Kreativ

ŠTÍTEK: mýtus

Ilustrační foto

Loutkářské okénko: Sobotní odpoledne se odehraje s indiány

Chrudim - Nejen výstavami živo je naše muzeum a tak mohou malí i velcí vedle expozice navštívit třeba představení loutkového divadla. Po velkém úspěchu velikonoční akce inspirované pověstí o vzniku vietnamského národa ze 100 vajec, která zaujala přes dvě stovky návštěvníků, máme pro vás tentokrát pozvání do srdce Latinské Ameriky.

Jiří Rusnok.

Jiří Rusnok: Oslabení koruny zásahem ČNB nahrává přijetí eura

Praha - Oslabení koruny vyvolané Českou národní bankou nahrává plánům na zavedení eura, řekl člen bankovní rady ČNB a pravděpodobný budoucí guvernér banky Jiří Rusnok. Centrálním bankéřům se totiž podařilo zbourat mýtus koruny jako stabilní a postupně posilující měny, řekl Rusnok v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny (LN). Podle prezidenta Miloše Zemana, který plánuje Rusnoka do čela centrální banky příští rok jmenovat, přitom zásah ČNB zavedení eura oddálil.

Ze slavnostního otevření job-klubu v Husitské ulici na Žižkově.

Projekt Restart pomůže lidem sehnat práci

Žižkov - Radnice Prahy 3 učinila vstřícný krok minimálně stovce lidí se získáním pracovního uplatnění. Klienti se tak mohou obracet s hledáním práce v nově otevřeném job-klubu v Husitské ulici čp. 74.

Bohdana Kobrová

'Jenom to, co vám vyhovuje, vám bude slušet'

Choceň – S jarem přichází 
i čas na obměnu šatníku. Zeptali jsme se stylové poradkyně Bohdany Kobrové, v čem její zákazníci často tápou a jakými způsoby jim pomáhá objevit, co jejich povaze i postavě bude skutečně slušet.

Ivan Hoffman

Ochránkyně práv

Loni v únoru byla veřejnou ochránkyní práv zvolena Anna Šabatová. Po roce je jasné, že se jí daří důstojně kráčet ve šlépějích svých předchůdců Otakara Motejla a Pavla Varvařovského. Podobně jako oni má Anna Šabatová vedle odborné kvalifikace i potřebnou empatii a kuráž. U ochránců práv je z logiky jejich poslání jisté, že se dříve nebo později dostanou do křížku s většinovými názory, postoji, stereotypy a mýty. Dobrý ombudsman je hlasem šikanovaných přehlížených či diskriminovaných.

Helena Kubátová

Helena Kubátová: Prajzáci mě překvapovali na každém kroku

/ROZHOVOR/ O Hlučínsku se Helena Kubátová z katedry sociologie Univerzity Palackého v Olomouci dozvěděla před lety čirou náhodou. Zdejší region jí svou specifičností naprosto učaroval. Rozhodla se tedy věnovat mu více pozornosti, která vedla až k samotnému výzkumu o způsobu života jeho obyvatel.

Ilustrační foto

Riziko napadení klíštětem stouplo na šestý z 10 stupňů

Praha - Klíšťata začínají s teplejším počasím útočit. Na vycházku do přírody je proto vhodné světlejší oblečení, klíště je na něm lépe vidět. Už při pobytu venku se také vyplatí kontrola, zda se klíště na oděv přichytilo, a případně ho ihned odstranit. Doporučený je repelent, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a večer a znovu ráno prohlédnout celé tělo a případná klíšťata odstranit.

V plzeňské Techmanii se konala přednáška Dany Drábové s názvem Úspěšný propadák? aneb Jádro včera, dnes a zítra.

Dana Drábová přednášela v Techmanii

Plzeň - Úspěšný propadák? aneb Jádro včera, dnes a zítra. Tak zněl název přednášky Dany Drábové, která se uskutečnila ve středu v plzeňské Techmanii.

Cukrovka a celiakie: musíte se vzdát dobrého jídla?

