Kreativ

ŠTÍTEK: paštika

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Kam na svatomartinské menu v Kroměříži? Tady je TOP 5 tipů Deníku

Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití je za dveřmi. K listopadu totiž už tradičně patří svatomartinské menu, které je plné nejen husích specialit. Deník proto zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace v Kroměříži.

Sváteční návštěvy potěší spousta chutí a drobných laskomin.

Čas svátečních návštěv: Překvapte je novými chutěmi v malých miskách

Klid Štědrého dne v mnoha rodinách zpravidla střídají dny otevřených dveří. V následujících dvou svátcích přicházejí přátelé a příbuzní – na kus řeči, s dárky pro děti a s přáním všeho dobrého. Dobrý mrav velí návštěvu v domě pohostit. Čím? Po kalorické náloži štědrovečerní večeře odpolední návštěvu určitě potěší něco malého a pohledného. Třeba pomazánky s patřičným doprovodem.

Zimní pečené makrely v Konici, sobota 29.1. 2022

Zimní makrely se staly hitem, provoněly i psí počasí

Covidová realita. Letní zahrádky otevřené v zimě. Tvrdá realita současné doby nutí podnikatele k akcím, které by je před třemi roky nenapadly ani ve snu. Nápad s pečením makrel v zimě se ale v Konici ujal. Potvrzuje to sobotní odpoledne, kdy se po kartonu voňavých mořských ryb jenom zaprášilo.

Zimní pečené makrely v Konici, sobota 29.1. 2022

Zimní konické makrely se staly hitem, provoněly i psí počasí

Covidová realita. Letní zahrádky otevřené v zimě. Tvrdá realita současné doby nutí podnikatele k akcím, které by je před třemi roky nenapadly ani ve snu. Nápad s pečením makrel v zimě se ale v Konici ujal. Potvrzuje to sobotní odpoledne, kdy se po kartonu voňavých mořských ryb jenom zaprášilo.

Nejlepší paštiku hodnotili gurmáni pod Blaníkem.

PODÍVEJTE SE: Nejlepší paštiku hodnotili gurmáni pod Blaníkem

Paštiky všech možných lahodných chutí si mohli vychutnat ti, kteří přišli na již tradiční akci na náměstí u LunAtelieru v Louňovicích pod Blaníkem. V neděli 17. října od 14 hodin totiž začala událost nazvaná Louňovice pro dobrou věc, tedy bazárek, který vždy provází soutěž o nejlepší pokrm, živá hudba, stánky s regionálními produkty a hlavně dobrá nálada a příjemná atmosféra.

Obliba hub stále trvá. A houbových receptů přibývá.

Houbovec, zalitka, paštika i čalamáda: houby kralují v kuchyních na Žďársku

/RECEPTY UVNITŘ ČLÁNKU/ Hřiby, holubinky, muchomůrky růžovky nebo lišky lidově nazývaná kuřátka, to vše teď nabízejí lesy na Vysočině. „Moje babička o houbách říkávala, že je to maso lesa. A uměla z nich vykouzlit hotové zázraky. Ani hostina pro krále by se za její houbové pokrmy nemusela stydět,“ vzpomíná na dny svého dětství prožité v chalupě u babičky Radim Hromádka ze Žďáru nad Sázavou.

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller z blanenské Dolní Lhoty vyrábí domácí paštiky.

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller vyrábí paštiky

Upéct kus vepřového na sádle. Cibule, česnek, sůl, pepř. Semlít s vepřovými játry, šup do skleniček a zavařit. Pečený vepř. Výtečná domácí paštika Martina Müllera se jen rozplývá na jazyku. A co teprve paštika Pečené kuře, další se sušenými rajčaty nebo se slaninou a cibulí. Je libo vepřové ve vlastní šťávě či francouzskou masovou pomazánku rillettes? Výrobky dvaačtyřicetiletého muže z blanenské Dolní Lhoty mohou lidé ochutnat paradoxně kvůli koronavirové epidemii.

Olin Bezchleba

Paštika nemusí být jen levná „nouzovka“. Rodinná konzervárna sází na kvalitu

Bezchlebovu rodinnou konzervárnu Via Delicia najdete v Zábřehu. Jedná se o malou manufakturu, založil ji Olin Bezchleba v roce 2011 po 18 letech působení v gastronomii a potravinářském průmyslu. K založení vlastní značky Via Delicia ho přivedla inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování z roku 1925. Její majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, si do ní pečlivě zapisovala své poznatky a recepty. 

Ilustrační foto.

Zaplatil jen paštiku a pečivo, rum si nechal

O zvláštní krádež se pokusil cizinec (52), když ve středu 27. ledna odcizil v jednom ze supermarketů ve Strakonicích čtyři láhve rumu v hodnotě 400 korun. K tomu si vzal i paštiku a nějaké pečivo. Ty pak chtěl zaplatit, ale zbytek ne.

Konzervárna Olina Bezchleby v Zábřehu

Zavařené dobroty všeho druhu. Výrobky kuchaře ze Zábřehu znají po celém Česku

Když jsme se před osmi lety viděli poprvé, pořádal kurzy vaření a rozjížděl v suterénu prodejny potravin rodinnou konzervárnu. Od té doby se jeho firma rozrostla na osmnáct pracovníků, sortiment ze tří položek na pět desítek a výroba se přesunula na okraj Zábřehu do nové budovy, kde se konají mimo jiné exkurze a komentované ochutnávky.

