Kreativ

ŠTÍTEK: polární kruh

Dopravní značka na Aljašce je pokryta nejrůznějšími samolepkami. Je zde i znak Andělské Hory.

Andělská Hora je až na polárním kruhu

Andělská Hora, Světlá Hora – Na Aljašce nebo na polárním kruhu, všude tam turisté narazí na samolepky se znakem města Andělská Hora, které tam nalepili studentští cestovatelé Rostislav Černobila, Jakub Barčík a Libor Školoud. Studenti odjedou na vybrané místo, tam si najdou práci, a když se jim podaří něco vydělat, zbytek pobytu v zemi procestují.

Mystery Of 19th October

Retarded Fish a Mystery Of 19th October v Jamu

Opava /DVOJPOZVÁNKA/ - Půjde o pekelnou sobotu v opavském klubu Jam. Očekává se příjezd našlapaných punkrockerů ze země našich východních sousedů. Do slezské metropole totiž zavítají kapely Retarded Fish a Mystery Of 19th October.

Z devátého ročníku recesistického běhu Welzlův kufr v Zábřehu

FOTO: Popadli Welzlův kufr a hnali se napříč závějemi

Zábřeh /FOTOGALERIE/ – Mrazivá scenérie provázela letošní devátý recesistický běh Welzlův kufr v Zábřehu. Po trojúhelníkové trati napříč svahem na kopci Humenci se prohnalo v sobotu odpoledne osmatřicet závodníků. Desítky přihlížejících je povzbuzovaly.

Julie Vojtková (na fotografii v šesti letech) maluje a kreslí od rána do večera. Podle maminky Jitky už jí ani nestačí papíry.

Julie Vojtková v jedenácti zaujala Grónsko

Břeclav, Ilulissat – Daleko za polárním kruhem, až na mrazivém ostrově Grónsko, najdeme další českou stopu. Tentokrát ji zanechala teprve jedenáctiletá výtvarnice Julie Vojtková z Břeclavi.

Ilustrační foto

O Srí Lance, Japonsku i Bělorusku

Králíky - Cyklus přednášek na listopad připravilo místní Městské muzeum ve spolupráci se Společností přátel přírodě blízkého lesa a Chráněnou krajinnou oblastí Jeseníky.

RINGO ČECH už od začátku 90. let kočuje Českem se svým souborem Čechovo prozatimně osvobozené divadlo a přiváží tak městům i venkovu osobitý Čechův pohled na lásku i politiku za časů prvního Přemyslovce, inscenaci Dívčí válka.

František Ringo Čech: Dívčí válku hrají i za polárním kruhem

Teplice, Litoměřice /ROZHOVOR/ – Představovat Františka Ringo Čecha, autora naivních obrázků, politika, muže který hraje bigbít se skupinou Shut Up! a stál roky po boku legendárního zpěváka Jiřího Schelingera, by asi bylo nošením dříví do lesa. Takže rovnou k rozhovoru s Ringem o nejúspěšnějším představení jeho Prozatímně osvobozeného divadla, hře Dívčí válka podle Ringovy knihy z roku 1990. Vzhůru za humorem, který možná úplně každému nevoní, ale většinu svých diváků rozesměje spolehlivě. A jak dá zabrat jejich bránicím!

Lidmi milovaná, kritikou haněná. Taková je Dívčí válka z autorské dílny Františka Ringo Čecha.

Dívčí válku hrají i za polárním kruhem

Na severu vypukne Dívčí válka! Tuto komedii přiveze do DK Teplice 18. a do DK Litoměřice 24. října Čechovo prozatímně osvobozené divadlo. Slibuje erotiku, politiku i humor. Více v rozhovoru s principálem Ringo Čechem.

Sumec ulovený v Jincích.

Za rybami jel stovky kilometrů, největší ulovil v Jincích

Jince /FOTO/ – Až za polární kruh, 800 kilometrů daleko od svého domova v Jincích, vyhnala Vlastimila Jakoubka jeho životní vášeň – rybaření. Ulovil tam velké tresky, ale jeho, zatím, životní trofejová ryba na něho čekala doma pomalu za barákem v Jincích.

Ilustrační foto

Vědci získali unikátní data o zalednění Šumavy

Plzeň - Jak vypadala Šumava před tisícovkami let? Území bylo bez lesa a porostu, ledovec tlačil před sebou materiál a vytvářel před sebou morénové valy. Byla tam v podstatě taková tundra jako za polárním kruhem, popisují vědci.

