Kreativ

ŠTÍTEK: regulace

Ilustrační foto.

Myslivci si na lov kupují technické vychytávky

Plzeňský kraj - Rostislav Blecha si na svou flintu pořídil puškohled zesilující zbytkové světlo. Ještě nedávno by se jednalo o nelegální způsob lovení divočáků, teď jde o povolenou techniku.

Ilustrační foto

Ustupovat zlu je špatně. Ale když jde o děti?!

Východní Čechy - Zlu a hloupé rasové nenávisti nesmíme ustupovat. Je tu ale jedno velké ALE: Pokud nejde o děti, jako se tomu stalo v případu xenofobních komentářů proti tablu teplických prvňáčků.

Ilustrační foto

Lékařka v Trutnově měla falšovat poukazy

Trutnov - Vedení trutnovské nemocnice začalo prošetřovat jednání lékařky gynekoložky, která měla ručně vypisovat poukazy pacientkám na zdravotnické pomůcky nad stanovené limity a způsobit tím špitálu a pojišťovnám značnou škodu. Ta se pohybuje ve výši téměř jednoho milionu korun.

Ilustrační fotografie.

Alkohol a drogy zkoušejí stále mladší děti

Zkusit ještě před osmnáctým rokem marihuanu není dnes nic neobvyklého. Podle statistik dnes každé třetí dítě kouří marihuanu a najdou se i tací, kteří ještě před dosažením plnoletosti berou pervitin nebo dokonce užívají heroin.  

Původní věžní hodinový stroj, který byl osazen do věžičky Městského (tehdy Záloženského) domu v Přerově v říjnu 1897, je znovu zpřístupněn veřejnosti na chodbě druhého patra přerovského zámku.

Věžní hodinový stroj z "měšťáku" vystavují na zámku

Původní věžní hodinový stroj, který byl osazen do věžičky Městského domu v říjnu roku 1897, mohou obdivovat návštěvníci na chodbě druhého patra přerovského zámku. Impulsem k předání stroje do muzea se stala výstava s názvem „Měšťák“ ke 120. výročí Městského domu, již připravila kurátorka Marta Jandová.

Ilustrační foto.

Konec záhady. Tuleni bajkalští uhynuli hlady, říká ruský prokurátor

/VIDEO/ Desítky tuleňů bajkalských uhynuly zřejmě kvůli nedostatku potravy. Ve středu to oznámil prokurátor specializovaný na ochranu životního prostředí Alexej Kalinin. Podle médií se doposud našlo na břehu sibiřského jezera přes 130 mrtvých těl těchto živočichů. Experti ale budou příčinu jejich úhynu dále zkoumat. Zprávu přinesl web themoscowtimes.com.

Ilustrační foto.

V kostce z regionu: Stopka hazardu také v Kopidlně

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Dvoutisícové Kopidlno se připojilo k dalším městům na Jičínsku, které svoji vyhláškou přistoupily k regulaci hazardu a chtějí tak aktivně zmírnit a omezit dopady sociálně patologických jevů, které se s hráčstvím pojí.

Ilustrační foto.

Stopka hazardu také v Kopidlně

Jičínsko - Dvoutisícové Kopidlno se připojilo k dalším městům na Jičínsku, které svoji vyhláškou přistoupily k regulaci hazardu a chtějí tak aktivně zmírnit a omezit dopady sociálně patologických jevů, které se s hráčstvím pojí.

Reklamní poutače na Husově náměstí v Berouně.

V Berouně zmizí některé reklamní poutače

Beroun /FOTOGALERIE/ - Z domů, plotů a zábradlí musí v Berouně do konce března příštího roku zmizet reklamní poutače, které neodpovídají legislativě. Radní odsouhlasili regulaci reklamy na veřejně přístupných místech mimo provozovnu.  

Kutnohorští tenisté mají novou halu.

Kutnohorští tenisté mají novou halu

Kutná Hora - Tenisté v Kutné Hoře se dočkali. U Gymnázia Jiřího Ortena vyrostla nová hala. Jde o nafukovací dvouhalu s moderní regulací, která bude sloužit nejen ke sportování mládežnických kategorií tenisového oddílu, ale také veřejnosti.

Ilustrační foto

Příprava nové dopravní koncepce města Ústí přijde na miliony

Ústí nad Labem - Regulace narůstající individuální automobilové dopravy vhodným uspořádáním dopravního prostoru, organizací dopravy a působení na změnu dopravního chování Ústečanů. To je jeden z cílů veřejné zakázky, s jejímž vyhlášením souhlasili ústečtí radní. 

Herna. Ilustrační foto.

Za regulaci hazardu milionová pokuta. Ne, vzepřelo se město

Karlovy Vary - Když se Karlovy Vary v roce 2013 rozhodly regulovat počet hazardních heren ve městě, vyhláška vyvolala bouři nevole. Především u těch provozovatelů výherních přístrojů, kteří ze seznamu povolených míst vypadli.

