Kreativ

ŠTÍTEK: Zoologická a botanická zahrada města Plzně

Vzácná kočka Palawanská v jihlavské zoo.

Malá kočka ze zoo Jitka má nového parťáka jménem Bagira

Jihlava - Dlouho sama v jihlavské zoo nezůstala samice vzácné kočky palawanské jménem Jitka. Ta se v Jihlavě zabydluje od 21. listopadu a už v polovině prosince k ní přibyl nový samec Bagira. Kočka palawanská je jednou z nejmenších kočkovitých šelem světa.

Zoo se pochlubila šestitýdenním lvíčetem

Zoo se pochlubila šestitýdenním lvíčetem

Plzeň - Zoologická zahrada včera zveřejnila aktuální snímek odchovávaného lvíčete. Samečkovi je šest týdnů a podle vyjádření Zoo Plzeň už váží více než pět kilogramů.

Lvíče se v plzeňské zoo narodilo 12. září

VIDEO: Malá lvice je zvědavá, ale na lidi si nezvyká

Plzeň – Malá lvice berberská, která se koncem 12. září narodila v plzeňské zoo, prospívá dobře. Za čtyři týdny přibrala dvě kila a samice se o ní i nadále vzorně stará. Zoo nyní zveřejnila videonahrávku s novou celebritou Zoo Plzeň.

Plzeňská zoo odchovává po osmi letech vlka hřivnatého. Tři samci a jedna samice se narodili 3. února, jejich rodiči jsou Herbert a Anna.

Zoo přivítala nové vlky. Mláďata odchovala po osmi letech

PLzeň - Plzeňská zoo odchovává po osmi letech vlka hřivnatého. Tři samci a jedna samice se narodili 3. února, jejich rodiči jsou Herbert a Anna. Tímto vrhem se počet odchovaných mláďat v Plzni zvýšil na osmnáct. Herbert pochází ze zoo v Lipsku, Anna z Norden Arks ve Švédsku, oběma je pět let.

Kunovec Tečkovaný v plzeňské zoo

Zoo začala s chovem dravého kunovce

Plzeň – Velikostí připomíná kunovec tečkovaný malou kočku a plzeňská zoologická zahrada jej nyní chová úplně poprvé. Jde o o malý druh dravého vačnatce z Tasmánie o váze do jednoho kilogramu.

Maruška v zoo Plzeň oslavila své 2. narozeniny

OBRAZEM: Dvouletá Maruška je pořádný raubíř, za rok přibrala tunu

Plzeň – Přibrat za dva roky víc než tunu? Klidně! A rozhodně to nejsou poslední kilogramy, které si nosorožčí samička Maruška připíše. V dospělosti může přerůst i svou matku Manjulu, která dnes váží 1700 kilogramů. Stačí, aby se u ní projevily geny od táty Baabuua (2300 kg).

Unikát v zoo. Potápěč krmil ryby přímo v expozici Česká řeka

Potápěč krmil ryby přímo v České řece

Plzeň - Plzeňská zoo zkouší další novinku. Expozici Česká řeka zaměřenou na ryby musí potápěči několikrát ročně vyčistit. Včera se ale se zkušenou potápěčkou Alenou Voráčkovou poprvé do vody ponořil i Michal Soukup, který se o ryby v zoo stará, a krmil je přímo.

Buvolec běločelý

V zoo vítají čerstvá mláďata

Plzeň – Od prvních hodin života mohou návštěvníci plzeňské zoologické zahrady sledovat mládě buvolce běločelého. Přišlo na svět v úterý ráno a k vidění je s matkou a dalšími dvěma samičkami v pavilonu afrických kopytníků.

Kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl umisťuje bažanta Edwardsova do transportní bedny.

Naděje pro bažanty Edwardsovy: cesta do Vietnamu

Praha - Pražská zoo ve spolupráci s mezinárodními asociacemi a evropskými zoologickými zahradami zrealizovala transport čtyř jedinců bažantů Edwardsových do Zoo Hanoi. Jeden samec a tři samice vyrazili v pondělí na cestu do Vietnamu, kde mají vytvořit páry s potomky posledního známého samce z volné přírody.

OHROŽENÁ ZVÍŘATA . Berberští lvi Terry a Basty míří pod Ještěd.

Do liberecké zoo se vrátili lvi

Liberec - Dva samci vzácných a ohrožených lvů berberských (Panthera leo leo) v pátek dorazili z olomoucké zoo do Liberce. Jedná se o odrostlá lví mláďata ve stáří 19 měsíců.

OHROŽENÁ ZVÍŘATA . Berberští lvi Terry a Basty míří pod Ještěd.

Do liberecké zoo se vrací lvi

Liberec - Dva samci vzácných a ohrožených lvů berberských (Panthera leo leo) dnes dorazí z olomoucké zoo do Liberce. Jedná se o odrostlá lví mláďata ve stáří 19 měsíců.

DinoPark rozšířil model obřího diplodoka.

V zoo začala sezona

Plzeň – Delší otevírací doba, pravidelné sokolnické ukázky, ale také vyšší vstupné. V plzeňské zoologické zahradě včera začala letní sezona, která potrvá do konce října. Zároveň se po zimní přestávce otevřel DinoPark nad zoo.

Libereckou ZOO opustil lev Sultán, zemřel stářím.

Libereckou ZOO opustil lev Sultán, zemřel stářím

Liberec – Smutné chvíle teď zažívá ZOO Liberec. V pondělí tam zemřel lev Sultán. Příčinou bylo chronické onemocnění spojené s postupným selháváním tělesných funkcí způsobené vysokým stářím.

Samec želvy sloní Eberhard – pravděpodobný rekordman.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Stařečci a stařenky v českých zoo

Nedávno jsem psal o samici plameňáka kubánského „FHF", která do Zoo Praha přišla před téměř padesáti lety, přesně 5. srpna 1965. Vzhledem k tomu, že na Kubě byla nejspíš odchycena již jako dospělá, může jí být i hodně přes padesát. Žila tedy už v dávné době, kdy začínal hrát Olympic, a za jejího života se na Hradě vystřídalo přinejmenším šest prezidentů.

Na stadionu na Sídlišti ve Strakonicích se sešly desítky in-line bruslařů. Čekal je i dorpvodný program.

Evropský týden mobility a Evropský den bez aut

Strakonice - Od 16. do 22. září se již třináctým rokem Strakonice připojí k celoevropské akci Evropský týden mobility. Letošním heslem je Naše ulice, naše volba. Kampaň má za cíl vysvětlit problémy, se kterými se města a obce potýkají, chce vyvolat změny v chování a učinit pokrok směrem k vytvoření udržitelnější dopravní strategie. Již devátým rokem ve Strakonicích proběhne Evropský den bez aut formou společné jízdy Strakonicemi na dopravním prostředku poháněném vlastní silou", a to v úterý 16. září.