Kreativ

ŠTÍTEK: právo

Happening k zahájení kampaně EU zaměřené proti násilí páchanému na dětech, genderově podmíněnému násilí, xenofobii, LGBT+ a násilí na pražském Hlavním nádraží.

Odstartovala kampaň o právech obětí násilí. Na nádraží měli oči otevřené

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V odbavovací hale Hlavního nádraží se ve středu 1. února uskutečnil happening, který zahájil kampaň EU o právech obětí násilí. Kampaň zaměřená na násilí páchané na dětech, genderově podmíněné násilí, xenofobii a podobně má za cíl posílit postavení obětí trestných činů, pomoci jim lépe porozumět jejich právům a ujistit je, že nejsou samy.

Martin Komárek

Don Quijote a větrníky

Mají lidé právo rozhodnout o větrných elektrárnách u obce, když jde o záchranu planety a levnou energii?

Jednání Poslanecké sněmovny. Může ji prezident rozpustit? Dozvíte se v článku. Ilustrační foto

Co může a nemůže prezident? Jak je to se zákony či rozpuštěním sněmovny

/4. DÍL SERIÁLU DENÍKU/ Může prezident ovlivnit zákony? Hlava státu je součástí moci výkonné. Z toho by mohlo plynout, že legislativní proces jde mimo něj. Není to úplně pravda. Prezident sice nemá zákonodárnou iniciativu, což značí, že nemůže předkládat sněmovně svoje předlohy, ale ústava mu dává několik možností, jak do jejich tvorby vstupovat.

Jak je to s propouštěním vězňů a jmenováním soudců? Pravomoci prezidenta připomíná Deník ve třetím díle seriálu Co může a nemůže prezident. Ilustrační snímek

Co může a nemůže prezident? Jak je to s propouštěním vězňů a jmenováním soudců

/3. DÍL SERIÁLU DENÍKU/ Může prezident ovlivňovat justici? V oblasti práva a spravedlnosti má hlava státu významné pravomoci. A to jak jmenovací, tak trestně právní. Kromě udělování milostí, které je jeho nezadatelným právem a nevyžaduje premiérovu kontrasignaci ani souhlas Senátu, by ale i v této agendě měl prezident vystupovat umírněně. Jeho kroky v tomto ústavou daném koridoru totiž budí největší vášně.

Jiří Přibáň

Babiš by pokračoval v Zemanově vládnutí jinými prostředky, říká Jiří Přibáň

Vstupujeme do roku 2023, který bude pravděpodobně jedním z nejtěžších po listopadové revoluci. Profesor filozofie práva z Univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň poskytl Deníku rozhovor, v němž se zamýšlí nad stavem současného světa, rolí českých politiků, a především nad tím, kdo se může stát příští hlavou České republiky.

Zápasník MMA Jiří Procházka.

Procházka je úspěšný a dělá rizikový sport, říká šéf českého antidopingu

Úspěšný zápasník Jiří Procházka má problém. V uplynulém roce si na hvězdu UFC vyšlápli komisaři z americké antidopingové agentury. Brali mu krev, moč (a nic nenašli). Kolik testů je ještě přiměřených a může se sportovec v případě zásahu do soukromí bránit? Deník kontaktoval Martina Čížka, nového šéfa českého antidopingového výboru.

Restaurace Zlatá hvězda v Českých Budějovicích.

Budějovická restaurace hledala servírku a dostala pokutu

„Odvoláváme se,“ říká pro Deník Jan Dobiáš, provozovatel českobudějovické restaurace Zlatá hvězda, když hovoří o aktuálním vývoji v kauze pokuty za inzerát s pracovní nabídkou. Před pár týdny totiž vyvěsil do výlohy své restaurace výzvu, že hledá účtující servírku. Neviděl v tom nic špatného. Do té doby na této pozici pracovala žena, tak se jednoduše napsalo servírka.

