Kreativ

ŠTÍTEK: regulace

Ilustrační foto

Ultimátum taxikářů vypršelo. Na příští týden chystají protestní jízdu

V pátek odpoledne vypršelo ultimátum, které dali pražští taxikáři primátorce Adrianě Krnáčové. Požadují regulaci služby Uber a narovnání podmínek klasické taxislužby a Uberu. Primátorka ultimátu nevyhověla. Proto se plánují další protesty. Podle informací ČTK chystají taxikáři příští týden protestní jízdu Prahou. 

V historickém centru i jeho ochranném pásmu chce vedení Uherského Hradiště nově přísněji regulovat reklamy, které často hyzdí architekturu budov města.

Reklamy z centra Hradiště mají do konce roku zmizet

HLASUJTE V ANKETĚ / Regulaci reklamy v centru Uherského Hradiště chystá schválit vedení města do konce letošního roku. Přestože už od roku 2015 platí pokyny pro umísťování reklam, radnici se doposud nepodařilo přimět majitele nemovitostí k jejich stažení. To by se však novým nařízením mělo změnit.

Bohuslav Sobotka v roce 2017

Sdílenou ekonomiku chce nejvíce regulovat ČSSD. Bránit jí žádná strana nechce

Jen část politických stran favorizovaných v průzkumech se ve svých programech zabývá problematikou sdílené ekonomiky, do které jsou řazeny například alternativní taxislužba Uber nebo portál pro zprostředkování ubytování Airbnb. Strany, které tuto oblast zmiňují, mluví o potřebě její regulace. Kvůli sporům řidičů klasických taxi s Uberem došlo v Praze k několika konfliktům, v posledních dnech na ruzyňském letišti.

Ilustrační foto.

Je nám zima, stěžují si lidé z brněnské ulice Heleny Malířové

Brno – Zima. I přesto, že minulý týden začala topná sezóna, radiátory v domech v brněnské ulici Heleny Malířové zůstávají studené. „V pátek jsme chvíli topili. Od té doby to zkoušíme a zatím fungují jen jedny stoupačky. Na dalším topení se rozehřejí jen dvě žebra,“ postěžovala si třeba Olenka Řehůřková, která v ulici žije.

Náplavka. Rašínovo nábřeží.

Hluk a živé pražské náplavky se nelíbí místním

Dříve klidný vltavský břeh v Podskalí žije v sezóně množstvím akcí, festivalů a koncertů. Na rušné náplavce se mnohdy nedá ani projít. Místní si stěžují na neúnosný hluk a zhoršený komfort bydlení, který se město snaží řešit.  

František Novák z Adamova (na snímcích) má chatu u řeky Svitavy už přes padesát let. Na zahradu mu občas chodí srnky. Před několika dny však měl jinou návštěvu. Dvě jabloně mu okousal bobr.

V okolí Svitavy řádí desítky bobrů. Na zahradách okousávají jabloně

Blanensko, Vyškovsko /FOTOGALERIE/ - František Novák z Adamova na Blanensku má chatu u řeky Svitavy už přes padesát let. Na zahradu mu občas chodí srnky. Před několika dny měl jinou návštěvu. Dvě jabloně mu okousal bobr. „Slyšel jsem, že na Svitavě bobři jsou. Ale takto naživo vidím jeho práci poprvé. Naštěstí si vybral dva staré stromy, které jsem chtěl stejně pokácet,“ svěřil se důchodce.

Bar - ilustrační foto.

Obyvatelům došla s barem trpělivost

Na svém posledním zasedání řešili třinečtí radní také petici obyvatel, kteří bydlí v Třinci v ulicích Máchova a Tyršova. Sepsali ji především pro úpravu otevírací doby Blue baru a proti hluku, který z něj vychází.  

Airbnb. Ilustrační foto.

Praha plánuje dostat Airbnb pod kontrolu pomocí osvěty

Praha - Vedení metropole se po letech váhání pokusí o regulaci tzv. sdíleného ubytování v čele s internetovou platformou Airbnb. Kvůli nedodržování pravidel při poskytování těchto služeb přichází městská kasa podle odhadů magistrátu o zhruba 120 milionů korun ročně. O disciplínu mezi ubytovateli se bude Praha nejdřív snažit „přátelsky“ skrze nový informační portál.

Peníze. Ilustrační foto.

Dostanou tenisté novou halu? Uvidí se v září

Kutná Hora – Tělovýchovná jednota Sparta Kutná Hora si chce od města půjčit přes milion korun. Důvod je prostý. Zdejší tenisový oddíl, který pod TJ Sparta spadá, potřebuje novou halu. Půjčku vy výši 1,6 milionu korun už městští radní navrhli ke schválení zastupitelům, kteří ve věci rozhodnou 12. září na svém řádném zasedání.

Byt. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Metropole přemýšlí o regulaci sdíleného bydlení Airbnb

Praha - Přísnější regulaci služeb nabízejících krátkodobé ubytování doporučila Praze pracovní skupina zřízená magistrátem. Podle odhadů totiž sdílené bydlení připravuje pražskou pokladnu zhruba o 120 milionů korun ročně. Většina hostitelů, která pronajímá byt prostřednictvím služby Airbnb, totiž neodvádí místní poplatek. 

Výroba palmového oleje, požáry

Devastace vzácného indonéského pralesa pokračuje, navzdory vládním regulacím

V odlehlém cípu ostrova Borneo se na úkor deštného pralesa rodí nová průmyslová plantáž. Indonéská firma s čínským partnerem zřejmě našly cestu, jak obejít opatření indonéské vlády, která měla zabránit katastrofickým požárům z roku 2015. Les Sungai Putri je přitom domovem 1200 kriticky ohrožených druhů.

