Kreativ

ŠTÍTEK: polární kruh

Sladkou odměnu pro absolutní vítěze 15. ročníku soutěže Kamarádi moudrosti převzali z rukou ředitelky Krajské knihovny Evy Žákové sedmáci David Oleksík (vlevo) a Roman Pásek.

Žáci si vypsali sladkou odměnu

Karlovy Vary – Polovinu cen v tradiční soutěži Kamarádi moudrosti získali v jejím letošním ročníku žáci Základní školy Konečná z Karlových Varů.

Cestovatel Roman Kübelbeck připravil v sále Národního domu v Prachaticích další z jeho povedených a originálních přednášek. Zájemci se mohli prostřednictvím celé řady fotografií, mapky ale především pak nezapomenutelného vyprávění autora podívat na Island

Přednáška Romana Kübelbecka o Islandu

Prachatice /FOTOGALERIE/ - Cestovatel Roman Kübelbeck připravil v sále Národního domu v Prachaticích další z jeho povedených a originálních přednášek.

Městská knihovna Třinec.

Rodinka z Jablunkova si vyjela až na Nordkapp, ve čtvrtek o tom povypráví

Třinec - O své cestě přes polární kruh až na Nordkapp, tedy nejsevernější pevninský bod Evropy, kterou podnikli společně s dvouletým Michalem ve vozíku za kolem, budou ve čtvrtek 30. dubna vyprávět manželé Simona a Roman Sztułovi. Akce v třinecké knihovně začne v osmnáct hodin.

Procitnutí na sluníčku

Starší, byť osvědčený fórek jsem vytáhl ze zásoby, vyhřívaje se na předčasném letním sluníčku na náměstí při návštěvě kamaráda z Prahy, a sledoval jsem ruch okolo: - Já můžu mít žen, kolik chci, to není problém, stačí kývnout, vytahuje se jeden. -No tak proč nekývneš? ptá se druhý. - Co já, to musí ona!

Ilustrační foto

Po Cyklocestování už je za dveřmi

Frýdek-Místek - Ve Frýdku-Místku propukne slavný filmový festival pro dobrodruhy a sportovce Cyklocestování. Lidé se na něj mohou přijít podívat do frýdecko-místecké Nové scény Vlast od soboty 28.února do neděle 1.března.

Ilustrační foto

Testy náhonu 4 x 4 za polárním kruhem

Je na sněhu a ledu bezpečnější klasický přední náhon, nebo pohon všech kol? A jak 4×4 spolupracuje s elektronickým stabilizačním systémem ESP? Byli jsme u testů za polárním kruhem.

Sonáta v dur

Dívám se z okna. Šedivý pták na šedivé větvi na pozadí šedého nebe. Dál: šedý kouř se válí po šedivé střeše, šedavá mlha na obzoru, na zemi zešedlý sníh. Šedivo v hlavě, v duši, v srdci, ani psát se mi to dál nechce a vám se to určitě už nechce číst.

Brkoslav severní

Ptačí hosté ze severu jsou tu

Svitavy - Nevšimli jste si na stromech ve městě nebo v obcích hejna ptáků velikosti špačka s chocholkou? Jedná se o brkoslava severního, který k nám zalétá jen v zimním období.

Ilustrační foto.

Na Štěpána vyrazili turisté na Cáb

Vsetín - Tradiční štěpánský výšlap na Vsacký Cáb také letos nevynechaly desítky lidí z různých koutů Valašska. Část vsetínských turistů, mezi nimiž nechybělo ani několik běžkařů, vyrazila z Dušné.

Snímky polární expedice Masarykovy univerzity.

Letečtí trosečníci přežili noc na ledové kře

Sydney - Osmnáct hodin ve tmě a na mrazu minus 20 stupňů Celsia čekali Troels Hansen (45) ze Švédska a Oliver Edwards-Neil (25) z Austrálie na záchranu poté, co jejich letadlo v pondělí havarovalo v Hudsonově průlivu nedaleko polárního kruhu.

Polárník Alois Suchánek

Polárník Suchánek: Antarktida je krásná a krutá

Zlín - (ROZHOVOR) Výstava s názvem Nejvýš a nejdál v pondělí v 17 hodin nabídne všem návštěvníkům ve foyer Městského divadla ve Zlíně prostřednictvím fotografií výlet do vzdálených koutů planety.

Hana Hančíková

Hana Hančíková se chystá na přelomovou sezonu

Muonio - V plné přípravě na svou premiérovou sezonu v české reprezentaci do 23 let se nachází v těchto dnech Hana Hančíková. Zlínská lyžařka trénuje za severním polárním kruhem, kde se zúčastní i prvního ostrého závodu tohoto soutěžního ročníku.

Radek Philipp

Philipp odchází do švédské Luley

Ostrava - Smutná zpráva pro fanoušky Vítkovic. Obránce Radek Philipp už má nové angažmá a dres Vítkovic ještě minimálně jednu sezonu oblékat nebude.

Sedmnáct posádek historických vozidel značky Škoda včera za deštivého podvečera vyrazilo na expedici, jejímž cílem je až Polární kruh. Účastníky čeká trasa dlouhá 5 tisíc kilometrů.

Veteráni míří z Vratislavic na Polární kruh

Vratislavice n.N. - Celkem sedmnáct historických automobilů značky Škoda a jeden VW Brouk odstartovalo včera v podvečer od Automuzea ve Vratislavicích nad Nisou k expedici na Polární kruh.

S výzkumem ledových oblastí mají jihočeští biologové už dlouholeté zkušenosti. Se zahraničními týmy vědců spolupracovali už na projektech v Antarktidě i Arktidě.