Čekisté S. G. Uralov, F. E. Dzeržinskij, K. M. Volobujev, M. I. Vasiljev-Južin, V. I. Savinov, I. K. Ksenofontov a G. S. Moroz na snímku z roku 1919

Obávaná Čeka: Popravovala bez soudu, rozpoutala teror. Vliv může mít i za Putina

Dne 20. prosince 1917 (7. prosince podle juliánského kalendáře) byla dekretem Rady lidových komisařů vytvořena Všeruská mimořádná komise (VČK) pro boj proti kontrarevoluci, spekulacím a zločinům v úřadu. Vznikla tak Čeka. Obávaná sovětská tajná policie, která popravovala i bez rozhodnutí soudů a topila jakýkoli odpor v krvi. Podle britské BBC její vliv nadále přetrvává i v éře Vladimira Putina.

Český prezident Miloš Zeman

Zeman: Šéf ÚS nesmí být politický aktivista. Ohledně jmenování se ještě rozhodnu

Prezident Miloš Zeman zatím předpokládá, že se rozhodne jmenovat předsedu Ústavního soudu, který nahradí dosavadního předsedu Pavla Rychetského. Řekl to v nedělním živém rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1. Zeman v nedělní Partii na CNN Prima News uvedl, že si nechal zpracovat právní analýzu, jejíž výsledek má obdržet v pondělí. Poté se rozhodne.

Kladenská radnice.

Spor Kladna s krajem o autobusy pokračuje. Možná skončí až v Bruselu

Polemiky na krajské úrovni provázejí spory města Kladna s hejtmanstvím kolem připlácení za autobusy a návazně i kolem zajišťování jejich provozu. Středočeský kraj, v této věci nejviditelněji reprezentovaný radním pro oblast veřejné dopravy Petrem Boreckým (STAN), vytvořil standardy dopravní obslužnosti (SDO). To jsou výpočty, jež v jiném kraji nemají obdobu. Kladno odmítá nejen krajské počty, ale samotné zavedení tohoto systému. Svou při chce případně hnát až k Evropské komisi.

Ekonomka a předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová

U středoškoláků vyhrála Nerudová. „Chceme mít právo volit od 16 let,“ volají

O přestávkách je na chodbě jičínské Masarykovy obchodní akademie (MOA) rušno jako obvykle. V úterý 13. prosince se ale hloučky studentů zastavují u urny před ředitelnou. Škola se připojila k iniciativě organizace Člověk v tísni v rámci projektu Jeden svět na školách a stejně jako 516 škol po celém Česku uspořádala prezidentské volby nanečisto. „Studentské volby nanečisto tu pořádáme už řadu let, takže jsem reagovala hned, jak to Jeden svět vyhlásil. Studenti si sami přáli se do projektu zapojit,“ říká učitelka občanské nauky na MOA Marcela Rašková. V Královéhradeckém kraji volili studenti od 15 let ve 29 středních školách.

Ekonomka a předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová

U středoškoláků vyhrála Nerudová. „Chceme mít právo volit od 16 let,“ volají

O přestávkách je na chodbě jičínské Masarykovy obchodní akademie (MOA) rušno jako obvykle. V úterý 13. prosince se ale hloučky studentů zastavují u urny před ředitelnou. Škola se připojila k iniciativě organizace Člověk v tísni v rámci projektu Jeden svět na školách a stejně jako 516 škol po celém Česku uspořádala prezidentské volby nanečisto. „Studentské volby nanečisto tu pořádáme už řadu let, takže jsem reagovala hned, jak to Jeden svět vyhlásil. Studenti si sami přáli se do projektu zapojit,“ říká učitelka občanské nauky na MOA Marcela Rašková. V Královéhradeckém kraji volili studenti od 15 let ve 29 středních školách.

Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku

Ochrana spotřebitele? To, co Unie přijme, v Česku často platí až za několik let

Zákon o ochraně spotřebitelů, který teprve před několika dny podepsal po přijetí českým parlamentem prezident Miloš Zeman, není vlastně nic jiného než do českého práva převedená evropská směrnice. Tu ale eurokomiařka Věra Jourová prosadila ještě v době, kdy byla v Bruselu své první pětileté období, zatímco dnes je už v druhé polovině svého druhého mandátu. A to ještě Česko v tomto případě směrnici EU zavedlo do svého práva relativně včas.

