Kreativ

ŠTÍTEK: regulace

Kulturní dům a restaurace v Bolešinech

Nájemci hospod se obcím nehlásí

Klatovsko – Stále bez provozovatele je kulturní dům s hospodou v Chanovicích, obec marně hledá nájemce už od května loňského roku. Podobně jsou na tom od prosince i v Bolešinech, podle starostů jsou za problémy s hledáním provozovatelů rostoucí požadavky a regulace ze strany státu.

Na Cihelně se změní systém parkování.

Na Cihelně a Stavařově se změní systém parkování

Pardubice – Obyvatele sídliště v pardubické městské části Cihelna a Stavařov čeká změna v parkování. Nový systém, který město společně s obyvateli připravuje, však nepotěší studenty přiléhající univerzity a dvou středních škol.

Rozhovor na konci týdne s Davidem Bártou z Centra dopravního výzkumu.

Rezidentní parkování má chránit místní, říká Bárta z Centra dopravního výzkumu

Brno /ROZHOVOR/ – Dopravou se zabývá už patnáct let. Zkoumá například technologie, které dokáží změřit, jak dlouho stojí auta na určitém místě. „Dostavět parkovací místa v takovém množství, jaké je potřeba, je v podstatě nereálné. Musíme lépe využívat stávající parkovací místa,“ tvrdí David Bárta z Centra dopravního výzkumu.

Křest Nejlepší knihy o fake news!!!

Zákazy nás před dezinformacemi neochrání, varuje autorka knihy o fake news

Příznačně v době mezi oběma koly prezidentských voleb, kdy o pozornost českého voliče bojují tisíce pravdivých i falešných zpráv, proběhl v Brně křest ojedinělé knihy. Nejlepší kniha o fake news!!! se s nadsázkou v samotném titulu pokouší vnést do světa dezinformací a manipulací trochu světla. Dvou žen, které stojí za jejím vznikem, jsme se zeptali například na to, proč Češi tak rádi věří konspiracím. 

Smog v Praze. Ilustrační foto.

Plán na opatření za smogové situace v Praze se komplikuje

Praha má už hotový návrh na opatření v době zhoršeného ovzduší. Např. při nejzávažnější smogové situaci by do města nesměly vjíždět nákladní vozy nad šest tun a osobní automobily, jejichž SPZ končí buď sudým či lichým číslem. Samotný návrh ale mohou zkomplikovat technické otázky - jak budou vypadat objízdné trasy, nebo otázka vymahatelnosti. Ve středu to zaznělo na jednání legislativního výboru zastupitelstva. Návrh budou radní schvalovat letos 23. ledna. Ve čtvrtek o tom informoval server ekolist.cz. 

Ilustrační foto.

Kdo rozhodne o hazardu v Liberci?

Liberec - V Liberci uvažují, že by po vzoru Jablonce sháněli podpisy pro referendum o hazardu. Nejprve o něm ale budou jednat politici.

Ilustrační foto.

Ovocnáři si užívají své dny v Hradci

Hradec Králové - Ovocnářské dny začaly v úterý v kongresovém centru Aldis. Ovocnáři se sešli už po jednašedesáté. Dny ovocnářů trvají až do středy.

Měření kvality ovzduší. Ilustrační foto.

Náklady na prověřování stavu ovzduší se zaplatí z poplatků za znečišťování

Střední Čechy – Bezmála tři čtvrtě milionu korun vyčlenili v pondělí středočeští radní pro oblasti, kde to nejvíc smrdí. K nákupu voňavek ovšem peníze neposlouží. Pomohou však odhalit, jak moc je problém závažný: schválených 720 tisíc korun má umožnit, aby i letos pokračoval detailní monitoring ovzduší na Kladensku a Mladoboleslavsku.

Reklamní poutače lze v Benešově najít na každém kroku.

Regulaci reklamy nařizuje rada, určila i řadu výjimek

Benešov – Nařízení, které má regulovat reklamu šířenou na veřejně přístupných místech vydala rada města. Reagovala tak na velké množství nevkusné reklamy v ulicích. Při sestavování dokumentu vycházela z ustanovení o regulaci reklamy, provozování rozhlasového a televizního vysílání zakotvených v zákoně o obcích, živnostenského a stavebního zákona a také z dokumentu, který už pravidla pro nakládání s reklamou ve městě sestavila předešlá vedení Benešova.

Mlýn si zachoval 
původní podobu.

