Kreativ

ŠTÍTEK: regulace

Právo bránit sebe i jiné se zbraní bude v ČR ústavně zakotveno

Právo bránit sebe i ostatní se zbraní bude nově zakotveno v ústavě

Právo bránit sebe i jiné se zbraní za zákonných podmínek bude v Česku ústavně zakotveno. Stane se součástí Listiny základních práv a svobod. Úprava je reakcí na odzbrojovací tendence v rámci EU. Senát podle očekávání potvrdil souhlas s tím doplněním listiny, které sám navrhl. Změnu nyní dostane k podpisu prezident, který na rozdíl od běžných zákonů ústavní zákon vetovat nemůže.

Ilustrační foto.

Ceny za bydlení rostou. Praha se vrací k boji proti ubytovacím službám Airbnb

Pandemie sice dočasně zlevnila nájemní bydlení v centru Prahy, už od loňského roku se ale ceny vracejí zpátky na původní úroveň. Mezi hlavní důvody patří i skutečnost, že se do kategorie dlouhodobých pronájmů trvale nepřesunuly byty, které byly před koronavirovou krizí využívány pro krátkodobé ubytování turistů typu Airbnb.

Ilustrační foto.

Lidé z centra Kopřivnice mohou žádat o nové parkovací karty

V centru Kopřivnice začne brzy platit nový systém regulace parkování, jehož cílem je zejména zvýšit rezidentům možnosti odstavení automobilů poblíž jejich domovů. Lidé bydlící a pracující v okolních ulicích mohou od tohoto týdne žádat o nové parkovací karty. Čas na jejich vyřízení však mají až do konce srpna.

Uzavřená lanovka ve skiareálu

Opatření omezující provoz lanovek a vleků bylo nezákonné, rozhodl soud

Opatření ministerstva zdravotnictví, které se týkalo provozu lyžařských vleků a lanových drah, bylo nezákonné. Nejvyšší správní soud (NSS) nezákonnost zpětně konstatoval na návrh společnosti Skiareal ČHS, která provozuje lyžařské středisko v Jeseníkách. Opatření účinné od 25. dubna už soud nemohl zrušit, protože platilo jen týden a poté je nahradilo nové, obsahově podobné. O rozhodnutí informoval NSS na svém webu.

Parkování v centru Kopřivnice? Radnice plánuje změnu. Ilustrační foto.

Parkování v centru Kopřivnice jinak. Změnu plánuje radnice

Od poloviny roku plánuje kopřivnická radnice změny v systému parkování. Důvodem je zejména snaha řešit problém s nedostatkem parkovacích míst v centru města a vyjít vstříc obyvatelům okolních ulic. Navržený systém by měl rovněž zpřehlednit situaci a zvýšit kulturu odstavování vozidel taxislužby. Předpokládá však, že některé možnosti parkování budou zpoplatněny.  

Sdružení českých firem venkovní reklamy protestuje proti novele magistrátní vyhlášky.

Reklamní firmy protestují proti omezení vizuálního smogu: Novela je likvidační

Podnikatele v oblasti venkovní reklamy spojil odpor proti přísnější regulaci jejich odvětví v metropoli. Radní koncem minulého roku rozšířili zákaz plachet a bannerů z oblasti Pražské památkové rezervace (PPR) na všechna památkově chráněná území. Od října budou muset reklamní plachty zmizet i ze čtvrtí, jako jsou Vinohrady, Dejvice nebo Letná.

Smogová situace v Ostravě, 17. ledna 2020. Ilustrační foto.

Smog! Letos zatím naplno neudeřil. Vzduch v MS kraji se prý postupně zlepšuje

Přicházejí lepší časy pro plíce obyvatel Moravskoslezského kraje? Vysoká koncentrace průmyslu, hustá dopravní infrastruktura a hojná rodinná zástavba po obou stranách česko-polské hranice. To jsou podle meteorologů klíčové faktory, proč v Moravskoslezském kraji (MSK) častěji dýcháme horší vzduch než ve zbytku republiky. I přes všechna tato zažitá tvrzení ale odborníci vzkazují: ovzduší v našem kraji se pomalu lepší.