V Traplicích se konal 34. ročník Babských hodů aneb Hodů naruby

FOTO: Babské hody v Traplicích? Rozverná veselice

Příznivci folkloru, recese a dobré zábavy z Traplic a okolí nebyli ani po čtyřleté odmlce, z ní dva roky kvůli covidu, ochuzeni o 34. ročník Babských hodů aneb Hodů naruby, jak se jim také v obci a širokém okolí říká. Podle pamětníků jejich první ročník uspořádal v roce 1966 někdejší traplický svaz žen a po jeho rozpadu v Babských hodech pokračovala nadšená parta žen, která si říkala Svaz nezávislých bab (SNB).

V Huštěnovicích vládla při 99. Kateřinských hodech s právem skvělá nálada

V Huštěnovicích vládla při 99. Kateřinských hodech s právem skvělá nálada

Bohatým folklórním a kulturním životem žijí v Huštěnovicích. Tak tomu bylo i o třetím listopadovém víkendu, když se s téměř týdenním předstihem před svátkem všech Kateřin, Katek a Kačenek uskutečnil v obci již 99. ročník Kateřinských hodů s právem, které měly vlastní podobu, protože patří k samému závěru hodové sezóny na Slovácku.

Ilustrační foto.

Doplatil na pirátství. Hrozí mu pět let za mřížemi

Na internetové pirátství doplatil čtyřiačtyřicetiletý filmový fanoušek z Uherskohradišťska. Hrozí mu dokonce pobyt za mřížemi. Muž se v minulém roce zaregistroval na filehostingovém serveru, kam během tří měsíců postupně umístil několik stovek audiovizuálních souborů chráněných autorským zákonem.

Jedenáct kandidátů na prezidenta

Prezidentský souboj Deníku: Nemazat, zní od kandidátů k dezinformacím

Svoboda slova je absolutní hodnota. Tvrdí Tomáš Březina. Blokování nepřátelských webů v krizových situacích je přípustné. Kontruje Petr Pavel. Takže mazali by dezinformace, nebo je nechali poletovat veřejným prostorem? Jak se k naléhavému problému současnosti stavějí uchazeči o Pražský hrad? Na to jsme se zeptali ve druhém díle Prezidentského souboje Deníku.

S přístupem nemocnic však nejsou někteří rodiče v tuzemsku hospitalizovaných dětí spokojení

Zbytečné hádky. České nemocnice bojují s rodiči malých marodů

Perné chvíle v nemocnici zažila před pár lety  Dagmar ze západních Čech. Když jejímu pětiletému synovi prasklo slepé střevo, musel okamžitě na operaci. Byl ve vážném stavu, máma se strachovala a po zásahu chtěla být s ním. Lékaři ani sestry se na to moc netvářili. „Ale nechali mě tam,“ řekla Deníku. Noci však trávila na židli, kde se týden střídala s manželem. Nerada na to vzpomíná, byť je ráda, že synovi mohli být oba rodiče nablízku.

Martinské hody s právem v Buchlovicích, listopad 2022

VIDEO: V Buchlovicích se o víkendu povznesli do radostné pohody martinských hodů

Hold všem Martinům, ale také kostelu zasvěcenému svatému Martinovi, vzdali o druhém listopadovém víkendu v Buchlovicích. Stalo se tak u příležitosti bujarých a pompézních svatomartinských hodů s právem, které v městyse vypukly sobotu v deset hodin dopoledne. Den poté, co byly na mnoha místech Slovácka slavnostně otevřeny lahve s mladými svatomartinskými víny.

Devět kandidátů na prezidenta

Prezidentský souboj Deníku: Co kandidáti soudí o manželství gayů či členech KSČ

Láska je láska, nejen zpívá Lucie Bílá, ale říká i jedna z prezidentských kandidátek Danuše Nerudová. A přidává: „Rodičovskou lásku nejde ničím nahradit. A je úplně jedno, jestli ji poskytují dva muži, dvě ženy, nebo muž a žena.“ Je v tom sama, nebo jí sekunduje i konzervativní senátor Pavel Fischer? A pro koho je bývalý člen KSČ na Pražském hradě nepřípustný? „Byl jsem ten, který je z fabriky v 90. letech vyhazoval, a nevidím žádný důvod, aby po třiceti letech s naprostým klidem kandidovali na hlavu státu,“ tvrdí například vrchní odborář Josef Středula. A co si o tom myslí další kandidáti? Dozvíte se v unikátním Prezidentském souboji Deníku. Odpovědi na úvodní dvě otázky najdete v psané i audiovizuální podobě níže v článku.