Čujkův mlýn ve své době prosperoval

/HISTORIE/ Dnes již nepoužívaný vodní mlýn v Kobeřicích se do dnešní doby zachoval v téměř nezměněné podobě. Dobu jeho slávy připomíná staré mlýnské kolo v trávě před mlýnem. 

Ilustrační foto.

Petice proti petardám

Zejména pejskaři a ochránci přírody, ale také mnozí obyčejní občané. Lidem stále více vadí používání tzv. zábavné pyrotechniky, která je rozšířena mezi širokou veřejností, někteří to berou jako zábavu a zejména během silvestra je vidět, kolik fanoušci barevné show na obloze a hlasitých výbuchů utrácejí peněz.

Holub. Ilustrační foto.

Město zaplatí odchyt přemnožených holubů

Kutná Hora – Populace holubů ve městě je přemnožená. To jednoznačně prokázal provedený monitoring, který poprvé měla na starosti odborná firma. „V minulých letech byl monitoring holubů prováděn pouze odhadem. Tak velký monitoring ve městě nebyl doposud proveden,“ uvedla vedoucí technického oddělení Městského úřadu Kutná Hora Andrea Bodišová s tím, že se jedná o 1400 jedinců.

Ilustrační foto.

Zákon o regulaci makléřů se nestihl zavést. Realitní kanceláře po něm volají

Povinná odborná zkouška, minimálně středoškolské vzdělání i další zpřísnění podmínek. To vše mělo přijít se speciálním zákonem, který by reguloval realitní zprostředkovatelskou činnost. Prodávat či nakupovat nemovitosti se podle nových pravidel mělo už koncem roku 2017. Nyní je však jasné, že se regulace makléřů zavést nestihne. „Trh a jeho zákazníci se mohli dočkat zlepšení služeb, ale stát se rozhodl, že to počká. Jako občan pláču, jako podnikatel také. Vítězem jsou nepoctivci,“ říká expert na reality Martin Fojtík.

Ilustrační foto.

Konec realitní bubliny? Trh se musí nadechnout

Většina nemovitostí v Česku je financována hypotékou. Například v Praze to v minulém roce činilo až 60 procent nákupů a ještě vyšší číslo lze očekávat letos. Kupující využívali nízké úrokové sazby, což se s blížícím se koncem roku mění. Většina tuzemských bank mírně zdražila hypotéky a další se k tomuto kroku chystají.

Ilustrační foto.

S nákupem dárků na poslední chvíli můžete narazit

Jižní Čechy /ANKETA/ - Byť by nadcházející vánoční svátky měly být především o klidném a radostném čase stráveném s rodinou, neodmyslitelně k nim patří také nákupy. A to ať už vánočních dárků či základních potřeb pro domácnost, bez kterých se ani o svátky rodiny neobejdou.

Ilustrační foto.

S nákupem dárků na poslední chvíli můžete narazit

Rakovnicko – Byť by nadcházející vánoční svátky měly být především o klidném a radostném čase stráveném s rodinou, neodmyslitelně k nim patří také nákupy. A to ať už vánočních dárků či základních potřeb pro domácnost, bez kterých se ani o svátky rodiny neobejdou. S očekávanými návštěvami příbuzných je také potřeba včas zajistit plnou ledničku. Jak tedy vyřešit nákupy v době svátků, když v těchto dnech zákon velkým marketům ukládá povinnost obchody zavřít?

Ilustrační foto.

S nákupem dárků na poslední chvíli můžete narazit

/ANKETA/ Byť by nadcházející vánoční svátky měly být především o klidném a radostném čase stráveném s rodinou, neodmyslitelně k nim patří také nákupy. A to ať už vánočních dárků či základních potřeb pro domácnost, bez kterých se ani o svátky rodiny neobejdou.

Ilustrační foto.

S nákupem dárků na poslední chvíli můžete narazit

Střední Čechy /ANKETA/ – Byť by nadcházející vánoční svátky měly být především o klidném a radostném čase stráveném s rodinou, neodmyslitelně k nim patří také nákupy. A to ať už vánočních dárků či základních potřeb pro domácnost, bez kterých se ani o svátky rodiny neobejdou. S očekávanými návštěvami příbuzných je také potřeba včas zajistit plnou ledničku. Jak tedy vyřešit nákupy v době svátků, když v těchto dnech zákon velkým marketům ukládá povinnost obchody zavřít?

Myslivci v Makově měli v sobotu nečekanou návštěvu. Ještě než vyrazili za zvěří, prověřili je policisté. Všechny doklady i zbraně měli v pořádku.

Mají civilisté bránit stát se zbraní v ruce?

