Kreativ

ŠTÍTEK: Vojtěch Adam

Vojtěch Adam.

Vojtěch Adam rezignoval, Mendelova univerzita je bez rektora

Vojtěch Adam v pondělí oznámil, že rezignuje na post rektora Mendelovy univerzity v Brně. Akademický senát zvolil Adama rektorem loni v říjnu. Poté, co ho jmenoval prezident Miloš Zeman, se měl ujmout funkce už v úterý prvního února.

Vojtěch Adam.

Mendelova univerzita je bez rektora. Vojtěch Adam na svůj post rezignoval

Vojtěch Adam v pondělí oznámil, že rezignuje na post rektora Mendelovy univerzity v Brně. Akademický senát zvolil Adama rektorem loni v říjnu. Poté, co ho jmenoval prezident Miloš Zeman, se měl ujmout funkce už v úterý prvního února. Výzvám k rezignaci čelil kvůli pochybením v článcích, ve kterých byl spoluautorem.

Prezident Miloš Zeman

Zeman jmenoval 11 nových rektorů. Většinu škol povedou nová jména

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval 11 nových rektorů vysokých škol. Většina z nich se svých funkcí ujme od začátku února. Rektorkou Univerzity Karlovy se stala Milena Králíčková, nejstarší českou vysokou školu tak prvně povede žena. Zeman se dnes na Hrad vrátil po asi pěti měsících. Kvůli nemoci je strávil v Ústřední vojenské nemocnici nebo na zámku v Lánech.

Novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně bude od února příštího roku Vojtěch Adam.

Brněnský vědec Vojtěch Adam: Úprava genomu je sci-fi v praxi. Není cesty zpět

/ROZHOVOR/ Jako sci-fi v praxi na první pohled vypadá technologie na genetickou úpravu organismů s označením CRISPR. Vědci s ní již umí vyléčit srpkovitou anémii nebo vypěstovat kávové boby bez kofeinu. Na Mendelově univerzitě v Brně geneticky upravují mikrořasy tak, aby byly schopné biologicky rozkládat ropný odpad.

Laboratoře Mendelovy univerzity. Ilustrační foto

Dítěti vyberou barvu očí nebo výšku: vědci v Brně zkoumají zlomovou technologii

/VIDEO/ Je schopen vyléčit jakoukoli genetickou vadu. Umí upravit zemědělské plodiny tak, aby byly odolné vůči škůdcům i nehostinnému prostředí. Za technologii manipulace s genetickou informací jakéhokoli organismu zvanou CRISPR dostaly její objevitelky Nobelovu cenu. Podle světových špiček v oboru jde o objev, který lidstvo posunul do nové epochy. A zkoumají jej na Mendelově univerzitě v Brně.

Novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně bude od února příštího roku Vojtěch Adam.

Obviněný rektor Adam dodal podklady ke své práci. Zabývat se jimi bude komise

Nic jsem nefalšoval, řekl před nedávnem Deníku Rovnost budoucí rektor Mendelovy univerzity v Brně Vojtěch Adam. Nyní udělal další krok k tomu, aby v kauze padělání obrazových dat své jméno očistil. Rektorce univerzity Danuši Nerudové odevzdal zprávu s objasněními nejasností v jeho vědeckých publikacích.

Ilustrační snímek

Kouzelná pilulka: brněnští vědci s ní chtějí zastavit ochránce rakoviny

Má to být obyčejná pilulka, přesto se může stát mocnou zbraní v boji s řadou nádorových onemocnění. Vědci z brněnské Mendelovy univerzity přišli na možný způsob, jak léčbu rakoviny zefektivnit. „Pilulka by mohla zvýšit úspěšnost protinádorové léčby i o desítky procent,“ uvedl vedoucí Ústavu chemie a biochemie Agronomické fakulty univerzity Vojtěch Adam.

Ochranná rouška - Ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Roušky se vracejí. Kde všude budou a jak se změní karanténa

Podzim s sebou přinese řadu respiračních chorob, kdy bude těžké rozlišit, kdo je nakažený koronavirem, a kdo není. Počet pacientů s nemocí covid-19 navíc v Česku stoupá. Rada vlády pro zdravotní rizika vedená ministrem zdravotnictví Vojtěchem Adamem (za ANO) proto rozhodla, že se do našeho života vrátí nošení roušek na veřejnosti, i o změnách v karanténě.

Setkání s ministrem.

Diacel se setkal s ministrem zdravotnictví

Stejně jako v loňském roce se před Vánoci uskutečnilo setkání pacientských organizací, které pořádalo Ministerstvo zdravotnictví. Letos byl k tomu účelu vybrán Kaiserštějnský palác na Malé straně.

