zájezd na letošní léto, máte možnost si vybrat z nabídky zdejších cestovních kanceláří během Velkého cestovního dne v terminálu letiště.

Na letišti opět proběhne Velký cestovní den.

O víkendu se uskuteční Velký cestovní den

Drážďany - Letový řád letiště Dresden International nabízí mnoho možností jak z Drážďan objevovat svět. Hledáte-li let či letecký zájezd na letošní léto, máte možnost si vybrat z nabídky zdejších cestovních kanceláří během Velkého cestovního dne v terminálu letiště.

Ilustrační foto

Germanwings slíbila posádkám zvýšení platů, vyhne se tak stávce

Frankfurt - Nízkonákladové aerolinky Germanwings, které jsou dceřinou společností německé Lufthansy, se v době kulminující turistické sezony vyhnou hrozící stávce palubního personálu. Firma totiž zaměstnancům slíbila, že v průběhu příštích dvou let jim zvýší mzdy až o 5,9 procenta. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Letadlo společnosti United Airlines. Ilustrační foto

Na letišti kvůli závadě přistálo letadlo, nikomu se nic nestalo

Praha – Na Letišti Václava Havla odpoledne kvůli možné závadě v kokpitu neplánovaně přistálo dopravní letadlo nízkonákladových aerolinií Germanwings. Nikomu se nic nestalo. Pro cestující, kteří letěli z Moskvy do Stuttgartu, vypravila firma náhradní letadlo z Kolína nad Rýnem, které je do Stuttgartu dopraví.

Ilustrační foto

Provoz na německých letištích opět komplikuje stávka

Hamburk - Stávka bezpečnostních pracovníků za zvýšení mezd dnes téměř zcela zastavila letecký provoz na německých letištích v Hamburku a Kolíně nad Rýnem. Informovala o tom agentura DPA. Protest je pokračováním čtvrteční stávky v Hamburku a Düsseldorfu, která zkomplikovala cestování desetitisícům lidí.

Na letišti opět proběhne Velký cestovní den.

Na letišti opět proběhne Velký cestovní den

Drážďany - Hledáte-li let či letecký zájezd na jaro nebo léto, během Velkého cestovního dne v terminálu si jistě vyberete. Ve dvaceti cestovních kancelářích, které zde mají své pobočky a tvoří největší cestovní trh v Drážďanech, vám v neděli od 10 do 18.00 hodin kompetentně poradí a představí nabídky se slevami za včasný nákup.

Na letišti opět proběhne Velký cestovní den.

Na letišti opět proběhne Velký cestovní den

Drážďany - Hledáte-li let či letecký zájezd na jaro nebo léto, během Velkého cestovního dne v terminálu si jistě vyberete. Ve dvaceti cestovních kancelářích, které zde mají své pobočky a tvoří největší cestovní trh v Drážďanech, vám v neděli od 10 do 18.00 hodin kompetentně poradí a představí nabídky se slevami za včasný nákup.

Ilustrační foto.

Personál Lufthansy kývl na dohodu o mzdách. Stávky před Vánocemi nehrozí

Berlín – Členové odborového svazu palubního personálu největších německých aerolinií Lufthansa souhlasili s podmínkami dohody o navyšování mezd, které svaz UFO v listopadu dojednal s vedením firmy za pomoci prostředníka. Nové stávky letušek a stevardů, které v létě částečně ochromily letecký provoz nad Evropou, tak před Vánocemi nehrozí. Lufthansa však musí řešit tarifní požadavky i dalších zaměstnaneckých skupin, upozornila agentura DPA.

Letecký pasažér číslo 20 000 000 obdržel od Germanwings jako dárek poukázku na volný let pro dvě osoby.

Terminálem v Drážďanech prošlo už dvacet milionů cestujících

Drážďany - Letiště Flughafen Dresden International v Drážďanech dosáhlo ve své historii další mezník. Před několika dny tady přivítali leteckého cestujícího s pomyslným číslem 20 milionů. Tolik pasažérů odtud odletělo od otevření nového terminálu letiště Drážďany dne 25. března 2001.