Kreativ

ŠTÍTEK: Zoologická a botanická zahrada města Plzně

SETKÁNÍ ZOONADŠENCŮ nabídne burzu pohlednic a zajímavých snímků ze zoo, třeba operace sloního samce.

Zoofanatika je jen pro Slovany

Máte plné šuplíky prospektů ze zoologických zahrad nebo pohlednic se zvířaty? Nebo vás jen prostě baví svět zvířat? Pak můžete vyrazit na historicky první ročník ZOOfanatiky.

Ilustrační foto

Zoo Plzeň bude mít za 25 milionů expozici Stopy člověka v přírodě

Plzeň - Plzeňská zoologická zahrada vybuduje za 25 milionů korun novou expozici Stopy člověka v přírodě. Evropská unie poskytne 17 milionů Kč na dvě za tří etap, třetí část zatím nevznikne. Posláním projektu je ukázat interaktivní formou vznik lidské civilizace a postupné ovlivňování přírody člověkem, a obohatit tak nabídku zoo především pro mládež a turisty. Stavba začne letos v červenci a skončí nejpozději za rok.

Psi hřivnatí mají specifický způsob pohybu,takzvaný mimochod, při kterém vykračují oběma nohama na stejné straně současně.

Hřivnáč Felini z hodonínské zoo už má partnerku

Hodonín – Pes hřivnatý v hodonínské zoo už není sám. Minulý čtvrtek večer se k Felinimu, jak se čtyřletý fešák jmenuje, nastěhovala ani ne dvouletá samička Ola. Přišla až z polských Katovic, a jak se zdá, nový domov v Hodoníně jí nebude nikterak proti srsti.

Účastníci příměstského tábora v plzeňské zoo pomocí šifer putovali od jednoho zvířete k druhému

Děti na táboře objevují zákoutí zoo

Plzeň – Cestovatelská horečka aneb kam nás zavedou tajemné hlasy z pralesa. Takový je letošní název 14denního příměstského tábora, který už po desáté pořádá Zoologická a botanická zahrada města Plzně.

SOKOLNICKÉHO dne, který se v rezervaci Soos konal už potřetí, se mohou lidé zúčastnit i aktivně.

Rezervace Soos patřila ukázce cvičených dravců a sov

Nový Drahov /FOTOGALERIE/ - Co umějí cvičení dravci a sovy, obdivovali lidé v přírodní rezervaci Soos v Novém Drahově na Chebsku. Už potřetí se tam uskutečnil Sokolnický den. A návštěvníci se mohli pod dozorem odborníků také aktivně zapojit.

Mobilní telefon - ilustační foto

Staré mobily pomohou gorilám

Jihlava – Zoo Jihlava se stejně jako dalších čtrnáct zoologických zahrad v České republice připojila k projektu záchrany africké přírody, a zejména goril nížinných.

Do Plzeňského Prazdroje v loňském roce zavítalo více než čtvrt milionu lidí

Pivo táhlo, strašidla a loutky ne

Plzeň – Velmi příznivý byl loňský rok pro plzeňské turistické cíle. Hned několik z nich si připsalo nejvyšší návštěvnost v historii.

Hodonínská zoo má nový přírůstek, a to samičku oryxe Štěpánku.

Zoo má nový přírůstek. Mládě oryxe Štěpánku

Hodonín -Milé vánoční překvapení. Tak nyní označují zaměstnanci hodonínské zoo několikadenní mládě oryxe nesoucí jméno Štěpánka. Že je samice březí, se samozřejmě v zoo vědělo, přesné datum narození mláděte však známo nebylo.

Dravci na koupališti Úžlebec.

Koupaliště se hemžilo dravými ptáky

Černíkov – Sova pálená jménem Albička puštík bělavý Čenda, raroh jižní Zaki a samice orla mořského Mařenka se v sobotu proháněli po koupališti Úžlebec u Černíkova.

Ilustrační foto

Prázdninová štafeta začíná

Plzeň - Putování po turistických zajímavostech Plzeňského kraje a sbírání razítek začíná letos už poosmé. Oproti loňsku bylo obměněno dvanáct cílů, přibyly zejména rozhledny.

MAJITELÉ BÍLÝCH SLONŮ, zleva Tomáš Jirásek, chovatel plazů ze ZOO Plzeň, Naďa Veselá, chovatelka ze ZOO Olomouc a Jiří Grulich ošetřovatel ze ZOO Dvůr Králové.

Prestižní ocenění Bílý slon míří díky okapi do Dvora

Dvůr Králové – Prestižní ocenění soutěže O nejlepší odchovek savce roku 2009 s názvem Bílý slon ve Štramberku převzali zástupci místní zoo. V kategorii savců se zahrada umístila na prvním místě s odchovem mláděte okapi.