Výběrčí budka u výjezdu z Husova náměstí

Město vyhrálo spor o parkovací systém

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Vedení radnice muselo opět obhajovat parkovací systém v historickém centru města. A opět se mu to podařilo. Ombudsmanka Anna Šabatová rozhodla jasně: systém parkování se závorami na Husově náměstí není protiprávní.  

Ilustrační foto

Zisk operátora O2 vzrostl. Navzdory regulacím roamingu

Kvůli evropské regulaci vzrostly firmě roamingové náklady bez možnosti naúčtovat je do souvisejících výnosů. I tak se ale O2 podařilo navýšit čistý zisk o 2,5 procenta na 4,1 miliardy korun. Konsolidované výnosy firmě meziročně vzrostly o 0,6 procenta na 27,9 miliardy korun. Vedle pokračujícího zájmu zákazníků o digitální televizi O2 TV a mobilní data se ve finančních výsledcích pozitivně projevuje také úspěch v oblasti finančních služeb.

Jak fungují krbová kamna s výměníkem

Plápolající oheň v krbu má své kouzlo a jedinečným způsobem zpříjemní dlouhé chladné večery, ať už v domě nebo na chalupě. Některá krbová kamna navíc umějí rozvést teplo po celém domě, a ušetřit tak náklady na plyn či elektřinu.

Ilustrační foto.

Při střetu pěti aut na dálnici se zranilo dítě

Benešovsko - Nehoda pěti osobních aut zkomplikovala dopravu na dálnici D1 v neděli 22. října kolem 14. hodiny. Na 34. kilometru ve směru na Prahu zůstal pojízdný jen jeden jízdní pruh, na místě zasahovali všechny složky záchranného systému.

Ilustrační foto.

Praha 1 se nehodlá stát městem duchů

Jak v sobotu informoval server iDnes, chce první pražský obvod přesvědčit magistrát a zákonodárce o nutnosti regulace sdíleného bydlení. Webová služba Airbnb zprostředkující pronájem ubytování pomalu, ale jistě zhoršuje kvalitu bydlení v centru. U nás funguje od roku 2009 a zájem o ni stále roste. V celé zemi je podle oficiálních čísel 10,5 tisíce hostitelů Airbnb, v Praze 1 pak slouži ke krátkodobým pronájmům odhadem tři až pět tisíc bytů.

Strakonice - Několik předchozích žádostí o dotaci pro kulturní dům již nevyšlo, třeba tentokrát budou úředníci města úspěšní

Město chce zrenovovat kulturák

Strakonice – Dům kultury ve Strakonicích čeká renovace. Projekt počítá s výměnou oken, zateplením fasády a střechy i regulací vytápění.

Pavel Bělobrádek.

Po volbách navrhneme zákon na regulaci Uberu, tvrdí lidovci

KDU-ČSL navrhne po volbách zákon, který by stanovil pravidla pro fungování alternativních taxislužeb, jako je Uber. Lidovci chtějí zavést společná základní pravidla pro klasickou i alternativní taxislužbu, klasická taxi by navíc měla zajištěna určité výhody. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Ilustrační fotografie.

Bazén se žákům otevře co nevidět

Hradec Králové - Bazén s protiproudem v malšovické Základní škole Štefcova je po opravě jako nový a žákům zdejší základní i mateřské školy by měl sloužit od příštího týdne.

Ilustrační foto.

Pražské potoky se vrací přírodě

Rokytka je dalším z pražských potoků, který se dočká návratu k přirozenému stavu. Pražští radní schválili materiál, který umožní kanalizovaný tok opět vrátit přírodě.

Řeka Morava. Ilustrační foto.

Z lužních lesů mizí vzácné druhy stromů i zvířat. Řešením je obnova ramen řeky

Hodonínsko, Břeclavsko – Proč vysychá lužní krajina? Dá se s tím něco dělat? To řešila čtvrteční veřejná debata v Hodoníně. Třicítku účastníků zajímal především osud Pomoraví mezi Rohatcem a soutokem s Dyjí. „Že tento pás území vysychá, je dlouhodobý problém, který má počátky v regulaci řeky Moravy. Navíc se to zhoršuje suchem posledních let,“ upozornil předseda Hnutí Brontosaurus Podluží Dalimil Toman.

Středomořský ostrov Malta je malebné místo.

České firmy se vrací z daňových rájů. Díky Panama Papers i lepším zákonům

Od roku 2015 začal klesat počet českých společností, které mají vlastníka v destinaci považované za daňový ráj. Za prvních devět měsíců letošního roku se jejich počet snížil o 53 na celkových 13 132. Přesto roste obliba zemí jako Hongkong, Malta, nebo Spojené arabské emiráty. Ztráta zájmu podnikatelů o daňové ráje souvisí se zvyšujícím se mezinárodním tlakem. Na situaci se podepsala i kauza Panama Papers.  