Ilustrační foto

Nález v Rusku posunul vymření neandrtálců o 6000 let

Washington - Nález nástrojů a pozůstatků činnosti neandrtálců v severním Rusku poblíž polárního kruhu posunul dobu vymření tohoto "bratrance" moderního člověka asi o 6 000 let blíže současnosti, tedy z dosud odhadované doby před 37 000 let na nyní se rýsující dobu před 31 000 lety.

Spisovatel Zdeněk Šmíd.

Zemřel spisovatel Zdeněk Šmíd

Karlovy Vary - Smutná zpráva přišla v pondělí odpoledne z exotických Seychelských ostrovů. Při potápění tam ve věku nedožitých 74 let (oslavil by je 17. května) zemřel spisovatel, novinář a karlovarský patriot Zdeněk Šmíd.

Automobilový závodník Tomáš Mičánek.

Mičánek trénoval v mrazu. Za polárním kruhem

Brno /FOTOGALERIE/ – Třicetistupňový mráz, zamrzlá jezera. To vše tři sta kilometrů za polárním kruhem. Na první pohled oblast připomínající místo pro vyhnance. V krajině „nikoho“ si ale brněnský automobilový závodník Tomáš Mičánek vybíral svou odměnu.

Ilustrační foto

Za polárním kruhem uspěl

Harrachov – Míchat drinky na ledovém baru při teplotách od dvou do mínus pěti stupňů není žádná legrace.

Brněnský závodník Jiří Mičánek.

Mičánek pojede za polárním kruhem

Brno – Máme? Nemáme? Nakonec vyhrála první možnost a byl z toho nečekaný úspěch s ještě překvapivější odměnou. Svezením za polárním kruhem.

Volejbalisté Dukly Liberec. Ilustrační foto.

Volejbal: Dukla vstupuje do své 63. sezony

Liberec - Vrátit pod Ještěd po letech mistrovský titul, takový je cíl volejbalistů Dukly Liberec, kteří dnes vstoupí do své 63. sezony. V té minulé zůstali ve všech soutěžích těsně na prahu velkého úspěchu. Obsadili druhá místa v extralize i v Českém poháru, dostali se do Final Four evropského Challenge Cupu.

Ilustrační foto

Relaxujte v křesle, vyberte si pohodlí!

Nastavit slunci tvář, zavřít oči a alespoň na chvíli zapomenout na všechny trable a starosti. I tak může vypadat odpočinek, který si naordinujete na své zahradě nebo terase.

Šestačtyřicetiletý Jiří Čech dokončil nejtěžší závod světa s názvem Arctic Circle Race na 16. místě.

Běžkař z Ostravy zdolal nejtěžší závod na světě

Ostrava/FOTOGALERIE/ -Sníh je tak přemrzlý, že vůbec neklouže. Vosk ze skluznice běžek mizí, jako by člověk jel po smirkovém papíru, a ne po bílé pokrývce. Každý ujetý kilometr je tak minimálně dvojnásob náročný oproti zdejším podmínkám. O závodu Arctic Circle Race v Grónsku se právem hovoří jako o nejnáročnějším klání na běžkách na světě.

Jiří Čech se zúčastnil závodu Arctic Circle Race v Grónsku.

Zdolal nejtěžší závod na běžkách na světě

Pustá Polom /PŘÍBĚH, FOTO/ - Sníh je tak přemrzlý, že vůbec neklouže. Vosk ze skluznice běžek mizí, jako by člověk jel po smirkovém papíru, a ne po bílé pokrývce. Každý ujetý kilometr je tak minimálně dvojnásob náročný oproti zdejším podmínkám.

Ilustrační foto

Hazardéři by v Antarktidě dlouho nepřežili

Křovice/Hlinné – Krajina ledu, sněhu a teplot, při jejichž vyslovení tuhne krev v žilách i ve vytopené místnosti, patří k Antarktidě a také k láskám ornitologa Václava Pavla z Křovic u Dobrušky. Tímto světadílem provede ty, kteří přijdou na páteční besedu do bývalé školy v Hlinném. Program s velkoplošnou projekcí, jíž bude dominovat jeho oblíbená fauna, začíná v 19 hodin.

Klub Na Rampě Jablonec nad Nisou

Pěšky a kánoí projel severní Kanadou

Jablonec n. N. - Středa 27. ledna: Klub Na Rampě Jablonec: 20.00 Kanadskou divočinou. O putování pěšky a v kanoi severní Kanadou promítne a popovídá Pavel Štýbr.