Konzervárna Olina Bezchleby v Zábřehu

Ze Zábřehu do celé republiky. Olin Bezchleba prorazil s dobrotami ve skle

Když jsme se před osmi lety viděli poprvé, pořádal kurzy vaření a rozjížděl v suterénu prodejny potravin rodinnou konzervárnu. Od té doby se jeho firma rozrostla na osmnáct pracovníků, sortiment ze tří položek na pět desítek a výroba se přesunula na okraj Zábřehu do nové budovy, kde se konají mimo jiné exkurze a komentované ochutnávky.

Ministr zemědělství Miroslav Toman.

Ministr ocenil i paštiku z Lub

Mezi výrobci, kteří v Praze převzali z rukou ministra zemědělství Miroslava Tomana ocenění kvality KLASA, nebyl jen Drůbežářský závod Klatovy, o němž již Deník informoval, ale i další výrobce z Klatovska – Blanka Kloudová z Lub u Klatov.

Jihlavská biofarma nabízí delikatesy.

Delikatesy ze Sasova jsou návykovou záležitostí

Jihlava /FOTOGALERIE/ – U jednoho sousta rozhodně neskončíte, jde totiž o silně návykovou záležitost. To moc dobře vědí všichni, kteří někdy ochutnali delikatesy ze sasovské biofarmy. Gurmánům tam nabízejí lahůdky z vepřového a hovězího masa v domácím stylu, ale také inspirované moderními trendy, jako je třeba trhaná paštika nebo kančí biolovečák.  

Kostel v Paštikách. Duchovní Rudolf Hušek.

Pomozte opravit kostel v Paštikách na Blatensku

Paštiky – Chátrající střecha byla jedním z důvodů, proč se Kostel svatého Jana Křtitele v Paštikách na Blatensku dočkal rekonstrukce. Přispět na ní může každý díky veřejné sbírce.

Ilustrační foto.

Třešť zažije první Restaurant Day. Lidé si pochutnají na zelňačce i paštice

Třešť - Na klasice i exotice si v sobotu pochutnají lidé na prvním Restaurant Day v Třešti. Do role restauratérů se vžijí na dvě desítky prodejců, kteří jsou už teď zvědaví, jak budou návštěvníkům jejich dobroty chutnat. Akce se uskuteční před hospodou a barem U Špinarů od jedenácti hodin a pokračovat bude, dokud se všechno nesní.

Z utkání mezi Tachovem a Klatovy

Klatovy předvedly úchvatný obrat

Klatovsko – Po reprezentační přestávce se opět naplno rozběhly po celé zemi florbalové soutěže. Včetně regionální ligy mužů, ve které má klatovský okres dva zástupce – Klatovy a Rudý Koně Horažďovice.

Zaplní se v sobotu regály potravinové banky díky Národní potravinové sbírce? Ptá se i ředitel Milan Hloušek (na snímku).

Potravinová sbírka pomůže potřebným v kraji

Karlovarský kraj – Trvanlivé mléko, masové konzervy, paštiky, polévky, kompoty, oleje či těstoviny, tedy potraviny, ze kterých se dá vařit, v současnosti nejvíce chybí v Potravinové bance Karlovarského kraje.

Martin Paštika.

Areál Vodník zůstane ještě „u ledu“

Vimperk – Areál Vodník opět na scéně. Podnikatel Martin Paštika, který vlastní spodní část areálu Vodník i s nádrží, žádá o změnu územního plánu. Rád by zvýšil limit pro výškové stavby na Vodníku ze současných 11 na 13 metrů.

Oslava svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, je spojena s upečenou husou a mladým vínem.

Kam zajít v Ostravě na svatomartinskou husu a víno?

/FOTOGALERIE/ Na sobotní svátek se připravují mnohé restaurace a po celý týden před svatým Martinem i po něm nabízejí svatomartinské menu husu, játra, paštiku, kaldoun (polévka) a k tomu pochopitelně mladé víno…

Ilustrační foto

Co třeba víno s husí paštikou? Dva miliony lahví Svatomartinského míří na trh

Psal se rok 1993 a tři vinařství (Víno Mikulov, Znovín a Vinné sklepy Valtice) uvedly na tuzemský trh nový „typ“ vína. Nazvaly ho Moravíno nouveau. Tehdy ještě žádné „šílenství“ s popíjením mladého vína nepropuklo. Opravdová mánie se však spustila po roce 2005, kdy Vinařský fond začal spravovat a propagovat značku Svatomartinské. 

Ilustrační foto

Za krádež dvou paštik může jít muž až na tři roky do vězení. Byl v podmínce

Veselí nad Moravou - Dvě paštiky se v sobotu pokusil propašovat ve své bundě ven z obchodu třiadvacetiletý muž. "V prostoru za pokladnami jej zastavil člen ostrahy a ukradené paštiky musel vrátit zpět do prodejny. Na místo byli přivolání i policisté, kteří zjistili, že tento muž se krádeží nedopustil rozhodně poprvé," uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník. V posledních třech letech již byl mladý muž za obdobné skutky odsouzený na dva a půl roku.