Z návštěvy ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha v Čáslavi.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navštívil Čáslav

/FOTOGALERIE/ Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navštívil v úterý 23. července Čáslav. Jeho kroky nejprve směřovaly do městské nemocnice, poté diskutoval se zástupci samosprávy na zdejší radnici. Hlavním důvodem ministrovy návštěvy byla další budoucnost čáslavské nemocnice z hlediska vzdělávání mladých lékařů a diskuse nad právě probíhajícím akreditačním řízením.

Ilustrační snímek.

Ministerstvo zdravotnictví chce zmírnit kontroverzní pamlskovou vyhlášku

Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh na zmírnění takzvané pamlskové vyhlášky, která reguluje prodej potravin ve školách. Ve Sněmovně to při interpelacích uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch Adam (ANO). Návrh vyhlášky dnes poslal na ministerstvo školství k dalšímu projednání. Nová podoba vyhlášky by měla umožnit, aby si děti mohly ve škole koupit třeba "pribináček nebo rohlík s máslem".

Ilustrační foto

Jižní Čechy mají 13 poslanců

Jižní Čechy - Je rozhodnuto. Obyvatelé kraje si zvolili třináct poslanců, kteří budou hájit jejich zájmy v dolní komoře Parlamentu. Nejvíce mandátů získalo hnutí ANO. Podívejte se, kdo patří mezi nově zvolené jihočeské poslance.

Sněmovna. Ilustrační foto.

Co udělali jihomoravští poslanci pro svůj kraj? Deník se ptal na jejich úspěchy

Jižní Morava /ANKETA/ – Poslanec může pracovat pro republiku, pro kraj toho moc udělat nemůže. Tak zněla nejčastější odpovědi politických zástupců Jihomoravského kraje v poslanecké sněmovně na otázku redakce Deníku Rovnost na jejich největší úspěchy za téměř uplynulé volební období. Z třiadvaceti oslovených jihomoravských poslanců odpovědělo šestnáct. Třetina mluvit nechtěla.

Hnutí ANO získalo při posledních parlamentních volbách na jižní Moravě 17,34 procenta hlasů.

Předvolební sliby? Zůstaly spíš jen na papíře. Chybí nové silnice i stadion

Jižní Morava - Na jízdu po desítkách kilometrů opravených silnic nebo na nový fotbalový stadion si lidé na jižní Moravě počkají. Ačkoli politici před volbami do poslanecké sněmovny v roce 2013 slibovali velké změny, mnohé z nich zůstaly jen na plakátech a billboardech. Které sliby zvolení poslanci přeměnili na skutečnost zjišťoval Deník Rovnost.

Listopad 1989 v Brně.

Volby byly svobodné. Ale jenom na papíře

Jižní Morava - Jednotná kandidátka tří politických stran, mezi nimiž voliči neměli nárok vybírat. Přesto prakticky povinná účast. Tak vypadaly volby před rokem 1989. Podle vzpomínek lidí byly volby spíš povinností, kterou si lidé rychle odbyli a moc nehleděli na to, kam a koho volí. Naopak po revoluci zavládlo nadšení. Volbám před a po převratu se věnuje druhý díl seriálu Rovnosti nazvaného 25 let svobody.

Jihomoravský lídr komunistů Vojtěch Adam při parlamentních volbách.

V Ivančicích vznikla koalice šesti stran, starosta Adam skončil

Ivančice - V Ivančicích na Brněnsku už nebude po 12 letech starostou Vojtěch Adam, který kandidoval jako nestraník za komunisty. Přestože KSČM opět vyhrála volby, vznikne široká koalice, která bude mít devět křesel z 15. Čtyři má sdružení STAN a nezávislých kandidátů, z něhož pravděpodobně vzejde starosta Milan Buček. Po jednom křesle má dalších pět stran či hnutí, řekl dnes Buček.

Ilustrační foto

Lidé z Ivančic a Oslavan touží po koupališti

Ivančice, Oslavany /INVENTURA DENÍKU ROVNOST/ - Chybějící koupaliště je společná touha obyvatel Ivančic a Oslavan na Brněnsku. Zástupci obou měst však svorně tvrdí, že na tak velkou investici nemají v rozpočtu peníze. Oslavanští si můžou užít aspoň přírodní koupání v řece. Členové místních sdružení a spolků jsou se spoluprací s vedením radnic v posledních letech spokojení. Když potřebují, najdou u nich pomoc.

Ilustrační foto.

