Kreativ

ŠTÍTEK: Roh

Jiřina a Břetislav Krejčí se vzali před sedmdesáti lety. Mají šťastné manželství. Stále se zajímají o dění ve svém okolí.

Platinová svatba: jsou sedmdesát let spolu

Stěží uvěřitelných sedmdesát let společného života si nedávno připomenuli manželé Jiřina a Břetislav Krejčí z Karlovic. V době, kdy nadpoloviční většina manželství končí rozvodem a generace singles na sňatek vůbec nepomýšlí, je takzvaná platinová svatba ojedinělou událostí.

Ilustrační foto

Jako Anděl na horách. Dráhy vypraví retro vlaky na rekreaci ROH v Tatrách

K pravidelným vlakům mezi Prahou a Popradem přibude letos několik netradičních spojů. České dráhy hodlají využít módní retrovlny a nabídnou cestujícím i možnost jízdy speciálním rekreačním vlakem, připomínajícím dobu odborářských rekreací s pobytem v Zotavovně Morava ve Vysokých Tatrách.

Dárky pod stromečkem. Ilustrační foto.

Domácnost letos vydá na Vánoce třetinu platu, před 27 lety půlku

Praha - Zatímco do letošních vánočních svátků hodlá průměrná domácnost investovat 9000 Kč, tedy zhruba třetinu průměrného platu, v době socialismu před 27 lety z průměrné mzdy 3170 korun vynaložila na Vánoce téměř polovinu. Vyplynulo to z průzkumu Equa bank.

Co bude s areálem, který byl v roce 2005 zapsán do seznamu kulturních památek České republiky?

Janské Koupele? Zatím ve stadiu plánování

/FOTOGALERIE/ Když tenista Tomáš Berdych v březnu koupil Jánské Koupele, vypadalo to, že kdysi vyhledávaná a oblíbená destinace má naději na nový život. Jaká je realita? Věci se začaly hýbat, ale…

Z okna měl výhled na tanky.

Okupanti se zpozdili o den

České Budějovice - Právě dnes 21. srpna je tomu 47 let, co do Československa dorazily sovětské tanky.

Na letišti. Ilustrační fotografie.

Taková bývala dovolená u moře v 70. letech

Prázdniny jsou v plném proudu. Jaké ale bývaly prázdniny v dřívějších dobách, kdy nebylo tak snadné cestovat? Zajímají nás i vaše vzpomínky na prázdniny. Své zážitky z dovolených posílejte na e-mail jakub.stastka@denik.cz!

Zdeněk Roučka je nezávislý plzeňský publicista, badatel  a vydavatel. Na kontě má například knihy ...A přinesli nám svobodu  či Plzeň pod hákovým křížem.

Zdeněk Roučka: Je to, jako byste se ocitl přímo v té době

Plzeň – Plzeňský publicista Zdeněk Roučka má na kontě už řadu publikací a je jasné, o čem bude pojednávat jedna z těch příštích. Bude se věnovat škodovákům, kteří v červnu 1953 vyšli do ulic protestovat proti měnové reformě.

Blanka Holopírková

Děti si z táborů odvážely krásné zážitky na celý život

Rakovník /JAK JSME ŽILI PŘED ROKEM 89/ – Pionýrské tábory neodmyslitelně patřily k životu před rokem osmdesát devět. Tehdejší děti a mládež se v nich kolektivně učili trávit čas při smysluplné pionýrské činnosti. Ale pokaždé záleželo na vedoucích. Tábory se často nesly ve skautském duchu, nebo v duchu ochrany přírody. Děti v nich trávily týdny v přírodě při zajímavých hrách a odvážely si z nich krásné zážitky často na celý život.

Ilustrační foto.

Cestování před revolucí? Fronty a protekce

„Na rekreaci patří jen ti nejlepší. Právě ti. Ale právě ti nechtějí jeti," říká kulturní referent ve slavné komedii Anděl na horách. Socialistické dovolenky a zimní pobyty Revolučního odborového hnutí (ROH) dnes vyvolávají smíšené pocity. Řada lidí na ně vzpomíná s nostalgií.

Ilustrační foto.

Cestování před revolucí? Fronty a protekce

Severní Čechy – „Na rekreaci patří jen ti nejlepší. Právě ti. Ale právě ti nechtějí jeti," říká kulturní referent ve slavné komedii Anděl na horách. Socialistické dovolenky a zimní pobyty Revolučního odborového hnutí (ROH) dnes vyvolávají smíšené pocity. Řada lidí na ně vzpomíná s nostalgií.

Tuzex, jediné místo, kde se daly pořídit pravé levisky.

25 let od 17. listopadu: příběh o nákupu prvních opravdových džín

Praha /INFOGRAFIKA/ - Je víkend, sobota. Mám volno, a tak vyrážím do Prahy. Cíl: Tuzex v Lazarské ulici v centru metropole. Moje touha: koupit si v Tuzexu džíny. Problém: nemám bony. Jak problém vyřeším: snad se mi od nějakého veksláka podaří před Tuzexem koupit bony. Za kolik: pět korun za kus, víc nemám.

Náchod.

Odboráři lidem představili, co vlastně dělají a jak mohou pomoci

Náchod - Na náchodském náměstí včera rozbalili stan odboráři a představovali lidem, co jejich organizace dělá a jaký má v dnešní době význam. Kolemjdoucí dostávali informační letáčky a vážnější zájemci mohli navštívit stan, kde se dozvěděli všechny potřebné informace.