Příčina vzniku obou onemocnění je zcela odlišná, ovšem dopad na jídelníček je téměř totožný. Omezení či naprosté vyřazení určité skupiny potravin je nevyhnutelné. Kde a jak sehnat podložené informace, diskuze a vyhnout se laickým mýtům?

Kroměřížské muzeum zve na výstavu neobyčejných ptáků, která je představí v mýtech, bájích i legendách.

Muzeum vystavuje Atlas ptáků neobyčejných

Kroměříž – Výstavu s názvem Atlas ptáků neobyčejných nabízící v těchto dnech lidem Muzeum Kroměřížska. „Ukazuje ptáky v mýtech, bájích, legendách i třeba v lidových tradicích z různých částí světa, s interaktivními prvky," přiblížil ředitel muzea Jiří Stránský.

Policisté na přechodu pro chodce v Konecchlumí.

Zebra se nerozhlédne, ale školáci určitě ano

Jičínsko – Celý týden je ve znamení celostátní policejní akce Zebra se za tebe nerozhlédne. Strážci zákona ráno instruují školáčky, jak mají správně překonávat přechody pro chodce. Včera asistovali u nebezpečné zebry před školou v Konecchlumí.

Jaroslava Tichá z mělnického útulku má v péči pěknou řádku psích seniorů. Jedním z nich je i Buřtík, desetiletý drsnosrstý jezevčík, který žije v útulku od loňského listopadu. Vyžaduje svůj klid, občas bývá nevrlý.

Mýtus zbořen: senioři si staré psy z útulků domů neberou

Mělnicko - Každý, kdo sleduje nabídky opuštěných psů, alespoň jednou slyšel nebo četl, že starší psi jsou ideálními parťáky pro seniory. Realita je však jiná, babičky a dědečkové, kteří hledají čtyřnohého kamaráda, psí stařečky většinou nechtějí. Potvrdily to Jaroslava Tichá z mělnického útulku i Monika Kolková z kralupského útulku s tím, že staří psi občas trpí zdravotními obtížemi nebo jsou na dietě, což bývá pro seniory finančně náročné.

Ilustrační foto.

První pomoc nezvládáme. Jaké mýty kolují?

Hlouček bezradných lidí stojí vedle motorkáře, který se zranil při nehodě. Povídají si mezi sebou a nechávají ho pomalu vykrvácet, čekají, až přijede záchranka. „Nadávají, že jste přijeli pozdě, i když to bylo pět minut od zavolání. Když jsem jednou šel pomoci v civilu, tak mi ještě říkali, nechte ho být, co když má něco zlomeného, ještě mu ublížíte," popisuje typické chování dospělých Čechů ředitel záchranářů Středočeského kraje Martin Houdek.

Jaroslava Tichá z mělnického útulku má v péči pěknou řádku psích seniorů. Jedním z nich je i Buřtík, desetiletý drsnosrstý jezevčík, který žije v útulku od loňského listopadu. Vyžaduje svůj klid, občas bývá nevrlý.

Mýtus zbořen: senioři si staré psy z útulků domů neberou

Mělnicko – Každý, kdo sleduje nabídky opuštěných psů, alespoň jednou slyšel nebo četl, že starší psi jsou ideálními parťáky pro seniory. Realita je však jiná, babičky a dědečkové, kteří hledají čtyřnohého kamaráda, psí stařečky většinou nechtějí.

Ilustrační foto.

První pomoc nezvládáme. Jaké mýty kolují?

Praha /INFOGRAFIKA/ – Hlouček bezradných lidí stojí vedle motorkáře, který se zranil při nehodě. Povídají si mezi sebou a nechávají ho pomalu vykrvácet, čekají, až přijede záchranka. „Nadávají, že jste přijeli pozdě, i když to bylo pět minut od zavolání. Když jsem jednou šel pomoci v civilu, tak mi ještě říkali, nechte ho být, co když má něco zlomeného, ještě mu ublížíte," popisuje typické chování dospělých Čechů ředitel záchranářů Středočeského kraje Martin Houdek.

Ministr dopravy Dan Ťok.