V Budkovicích opraví cestu ve složitém terénu

Ivančice - Po opravené silnici se projedou řidiči v ivančické městské části Budkovice. „Cesta je ve špatném stavu a nákladní auta ho ještě zhoršují," řekl starosta Ivančic Vojtěch Adam.

Ilustrační foto

Samosprávná Morava? Rozhodnout může referendum v roce 2016

Jižní Morava /ANKETA/ – Moravské zastupitelstvo schvaluje rozpočet Moravy, který předložila moravská vláda. A dohlíží na to moravský prezident. Popsaná situace od druhé světové války vypadá spíše jako scéna z fantastické literatury. Proměnit ji v realitu ale chtějí zastánci moravské samosprávy. Nepodařilo se jim uspět ve volbách, teď plánují na rok 2016 referendum.

Ilustrační foto

Samosprávná Morava? Rozhodnout může referendum v roce 2016

Jižní Morava /ANKETA/ – Moravské zastupitelstvo schvaluje rozpočet Moravy, který předložila moravská vláda. A dohlíží na to moravský prezident. Popsaná situace od druhé světové války vypadá spíše jako scéna z fantastické literatury. Proměnit ji v realitu ale chtějí zastánci moravské samosprávy. Nepodařilo se jim uspět ve volbách, teď plánují na rok 2016 referendum.

Jihomoravský lídr komunistů Vojtěch Adam při parlamentních volbách.

Otec a syn se potkají ve sněmovně. Každý za jinou stranu

Říčany u Brna, Praha – Poprvé nevolil tátu, žertoval v pátek u volební urny jihomoravský lídr komunistů Vojtěch Adam. Mluvil o svém synovi Petru Adamovi, který letos poprvé vstoupil do politiky. A uspěl. Jako lídr jihomoravské kandidátky Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury se včera probojoval do poslanecké sněmovny.

Jihomoravský lídr komunistů Vojtěch Adam při parlamentních volbách.

Otec a syn se potkají ve sněmovně. Každý za jinou stranu

Říčany u Brna, Praha – Poprvé nevolil tátu, žertuje v pátek u volební urny v Ivančicích jihomoravský lídr komunistů Vojtěch Adam. Mluví o svém synovi Petru Adamovi, který letos poprvé vstoupil do politiky. A uspěl. Jako lídr jihomoravské kandidátky Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury se v sobotu probojoval do poslanecké sněmovny. Vojtěch Adam se poslancem stal potřetí. Tentokrát získal přes šest tisíc hlasů. Otec a syn se tak budou potkávat i v práci.

Volební štáb KDU-ČSL - Jiří Mihola.

Gynekolog i rektor. Kraj vyšle do sněmovny 23 poslanců. Seznamte se

Jižní Morava – Staré tváře, ale především nová krev. Jižní Morava vyšle do sněmovny několik politiků, kteří do poslaneckých lavic usednou vůbec poprvé. Dvojitý úspěch slaví rodina Adamových z Ivančic. Nestraníka Vojtěcha Adama kandidujícího za komunistickou stranu jeho syn Petr. Dostal se tam jako lídr Úsvitu přímé demokracie.

Martin Stropnický

V televizní debatě krajských lídrů nejvíc zaujal Stropnický

Jižní Morava /ANKETA/ – Nejsilnější strana je v kraji ČSSD a nejzajímavějším kandidátem lídr ANO 2011 Martin Stropnický. Vyplývá to z průzkumu, který exkluzivně pro Deník zpracovala agentura Sanep. Respondenti hodnotili vystupování stranických lídrů na jihu Moravy v úterní debatě v České televizi.

Martin Stropnický

V televizní debatě krajských lídrů nejvíc zaujal Stropnický

Jižní Morava /ANKETA/ – Nejsilnější strana je v kraji ČSSD a nejzajímavějším kandidátem lídr ANO 2011 Martin Stropnický. Vyplývá to z průzkumu, který exkluzivně pro Deník zpracovala agentura Sanep. Respondenti hodnotili vystupování stranických lídrů na jihu Moravy v úterní debatě v České televizi.

Bučovický Karel Gott Josef Bouda nerad slyší, když ho někdo nazývá imitátorem. Imitace je prý spíš karikatura, on dělá revival.

O hlasy voličů budou usilovat i „bučovický Gott" nebo cyklista

Vyškovsko – Přestože říkají, že jsou jen do počtu, usednout do poslaneckého křesla by jim podle jejich slov nevadilo. Řeč je o umělcích a dalších osobnostech z Vyškovska, jejichž jména se objevila na zadních příčkách kandidátních listin do Sněmovny.