Litoměřicko se může pyšnit dvěma novými držiteli certifikátu České středohoří regionální produkt. Jde o paštiku vyráběnou v Litoměřicích a vína ze svahu hory Sedlo mezi Litoměřicemi a Úštěkem.
Farma Poříčí sídlící na Pelhřimovsku dosáhla se svou kapří paštikou mezinárodního úspěchu. V soutěži Red Dot Design Award získala první cenu. Není to přitom poprvé, co kapří paštika ve světě bodovala.
Husí hody jsou tu. Podzim mají gurmáni spojený se zvěřinovými specialitami, svatý Martin je neodmyslitelně spjat s husou. Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití začíná tento víkend. Deník zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace ve Zlíně.
Mezinárodního úspěchu dosáhla s kapří paštikou Farma Poříčí z Pelhřimovska. V soutěži Red Dot Design Award získala první cenu. Není to přitom poprvé, co kapří paštika ve světě bodovala.
/OSOBNOST ÚSTECKÉHO KRAJE/ Masové výrobky Čongrády odkazují na tradiční slovenskou recepturu, kterou úspěšně vytvořil před desítkami let dědeček spolumajitelky firmy Zuzany Babincové. Její manžel Tomáš je ale vyrábí v Česku, v Lubenci - Ležkách na Podbořansku, stejně jako používá tuzemské suroviny od prvovýrobců.
Rohlík sice není právě synonymem pro zdravou výživu, ale o to víc umí potěšit naše chuťové buňky. Musí být voňavý, na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný. To se pak stává skvělým doplňkem pro dobrou paštiku či oblíbenou pomazánku, můžeme jej přikusovat ke gulášové polévce či k salátu, nebo jej jen tak máznout máslem a domácí marmeládou. Životnost rohlíku je krátká, proto je nejlepší čerstvý. Pokud si pro něj jdeme do obchodu, může nás čekat zklamání z nevábných produktů zvaných gumáky. Není však problém upéct si rohlíky doma. Domácí jsou totiž nejlepší!
Terina z hovězího jazyka v křenové paštice, drůbeží paštika v odpalovaném těstě či košíček z šafránu a vína. Sbíhají se vám sliny? Aby ne. Je to výběr několika pokrmů, s nimiž česká kuchařská reprezentace zazářila na únorové kuchařské olympiádě v německém Stuttgartu.
Na třetí adventní se kostel sv. Jana Křtitele v Paštikách naplnil duchovním zážitkem, světlem Betlémským a krásnou sounáležitostí. Lidé pomáhali malému Ríšovi z Vrbna.
Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití je za dveřmi. K listopadu totiž už tradičně patří svatomartinské menu, které je plné nejen husích specialit. Deník proto zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace v Kroměříži.
V lánském zámku proběhlo tradiční novoroční setkání prezidenta Miloše Zemana a premiéra Petra Fialy (ODS). Stejně jako před rokem politiky u svátečního oběda doprovázely manželky Ivana a Jana. Podávala se kachní paštika a vepřové řízečky s bramborovým salátem.
Klid Štědrého dne v mnoha rodinách zpravidla střídají dny otevřených dveří. V následujících dvou svátcích přicházejí přátelé a příbuzní – na kus řeči, s dárky pro děti a s přáním všeho dobrého. Dobrý mrav velí návštěvu v domě pohostit. Čím? Po kalorické náloži štědrovečerní večeře odpolední návštěvu určitě potěší něco malého a pohledného. Třeba pomazánky s patřičným doprovodem.
Covidová realita. Letní zahrádky otevřené v zimě. Tvrdá realita současné doby nutí podnikatele k akcím, které by je před třemi roky nenapadly ani ve snu. Nápad s pečením makrel v zimě se ale v Konici ujal. Potvrzuje to sobotní odpoledne, kdy se po kartonu voňavých mořských ryb jenom zaprášilo.
Covidová realita. Letní zahrádky otevřené v zimě. Tvrdá realita současné doby nutí podnikatele k akcím, které by je před třemi roky nenapadly ani ve snu. Nápad s pečením makrel v zimě se ale v Konici ujal. Potvrzuje to sobotní odpoledne, kdy se po kartonu voňavých mořských ryb jenom zaprášilo.