Z výstavby sportovní haly v kolínských Borkách.

Hala v Borkách vyjde o deset milionů korun více, bude mnohem modernější

/FOTOGALERIE/ Výstavba nové sportovní haly v kolínských Borkách bude stát o několik milionů více. Jak vysvětlil starosta Michael Kašpar, ne proto, že by se objevilo tolik víceprací, ale protože si město mohlo dovolit vylepšení stavby díky dotaci. S daní se jedná navýšení zhruba o 10 milionů korun.

Kladenské zastupitelstvo 14.12.2020.

Hazard v Kladně bude povolen, ale regulován, rozhodli zastupitelé města

/FOTOGALERIE/ Dvě a půl hodiny trvala diskuze, kterou v pondělí 14. prosince v kladenském Kokosu vedli městští zastupitelé o záměru zrušit zákaz hazardu ve městě. Zákaz byl nakonec zrušen: hazard bude ve městě regulován vyhláškou. Opozice je však ostře proti tomuto kroku. A nejen ona. Na podporu zákazu heren dorazili před budovu Kokosu i aktivisté se spolku Občané proti hazardu.

Nutrie devastují břehy, lidé je i tak pokládají za roztomilé

Nutrie devastují břehy řek. Lidé je i tak pokládají za roztomilé

/VIDEO, FOTO/ Nutrie říční ničí břehy náhonu v Chrudimi tak, že hrozí zborcení břehů a úhyn stromů. Zvíře, které kdysi díky své kožešině přinášelo chovatelům velké finanční zisky, se stalo invazivním tvorem, k jehož regulaci bude muset město v nejbližší době přistoupit.

Reklama na železnici na letiště v Praze.

Další omezení vizuálního smogu. Zákaz reklamy bude platit v nových pásmech

Pražský magistrát rozšíří nařízení, kterým jsou zakázány plakáty, plachty a další reklamní nosiče v Pražské památkové rezervaci (PPR), na velkou část metropole. Ke stávajícímu nejpřísnějšímu omezení v historickém centru přibudou dvě pásma. První ve čtvrtích okolo rezervace a druhé sahající na jihu až na Nové Dvory, na severu do Troji, na východě do Malešic a na západě do Motola. Rozšíření by mělo začít platit v červenci příštího roku.

Rezidentní parkování v Brně. Ilustrační foto.

Další nevole u modrých zón: lidé z okolí Mendláku chtějí, aby platily i přes den

Naše ulice slouží jako záchytné parkoviště pro návštěvníky veletrhů nebo dojíždějící využívající nedaleký přestupní uzel Mendlovo náměstí. Obyvatelé šesti brněnských ulic v oblasti Rybářská nedaleko náměstí, kde od pondělí fungují modré zóny, požadují pomocí petice změnu regulace parkování. Pouze noční omezení chtějí změnit na celodenní.  

Gorkého ulice v Brně, kde již jsou modré zóny. Brzy začnou fungovat i dál v ulici, tamní obyvatelé chtějí také celodenní regulaci.

Rozdělená Gorkého nebo Grohova: obyvatelé sepsali petici, chtějí stejný typ zón

Bydlí ve stejných ulicích, vidí si do oken. Jedni však patří do zóny rezidentního parkování s celodenní regulací, druzí se musí vypořádat s omezením pouze přes noc. Brňané bydlící v části Gorkého a Grohovy i okolních ulic ohraničených Údolní a Úvozem se zřejmě dočkají sjednocení značení se sousední oblastí.

Ilustrační foto.

Pyrotechnika? V Líšni jsou proti

Obyvatelé Líšně jsou pro zákaz používání zábavní pyrotechniky. Alespoň podle výsledků ankety v aplikaci mobilní rozhlas, ve které Líšeňští nedávno hlasovali o regulaci ohňostrojů. Informoval o tom tamní místostarosta Martin Příborský.