Na co máte právo v nemocnici?

Na co máte právo v nemocnici? Ministerstvo sjednotí pravidla pro ombudsmany

Byla to v podstatě banální historka. Pacient hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnice Motol při propouštění požádal o kopii své zdravotní dokumentace. Sestra na oddělení mu ale tvrdila, že na ni nemá právo. To samozřejmě nebyla pravda. Situaci nakonec vyřešila tamní nemocniční ombudsmanka Vladimíra Dvořáková, k níž nemocný muž podal stížnost. Omluvila se mu a poskytla termín, kdy si pro dokumentaci mohl přijít. „Personál příslušného oddělení jsme proškolili, aby příště k chybě nedošlo,“ popsala Deníku Dvořáková.

Vendula Pechová u plzeňského soudu.

Personalistka, co chtěla přetáhnout pracovníky, má definitivně podmínku

Podmínka a pokuta – to je definitivní trest pro Vendulu Pechovou z Plzně, která si při odchodu od pracovní agentury ke konkurenci stáhla soubory obsahující kontakty na více než šest stovek pracovníků svého bývalého zaměstnavatele a pak se některé z nich pokusila přetáhnout pod křídla své nové firmy. Rozhodl o tom Krajský soud v Plzni.

Kostru objevili dělníci při zemních prací pro pokládku plynovodního potrubí.

Ve Vyškově stínali hlavy. Kostru popraveného muže našli dělníci u nádraží

Kat ho připravil o hlavu. Za stovky let jej našli dělníci ve výkopu. Nález kostry asi pětadvacetiletého muže ohlásili archeologové ve Vyškově na Brněnské ulici, ostatky objevené při stavebních pracích v rýze na plynovodní potrubí považují za možný důkaz o dávném popravišti v lokalitě dnešního autobusového nádraží.  

Ruský prezident Vladimir Putin

Politika Západu je krvavá, kritizuje Putin. Dožaduje se rovnoprávnosti Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin opět kritizoval politiku Západu jako krvavou a špinavou, popírající svrchovanost států a národů a snažící se přivlastnit si veškeré zdroje a bohatství lidstva. Vytkl Západu mimo jiné „podněcování války na Ukrajině“, kterou ale šéf ruského státu zahájil svým rozkazem k vpádu ruských vojsk do sousední země 24. února. Rusko podle Putina pouze brání své právo na existenci. 

Hody s právem ve Zlámanci v roce 2022

VIDEO: Hody ve Zlámanci ovládly děti, farář se převlékal „v pekle“

Deštivé počasí zasáhlo do sobotního programu hodů ve Zlámanci. Slavnostní bohoslužbu museli přesunout od kapličky Panny Marie Svatohostýnské do sálu kulturního domu. Odsloužil ji tam bílovický farář P. Jan Liška poté, co se do obřadního hábitu převlekl „v pekle“, jak se přezdívá zázemí kulturáku. „Je škoda, že prší, protože nachystat hody dá práci. V životě se ale stává, že spousta věcí nevychází,“ poznamenal kněz.

Lidé vzpomínají na oběti útoku v centru Bratislavy

Politici na Slovensku zamítli partnerské soužití. Sexuální menšiny se bojí

Slovenskem před několika dny otřásla vražda dvou lidí ze sexuálních menšin před bratislavským klubem. Tento čin nyní policisté vyšetřují jako teroristický. Následovala ho demonstrace za práva lidí s jinou než heterosexuální orientací. Slovenský parlament přesto nepřijal institut partnerského soužití. Slovenská prezidentka, která je na straně menšin, mluví o ohrožení demokracie v zemi.

Ve Zlechově oslavili Slovácké hody s právem.

