Kreativ

ŠTÍTEK: paštika

Svatomartinské menu - ilustrační foto.

Kam na svatomartinskou husu ve Zlíně? Tady je 5 tipů Deníku

Husí hody jsou tu. Podzim mají gurmáni spojený se zvěřinovými specialitami, svatý Martin je neodmyslitelně spjat s husou. Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití začíná tento víkend. Deník zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace ve Zlíně.

Životnost rohlíků je krátká, proto jsou nejlepší čerstvé.

Domácí rohlíky: Jsou nejlepší, zvládnete je snadno a pečou se jen 11 minut

Rohlík sice není právě synonymem pro zdravou výživu, ale o to víc umí potěšit naše chuťové buňky. Musí být voňavý, na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný. To se pak stává skvělým doplňkem pro dobrou paštiku či oblíbenou pomazánku, můžeme jej přikusovat ke gulášové polévce či k salátu, nebo jej jen tak máznout máslem a domácí marmeládou. Životnost rohlíku je krátká, proto je nejlepší čerstvý. Pokud si pro něj jdeme do obchodu, může nás čekat zklamání z nevábných produktů zvaných gumáky. Není však problém upéct si rohlíky doma. Domácí jsou totiž nejlepší!

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Kam na svatomartinské menu v Kroměříži? Tady je TOP 5 tipů Deníku

Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití je za dveřmi. K listopadu totiž už tradičně patří svatomartinské menu, které je plné nejen husích specialit. Deník proto zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace v Kroměříži.

Sváteční návštěvy potěší spousta chutí a drobných laskomin.

Čas svátečních návštěv: Překvapte je novými chutěmi v malých miskách

Klid Štědrého dne v mnoha rodinách zpravidla střídají dny otevřených dveří. V následujících dvou svátcích přicházejí přátelé a příbuzní – na kus řeči, s dárky pro děti a s přáním všeho dobrého. Dobrý mrav velí návštěvu v domě pohostit. Čím? Po kalorické náloži štědrovečerní večeře odpolední návštěvu určitě potěší něco malého a pohledného. Třeba pomazánky s patřičným doprovodem.

Zimní pečené makrely v Konici, sobota 29.1. 2022

Zimní makrely se staly hitem, provoněly i psí počasí

Covidová realita. Letní zahrádky otevřené v zimě. Tvrdá realita současné doby nutí podnikatele k akcím, které by je před třemi roky nenapadly ani ve snu. Nápad s pečením makrel v zimě se ale v Konici ujal. Potvrzuje to sobotní odpoledne, kdy se po kartonu voňavých mořských ryb jenom zaprášilo.

Zimní pečené makrely v Konici, sobota 29.1. 2022

Zimní konické makrely se staly hitem, provoněly i psí počasí

Covidová realita. Letní zahrádky otevřené v zimě. Tvrdá realita současné doby nutí podnikatele k akcím, které by je před třemi roky nenapadly ani ve snu. Nápad s pečením makrel v zimě se ale v Konici ujal. Potvrzuje to sobotní odpoledne, kdy se po kartonu voňavých mořských ryb jenom zaprášilo.

Nejlepší paštiku hodnotili gurmáni pod Blaníkem.

PODÍVEJTE SE: Nejlepší paštiku hodnotili gurmáni pod Blaníkem

Paštiky všech možných lahodných chutí si mohli vychutnat ti, kteří přišli na již tradiční akci na náměstí u LunAtelieru v Louňovicích pod Blaníkem. V neděli 17. října od 14 hodin totiž začala událost nazvaná Louňovice pro dobrou věc, tedy bazárek, který vždy provází soutěž o nejlepší pokrm, živá hudba, stánky s regionálními produkty a hlavně dobrá nálada a příjemná atmosféra.

Obliba hub stále trvá. A houbových receptů přibývá.

Houbovec, zalitka, paštika i čalamáda: houby kralují v kuchyních na Žďársku

/RECEPTY UVNITŘ ČLÁNKU/ Hřiby, holubinky, muchomůrky růžovky nebo lišky lidově nazývaná kuřátka, to vše teď nabízejí lesy na Vysočině. „Moje babička o houbách říkávala, že je to maso lesa. A uměla z nich vykouzlit hotové zázraky. Ani hostina pro krále by se za její houbové pokrmy nemusela stydět,“ vzpomíná na dny svého dětství prožité v chalupě u babičky Radim Hromádka ze Žďáru nad Sázavou.

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller z blanenské Dolní Lhoty vyrábí domácí paštiky.

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller vyrábí paštiky

Upéct kus vepřového na sádle. Cibule, česnek, sůl, pepř. Semlít s vepřovými játry, šup do skleniček a zavařit. Pečený vepř. Výtečná domácí paštika Martina Müllera se jen rozplývá na jazyku. A co teprve paštika Pečené kuře, další se sušenými rajčaty nebo se slaninou a cibulí. Je libo vepřové ve vlastní šťávě či francouzskou masovou pomazánku rillettes? Výrobky dvaačtyřicetiletého muže z blanenské Dolní Lhoty mohou lidé ochutnat paradoxně kvůli koronavirové epidemii.