Ilustrační foto.

Unikátní aukce nevyšla, kmotra má jen jeřáb

Plzeň - Unikátní dražba kmotrovství zvířat, která mají v dohledné osídlit nově vybudované africké a asijské expozice v zoo Plzeň, pořadatelům nevyšla. Kmotra získalo jen jediné zvíře, a to jeřáb královský. Přesto prý pořadatelé nejsou zklamáni a akci určitě zopakují.

Ilustrační foto

Unikátní dražba pomůže zvířatům v zoo Plzeň

Plzeň - Naprosto unikátní akci připravuje plzeňská zoo ve spolupráci s aukční síní Licita a Konzervatoří Plzeň. Půjde o historicky první benefiční aukci na podporu nových zvířat, která v dohledné době osídlí nově vybudované africké a asijské expozice v zoo Plzeň.

Družstvo domažlických gymnazistů. Zprava Lucie Buchbauerová, Jana Pilátová a Václav Šaloun při poznávání přírodnin. Vlevo přihlíží jednaz porotkyň soutěže.

Ekologové z gymnázia měli úspěch

Domažlice -Na své třetí místo z loňského celostátního kola ekologické olympiády chtějí studenti Gymnázia J. Š. Baara navázat i v tomto školním roce.

Tamaríni vousatí v olomoucké zoo

FOTO: Vousatí tamaríni v zoo mají mláďata

Olomouc – Rodinu tamarínů vousatých i jejich mláďat mohou vidět návštěvníci v zoo na Svatém Kopečku. Malé opičky s nápadným dlouhým bílým knírem na horním rtu, v olomoucké zahradě žijí už od roku 2004.

Nové opičí miminko se narodilo v plzeňské zoo páru gueréz angolských, konkrétně samičce Viky a samečkovi jménem Teo

V zoo se narodilo guerézí miminko

Plzeň /FOTO/ - Nové opičí miminko se narodilo v plzeňské zoo páru gueréz angolských, konkrétně samičce Viky a samečkovi jménem Teo.

Dětský domov ve Staňkově navštívil jako host i televizní moderátor Karel Voříšek.

Naše děti musí být samostatnější a vytrvalejší

Staňkov /ROZHOVOR/ - Nedávno jsme vás informovali o tom, jak tráví děti z Dětského domova ve Staňkově prázdniny. Co všechno ale život v domově obnáší, na to jsme se ptali ředitelky domova a Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Robinson v Klenčí pod ČerchovemJany Koubové.

O cvrčky  byl na sobotních zoo trzích v kulturním domě Peklo zájem, ještěrům chutnají

Lidé o koupi zvířat už více přemýšlejí

Plzeň - Obdarovat své blízké na Vánoce živým dárkem není příliš v módě. Podle prodejců na zoo trzích, které se konaly v sobotu v kulturním domě Peklo v Plzni, je to jedině dobře. Lidé nakupují zvířata většinou s rozmyslem a pak je zbytečně nevyhazují. Oblíbenými mazlíčky jsou nejen heboučké činčily, ale i gekoni nebo hadi.

V pondělí se v zoo představil nový sumec. Do rybníka v nové expozici ho vypustil Zdeněk Soukup (na snímku)

Sumec Kája má jméno po svém přemožiteli

Plzeň (fotogalerie) - Osmikilogramový a sto šestnáct centimetrů dlouhý sumec Kája se může od včerejška kamarádit se sumcem Drahošem přímo v rybníkuexpozice nazvané Česká řeka v zoo Plzeň.

Kulturní diskuse zajímala dvacet lidí

PLZEŇ - Dvacet lidí projevilo ve středu zájem o diskusi s osobnostmi plzeňské kultury. Uvedla to koordinátorka akce Jeden na jednoho Olga Škochová–Bláhová. „O některé osobnosti byl velký zájem. Například všechny čtyři termíny pro rozhovor s Bohdanem Bláhovcem zájemci rozebrali během chvíle,“ doplňuje.

Kulturu proberou jeden na jednoho

PLZEŇ - Máte nějaké připomínky ke kultuře Plzně a chtěli byste je probrat s někým zasvěceným? Brzy k tomu budete mít příležitost. Město Plzeň totiž zorganizovalo akci s názvem Jeden na jednoho, v jejímž rámci si mohou Plzeňané dvacet minut pohovořit s jednou ze šestadvaceti vybraných osobností plzeňského kulturního dění.

Čtyřletá Viktorie přebírá od Marcely Krejsové dárečky určené jubilejnímu třísettisícímu návštěvníkovi

Viktorie byla třísettisící

PLZEŇ - Plzeňská zoologická zahrada zná svého letošního třísettisícího návštěvníka. Okolo druhé hodiny odpolední se jím stala čtyřletá Viktorie Macháčová z Rumburku.