Kreativ

ŠTÍTEK: regulace

Ilustrační foto

Radnice chce rozhodovat o vzhledu předzahrádek

Beroun – Regenerace berounské městské památkové zóny, která zahrnuje historické centrum města a přilehlé oblasti, bude jedním z hlavních bodů prosincového jednání zastupitelů.

Restaurace Harmonia v Kutné Hoře se k protestu připojila

EET začala také na Kutnohorsku, některé restaurace se k protestu přidaly

Kutnohorsko - Elektronická evidence tržeb odstartovala v ostrém provozu také na Kutnohorsku. Přestože se místní hospodští, majitelé restaurací a barů k hromadnému protestu proti EET nepřipojili, výjimky se našly. Jedním z takových je majitel restaurace Harmonia v Kutné Hoře Tomáš Dáňa.

Mateřská školka. Ilustrační snímek.

Školky se rozdělí do spádových oblastí

Chrudim – Zastupitelé města Chrudim dostanou k projednání novou obecně závaznou vyhlášku, která bude určovat spádové oblasti chrudimských mateřských a základních škol.

VÁCLAV RYŠLINK s cenou Česká hlavička.  Za svou práci získal rovněž diplom a odměnu 30 tisíc korun.

Titul Česká hlavička má student kladenského gymnázia

Kladno - Velkého úspěchu dosáhl student kladenského gymnázia Václav Ryšlink. Stal se držitelem prestižního titulu Česká hlavička. Získal ho za práci, která je pro většinu laiků už podle názvu naprostou španělskou vesnici. Zabýval se vlivem oxidu dusnatého v regulaci migrace ptačí motolice Trichobilharzia szidati v náhodném hostiteli.

VÁCLAV RYŠLINK s cenou Česká hlavička.  Za svou práci získal rovněž diplom a odměnu 30 tisíc korun.

Bravo! Titul Česká hlavička má student kladenského gymnázia

Kladno – Velkého úspěchu dosáhl student kladenského gymnázia Václav Ryšlink. Stal se držitelem prestižního titulu Česká hlavička. Získal ho za práci, která je pro většinu laiků už podle názvu naprostou španělskou vesnici. Zabýval se vlivem oxidu dusnatého v regulaci migrace ptačí motolice Trichobilharzia szidati v náhodném hostiteli.

Ilustrační foto

Přibývá dětí, které hrají hazardní hry na internetu

Praha - V Česku přibývá dětí, které hrají hazardní hry na internetu a prohrávají velké částky. Nejčastěji o peníze hrají karty nebo kostky, následují kurzové sázky a loterie. S hraním a prohrou má zkušenost sedm procent šestnáctiletých. Na konferenci o hazardním hraní to dnes novinářům řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj je nutné posílit regulace a prevenci.

Ilustrační foto

Hazard do města nepustí ani nová pravidla

České Budějovice - Zbrusu novou vyhlášku připravili Budějovičtí kvůli regulaci hazardu na území města. Fungování heren eliminuje již vyhláška z roku 2011, nyní ale musí město reagovat úpravou předpisů na nový zákon.

Taxi. Ilustrační foto.

Praha chce plakáty varovat turisty před nepoctivými taxikáři

Praha -  Hlavní město chce varovat zahraniční turisty před nepoctivými taxikáři pomocí plakátů. Přirovnává je k expozici z muzea komunismu nebo nabízí „nejdražší jízdu na světě". V okolí hlavního nádraží a Pařížské a Dlouhé ulici by se měly objevit v prosinci, řekla v úterý primátorka Adriana Krnáčová (ANO) na tiskové konferenci po jednání rady.