Ministru Ťokovi se rozpadá expertní tým k mýtu

Praha – Ministru dopravy Danu Ťokovi (za ANO) se rozpadá expertní tým k mýtu. Na působení ve skupině, která má připravit výběrové řízení na elektronické mýtné, rezignovali klíčoví externí spolupracovníci Václav Jirovský z ČVUT a expert na finanční technologie Ondřej Zaoral. Ministr už dříve uvedl, že expertní tým bude nutné rekonstruovat. Jeho nové složení ministerstvo představí v nejbližší době vládě, sdělil dnes v tiskové zprávě Ťok. Problém má ministr dopravy i s firmou Kapsch, která se ohradila proti vynucování slev.

Jednoduché pozorovací zařízení se skládá z triedru na stativu, kartonu a bílého papíru. Vpravo v pozadí je vidět promítnutý sluneční disk.

Chcete pozorovat zatmění? Postavte si vlastní přístroj

Tachov – Jen jedno jediné přání mají všichni ti, kteří chtějí v pátek dopoledne pozorovat částečné zatmění Slunce – aby bylo jasno. Pozorovat zatmění v případě jasné oblohy bude podle Jiřího Fejta z Plané, který je členem České astronomické společnosti, možné z jakéhokoliv vyvýšeného místa s výhledem na východ.

Ilustrační foto.

Ministr Ťok bude od Kapsche požadovat slevu za výběr mýta další dva roky

Praha - Ministerstvo dopravy bude po provozovateli mýtného, společnosti Kapsch, požadovat slevu, pokud mu prodlouží smlouvu až o další dva roky. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Dan Ťok. Zároveň uvedl, že ministerstvo bude součinnost společnosti potřebovat už pro správné vypsání výběrového řízení. Věří ale, že se mu s dosavadním dodavatelem podaří spolupráci domluvit.

Některým brněnským fanouškům se v pátečním zápase s Vysokým Mýtem nelíbil výkon rozhodčích.

Futsalová liga v Hodoníně: Tango přišlo o náskok a s Vysokým Mýtem prohrálo

Hodonín – Brňanům to v hodonínském exilu nevyšlo. Domácí Tango prohrálo ve sportovní hale TEZA, která v pátek večer poslední kolo základní části futsalové ligy hostila, s Vysokým Mýtem 2:3, když po prvním poločase o jeden gól vedlo. Nejzbach ale výsledek po přestávce otočil. Rozhodující branku vstřelil ve 38. minutě hostující kapitán Petr Vladyka.

Ilustrační foto.

I při hektickém životním tempu se dá správně stravovat

Hektické životní tempo se podle odborné garantky iniciativy Vím, co jím lékařky Václavy Kunové dá skloubit se správným stravováním. Příjem potravy by měl být během dne vyvážený, čímž se předejde večernímu přejídání. Snídaně by měla tvořit 20 až 25 procent denního příjmu, oběd 30 až 35 procent. Chybou je vynechat večeři, která by měla být dvě až tři hodiny před ulehnutím. Kdo si myslí, že vynecháním večeře zhubne, podlehl výživovému mýtu.

Třídění papíru: V čem nejčastěji chybujeme?

Většina z nás doma třídí papír, plasty, sklo a nápojové kartony. Ovšem i ti největší „třídiči" občas tápou. Sepsali jsme pro vás nejčastější mýty, které se točí kolem třídění papíru v domácnosti.

Mýty a fakta o džusech

Mýty a fakta o džusech

Pokud si myslíte, že džusy jsou umělé kalorické nápoje, které navíc nemusejí být zdravé, jste na omylu. Je na čase se proto vypořádat s mýty o džusech a konečně poznat jejich přirozenou hodnotu.

Jan Šolc

Co Liberečané nevědí o výbuchu domu

Liberec - Historička Markéta Těthalová odhaluje pozadí libereckého monstrprocesu z roku 1951. Fakta a mýty o tzv. Krysličkově skupině. V časných ranních hodinách 1. května 1949 se rozlehl centrem Liberce ohlušující výbuch. Do vzduchu vyletěl dvoupatrový dům pod nemocnicí v ulici U Novostavby.