Větrníky u Horní Loděnice. Ilustrační foto

Větrný park Jívová se stavět nemůže, soud zamítl žalobu investora

V kopcích nad Šternberkem zřejmě nevyrostou další větrníky, přestože investor ve spolupráci s obcí připravuje stavbu bezmála 15 let. Vloni se Větrný park Jívová dostal do rozporu s aktualizací Zásad územního rozvoje (ZÚR) Olomouckého kraje. Investorovi nepomohl proti nové regulaci ani soud, který nyní žalobu proti změně pravidel v této části Olomouckého kraje zamítl. Podle právníků jde o výjimečné soudní rozhodnutí. Poukazují na to, že doposud se krajskou regulaci větrných elektráren nedařilo obhájit u správních soudů.

Technoparty. Ilustrační foto

Nové Strašecí chystá regulovat technoparty, Rakovník zatím vyčkává

Některá města a obce začala od loňského roku regulovat konání technopárty obecně závaznou vyhláškou a nyní se k nim chce připojit také Nové Strašecí. Přijetí vyhlášky bude předloženo na říjnovém zastupitelstvu města. V Rakovníku o regulaci také uvažovali, ale rozhodnutí zatím odkládají.

Hana Lipovská

Vrací se heslo: Kdo není s námi, je proti nám, říká členka Rady ČT Hana Lipovská

Když přednáší, zní kategoricky a razantně. Hovoříte-li s ní o samotě, je Hana Lipovská spíše křehkou mladou ženou, která o věcech hodně přemýšlí a nikomu nenutí svůj názor. Přesto ji - novou členku Rady ČT a tvář Institutu svobody a demokracie - veřejnost vnímá jako ultrakonzervativní ekonomku, podporovanou katolickými kruhy, a spolupracovnici někdejší prezidentské kandidátky Jany Bobošíkové. S Hanou Lipovskou Deník hovořil o tom, zda se zužují mantinely naší svobody a kdo za to podle ní může.

Sobotní technopárty na Benešovsku.

Sdružení místních samospráv žádá po ministrovi regulaci technoparty

Víkendová technopárty na Benešovsku má své dozvuky. Předseda Sdružení místních samospráv České republiky Stanislav Polčák požádal ministra vnitra Jana Hamáčka o to, aby nalezl řešení pro regulaci technoparty. Tedy aby zajistil, že v oblasti dodržování veřejného pořádku bude existovat vymahatelný nástroj spolupráce samosprávy a represivních složek státu. „Opakované technoparty jsou problémem především malých obcí, jako jejich obhájci musíme řešit tuto problematiku systémově,“ vysvětluje Stanislav Polčák.

Sobotní technopárty na Benešovsku.

Sdružení místních samospráv žádá po ministrovi regulaci technoparty

Víkendová technopárty na Benešovsku má své dozvuky. Předseda Sdružení místních samospráv České republiky Stanislav Polčák požádal ministra vnitra Jana Hamáčka o to, aby nalezl řešení pro regulaci technoparty. Tedy aby zajistil, že v oblasti dodržování veřejného pořádku bude existovat vymahatelný nástroj spolupráce samosprávy a represivních složek státu. „Opakované technoparty jsou problémem především malých obcí, jako jejich obhájci musíme řešit tuto problematiku systémově,“ vysvětluje Stanislav Polčák.

Sobotní technopárty na Benešovsku.

Sdružení místních samospráv žádá po ministrovi regulaci technoparty

Víkendová technopárty na Benešovsku má své dozvuky. Předseda Sdružení místních samospráv České republiky Stanislav Polčák požádal ministra vnitra Jana Hamáčka o to, aby nalezl řešení pro regulaci technoparty. Tedy aby zajistil, že v oblasti dodržování veřejného pořádku bude existovat vymahatelný nástroj spolupráce samosprávy a represivních složek státu. „Opakované technoparty jsou problémem především malých obcí, jako jejich obhájci musíme řešit tuto problematiku systémově,“ vysvětluje Stanislav Polčák.

Sobotní technopárty na Benešovsku.