Lukáš Škopek

Lukáš Škopek: Lepší je mít „staré“ penzijní připojištění než vůbec žádné

Na penzi si v Česku spoří celkem 4,5 milionu lidí, z toho 3,8 v takzvaných transformovaných penzijních fondech. V nově zavedených účastnických fondech je to ale jen 659 tisíc lidí. Podle manažera společnosti Partners Lukáše Škopka to je škoda, protože účastnické fondy mohou za určitých podmínek nabídnout podstatně vyšší zhodnocení investovaných peněz.

Ilustrační foto

Divočáci jsou přemnožení, ale ne nebezpeční

Rakovnicko - Potkat při procházce lesem divoké prase není v tomto období žádnou raritou. Právě naopak. Myslivci, zemědělci i statistiky lesního hospodářství se shodují na jednom - divočáků je až příliš.  

Modré zóny. Ilustrační foto.

Rok modrých parkovacích zón: zpoplatnění vyčistilo ulice od aut

/INFOGRAFIKA/ Vydaných povolení ke stání je o 2264 víc než existujících míst. Starostové i rezidenti si přesto počin vesměs chválí, přespolní jim už tolik nepřekážejí. První relevantní data jsou venku. Technická správa komunikací (TSK) hlásí: rozšíření modrých parkovacích zón do dalších tří městských částí pomohlo. Rezidenti konečně mají kde parkovat.

Vydlážděné zpomalovací polštáře před chrudimským nádražím.

Řidiči kličkují, aby nemuseli brzdit

Chrudim – Vozovku v ulici Čs. armády pod chrudimským nádražím místy přerušují vystupující vydlážděné zpomalovací polštáře. Při přímé jízdě na ně řidič najede levou či pravou stranou vozu. Následuje zakymácení auta, které mu připomene, že by měl polevit ve šlapání na plynový pedál.

KRYTÝ BAZÉN ve Frenštátě pod Radhoštěm před rekonstrukcí.

Krytý bazén je opět v provozu

Zcela jinak dnes vypadá zvenčí krytý bazén ve Frenštátě pod Radhoštěm oproti tomu, jak vypadal před několika měsíci.

Zbraně. Ilustrační foto.

V Senátu se střetnou zastánci a odpůrci unijní regulace zbraní

Zastánci a odpůrci unijní regulace zbraní se dnes střetnou v Senátu. Důvodem je petice proti celoevropskému zpřísnění podmínek pro legální držení zbraní, kterou podle organizátorů podepsalo na 100.000 lidí. Senátní výbor pro petice a lidská práva se kvůli tomu rozhodl uspořádat veřejné slyšení.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Popojíždění naštvaných zbytečných taxikářů

Když už se zdálo, že na taxikáře si nikdo nepřijde, neboť jejich kreativita je nekonečná a není v silách státu je postavit do latě, zjevily se tu jako blesk z čistého nebe sdílená ekonomika a mobilní aplikace, které taxikáře nahrazují, jako kdysi auta nahradila koně. Alespoň tak vidí problém nástupu digitálních platforem vládní digitální koordinátor.

Protest taxikářů. Ilustrační foto.

Pomalá jízda taxikářů zablokuje příjezd do metropole a na letiště v Ruzyni

Blokovat cestu na Letiště Václava Havla a příjezd po dálnici D7 do Prahy plánují na dnešek pražští taxikáři. V 10 hodin dopoledne chtějí pomalou jízdou protestovat proti řidičům služby Uber. Ta štve drožkáře proto, že zatímco oni musejí splňovat normy, šoféři Uberu jezdí za nižší sazby a bez regulací. Akce se nelíbí magistrátu. Protest budeme sledovat online. Sledujte Pražský deník. 

Jiří Ovčáček

Ovčáček přirovnal EU k nacistické třetí říši. Výroku si všimli i v zahraničí

/ANKETA/ Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček přirovnal Evropskou unii k nacistické třetí říši. Výrok zveřejnil na svém facebookovém profilu. Tímto způsobem se vyjádřil k zákazu tuzemáku a kritizoval celkovou regulaci bezpečnosti potravin. Příspěvku si všimly i zahraniční média, mezi nimi i agentura Reuters, která o něm jako první informovala.

Ilustrační foto.

Zítra je státní svátek. Obchody zůstanou zavřené

Nákupy na příští dny si raději zařiďte dnes. Zítřek se totiž řadí k těm státním svátkům, kdy musejí mít obchody větší než 200 metrů čtverečních zavřeno. V menších obchodech se ale prodávat smí, stejně jako v lékárnách, obchodech na letištích a nádražích.

Na jaře 2018 se uzavře Brněnský most pro veškerý provoz.

Dopravní tepna v centru Jihlavy bude mimo provoz už od jara

Jihlava – Náročná rekonstrukce Brněnského mostu v Jihlavě za 83 milionů korun vyřadí na osm měsíců jednu z klíčových dopravních tepen. Vyžádal si to stav mostu. Stavební práce totiž musí s ohledem na napjaté termíny probíhat za úplné uzavírky komunikace. Začít by se mělo už v březnu 2018, pokud však dovolí počasí, už v únoru 2018. Auta budou znovu vpuštěna na most nejpozději v listopadu 2018.