Paštiky všech možných lahodných chutí si mohli vychutnat ti, kteří přišli na již tradiční akci na náměstí u LunAtelieru v Louňovicích pod Blaníkem. V neděli 17. října od 14 hodin totiž začala událost nazvaná Louňovice pro dobrou věc, tedy bazárek, který vždy provází soutěž o nejlepší pokrm, živá hudba, stánky s regionálními produkty a hlavně dobrá nálada a příjemná atmosféra.
/RECEPTY UVNITŘ ČLÁNKU/ Hřiby, holubinky, muchomůrky růžovky nebo lišky lidově nazývaná kuřátka, to vše teď nabízejí lesy na Vysočině. „Moje babička o houbách říkávala, že je to maso lesa. A uměla z nich vykouzlit hotové zázraky. Ani hostina pro krále by se za její houbové pokrmy nemusela stydět,“ vzpomíná na dny svého dětství prožité v chalupě u babičky Radim Hromádka ze Žďáru nad Sázavou.
Upéct kus vepřového na sádle. Cibule, česnek, sůl, pepř. Semlít s vepřovými játry, šup do skleniček a zavařit. Pečený vepř. Výtečná domácí paštika Martina Müllera se jen rozplývá na jazyku. A co teprve paštika Pečené kuře, další se sušenými rajčaty nebo se slaninou a cibulí. Je libo vepřové ve vlastní šťávě či francouzskou masovou pomazánku rillettes? Výrobky dvaačtyřicetiletého muže z blanenské Dolní Lhoty mohou lidé ochutnat paradoxně kvůli koronavirové epidemii.
Domácí paštika s brusinkami balená ve slanině podávaná s fíkovou marmeládou, zeleninový vývar se zastřeným křepelčím vejcem či jelení steak s omáčkou z čerstvých malin ovoněnou portským vínem. K tomu karamelový větrník s vanilkovým krémem a lesním ovocem.
Bezchlebovu rodinnou konzervárnu Via Delicia najdete v Zábřehu. Jedná se o malou manufakturu, založil ji Olin Bezchleba v roce 2011 po 18 letech působení v gastronomii a potravinářském průmyslu. K založení vlastní značky Via Delicia ho přivedla inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování z roku 1925. Její majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, si do ní pečlivě zapisovala své poznatky a recepty.
Závod Slovácká Fruta z Kunovic na Uherskohradišťsku vznikl v roce 1991 z bývalých Slováckých konzerváren Uherské Hradiště. Od roku 1993 jdeo akciovou společnost, která patří pod Orkla Foods Česko a Slovensko. Rozvoji Fruty v posledních letech napomohly rovněž dotacez fondů EU.
O zvláštní krádež se pokusil cizinec (52), když ve středu 27. ledna odcizil v jednom ze supermarketů ve Strakonicích čtyři láhve rumu v hodnotě 400 korun. K tomu si vzal i paštiku a nějaké pečivo. Ty pak chtěl zaplatit, ale zbytek ne.
Kapří paštika z Farmy Poříčí u Pelhřimova se pyšní dalším oceněním. Loni získala cenu Red Dot Award za design obalu a letos se dalším mezinárodním oceněním potvrdilo to, že pod obalem se skrývá i kvalitní obsah. Kapří paštika totiž získala britskou gastronomickou cenou Great Taste 2020.
Když jsme se před osmi lety viděli poprvé, pořádal kurzy vaření a rozjížděl v suterénu prodejny potravin rodinnou konzervárnu. Od té doby se jeho firma rozrostla na osmnáct pracovníků, sortiment ze tří položek na pět desítek a výroba se přesunula na okraj Zábřehu do nové budovy, kde se konají mimo jiné exkurze a komentované ochutnávky.
Když jsme se před osmi lety viděli poprvé, pořádal kurzy vaření a rozjížděl v suterénu prodejny potravin rodinnou konzervárnu. Od té doby se jeho firma rozrostla na osmnáct pracovníků, sortiment ze tří položek na pět desítek a výroba se přesunula na okraj Zábřehu do nové budovy, kde se konají mimo jiné exkurze a komentované ochutnávky.
Mezi výrobci, kteří v Praze převzali z rukou ministra zemědělství Miroslava Tomana ocenění kvality KLASA, nebyl jen Drůbežářský závod Klatovy, o němž již Deník informoval, ale i další výrobce z Klatovska – Blanka Kloudová z Lub u Klatov.