Zlechov ožil Slováckými hody s právem. Stárci se blýskli v hradišťských krojích

U sousedů se juchalo. Zlechov zažil Slovácké hody s právem, tradiční akci uspořádanou o třetím říjnovém víkendu místní chasou. Krojovaní se v sobotu odpoledne sešli před místním kostelem, aby následně společně vyrazili pro stárky. Následovala cesta ke starostovi pro hodové právo. Poté, co jej chasa dostala už nic nebránilo hodovému veselí až do nedělního večera. Děkujeme panu Sokolovi za dnešní příspěvek.

Ruský prezident Vladimir Putin

Další eskalace? Putin vyhlásil ve čtyřech okupovaných oblastech stanné právo

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil stanné právo ve čtyřech ukrajinských oblastech, které se Moskva pokouší anektovat. Informovaly o tom tiskové agentury. Podle ruské agentury TASS šéf Kremlu na dnešním zasedání bezpečnostní rady oznámil, že podepsal dekret o vyhlášení stanného práva ve „čtyřech nových oblastech Ruska“, jak Moskva nazývá okupovaná ukrajinská území, na která si činí nároky. Jde o Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast. 

 Nárok na home office by nově měli mít lidé pečující o dítě mladší 15 let, těhotné ženy a také pracovníci, bez jejichž pomoci se dlouhodobě neobejdou jejich blízcí

Vláda chystá „povinný“ home-office pro rodiče či těhotné. Firmy se zlobí

Potřebovali by zůstat doma, ale nemohou.  Rodiče pečující o malé děti anebo lidé, na jejichž péči jsou závislí jejich nemocní či staří příbuzní, bývají často v bezvýchodné situaci. Musí se starat o své blízké, ale současně chodit do práce. To by se mohlo změnit. Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje novelu zákoníku práce, která zavede „právo na home-office“.  

Daniela Kovářová

Kdo nejí maso, ať ho nejí. Ale ať k tomu nenutí ostatní, říká senátorka Kovářová

Daniela Kovářová je originální žena. Ačkoli si prošla feministickým obdobím, nyní je zastánkyní tradičních hodnot, kde místo nejvyšší zastává rodina s mámou, tátou a dětmi. Nechce zakrývat, že emancipace má i negativní stránky. Normálnost v jejím podání znamená především to, že stát nikomu nenařizuje, co má dělat, nebo si dokonce myslet. To bude také prosazovat jako čerstvě zvolená senátorka.

Ilustrační foto.

Účet za nahrávání filmů na internet: škoda představuje šest milionů

Nejen citelný finanční postih, ale i pobyt za mřížemi, který by se mohl protáhnout až na pět let, hrozí 36leté ženě z Čáslavi, která podle policie dlouhodobě a ve velkém měřítku porušovala autorská práva filmařů i hudebníků. Podle zjištění hospodářské kriminálky z Kutné Hory téměř po šest nahrávala na internet rozmanitá díla, aby si je další zájemci mohli stáhnout a nemuseli za to platit.

Francouzská spisovatelka Annie Ernauxová na tiskové konferenci v Paříži 6. října 2022

Preciznost a odvaha. Nobelovu cenu za literaturu získala Francouzka Ernauxová

Nobelovu cenu za literaturu letos získala francouzská spisovatelka Annie Ernauxová. Ve Stockholmu to oznámila Švédská akademie. Dvaaosmdesátiletá autorka podle akademiků dostala ocenění za to, s jakou precizností a odvahou ve svých literárních textech zkoumá lidskou paměť. Ta je ústředním tématem jednoho z jejích nejznámějších děl, memoárů Roky (2008), které letos vyšly i česky. Ernauxová řekla, že vnímá ocenění jako závazek dál bojovat proti nespravedlnostem.

Souboj na ledě: Kometa Brno vs. Motor České Budějovice

Dusno v českém hokeji: Kluby řeší práva na extraligu. Účast nutná

Když jde o (nemalé) peníze, jdou veškeré ohledy stranou. Platí to i v hokeji. Čtvrteční valná hromada Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) rozhodně nemá být jen ospalým hlasováním nad předem schválenými lejstry. Naopak. Půjde v mnoha směrech o klíčové jednání pro rozdílení peněz v budoucích měsících a letech. V klíčové roli jsou Kometa Brno a Motor České Budějovice.