Ředitel třebíčské vodárenské společnosti Jaroslav Hedbávný ukazuje na mapě vodní zdroje na Třebíčsku.

Vodaři usilují o propojení hlavních přivaděčů pitné vody

Třebíč - Vody ubývá. Podzemní zdroje jsou na historickém minimu a hladina den ode dne klesá i na Vranovské přehradě, která je zásobárnou pitné vody pro Třebíčsko. O vývoji situace Deník hovořil s ředitelem třebíčské vodárenské společnosti Jaroslavem Hedbávným.

Billboardy v těsné blízkosti silnic. Ilustrační foto

Billboardů výrazně ubude. Jen kolem dálnice D5 musí zmizet 120 reklamních ploch

Již za necelých čtrnáct dní by měly z bezprostřední blízkosti nejrušnějších silnic zmizet všechny billboardy. Začne totiž platit novela zákona o pozemních komunikacích, která od letošního 1. září zakazuje jakákoli reklamní sdělení podél dálnic a silnic I. třídy. Kolem nich nově povede ochranné pásmo – okolo dálnic se jedná o 250 metrů, u silnic první třídy mohou stát reklamní plochy nejblíže 50 metrů.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Umělá inteligence

Kromě toho, že se Elon Musk rozešel s Amber Heardovou, překvapil svět i tweetem, že umělá inteligence je nebezpečnější než Severní Korea. Určitě není na škodu udělat si občas inventuru hrozeb, kterým čelíme. V případě umělé inteligence už varovně zvedá prst kdekdo, včetně fyzika Hawkinga a Billa Gatese.

Řeka v Chrudimi.

Řeka v Chrudimi kypí zelení, bujná zeleň přitahuje hmyz

Chrudim – Řeka Chrudimka se v samotné Chrudimi letos zelená zase o něco víc, než tomu bylo v předchozích letech. V centru města jsou porostlé hlavně nánosy zeminy usazené pod stěnami říční regulace, avšak pod Letním stadionem se zeleň prodrala až do středu koryta. 

Ilustrační foto

Statisíce firem zasáhne zpřísněné nařízení o ochraně osobních údajů

Na statisíce firem a živnostníků v Česku dopadne od května příštího roku nové nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů, tzv. General Data Protection Regulation neboli GDPR. Přísnější regulace má zajistit lepší vymahatelnost ochrany osobních údajů a její uvedení do praxe si vyžádá v souhrnu kolem šesti miliard korun.

Ilustrační foto.

Na náměstí se parkuje jinak

Pardubický kraj, Litomyšl - Pokud budete parkovat na litomyšlském Smetanově náměstí, dejte si pozor, kde zrovna se svým autem zastavíte.

Ilustrační foto

Protihluková vyhláška u zastupitelů narazila

Návrh vyhlášky počítal ve Studénce s regulací některých hlučných činností, například s používáním sekaček trávy, cirkulárek či motorových pil, zejména v době pracovního klidu.

Tankování. Ilustrační foto.

Šmídl: Na naftě šetříme miliony ročně

Orlickoústecko /ROZHOVOR/ - Nafta je jedním z hlavních nákladů každé logistické firmy. Sledování a optimalizace spotřeby je tak jedním z pilířů úspěchu v tomto oboru.

Venčení psů v pražské Stromovce 23. května.

Přibývá pokut za volný pohyb psů, jejich výše ale neroste

Praha - Sankce za volné pobíhání psů mimo vymezené plochy v pražských parcích se staly ožehavým tématem debat na sociálních sítích. Někteří diskutující naznačují, že strážníci městské policie pokutují „pejskaře“ ve Stromovce nebo v Letenských sadech stále častěji.

Jiří Trezner byl při povodních v roce 1997 místopředsedou Okresní protipovodňové komise.

Hřbitov v Mikulůvce „vyluzoval zvuky“

SERIÁL POVODNĚ 97´/ ROZHOVOR / Povodně v roce 1997 se dotkly snad každého obyvatele Valašska. V první fázi začala kvůli zvednuté hladině Bečvy prosakovat voda do sklepů. Pak se rozlévala koryta potoků a řek. Přehradní nádrž Bystřička ztratila funkci regulace. Vlivem dlouhodobých vydatných srážek se na mnoha místech sesunula půda. Následoval součet škod a jejich likvidace.

Český Krumlov. Ilustrační foto

Vstup do Krumlova se platit nebude

Český Krumlov – Patrně některými bulvárními médii se dostala mezi veřejnost fáma, že Krumlov postaví u centra turnikety a bude vybírat od příchozích peníze.

Český Krumlov. Ilustrační foto

Vstup do Krumlova se platit nebude

Český Krumlov – Patrně některými bulvárními médii se dostala mezi veřejnost fáma, že Krumlov postaví u centra turnikety a bude vybírat od příchozích peníze.

Průtočné boční tůně pro střevli potoční mají umožnit přežití ryb v době sucha a zároveň i vytvořit vhodný biotop pro její rozmnožování.

Na záchranu vzácných střevlí se budují boční tůně

Žďárské vrchy – Střevle potoční, kdysi jeden z nejhojnějších druhů ryb v našich vodotečích, ze Žďárských vrchů téměř vymizela. Velkou vinu na tom má i člověk. Nyní se snad této drobné rybce začíná blýskat na lepší časy.

Ilustrační foto

Čáslav dostane nová světla, budou stát miliony

Čáslav – Obnovu veřejného osvětlení chystají ještě pro tento rok v Čáslavi. Nové osvětlení má pomoci městu ušetřit stovky tisíc, které nyní musí radnice dávat do provozu zastaralých světel.