Část pražských Bubnů

Praha si nechá vypracovat studii území Holešovice Bubny-Zátory

Praha - Hlavní město si nechá vypracovat studii rozvoje území Holešovice Bubny-Zátory. Rozhodli o tom v úterý pražští radní. Zpracovatelem studie bude Institut plánování a rozvoje (IPR). Studie stanoví základní parametry uspořádání území včetně založení nové čtvrti. Území Bubny-Zátory je mezi stanicemi metra Vltavská a Nádraží Holešovice a z větší části jej tvoří zanedbaný brownfield.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Výjezd aut z Blanky do Dejvic dispečing nezakáže

Praha - Alibismus? Nebo jen neznalost? Magistrát nemůže delegovat případné uzavření problematického výjezdu z tunelu Blanka do Dejvic na policejní dispečing. Přesto to již v září udělal. Teď ale dle zjištění serveru lidovky.cz vyšlo najevo, že k regulaci výjezdu má pravomoc právě magistrát. Konkrétně jeho odbor dopravy. Potvrdil to mluvčí pražské policie Jan Daněk. Ten zároveň upřesnil, že policisté mohou uzavřít vjezd do tunelu v případě dopravní nehody či jiné mimořádné události.

Automaty. Ilustrační foto.

Praha bez hazardu? Zatím skončila jen třetina heren

Praha /INFOGRAFIKA/ - Za necelý rok platnosti vyhlášky, která ruší všech 212 heren v metropoli, zmizelo pouze 70 provozoven. Provozovatelé se totiž výnosného byznysu nechtějí vzdát a brání se všemi prostředky. Největší letošní úbytek zatím hlásí Praha 8 a Praha 11.

Z Trumpova portálu byl odstraněn i seznam možných ústavních soudců nebo některé zamýšlené regulace a reformy v oblasti hospodářství či obrany.

Z Trumpova volebního webu zmizely některé kontroverzní návrhy

Washington - Z volebního webu republikána Donalda Trumpa zmizely některé kontroverzní návrhy, které učinil během své úspěšné prezidentské kampaně. Na stránkách již například není výzva zakázat muslimům vstup na území Spojených států či slib odstoupit od klimatické dohody z Paříže, poznamenala dnes agentura Reuters.

Havárie na vodovodním potrubí ve Slaném na křižovatce v centru města komplikuje i dopravu.

Ve Slaném na křižovatce se řinula voda proudem

Slaný - Závadu na vodovodním potrubí nahlásila ve čtvrtek před 14. hodinou Středočeským vodárnám Městská policie ve Slaném. Z kanalizace na křižovatce Šultysovy ulice, Edv. Beneše a Wilsonovy ulice vytékalo v tu chvíli 60 litrů vody za vteřinu. Jak řekla mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová, pracovníci společnosti hledají, kde a proč se havárie stala. Provoz na křižovatce bude patrně nějakou dobu omezen. Opravy si možná vyžádají i zemní práce. 

Ilustrační foto

Nejsou léky. Co s tím, řeší poslanci

Olomoucko - V lékárnách chybějí léky. Zatímco před pěti lety to bylo něco výjimečného, v současné době je na denním pořádku, že magistři řeší výpadek nějakého medikamentu. Na vině přitom není jen vyvážení léčiv určených na český trh za hranice země kvůli tomu, že v Česku jsou ceny jedny z nejnižších. Podle lékárníků z Olomoucka je za tím i nerovnoměrná distribuce, na niž doplácí venkov.

Ivan Hoffman

Plzeň na prodej

Plzeňský prazdroj je na prodej. Může za to převzetí nynějšího vlastníka silnější nadnárodní společností a následná unijní antimonopolní regulace. Zdá se, že podnikat v pivu by bavilo kdekoho. Kromě japonských pivovarníků též finančníky z mocných investičních fondů, maďarské energetiky, či polskou pojišťovnu. Pokud platí, že kdo koupí Plzeňský prazdroj, nemůže prodělat, pak logicky kdekoho, nejen primátora Plzně musí napadnout, proč by vlastně tím dobře vydělávajícím vlastníkem nemohl být i český stát?

Česká pošta

Nový zákon řadí poštu mezi poskytovatele platebních služeb

Praha - Pošta by měla být zařazena mezi poskytovatele platebních služeb. Počítá s tím nový zákon o platebním styku, který poslalo ministerstvo financí k připomínkám. Zákon reaguje na požadavky EU. K poskytovatelům služeb patří banky, stavební spořitelny, družstevní záložny a další finanční instituce. Jejich seznamy zveřejňuje Česká národní banka.