Ilustrační foto

Probační dům? Nová šance pro vězně

Praha – Kradl jednou, bude krást pořád. Tak zní mýtus, proti kterému se snaží bojovat probační a mediační služba (PMS). Podle její ředitelky Jitky Čádové je nejdůležitější pro propuštěné vězně změna jejich sociálních návyků, musí si zvyknout na normální fungování na svobodě, aby získali i jiné varianty řešení problémů než znovu začít krást.

Martin Bek

Martin Bek: Tetování je vášní na celý život

/ROZHOVOR, POZVÁNKA/ Opavský rodák a tatér Martin Bek, kterému neřekne nikdo jinak než Bekus, slaví právě dnes (ve čtvrtek 19. února) slaví své devětatřicáté narozeniny. Denně tetuje i více než osm hodin, po nocích maluje v ateliéru návrhy a svou prací doslova žije.

Ilustrační foto

Číňanky odkládají mateřství, nechtějí děti v roce Ovce

Peking - Čerstvě provdaná Číňanka Čang Sün toužila co nejdříve počít dítě, pak ji ale přátele neřekli, že děti narozené v nadcházejícím roce Ovce čeká celoživotní smůla. Zneklidněná Čang proto přesvědčila manžela, aby plány týkající se potomka odložili. Rodičovství nyní plánují až na rok 2016, na který podle čínského horoskopu připadá rok Opice.

Ilustrační foto.

Jasný cíl: štíhlá, zdravá, krásná

Soutěž Fit s Deníkem nabídne finalistkám nejen cestu ke krásné postavě, ale i proměnu za pomoci vizážisty a kadeřníka. A v rámci ní dokonce osobní vlasovou analýzu, díky které se dozví, jakou péči právě jejich vlasy potřebují. Co taková vlasová analýza obnáší, ví nejlépe odborník Lukáš Rossbach ze společnosti Kapyderm, který se jí zabývá již osm let.

Sáloví fotbalisté SMR Plus Zlína (ve žlutém). Ilustrační foto

Sáloví fotbalisté SMR plus krůček od postupu

Zlín – Krůček k postupu do semifinále chybí udělat sálovým fotbalistům SMR plus Zlín. Třetí tým po základní části si v úvodním zápase play off doma s přehledem poradil s Vysokým Mýtem. „Jsem rád, že jsme si průběh zápasu pohlídali a bez větších problémů získali důležité vítězství," oddechl si hrající kouč Zlína Zdeněk Julina.

Litvínovský Kamil Piroš v zápase s Hradcem.

Verva překonala rekord. Ani jsem to nevěděl, smál se kapitán Trávníček

Litvínov – Parádní sezona navíc korunovaná rekordem. Litvínovští hokejisté se udržují v příjemných vodách pro blížící se play off a přepisují klubovou historii. Po poslední výhře nad Hradcem Králové 5:2 stanovili nové bodové maximum získané v základní části (při tříbodovém systému). Dosud to bylo 86 bodů, Verva už jich má 87.

Podle úřednice Heleny Traxlové má město pro občany pět set padesát tašek na separační odpad.

Radnice nabízí lidem barevné tašky na tříděný odpad

Kralupy nad Vltavou - Město Kralupy nad Vltavou na Mělnicku se ve spolupráci s firmou, která zajišťuje zpětný odběr a využití odpadů z obalů, zapojilo do zkušebního projektu zaměřeného na podporu třídění odpadu v domácnostech. Občané s trvalým bydlištěm ve městě si na radnici mohou zdarma vyzvednout barevné separační tašky na papíry, plasty a sklo.

LETÍM VE VODĚ. Z tvorby Kateřiny Piňosové

Tajemné bytosti, mýty a sny Kateřiny Piňosové v Era světě

Praha - Labutě na Vltavě. Ty prý mohou za to, že výtvarnice Kateřina Piňosová objevila Vnitřní cestopis. Neboť ptáky s prohnutými štíhlými krky prostě začala jednoho dne vidět jinak… Jak se její vidění promítlo do kolekce obrazů, které autorka v tyto dny vystavuje v galerii Era svět na pražském Jungmannově náměstí, se můžete přesvědčit až do konce února.