Jihlava /FOTOGALERIE/ – U jednoho sousta rozhodně neskončíte, jde totiž o silně návykovou záležitost. To moc dobře vědí všichni, kteří někdy ochutnali delikatesy ze sasovské biofarmy. Gurmánům tam nabízejí lahůdky z vepřového a hovězího masa v domácím stylu, ale také inspirované moderními trendy, jako je třeba trhaná paštika nebo kančí biolovečák.
Paštiky – Poselství budoucím generacím už je v oblacích. Kostel sv. Jana Křtitele v Paštikách už má na věži novou pozlacenou kopuli, ve které jsou ukryté pamětní listiny.
Paštiky – Chátrající střecha byla jedním z důvodů, proč se Kostel svatého Jana Křtitele v Paštikách na Blatensku dočkal rekonstrukce. Přispět na ní může každý díky veřejné sbírce.
Třešť - Na klasice i exotice si v sobotu pochutnají lidé na prvním Restaurant Day v Třešti. Do role restauratérů se vžijí na dvě desítky prodejců, kteří jsou už teď zvědaví, jak budou návštěvníkům jejich dobroty chutnat. Akce se uskuteční před hospodou a barem U Špinarů od jedenácti hodin a pokračovat bude, dokud se všechno nesní.
Vysočina – Harusův kopec, Šacberk, Luka nad Jihlavou, Křemešník a Fajtův kopec. To je pět míst na Vysočině, kde se dá navzdory teplotám nad nulou lyžovat. Dobré podmínky jsou aktuálně na jihlavském Šacberku, kde na svahu leží přes padesát centimetrů sněhu.
Jsou lidé, kteří rok co rok tráví silvestra na stejném místě a stejným způsobem. Doma v kruhu rodiny, ve vinném sklípku nebo na chatě s kamarády. Řada lidí se s blížícím se koncem roku potýká ale s problémem: Kam na Silvestra?
Klatovsko – Po reprezentační přestávce se opět naplno rozběhly po celé zemi florbalové soutěže. Včetně regionální ligy mužů, ve které má klatovský okres dva zástupce – Klatovy a Rudý Koně Horažďovice.
Karlovarský kraj – Trvanlivé mléko, masové konzervy, paštiky, polévky, kompoty, oleje či těstoviny, tedy potraviny, ze kterých se dá vařit, v současnosti nejvíce chybí v Potravinové bance Karlovarského kraje.
Vimperk - V posledních dvou letech se neustále vrací ve Vimperku téma dalšího rozvoje areálu Vodník (před rokem 1989 zde byly známe setkání mládeže na Šumavě), které bylo jedním z důvodů pro kompletní výměnu radnice v minulém roce.
Vimperk – Areál Vodník opět na scéně. Podnikatel Martin Paštika, který vlastní spodní část areálu Vodník i s nádrží, žádá o změnu územního plánu. Rád by zvýšil limit pro výškové stavby na Vodníku ze současných 11 na 13 metrů.
Karlovarský kraj – Paštika s medvědím česnekem, pivo Kynšperský zajíc nebo ovocný čaj Krásnokvítek. To jsou některé z produktů letos oceněných značkou kvality Dobrota Karlovarského kraje.
REPORTÁŽ / Z pod kapek ranního červnového deštíku vstupuji spolu s redakčním fotografem do prostorné haly. Jsme v budově potravinářské firmy Hamé, kde si mám na vlastní kůži zakusit brigádníkovy pocity.
/FOTOGALERIE/ Na sobotní svátek se připravují mnohé restaurace a po celý týden před svatým Martinem i po něm nabízejí svatomartinské menu husu, játra, paštiku, kaldoun (polévka) a k tomu pochopitelně mladé víno…
Psal se rok 1993 a tři vinařství (Víno Mikulov, Znovín a Vinné sklepy Valtice) uvedly na tuzemský trh nový „typ“ vína. Nazvaly ho Moravíno nouveau. Tehdy ještě žádné „šílenství“ s popíjením mladého vína nepropuklo. Opravdová mánie se však spustila po roce 2005, kdy Vinařský fond začal spravovat a propagovat značku Svatomartinské.
Zruč nad Sázavou /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Zápalkové krabičky, tak se jmenovala výstava s přednáškou Miroslava Paštiky, která se uskutečnila ve zručském spolkovém domě.