Ilustrační foto

Televizní reklama na alkohol ovlivňuje mladé

Řím - Čím více reklamy na alkoholické nápoje vidí děti a mladí lidé v televizi, tím více je konzumují. Studie prokázaly nejen to, že televizní reklama ovlivňuje výběr alkoholu, ale i to, že pod vlivem této reklamy se až několikanásobně může zvýšit počet vypitých sklenek.

Na státní svátek 28. října musí mít velké markety zavřeno

Obchoďáky budou mít ve svátek zavřeno. Vadí vám to?

Prostějov – „Budu si muset včas nakoupit, v pátek je zavřeno, tak aby mi něco nechybělo," zaslechla jsem rozhovor dvou kamarádek. Před námi je 28. říjen, první sváteční den, kdy budou mít podle zákona obchody nad 200m2 zavřeno.

Ilustrační foto

Vodafone dostal v Británii rekordní pokutu 4,6 milionu liber

Londýn - Britský úřad pro regulaci telekomunikačního trhu Ofcom udělil Vodafonu pokutu 4,6 milionu liber (139,1 milionu Kč) za vážné porušení pravidel ochrany spotřebitelů. Je to zatím největší pokuta, jakou kdy úřad udělil telekomunikačnímu operátorovi, uvedla BBC.

Ilustrační foto.

O2 za tři čtvrtletí zvýšila zisk o osm procent na čtyři miliardy

Praha - Operátor O2 zvýšil od ledna do konce září čistý zisk o osm procent na čtyři miliardy korun. Konsolidované výnosy 27,8 miliardy Kč byly na úrovni loňského roku. Za celý letošní rok firma očekává čistý zisk mezi 5,1 a 5,4 miliardy korun. Uvedla to dnes v tiskové zprávě. Výsledky předčily očekávání analytiků.

Kolínská radnice.

Kolín brzy omezí reklamu. Chce chránit centrum města

Kolín - Střed Kolína patrně čeká přísnější regulace, co se týká reklamy. Plán ohlásilo vedení města již před časem, nyní nabývá konkrétnějších podob. Pro podnikatele v centru by to mohlo znamenat možnost, jak získat i nějaké peníze na předělání vývěsních štítů. Řekl to místostarosta Michael Kašpar.

Úřad ombudsmanky. Ilustrační foto.

Úřad ombudsmanky: Praha si protiprávně udělila výhodu v reklamě

Praha - Hlavní město si počátkem roku 2015 protiprávně udělila výhodu v reklamě, uvedl zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček. Hlavní město podle něj porušilo princip rovnosti a zvýhodnilo se před ostatními pořadateli, když sobě povolilo, ale ostatním pořadatelům akcí zakázalo reklamu v památkové rezervaci. Pražský magistrát už slíbil nápravu. Ve čtvrtek to v tiskové zprávě oznámila mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Ilustrační foto

Nelegální hernu v Dubí vydávali za klub

Dubí - Až tři roky za mřížemi by mohli strávit dva cizinci, kteří měli v Dubí přes rok nelegální hernu. Sedmatřicetiletý muž a čtyřiačtyřicetiletá žena si otevřeli bar, jehož součástí byla místnost se čtyřmi výherními hracími automaty a jedním interaktivním video loterijním terminálem.

Festival Kult 2016.

FOTO, VIDEO: Festival Kult jde z ulic do sálů

Ústí nad Labem - Velké chůdy, divadlo pod dekou, klauni na nádraží, strhující tanečníci na šálách, peroucí se subrety, balet na schodech a ve finále videomapping, který rozhýbal budovu Činoherního studia.

Veronika Růt Nováková

Designérka Nováková o centru Brna: Uřvaná reklama nahradila hulákající trhovce

Brno - Když jde po ulici, snaží se nevnímat, ale nedokáže to. „Kvůli profesi jsem zvyklá se věnovat tvarům a barvám. Reklamu nedokážu přehlížet," tvrdí designérka Veronika Rút Nováková. S radnicí brněnské městské části Brno-střed spolupracuje na manuálu pro obchodníky i majitele domů. Pomůže omezit nevkusnou reklamu, která často není v souladu s okolím. Takovou, kterou odborníci nazývají vizuální smog.