Olin Bezchleba

Paštika nemusí být jen levná „nouzovka“. Rodinná konzervárna sází na kvalitu

Bezchlebovu rodinnou konzervárnu Via Delicia najdete v Zábřehu. Jedná se o malou manufakturu, založil ji Olin Bezchleba v roce 2011 po 18 letech působení v gastronomii a potravinářském průmyslu. K založení vlastní značky Via Delicia ho přivedla inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování z roku 1925. Její majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, si do ní pečlivě zapisovala své poznatky a recepty. 

Ilustrační foto.

Zaplatil jen paštiku a pečivo, rum si nechal

O zvláštní krádež se pokusil cizinec (52), když ve středu 27. ledna odcizil v jednom ze supermarketů ve Strakonicích čtyři láhve rumu v hodnotě 400 korun. K tomu si vzal i paštiku a nějaké pečivo. Ty pak chtěl zaplatit, ale zbytek ne.

Zavařené dobroty všeho druhu. Výrobky kuchaře ze Zábřehu znají po celém Česku

Když jsme se před osmi lety viděli poprvé, pořádal kurzy vaření a rozjížděl v suterénu prodejny potravin rodinnou konzervárnu. Od té doby se jeho firma rozrostla na osmnáct pracovníků, sortiment ze tří položek na pět desítek a výroba se přesunula na okraj Zábřehu do nové budovy, kde se konají mimo jiné exkurze a komentované ochutnávky.

Ze Zábřehu do celé republiky. Olin Bezchleba prorazil s dobrotami ve skle

Když jsme se před osmi lety viděli poprvé, pořádal kurzy vaření a rozjížděl v suterénu prodejny potravin rodinnou konzervárnu. Od té doby se jeho firma rozrostla na osmnáct pracovníků, sortiment ze tří položek na pět desítek a výroba se přesunula na okraj Zábřehu do nové budovy, kde se konají mimo jiné exkurze a komentované ochutnávky.

Ministr ocenil i paštiku z Lub

Mezi výrobci, kteří v Praze převzali z rukou ministra zemědělství Miroslava Tomana ocenění kvality KLASA, nebyl jen Drůbežářský závod Klatovy, o němž již Deník informoval, ale i další výrobce z Klatovska – Blanka Kloudová z Lub u Klatov.

Delikatesy ze Sasova jsou návykovou záležitostí

Jihlava /FOTOGALERIE/ – U jednoho sousta rozhodně neskončíte, jde totiž o silně návykovou záležitost. To moc dobře vědí všichni, kteří někdy ochutnali delikatesy ze sasovské biofarmy. Gurmánům tam nabízejí lahůdky z vepřového a hovězího masa v domácím stylu, ale také inspirované moderními trendy, jako je třeba trhaná paštika nebo kančí biolovečák.  

Pomozte opravit kostel v Paštikách na Blatensku

Paštiky – Chátrající střecha byla jedním z důvodů, proč se Kostel svatého Jana Křtitele v Paštikách na Blatensku dočkal rekonstrukce. Přispět na ní může každý díky veřejné sbírce.

Třešť zažije první Restaurant Day. Lidé si pochutnají na zelňačce i paštice

Třešť - Na klasice i exotice si v sobotu pochutnají lidé na prvním Restaurant Day v Třešti. Do role restauratérů se vžijí na dvě desítky prodejců, kteří jsou už teď zvědaví, jak budou návštěvníkům jejich dobroty chutnat. Akce se uskuteční před hospodou a barem U Špinarů od jedenácti hodin a pokračovat bude, dokud se všechno nesní.

Klatovy předvedly úchvatný obrat

Klatovsko – Po reprezentační přestávce se opět naplno rozběhly po celé zemi florbalové soutěže. Včetně regionální ligy mužů, ve které má klatovský okres dva zástupce – Klatovy a Rudý Koně Horažďovice.

Potravinová sbírka pomůže potřebným v kraji

Karlovarský kraj – Trvanlivé mléko, masové konzervy, paštiky, polévky, kompoty, oleje či těstoviny, tedy potraviny, ze kterých se dá vařit, v současnosti nejvíce chybí v Potravinové bance Karlovarského kraje.

Areál Vodník zůstane ještě „u ledu“

Vimperk – Areál Vodník opět na scéně. Podnikatel Martin Paštika, který vlastní spodní část areálu Vodník i s nádrží, žádá o změnu územního plánu. Rád by zvýšil limit pro výškové stavby na Vodníku ze současných 11 na 13 metrů.

Kam zajít v Ostravě na svatomartinskou husu a víno?

/FOTOGALERIE/ Na sobotní svátek se připravují mnohé restaurace a po celý týden před svatým Martinem i po něm nabízejí svatomartinské menu husu, játra, paštiku, kaldoun (polévka) a k tomu pochopitelně mladé víno…

Co třeba víno s husí paštikou? Dva miliony lahví Svatomartinského míří na trh

Psal se rok 1993 a tři vinařství (Víno Mikulov, Znovín a Vinné sklepy Valtice) uvedly na tuzemský trh nový „typ“ vína. Nazvaly ho Moravíno nouveau. Tehdy ještě žádné „šílenství“ s popíjením mladého vína nepropuklo. Opravdová mánie se však spustila po roce 2005, kdy Vinařský fond začal spravovat a propagovat značku Svatomartinské.