Sdružení místních samospráv žádá po ministrovi regulaci technoparty

Víkendová technopárty na Benešovsku má své dozvuky. Předseda Sdružení místních samospráv České republiky Stanislav Polčák požádal ministra vnitra Jana Hamáčka o to, aby nalezl řešení pro regulaci technoparty. Tedy aby zajistil, že v oblasti dodržování veřejného pořádku bude existovat vymahatelný nástroj spolupráce samosprávy a represivních složek státu. „Opakované technoparty jsou problémem především malých obcí, jako jejich obhájci musíme řešit tuto problematiku systémově,“ vysvětluje Stanislav Polčák.

Sobotní technopárty na Benešovsku.

Sdružení místních samospráv žádá po ministrovi regulaci technoparty

Víkendová technopárty na Benešovsku má své dozvuky. Předseda Sdružení místních samospráv České republiky Stanislav Polčák požádal ministra vnitra Jana Hamáčka o to, aby nalezl řešení pro regulaci technoparty. Tedy aby zajistil, že v oblasti dodržování veřejného pořádku bude existovat vymahatelný nástroj spolupráce samosprávy a represivních složek státu. „Opakované technoparty jsou problémem především malých obcí, jako jejich obhájci musíme řešit tuto problematiku systémově,“ vysvětluje Stanislav Polčák.

Sobotní technopárty na Benešovsku.

Sdružení místních samospráv žádá po ministrovi regulaci technoparty

/FOTOGALERIE/ Víkendová technopárty na Benešovsku má své dozvuky. Předseda Sdružení místních samospráv České republiky Stanislav Polčák požádal ministra vnitra Jana Hamáčka o to, aby nalezl řešení pro regulaci technoparty. Tedy aby zajistil, že v oblasti dodržování veřejného pořádku bude existovat vymahatelný nástroj spolupráce samosprávy a represivních složek státu. „Opakované technoparty jsou problémem především malých obcí, jako jejich obhájci musíme řešit tuto problematiku systémově,“ vysvětluje Stanislav Polčák.

Sobotní technopárty na Benešovsku.

Sdružení místních samospráv žádá po ministrovi regulaci technoparty

Víkendová technopárty na Benešovsku má své dozvuky. Předseda Sdružení místních samospráv České republiky Stanislav Polčák požádal ministra vnitra Jana Hamáčka o to, aby nalezl řešení pro regulaci technoparty. Tedy aby zajistil, že v oblasti dodržování veřejného pořádku bude existovat vymahatelný nástroj spolupráce samosprávy a represivních složek státu. „Opakované technoparty jsou problémem především malých obcí, jako jejich obhájci musíme řešit tuto problematiku systémově,“ vysvětluje Stanislav Polčák.

Sobotní technopárty na Benešovsku.

Sdružení místních samospráv žádá po ministrovi regulaci technoparty

Víkendová technopárty na Benešovsku má své dozvuky. Předseda Sdružení místních samospráv České republiky Stanislav Polčák požádal ministra vnitra Jana Hamáčka o to, aby nalezl řešení pro regulaci technoparty. Tedy aby zajistil, že v oblasti dodržování veřejného pořádku bude existovat vymahatelný nástroj spolupráce samosprávy a represivních složek státu. „Opakované technoparty jsou problémem především malých obcí, jako jejich obhájci musíme řešit tuto problematiku systémově,“ vysvětluje Stanislav Polčák.

Sobotní technopárty na Benešovsku.

Sdružení místních samospráv žádá po ministrovi regulaci technoparty

Víkendová technopárty na Benešovsku má své dozvuky. Předseda Sdružení místních samospráv České republiky Stanislav Polčák požádal ministra vnitra Jana Hamáčka o to, aby nalezl řešení pro regulaci technoparty. Tedy aby zajistil, že v oblasti dodržování veřejného pořádku bude existovat vymahatelný nástroj spolupráce samosprávy a represivních složek státu. „Opakované technoparty jsou problémem především malých obcí, jako jejich obhájci musíme řešit tuto problematiku systémově,“ vysvětluje Stanislav Polčák.

Sobotní technopárty na Benešovsku.