Čistírna odpadních vod. Ilustrační foto.

V Bruntále modernizují čistírnu odpadních vod

Modernizace čistírny odpadních vod je největší letošní investicí města Bruntálu. Celkové náklady modernizaci čistírny přesáhnou 30 milionů korun, práce bude trvat více než rok a poté bude následovat ještě roční zkušební provoz.

Designérka Nováková o centru Brna: Uřvaná reklama nahradila hulákající trhovce

Brno - Když jde po ulici, snaží se nevnímat, ale nedokáže to. „Kvůli profesi jsem zvyklá se věnovat tvarům a barvám. Reklamu nedokážu přehlížet," tvrdí designérka Veronika Rút Nováková. S radnicí brněnské městské části Brno-střed spolupracuje na manuálu pro obchodníky i majitele domů. Pomůže omezit nevkusnou reklamu, která často není v souladu s okolím. Takovou, kterou odborníci nazývají vizuální smog.

Do programu regenerace Městské památkové rezervace Kolín nově přibývá dům čp. 48 v Husově ulici, tedy rohový dům s Karlovým náměstím.

Kolín chce udělat regulaci v městské památkové rezervaci

Kolín - Je potřeba pořídit nový regulační plán městské památkové rezervace. Na tom se shodli kolínští zastupitelé a tento záměr také odhlasovali. O konkrétním znění nového regulačního plánu se bude ještě na zastupitelstvech jednat a hlasovat. Na pořízení plánu existují dotace, o které chce město žádat.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Německý ministr financí nevylučuje novou finanční krizi

Washington - Nová globální finanční krize nemůže být vyloučena ani po všech změnách regulace finančního sektoru po poslední krizi v roce 2008, řekl dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Ve Washingtonu na tiskové konferenci po zasedání skupiny G20 sdružující největší světové ekonomiky poukázal ministr zejména na rizika krajně uvolněné měnové politiky pro bankovní systém.

Ilustrační foto.

Německo omezí dávky cizincům z EU, kteří v SRN nepracují

Berlín - Německo omezí výplatu sociálních dávek občanům ostatních zemí Evropské unie, kteří ve spolkové republice nepracují. Nově budou mít na dávky nárok pouze lidé, kteří v Německu žijí nejméně pět let. O návrhu, který by už příští týden mohla schválit vláda, informovala média skupiny Funke.

Ilustrační fotografie.

Regulace hazardu? Miroslavi postačí pravidla stanovená novým zákonem

Miroslav – Hrací automaty v restauracích v Miroslavi pozhasínají postupně až je z města vykáže zákon, vlastní vyhláška už není potřeba, vzkázali miroslavští radní zastupitelům. Ti jejich sdělení vzali na vědomí. Podle kritiků to ale znamená, že automaty zůstanou ve městě déle, než kdyby zastupitelé přijali vyhlášku požadovanou loni místním referendem, které ale bylo pro malou účast neplatné.

Česká Skalice.

Českoskaličtí řeší noční život, herny i bary

Česká Skalice - Vedení České Skalice upozorňuje na problematický provoz některých barů, heren a nočních podniků, před nimiž se mnohdy odehrávají potyčky podnapilých. Ti se také často potácejí městem až v ranních hodinách, kdy se lidé vydávají do práce a děti do škol. Město by tomu chtělo zabránit vyhláškou, která by regulovala provozní dobu takových podniků.

Do programu regenerace Městské památkové rezervace Kolín nově přibývá dům čp. 48 v Husově ulici, tedy rohový dům s Karlovým náměstím.

Kolín chce udělat regulaci v památkové rezervaci

Kolín – Je potřeba pořídit nový regulační plán městské památkové rezervace. Na tom se shodli kolínští zastupitelé a tento záměr také odhlasovali. O konkrétním znění nového regulačního plánu se bude ještě na zastupitelstvech jednat a hlasovat. Na pořízení plánu existují dotace, o které chce město žádat.