Svitavsko – Bouřlivou reakci mezi držiteli zbrojních průkazů vyvolalo nedávné projednávání zákona o bezpečnosti státu a směrnice Evropského parlamentu v senátu. Petici proti regulaci zbraní a sebeobranných prostředků ze strany EU podepsalo více než sto tisíc lidí.

Pět rad, jak v zimě pečovat o ovocné stromy

Od zahrádky nedáváme ruce pryč ani v zimě, vždycky se najde něco, co můžeme udělat pro lepší sklizeň v příštím roce. Zvlášť když je mezi svátky místo sněhu předpovídáno bláto.

Ilustrační foto

Studenti pod tlakem. Desetina jich polyká antidepresiva

Odborníci přišli s varovným zjištěním: desetina středoškoláků se cítí pod tak velkým tlakem, že musí užívat pilulky na úzkost či depresi. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat Česká asociace farmaceutických firem.

Nemocnice Na Bulovce.

Tak trochu drahé parkování v areálu nemocnic. Na Bulovce i šest stovek za den

Parkování v areálu pražských nemocnic může vyjít hodně draze. Během dne, kdy nemocní podstupují nezbytná vyšetření, je či jejich blízké může parkování vyjít i na částku přesahující 600 korun. Nemocnice přitom argumentují tím, že vysoká cena má zabránit tomu, aby se z nemocnic stala parkoviště, které by využívali např. mimopražští řidiči. V pátek o tom jako první informoval server Echo24.

Ilustrační foto.

Držitelé zbraní nesmí zajišťovat bezpečnost státu, rozhodl Senát

Legální držitelé zbraní nedostanou právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti státu. Změnu měla přinést novela ústavního zákona o bezpečnosti, Senát to dnes ale po mnohahodinovém projednávání neschválil. Změna by podle odpůrců novely byla nepotřebná a zneužitelná.

Les nejen v okolí rybníka budou muset nechat vykácet, aby se osada mohla rozrůst.

Chataři sepsali petici. Nechtějí vedle sebe sousedy

Čížov, Okrouhlík – O nové chatky by se měla rozrůst rekreační oblast Okrouhlík, která se nachází v sousedství Jihlavy. Chataři a lidé, kteří tam mají trvalý pobyt, jsou však zásadně proti. Nechtějí dopustit vykácení lesa, a navíc mají strach o své studny. Navýšení počtu chatařů může vzejít z připravovaného územního plánu obce Čížov, na jehož území rekreační oblast Okrouhlík leží.

Byt. Ilustrační foto.

Kolem Airbnb je řada mýtů, ubytování v soukromí se zbytečně démonizuje

Téměř polovinu veškeré nabídky krátkodobého ubytování v Praze už údajně ovládá internetová platforma Airbnb. Vyplývá to alespoň z vládní Analýzy sdílené ekonomiky a digitálních platforem. Podle ní nabízeli Pražané v polovině letošního roku prostřednictvím Airbnb přes 71 tisíc lůžek. Ubytování „v soukromí“ se tím dostalo před hotelové služby.

Reklamní poutače lze v Benešově najít na každém kroku.

Reklama dál hyzdí ulice Benešova, názory na ni ale jednotné nejsou

Benešov – Přes všechny snahy a předsevzetí lídrů benešovské radnice, a to platí jak pro ty někdejší, tak pro ty současné, se městu stále nedaří minimalizovat reklamu v ulicích Benešova. Už v prosinci 2015 tehdejší starosta Jaroslav Hlavnička řekl: „Reklam ve městě je hodně a jsou hnusné.“ Ale také připomněl, že bilboardům, které stojí na pozemcích města, už zvoní hrana a s odstraněním takových reklam nebude problém. 

Ilustrační foto

Město uspělo v soudním sporu o parkovací domy

Karlovy Vary – Nejvyšší soud ČR zamítl dovolání společnosti Transfer Europe Information ve věci platnosti smlouvy o investici v Karlových Varech. Tou bylo vybudování čtyř parkovacích domů, technických zařízení pro regulaci vjezdu do vnitřního lázeňského území a navigačního systému.

Parkovací automaty v Kolíně.

Nový systém parkování bude stát přes pět milionů

Rakovník – Pro mnohé Rakovničany je to splnění dlouholetého snu. Doslova nekonečný příběh o výběrčí budce na Žižkově náměstí by přece jen mohl mít šťastný konec. Podle nejnovějších zpráv z městské radnice by totiž mělo v rámci nového parkovacího systému dojít k jejímu odstranění. A to už natrvalo.