Sdružení místních samospráv žádá po ministrovi regulaci technoparty

Víkendová technopárty na Benešovsku má své dozvuky. Předseda Sdružení místních samospráv České republiky Stanislav Polčák požádal ministra vnitra Jana Hamáčka o to, aby nalezl řešení pro regulaci technoparty. Tedy aby zajistil, že v oblasti dodržování veřejného pořádku bude existovat vymahatelný nástroj spolupráce samosprávy a represivních složek státu. „Opakované technoparty jsou problémem především malých obcí, jako jejich obhájci musíme řešit tuto problematiku systémově,“ vysvětluje Stanislav Polčák.

Počátkem května zahájil v pražské ulici Ve Smečkách provoz nový erotický klub amsterdamského typu - s prostitutkami nabízejícími se ve výlohách. Nevěstinec se nelíbí radním Prahy 1 ani magistrátu hlavního města, který připravuje návrh zákona o regulaci pr

Prostitutky jako OSVČ? Piráti z Prahy chtějí legalizovat sexuální služby

Podle návrhu, který podporuje i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), by se z prostitutek měly stát OSVČ. Šéf koaličních Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) Jiří Pospíšil je proti. Pražští zastupitelé budou ve čtvrtek hlasovat o tom, zda vyzvou poslance k přijetí zákona o regulaci práce v sexuálních službách. 

Ilustrační foto

Nový nástroj na regulaci spárkaté zvěře se myslivcům nezamlouvá

Místo oplocenek odstřel zvěře? Od 1. ledna platí nové doby lovu vybraných druhů spárkaté zvěře. Myslivcům se ale nové nařízení o odstřelu spárkaté zvěře nezamlouvá. Podle ministerstva je to ovšem účinný nástroj k regulaci stavu jelenů, srnců, daňků i muflonů.

Podle části veřejnosti i vedení města je reklamy v Příbrami moc.

Příbram sestavuje pracovní skupinu na regulaci reklamy ve městě

Loni na podzim se část příbramské veřejnosti obrátila na vedení města s požadavkem na regulaci reklamy na území města. Podle nich je většina reklamy, lákající na různé zboží či služby, nevkusná a zahlcuje veřejný prostor. V současné době už vzniká na radnici pracovní skupina, která by se tím měla zabývat.

Barvy ohňostroje zářily na Nový rok nad hlavami Čáslavanů

V Čáslavi schválili vyhlášku o regulaci používání zábavní pyrotechniky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Používání zábavní pyrotechniky je na území města Čáslavi od minulého týdne zakázané. Zastupitelé schválili obecně závaznou vyhlášku o regulaci používání zábavní pyrotechniky. Zákaz neplatí pouze poslední kalendářní den v roce. Na Silvestra lidé pyrotechniku používat mohou od 17 hodin. A střílet mohou až do jedné hodiny ranní 1. ledna následujícího kalendářního roku.

Ilustrační snímek

Praha krotí reklamní smog. Křiklavých barev by mělo ubýt

Prazští radní přijali pravidla pro označování provozoven. Novinka zavádí konkrétní regulace vizuální reklamy v historickém centru. Závazná je pro domy či jejich části v majetku města. Vedení Prahy chce novými pravidly přinést do turisticky nejvyhledávanějších ulic víc vkusu. Zmenšit by se měla velikost nápisů, ubýt by mělo křiklavých barev.    

Z hudebních koncertů na Rakovnickém cyklování.

Výjimku na zkrácení nočního klidu dostanou další čtyři akce

Počet kulturních akcí, které budou smět překročit dobu nočního klidu, se v Rakovníku rozšíří. Radní sice schválili novou vyhlášku k ochraně nočního klidu a regulaci hlučných činností, ovšem vyhlášku musí schválit ještě zastupitelé a vyjadřovat se k ní bude také ministerstvo vnitra.

Průmyslová zóna Mnichovo Hradiště

Hradiště přizve veřejnost k debatě o rozvojových plochách

Dění posledních dnů přimělo Mnichovo Hradiště, aby uspořádalo diskusi k tématu regulace rozvojových ploch. Před nedávnem se tady totiž podařilo odrazit hned dva projekty, které by velmi zatížily město. Investoři při jednáních navíc nechtěli přistoupit na požadavky, které město pro případnou výstavbu velkých hal má.