Jihočeští biologové vyrážejí mapovat Arktidu

České Budějovice - (FOTOGALERIE) Rostliny, živé organismy a klimatické poměry budou zkoumat čeští vědci v centrální části Svalbardu (Špicberků) na Arktidě. První tým vyrazí do krajiny za severním polárním kruhem na začátku července.

Na snímku je nej〜úspěšnější účastník české výpravy Miloš Nekola s treskou vážící 3,5 kilogramu.

Rybáři z Třeboně lovili v norsku

Třeboň - Na výměnný devítidenní pobyt do Norska vyrazili studenti Středního odborného učiliště rybářského z Třeboně. Výprava do oblasti Tromso byla zaměřená na poznávání jiných rybářských technologií, než jsou rybáři zvyklí používat v České republice.

Derby brněnských futsalových klubů Tango a Helas. Helas vyhráli 5:4 a postoupili tak do extraligy.

Futsalisté Tanga jsou polárníky

Novyj Urengoj - Druholigoví futsalisté Tanga Brno si mohou alespoň částečně spravit chuť po nevydařeném závěru sezony, kdy v posledním zápase proti Helasu přišli o postup do nejvyšší soutěže.

Josef Havel z Tanga (vlevo).

Futsalisté Tanga jsou polárníky

Novyj Urengoj/ Soupeři hodonínských Buldoků v příštím ročníku druhé ligy - futsalisté brněnského Tanga, inkasovali od moskevského Spartaku jedenáctku.

Znak Černošína

Putování z Černošína až na konec světa

ČERNOŠÍN - Mší svatou v kostele a výstavou fotografií bude v sobotu 26. dubna zahájen program pouti sv. Jiří v Černošíně. Výstava se jmenuje Z Černošína až na konec světa a představuje fotografie, které pořídili při svém cestování obyvatelé tohoto města

Zvláštní jehličnan sázeli ve Zlíně-Malenovicích Václav a Pavel Tomáškovi.

V Malenovicích roste unikátní araukárie

Zlín - Neobvyklý strom si v sobotu 22. března vysadili na zahradu Václav a Pavel Tomáškovi ve Zlíně-Malenovicích. Je jím araukárie neboli blahočet čilský, který pochází z Chile. Podle Tomáška je těchto exotických jehličnanů na Moravě jen několik.

Cestovatel Přemysl Voborník v Západní Papui

Ve skutečné divočině je život velice tvrdý

Náměšť nad Oslavou -Náhoda stála na začátku rozhovoru s Přemyslem Voborníkem. Cestovatelem, dobrodruhem, ale hlavně milovníkem přírody tělem i duší, který na sklonku loňského roku podnikl zajímavou cestu do Západní Papui.

Show na bruslích.

Ledový karneval v Ostrohu mířil za polární kruh

Uherský Ostroh - (AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE) Karneval na ledě připravili pro děti organizátoři v sobotu odpoledne v Uherském Ostrohu. Ledová plocha místního zimního stadionu se tak zaplnila princeznami, rytíři a kovboji na bruslích.

Kamil Dostál.

Dostál ve Rjukanu posunul svůj strop

Olomouc - Telemark se vrátil zpátky domů. V norském Rjukanu ležícím v pohoří Telemarken se uskutečnily další závody světového poháru v telemarku a byl u nich i olomoucký Kamil Dostál.

Ornitolog Václav Pavel

Z Dobrušky až na konec světa. Do Antarktidy

Dobruška - zkoumat ptáky až do Antarktidy se vydává 3. ledna ornitolog Václav Pavel z Dobrušky. Ten pracuje v ornitologické laboratoři olomoucké univerzity a má již zkušenosti i z výzkumů za polárním kruhem. Co ho v dalekých končinách čeká, to bude i pro něj překvapením. Kromě své práce působí i v orchestru Valanka, věnuje se skautům a společenskému životu.

Petr Bokůvka

2008: Buďte v něčem první

Komentář - Někdo nakupuje na Silvestra občerstvení a někdo rachejtle. Někdo bude v klubu, někdo na ulici, někdo v restauraci a někdo v porodnici. A jako každý rok se budou rodit miminka. Pár hodin před půlnocí to na mnohé matky přijde a když to půjde bez komplikací, může se děťátko poprvé podívat na ruku službu konajícího porodníka vteřinu po půlnoci. A bude první. Každý má šanci být v něčem v roce 2008 první.

Půlnoc z 20. na 21. prosince na hraničním přechodu Rozvadov.

Už jsme v Schengenu

TACHOVSKO - Čechům se splnil sen. Mohou se volně pohybovat po Evropě. Od polárního kruhu až po slunnou Krétu, od Lisabonu až po starobylý Brest. Tak veliký je od dnešní půnoci schengenský prostor.

Musherka Jana Henychová z Horního Maxova.

V Jizerkách trénuje na polární kruh

KONKURZ NA PSY. Pět set kilometrů dlouhý závod, který je nejnáročnějším kláním na světě, má před sebou musherka Jana Henychová z Horního Maxova na Jablonecku. Na závod psích spřežení do Norska, kam pojede jako jediný reprezentant České republiky, se závodnice už od léta připravuje s dvaadvaceti psy.

V hororu 30 dní dlouhá noc krvelační upíři napadnou městečko za polárním kruhem. Do jejich party přibude kde kdo z jejich obyvatel.

Hodina vlků odbila

Nad nejsevernějším osídleným městem USA zapadá slunce. Na celý měsíc se skryje za horizontem. Nadchází totiž polární noc a spolu s ní se probouzejí i běsi temnoty. Teror za polárním kruhem začíná. Není ale kam spěchat, času na dílo hrůzy je dost.

Za polárním kruhem

Na arktickou výpravu chybí peníze

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jedinečný projekt reprezentující Českou republiku za severním polárním kruhem je v ohrožení. Chybí totiž peníze.