Ilustrační foto

Učitel z Liberce jezdí sám za polární kruh

Liberec – Tomáš Hruš vypadá ve své pracovně na Technické univerzitě v Liberci docela normálně. Přesto se jeho výpravy vymykají tomu, co zpravidla lidé podnikají. Zvlášť ta poslední, na kterou loni v únoru odjel úplně sám. Cílem byl Polární Ural.

Vědec a polárník Kamil Láska.

Vědci odjeli za dalším polárním dobrodružstvím

Brno – Polární základna na ostrově Jamese Rosse po měsících osamění znovu ožívá. S koncem temné antarktické zimy se na ni vrací vědci, kteří následující měsíce zasvětí zkoumání ledových pustin. V sobotu za nimi odletěli i tři experti z Brna.

Vědec a polárník Kamil Láska.

Vědci odjeli za dalším polárním dobrodružstvím

Brno – Polární základna na ostrově Jamese Rosse po měsících osamění znovu ožívá. S koncem temné antarktické zimy se na ni vrací vědci, kteří následující měsíce zasvětí zkoumání ledových pustin. V sobotu za nimi odletěli i tři experti z Brna.

Jan Kopka.

Biker Jan Kopka připravil diashow

Jablonec n. N. – Středa 25. listopadu: Klub Na Rampě Jablonec: 20.00 Jan Kopka. Na kole v zimě za polární kruh do Laponska a v letě do tropů Austrálie.

Chrám Vasila Blaženého v Moskvě

Za Uralem jsou Rusové neobyčejně vstřícní

Nové Město na Moravě/Rusko - Sibiř. Pokladnice nerostných zdrojů, poslední „štace“ politických vězňů, místo s tichou a zachovalou přírodou. Málokterá cestovní kancelář je zařadí do svého nabídkového katalogu, přesto tam hrstka místních obyvatel tu a tam zaslechne cizí řeč.

Ivo Thurner pózuje před Astorem s českou sólistkou Stanislavou Oharkovou. Fotka vznikla ve švédském přístavu Göteborg.

Thurner: Jsem trumpetistou na zaoceánské lodi

Zlín /JAK SE ŽIJE…, FOTOGALERIE/ - Potkali jsme se v jedné zlínské pivnici. Ivo Thurner si labužnicky vychutnával rezavou dobrotu. Na zaoceánské výletní lodi Astor, ze které se vrátil teprve před několika desítkami hodin, se totiž alkoholu příliš neholduje.

Výstava fotografií Stanislava Bajera (na snímku vpravo) přibližuje divokou krásu Islandu.

Výstava odhaluje divokou krásu Islandu

Hranice /FOTOGALERIE/ - Krásy Islandu mohou návštěvníci poznávat prostřednictvím výstavy fotografií Stanislava Bajera s názvem Island země barev a kontrastů. Tu zahájila slavnostní vernisáží ve středu 15. července vpodvečer v Galerii Severní křídlo zámku v Hranicích.

Výstava fotografií Stanislava Bajera (na snímku vpravo) přibližuje divokou krásu Islandu.

Výstava odhaluje divokou krásu Islandu

Hranice /FOTOGALERIE/ - Krásy Islandu mohou návštěvníci poznávat prostřednictvím výstavy fotografií Stanislava Bajera s názvem Island země barev a kontrastů. Tu zahájila slavnostní vernisáží ve středu 15. července vpodvečer v Galerii Severní křídlo zámku v Hranicích.

Zamračená obloha a přeháňky, zatím typický obrázek počasí letošního června.

Léto? Zatím vyhrává medardovské počasí

Příbram - V neděli před sedmou hodinou ráno nastal slunovrat, kterým začíná astronomické léto. Při slunovratu je Slunce nejblíže severní polokouli, a tak na polárním kruhu panuje v tu dobu polární den. V našich zeměpisných šířkách začalo léto a v tomto období je nejdelší den a nejkratší noc z celého roku. Na typické letní počasí si ale zřejmě ještě budeme muset počkat. Meteorologové vydali dlouhodobou předpověď a očekávají zatím průměrné teploty kolem 17 stupňů Celsia.

Studenti rybářské školy v Třeboni si v Norsku zkusili poněkud jiný rybolov, než na českých vodách.

Budoucí rybáři se podívali do Norska

Třeboň/FOTO/ - Díky projektu vrámci Norským fondům jsme se dostali jako žáci Střední školy rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni na výměnný pobyt do Norska.